Четвъртокласници 2022/2023 - Тема 1

• 39 593
  • 873
  •   1
Отговори
# 165
Успех и от мен на всички и кой където желае, там да продължи след 4 клас.

Вече две майки се похвалиха в групата на класа, че децата прочели всичко от списъка и искаха още книги... Моето е едва на третата книга от този списък.

Никаква представа нямам накъде вървят с книгите съучениците му. Никой не се хвали. 😉 Щом не му допада конкретна книга, защо да се мъчи с нея? Чак догодина смятам да му дам списъка и за 5 клас да прочете основните неща. Те и без това са толкова малко. Шести и седми вече е друго, предполагам. Нека сега четат това, което им харесва.

# 166
  • Където морето целува небето...
Ние имаме две майки, които се състезават коя първа ще пише, че детето е свършило списъка. Трето лято се повтаря Simple Smile Иначе другите деца предполагам си карат като моето - бавно и славно.

# 167
Ужас! Пълен игнор на такива! Ваканцията е за почивка + малко четене. Знания не се придобиват само с книжки, всяко дребно нещо също може да носи такива. 😊

# 168
. Уж ги редува, но всичко извън списъка му е по-увлекателно.
Затова госпожата по БЕЛ не им даде списък със задължителна литература, а трябва да прочетат минимум 10 книги, които да опишат в читателски дневник.
Първата раница беше на Хаш, след това тя спечели един конкурс в училище и директорката ѝ подари раница, аз купих още една на Куул Пак. Всички са здрави. Няма да купуваме друга.
Ще имаме първолаче, за при него се чудя дали да е с колелца, или не. Много ни е дребничък, шкафовете им са забранени и не го виждам да мъкне по 8кг на ден, та, ако ще да е и само от двора на училището до стаята.

# 169
Момичета, радвам се, че темата се съживи. Как се подготвят децата ви за кандидатстване в МГ? Индивидуални уроци, курсове, маломерни курсове - онлайн, присъствено? Ще се радвам да обменяме опит.
За нашето семейство е важно децата да имат интерес към четенето на книги, а не да прочетат задължителната литература, поради което нямам спомен някога да са прочели, а дори и чели, книгите от списъка. Не познавам и родители, които да се хвалят с подобни постижения 😉.
Никога не съм настоявала или очаквала от тях да го правят, но е важно да придобият навици да четат. Наборчето чете предимно книгите на Роалд Дал и Дейвид  Уолямс.

# 170
Присъствен курс + много упражнения вкъщи, но през уч. година. Сега не.  Каквото не е разбрал, пита, ако ще и по 2, 3 пъти се обяснява.
Слушането при нас се оказа малко по-проблемно, отколкото очаквах. Четейки почти всичко е ок, слушайки обаче текст, разговор - поне моите очаквания са по-високи. А може и аз да издребнявам. Ще гледаме новини. 😉

# 171
Имах голяма дилема по отношение на подготовката. Учителите, на които имам доверие не провеждат присъствено обучение и дилемата беше учител vs. присъствена подготовка. За момента имаме решение, но не знам дали няма да се промени. Наборчето лятото се занимава с математика около 2 часа седмично, но не му тежи, виждам, че му е приятно.

# 172
По въпроса с четенето сме се разбрали да редува една от списъка и една пожелание. Не мога да се оплача, че не чете, но от списъците е трудно. Уговорката ни е, че трябва да даде шанс на книгата, но ако не й тръгне, не я насилвам.
А и в тазгодишния списък половината книги се повтарят от списъците от миналите години и ги е чела.

# 173
Учителите, на които имам доверие не провеждат присъствено обучение и дилемата беше учител vs. присъствена подготовка.

На ваше място вероятно бих се доверила на учител, на който имам доверие, ако ще и онлайн да е. Пък и детето си показва дали е ок така или не. Ако не се разсейва, ако му спори, неприсъствената подготовка едва ли би се отразила негативно. Стига наистина да сте убедени, че този учител подготвя задачи за състезанията, с които се кандидатства в МГ. Едва ли ще премълчи за евентуални пропуски, това би могло да се случи и при присъствен курс/инд. урок. Освен това не се знае, аз поне не вярвам да се случи, но кой знае дали няма пак да има ДО и да забранят присъствените занятия...

# 174
Ходи на курсовете към самата МГ, решава и у дома. Сега е оставил всичко, въпреки че се бяхме разбрали да решава от един сборник. До сега ходеше на английски, но днес приключи и се надявам да види някоя и друга задача. (Не знам дали видяхте, че МОН им готви двете НВО и Математика за всеки да са в една седмица)

# 175
Да, и ние взехме решение да се доверим на учител, при когото подготовката е на сериозно ниво, макар и онлайн. Разчитам, че детето вече е пораснало и ще може да вземе максимума от формата. Притеснява ме разписването на задачите във втори модул или по- скоро липсата на опит в тази насока.

# 176
И мен ме притеснява разписването. Прави го достатъчно разбираемо, поне за мен, надявам се на курса да им обяснят как точно трябва, ако е нужно нещо повече.
А Математика за всеки кога се провеждаше, в почивен ден ли? Уж следя, но не помня. НВО-тата са смешка. Лесни са. Изобщо не се впечатлявам от великите констатации от рода "не знаят какво е пожарникар". 95 -6 т. изкарват от воле всички, които имат подготовка. Не ми е на сърце дали ще се усети да напише очакваното от МОН. Поне не и в 4 клас.

# 177
Според мен също са лесни НВО- тата, още повече че сега са само 2. МЗаВ обичайно се провежда в събота.
От гл.т. на натоварване не ме притеснява, че НВО и МЗаВ са в една седмица, само децата да са здрави и да могат да се явят. Дано няма Ковид тогава.

# 178
Всъщност точно почти едновременното провеждане може да се окаже препъникамък при кандидатстване в МГ. Досега как беше - може ли да се кандидатства в МГ без явяване на НВО, ако си възпрепятстван? Имаш обл. кръг, ЕК, ПМС, МзВ, но не можеш НВО - може ли да се кандидатства в МГ?

# 179
По принцип всяка МГ си определя кое взема в предвид за образуване на бал. НВО мисля си влиза за всички, някои състезания варират.
НВО са лесни, но около нас няколко четвъртокласници изкараха ниски точки тази година. Предполагам от недомислици като това за пожарникаря.

Общи условия

Активация на акаунт