Четвъртокласници 2022/2023 - Тема 1

• 39 599
  • 873
  •   1
Отговори
# 180
Detelina S,

поне в СМГ за текущата 2022/23 година без НВО не можеше да се кандидатства. Всяко МГ има право да определи кои са балообразуващите състезания. Миналата година близко дете, по време на Ковид епидемията, вдигна висока температура в деня на НВО математика. Майката се беше обадила на класната и последната й казала да даде температурапонижаващи лекарства и да изпрати детето.
В скрит текст е информация за СМГ
Скрит текст:
Съгласно Решение №10, отразено в Протокол №16/13.09.2021 година, на Педагогическия съвет на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ се взе решение следните състезания и олимпиада, които ще се проведат в рамките на учебната 2021-2022 година, да се използват при определяне правото на ученик за участие в държавния план-прием в V клас за 2022-2023 учебна година:

Математическо състезание за ученици от IV клас „Математика за всеки“ (14.05.2022 г.);
Областен кръг на олимпиадата по математика (12.02.2022 г.);
Пролетно математическо състезание за учениците от IV клас (26.03.2022 г.);
Математическо състезание „Европейско кенгуру“ (17.03.2022 г.).
*Забележки:

Съгласно чл. 73, ал. 1 от Наредба №10 за организация на дейностите в училищното образование: „Чл. 73. (1) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) Право на участие в приема в V клас в профилирани гимназии с профил "Математически" или "Природни науки" имат ученици, които успешно са завършили началния етап на основно образование, явили са се на националното външно оценяване в IV клас и са участвали във включени в календара на МОН:
1. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2018 г., в сила от 08.06.2018 г.) олимпиада на областно ниво и поне едно състезание, които са в областта на математиката и/или на природните науки,
или
2. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2018 г., в сила от 08.06.2018 г.) поне две състезания в областта на математиката и/или на природните науки.
Методиката за извършване на класирането и тежестта на резултатите от състезанията и олимпиадата се определят и публикуват допълнително.
Датите за провеждане се определят от министерството на образованието и науката.

# 181
Наредба 10 За организация на дейностите....
Чл. 73. (1) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) Право на участие в приема в V клас в профилирани гимназии с профил "Математически" или "Природни науки" имат ученици, които успешно са завършили началния етап на основно образование, явили са се на националното външно оценяване в IV клас и са участвали във включени в календара на МОН:
1. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2018 г., в сила от 08.06.2018 г.) олимпиада на областно ниво и поне едно състезание, които са в областта на математиката и/или на природните науки, или
2. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2018 г., в сила от 08.06.2018 г.) поне две състезания в областта на математиката и/или на природните науки.

# 182
Ясно, благодаря!
Няма да е зле да се помисли в посока уедняквяване на някои бъдещи критерии за 7 и 4 клас. На всеки може да се случи всичко...

# 183
  • shumen
Моя досега поне на Математика не е ходил.Подготвя се сам.
Книги е прочел две от списъка и сега чете някаква,която му е харесала на него.

# 184
Момичета, кога и от къде пазарувате за учениците - тетрадки, острилки, гуми, папки, подвързии? Аз винаги съм нетърпелива да имам всичко по навреме, но май още няма голям избор.
Дали ще са на малки или големи квадратчета по математика тетрадките?
Къде да намеря хубави подвързии?

# 185
Отдавна не пишат по математика на тетрадки с квадратчета. В края на учебната година госпожата даде списък с необходимите тетрадки - по математика с карирани листи, голям формат 40 л. 5 бр., с широки редове 40л, 20 бр.
Купувам от Лидл или Кауфланд, от книжарниците в града.

За четенето на книги. Аз съм от поколението, което нямаше Интернет, имаше две телевизионни програми и четяхме книги (поне аз и повечето от съучениците ми прочитахме задължителния списък). Помня, че само Том Сойер не можах да прочета, иначе всичко ми беше интересно.
Сега имат препоръчителен списък, чете каквото и' харесва (Уолямс) , но аз искам да прочете и нещо от списъка. Струва ми се, че така ще и' се обогати повече речника, а и да свикне, че в живота има неща, които трябва да преодолее, че няма да прави само това, което и' харесва, а и това което трябва. Давам и' пример с училище, че има предмети, с които се справя лесно, с удоволствие учи, но има и такива, по които трябва да положи повече усилия, за да продължи напред.
Права ли съм да настоявам или ми е остаряло мисленето? На какво мнение сте?

# 186
Тъй като и аз съм от четящото поколение със само две тв програми, съм на същото мнение и държа да чете. Засега ме слуша, но докога ще е така не знам. Аз я карам и да ми разказва прочетеното, за да свиква да се изразява добре. Иначе и аз навремето с мъка прочетох Том Сойер и после изобщо не исках да чета Марк Твен. Открих го отново години по-късно и много се забавлявах с неговите истории. Според мен при нас системата е сбъркана, ако предложат на децата Том Сойер след две-три години съм сигурна, че ще го приемат по-добре...

Иначе аз пазарувам от кварталната ни книжарница, има всичко. Подвързии не купувам предварително, при нас в книжарницата ти предлагат услуга подвързване, носиш учебниците на 15-ти и след известно време си ги взимаш подвързани. Тетрадките, които купувам са с по-твърди корици, понякога пластмасови и изобщо не ги подвързвам. Колкото се може си създавам по-малко грижи.

# 187
  • Където морето целува небето...
Аз точно днес напълних една голяма кошница от Озон с всички дреболии. Честно казано ми е по-удобно така. Тетрадки купувам само на Габол и чакам да си кажат изискванията за формат и брой листи за да взема. Подвързии за габолски тетрадки има в една книжарница до нас. Учебниците нося за подвързване в същата книжарница.
Също съм на мнение, че трябва да четат от списъците. Аз съм много четящ човек и като ученичка винаги с интерес четях книгите от списъците. И аз с Том Сойер нещо не се разбрах, затова и съм казала на детето, че не задължавам да я чете (има я в списъка). Имаме уговорка за една прочетена книга от списъка и после една по желание. Той нещо не я спазва, защото вечер като си легне си чете от неговите книги. Все още "мъчи" Деца играят вън, но не искам да му кажа да я остави, за да не реши, че може да процедира така. Аз лично я прочетох преди да я започне той и ми беше малко странна, но близка до нашето поколение.

# 188
За мен няма правилно, грешно, остаряло или модерно. Щом четат, всичко е наред.
"Деца играят вън" не съм я чела... вероятно и наборът няма да я прочете.
Относно нещата за училище - ползваме всичко, което може да се използва от миналата учебна година. Подвързиите са ни за многократно ползване и само ако има нестандартни размери, тогава купувам нови. Моливи, фулмастри, бои - всичко пазя, ако е използваемо, разбира се. Нов етикет отгоре и няма разлика с ново. Без тетрадките, разбира се, те служат за домашни, упражнения, задачи и т.п. Много интересни рисунки правим в тетрадките с квадратчета, останали от 2-ри клас. Всяко нещо намира приложение. 😊

# 189
  • shumen
Аз още не съм пазарила за училище,но по принцип пазаря в една книжарница до нас или от Джъмбо.
За четенето и аз съм от четящите,но детето хич не му се иска.Том Сойер е прочете и му хареса,но Деца играят вън не му хареса и на него и с мъка я прочете до половината.Сега чете Пет приказки и му хареса.

# 190
Моето хем не пази, хем много губи нещата си. Несесера му за училище все празен. Моливи, химикали и гуми купувам и през годината. Направих една поръчка с цветни моливи, скицници, графитни моливи, химикали, маркери за дъска, острилки, ножици, гуми, папки и основни тетрадки. За повече тетрадки ще чакам родителската среща. 
Иначе учебниците ги пази, но подвързиите никога не пасват на новите учебници и ги подвързваме наново. Имам една торба с подвързии, които са като нови и ги пазя ако някога паснат на нещо.

# 191
Ние тази година ще сме с нова раница и нов несесер. Обмислям и обикновена малка раница, която ежедневно да носи с вода и нещо за хапване, че миналата година лавката ту работеше, ту не. Тетрадки с широки редове имам много от миналата година, но ми е интересно ще продължат ли с квадратчета по математика или не. Подвързии също имам 2 опаковки по 6 цвята, за домашна и работа в клас и мисля, че ще стигнат. Етикети на последното ходене взех като миналогодишните. 3 скицника имам, само боички по рисуване да видим какво. Май и пергел ще трябва тази година.

Значи папки ми трябват, боички, лепило, че изсъхва и да кажат за математика ...

# 192
  • там където има винаги вятър
................. Тетрадки с широки редове имам много от миналата година, но ми е интересно ще продължат ли с квадратчета по математика или не.

.............и да кажат за математика ...

Thinking
От втори клас не сме на квадратчета.

# 193
При нас трети клас изкараха на малки квадратчета. На курса в ПМГ пък са на широки редове А4. Нямам идея на какво ще пишат в училище по математика.

# 194
Тетрадки с широки редове от колко листа купувате? На нас още не са ни казали.

Общи условия

Активация на акаунт