Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 18

• 67 999
  • 779
  •   2
Отговори
# 75
Здравейте,ето ме и мен-на 46 години съм,с миоми и спирала мирена(миналия месец я смених и пак май трудно я понасям)
До колкото съм чела мнения, ако старата спирала се махне и още на същия ден се сложи новата, адаптацията е много по- лесна. Ти, така ли направи или почива известно време преди да сложиш новата?

# 76
  • Пловдив
Здравейте,ето ме и мен-на 46 години съм,с миоми и спирала мирена(миналия месец я смених и пак май трудно я понасям)
До колкото съм чела мнения, ако старата спирала се махне и още на същия ден се сложи новата, адаптацията е много по- лесна. Ти, така ли направи или почива известно време преди да сложиш новата?
Не съм почивала-махнан едната и веднага сложих другата.При първата свикнах почти две години.

# 77
Много гадно. Уж така по- леко се понася. Дано свикването да е този път по- кратко.

# 78
  • В градината...
Не мога да открия по старите теми какво вземахте като добавка за косопад. Майка ми е със страшен косопад, явно е прекарала Ковид.

# 79
Не мога да открия по старите теми какво вземахте като добавка за косопад. Майка ми е със страшен косопад, явно е прекарала Ковид.

Приорин. В момента с мъжа ми пием  Биотин и Геритамин.

# 80
  • София
Има едни английски таблетки- специална формула за косопад-  Перфектил  оригинал- коса нокти кожа. Пила съм ги и съм доволна.

# 81
  • В градината...
Благодаря ви!

# 82
  • София

Препоръчвам Приорин. По- скъпичък е, но си заслужава всяка стотинка. Ако имате възможност, си го набавяйте от Германия, там е по- евтин.

# 83
Здравейте отново, момичета! Не съм влизала скоро във форума, но откакто споделих за горчивият вкус, спрях Ремифемин и намалих дозата на вит. Д. Определено е по - добре вече, но пък усещам топли вълни и нервност. Опитвам да се справя с Ашваганда, тя също ми действа добре. Изводите ми са, че след 6 месеца на Ремифемин наистина трябва почивка.
Бъдете здрави Simple Smile

# 84
  • София
Здравейте, дами! На 47 години съм и страдам от безсъние, свързано с хормоналните промени и стрес. Как се справяте с безсънието? Пробвала съм глог, мента и валериана, магнезий, мелатонин. Личната лекарка ми назначи геродорм. В началото имаше ефект за две-три вечери и пак започнах да осъмвам. Ендокринолога пусна изследвания на ЩЖ, всичко е в норма. Назначи ми калмабен-без никакъв ефект. Лягам си в 22 ч с надежда за сън, но така си откарвам до сутринта. За около месец съм успяла да поспя едва пет-шест нощи. Предизвикаха менструация с дуфастон и гинеколожката обещаваше позитивна промяна по отношение на сън, но уви! Изтощена съм, изгубих способността си да плача, а съм чувствителен човек. В рамките на месец от неспане отслабнах с 6 кг. кръвното ми ту е ниско, ту високо, вечер получавам сърцебиене, а когато ми правят електрокардиограма всичко е нормално. Моля споделете опит! Изпадали ли сте в такива състояния, как ги овладявате? Как успявате да заспивате?

Преди няколко години, след поредица стресови събития в живота си, за един известен период страдах от безсъние. Беше мъчително за мен и ме накара да преосмисля живота и приоритетите си. Започнах да практикувам йога и, особено привечер, техники за медитация и релаксация. В дългосрочен план мога да кажа, че това решение беше най- мъдрото до този момент в моя живот. Йога, и изобщо спорта, подобряват цялостно състоянието на тялото и по- специално, на дишането, а специалистите по проблемите със съня са на мнение, че хората с инсомния имат по- плитко и кратко дишане. За да се настрои, обаче тялото за фаза "покой" трябва да се поема дъх в продължение на поне 20 секунди и то само през носа. Затова практиката по йога може много да помогне в разрешаването на проблемите със съня. Отделно, йога и спортуването облекчават стреса, който е сред главните виновници за нарушения цикъл на съня и намаляват тревожността.
Затова от няколко години в ежедневието си поне 5 пъти в седмицата включвам както практика по йога, така и някакво кардио, но не особено високоинтензивно. Напр. бягането подпомага освобождаването на хормоните допамин и ендорфин, които се борят с депресията и тревожността. Интересен, но обясним факт е, че в най- ефективните формули срещу безсъние доскоро включваха 5- хидрокситриптофан, който е прекурсор на  серотонина (хормонът на щастието). А ниските нива на серотонин са свързани с депресия, тревожност, нарушения на съня, наддаване на тегло и други здравословни проблеми. Така че, когато спортуваме редовно, ние по естествен път създаваме оптималните предпоставки за качествен сън. Поне при мен въвеждането на спорта в еждневието ми даде много добър резултат.
В случай, че тези промени в начина на живот не помогнат в средносрочен аспект, е препоръчително да се обърнете към специалист по съня. Правят се изследвания с респираторен полиграф (за диагностика на сънна апнея), полисомнограф и т.н. И в България има добри специалисти по медицина на съня, напр. в Аджибадем Сити. 
Извинявам се за дългия текст, но проблемите със съня изискват задълбочен и комплексен подход, затова и обясненията ми са по- пространни. Simple Smile

# 85
Здравейте момичета, ако в темата има някой от Пловдив, може ли да перпоръча място за мамография. Гинекологът каза Втора поликлиника, но и тук да попитам за отзиви. Благодаря!

# 86
Здравейте момичета,
Все повече започвам да се притеснявам, че менопаузата наближава, а лекарят... всичко е наред. На 45г съм и мц все по-къс започва да става. От 29дни, беше 27...сега на 25. Нямам ПМС, откакто пия вит. Д, че беше нисък.
Искам да си купя някакви добавки, още нк др. година да задържа мц, но доктор ми казва.. това е нормално... Така ще..
Да, ясно ми е, но въпреки това.
Двоумя се м/у витекс и вечерна иглика, вие какво ще препоръчате?

# 87
И моят се скъси, не идва на един ден, но е между 22 и 29 дни, като програмата ми го дава, че е средно на 26дни годишно.И на мен ми казаха, че е нормално.

# 88
Здравейте момичета,
Все повече започвам да се притеснявам, че менопаузата наближава, а лекарят... всичко е наред. На 45г съм и мц все по-къс започва да става. От 29дни, беше 27...сега на 25. Нямам ПМС, откакто пия вит. Д, че беше нисък.
Искам да си купя някакви добавки, още нк др. година да задържа мц, но доктор ми казва.. това е нормално... Така ще..
Да, ясно ми е, но въпреки това.
Двоумя се м/у витекс и вечерна иглика, вие какво ще препоръчате?

Нормално е, така се случва. По-малко от 21 вече е притеснително. Не почивай нито витекс нито иглика, има време ще ти потрябват защото ще имаш комплект от симптоми.

# 89
Извинете, но гинеколог ли сте, преглеждали ли сте дамата, че с такава категоричност констатирахте, че ще има симптоми?!
Не е задължително, а и всяка жена има различни симптоми, в различен момент, с раличен интензитет......
Аз пия от години Вечерна иглика. Не заради симптоми на менопауза

Общи условия

Активация на акаунт