Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 18

• 68 007
  • 779
  •   1
Отговори
# 90
Опитайте се да въздействате върху стреса - аз боря моя с редовно практикуване на йога - позите,  разтягането, правилното дишане и техниките за отпускане и медитация много помагат, слушам йога нидра за заспиване,  както и онлайн книги- много ми помагат да се отпусна и да релаксирам, без умът ми да се лута неуморно в ежедневните проблеми.

Всякакъв друг спорт/танци, които ви носят удоволствие също биха помогнали,  но не трябва да са много усилни, защото това е допълнителен стрес за организма

За медикаменти не мога да помогна, не съм ползвала.
Правилен подход. Не съм се занимавала с йога, но се запалих да си призная.

# 91
  • В градината...
Да добавя - страшно много помага и работа в градината, въобще, работа сред природата.

# 92
  • София
Съгласна. За предпочитане е за мен. Нямам обаче условия за това.

# 93
Аз не знам вие дали въобще сте чели писаното от  дамата на коятo съм отговорила, но коментарът ви е изваден от контекста. Дамата е писала е изрично, че иска да пие вечерна иглика заради един симптом - скъсяване на цикъла. Няма ПМс, нито нещо друго. Иска добавки за да " си задържи цикъла по-дълго време" . Не знам вие за какво я пиете, не ми влиза и в работа, но аз да, консултирала съм се с гинеколог относно дължината на периода между циклите ( понеже последните шест години преди първите симптоми на предменото, цикъла ми беше се скъсил на 23-24 дена) и гинеколог ми каза че над 21 дена се смята за нормално и че това скъсяване може да се случи години преди началото на перименопаузата.  Да се пие нещо като Витекс или вечерна иглика, като не му е дошъл момента и нуждата не виждам смисъл, особено след като дори растителните хормони са си хормони вкарвани отстрани, от които организма за момента не е ясно има ли нужда.
Що се касае до това  кой как и дали има симптоми, аз мисля че тези които нямат такива въобще нито четат нито пишат тука, както и не пият добавки за туширане на липсващи симптоми и си живеят живота. Който чете или пише тук, има поне един симптом. Важното е да се разграничи какво точно означава той.

Последна редакция: пн, 30 май 2022, 00:23 от _re_ge

# 94
Подкрепям re_ge, да пиеш хормони, пък било и фито, значи да си докаташ куп проблеми зорлем.
Моят лекар е категоричен, че всякакви добавки, без изследвания, не бива да се пият.
Организмът е скачен съд и разбъркването на една брънка повлича след себе си останалите.
За какво ще пиеш хормон ако нямаш никакви симптоми, освен, нормалното за възрастта, скъсяване на цикъла?! При мен това явление започна около 40г., в момента съм на 45 и имам цикъл редовен, без кой знае какви странични оплаквания, свързани с него.Виждам, че продължава да се скъсява,бавно.
Днес бях на гинеколог, лекарката каза, че съм супер, овулиращи яйчници,всичко 6.

Последна редакция: пн, 30 май 2022, 15:15 от ДХ3

# 95
  • София
Момичета, помагайте. Как се справяте с килограмите, аз не мога да смъкна и половин килограм. Всяко едно мнение ще ми е от полза, наистина. Благодаря ви.

# 96
Момичета, помагайте. Как се справяте с килограмите, аз не мога да смъкна и половин килограм. Всяко едно мнение ще ми е от полза, наистина. Благодаря ви.
За съжаление и при мен е така. Ограничавам се, но не свалям. Даже бавно но славно вървя нагоре Sad . Последният цикъл беше октомври и май беше последен. За около година качих 6 кг. трайно.

# 97
  • София
За съжаление и при мен е така. Ограничавам се, но не свалям. Даже бавно но славно вървя нагоре Sad . Последният цикъл беше октомври и май беше последен. За около година качих 6 кг. трайно.
Не, не. Трябва да има как. Може би трябва и спорт, защото аз храната я намалих драстично и нищо.

# 98
Храната ми е по принцип намалена откак съм на 18 за да си сдържам килограмите. Независимо от това намалено количество съм 12 кг отгоре. Цял живот съм спортувала, вече не мога както преди със спорт. Първо нямам тези физически сили. Второ няма никаква стабилна тенденция. Кило две надолу и после нагоре.
Имам приятелка на 50 която отслабена с десет кг след като намали храната, почна да се храни  по-здравословно ( така както аз се храня по приннцип) . Но тя беше доволно окръга. Сега е нормална. Но й висна всичко и много бръчки к се явиха...

# 99
Точно немотивираното наддаване на тегло беше причината да се изследвам и да цъфнат хормони, характерни за предменопауза при мен на ненавършени 38, въпреки редовния цикъл. Храня се изключително здравословно от години, а през последната още повече, в движение съм цял ден, спортувам - не интензивно, 3-4 пъти седмично по 20-30-40 минути. Но не и не, ефект нула! Заглеждам от известно време Зоната като режим, това май ще бъде последната ми надежда да махна поне 5 от 10-те кг , натрупани през последната година.

# 100
  • София
То затова има една приказка,че на една възраст избираш или хубаво лице(демек повече килограми и кожата опъната) или тялото(по-малко килограми). Аз свалих над 10 кг с премахване на вечерята за период от 2 години. Спрете ли да ядете след 17 часа ви гарантирам отслабване. Иначе хапвам от всичко нормално, бе преяждане естествено.

# 101
Започнах Зоната аз, изкарах месец и се чувствах чудесно, корема ми спадна, тялото ми се събра, даже свалих 1-2 кила. Обаче ме хвана такъв зверски запек, че зарязах всичко. И понеже едвам се оправих, след много дни пробване на какво ли не за разхлабване, още не смея да се върна. А много ме е яд, защото се чувствах много добре.
Уточнявам, че и аз като Реге контролирах нещата дълги години, внимавах с количеството храна,не съм бухала сладко, тестено и тн, но след като цикъла започна да прескача, нещата излязоха извън контрол, и нищо не помагаше.
И да кажа, че в Зоната ядях много повече отколкото преди, и то предимно от червената и оранжева зона, които са по непрепоръчителни, и пак имаше страхотен ефект.

# 102
  • Бургас
Леми, от къде идва запека според теб? Там нали има мазнина и зеленчук.Докалкота си спомням той препоръчваше и рибено масло.

# 103
Според мен от малкото мазнини, там се ползват капки, а ако продуктите са ти по маслени, например кашкавал, сирене, жълтък, мазнини не се добавят изобщо.
Но определено ще пробвам отново да се върна на режима, по нататък, като съм готова.

# 104
Здравейте, на 42 съм и започнах да чета темичката зщото явно и аз съм в отбора, преди 2 години започна при мен засилена тревожност, започнах да вдигам кръвно даже в началото виках и бърза помощ, ходих по лекари и съответно започнах с хапчета за кръвно, бетаблокер за пулса и диакнсит. Щотовидната също ми я гледаха и казах че е в норма но единия показател ми беше на горна граница така че пак трябва да отделя време за контрола. Цикъла ми от 26/27 дни от 3 месеца се скъси на 22/23. На лекар все още не съм ходила, но ще трябва да отида защото нещата започнаха да стават непоносими.  Гърдите ми 15 дни след цикъл стават невъзможни и много ме болят, от известно време усещам че въпреки беталблокера пак пулса ми играе, деанксита не ми действа на тревожността и го спрях замених го с Алора, но ситуацията с безсънието е ужасна как се справяте, какво ви помага? Първоначално Алората спеех супер но явно нещата около овулацията не се случват, от два дни не мога да заспя като взимам и Алора и Ашваганда вечер. Четох за Мака в предните теми дали повлиява на безсънието? Извинявам се предварително за дългия пост Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт