Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 18

• 69 128
  • 779
  •   1
Отговори
# 255
  • тук-там
Вълните според мен едва ли се влияят от емоционално състояние. Просто резкия срив на прогестерони и естрогени води до този симптом. Не е сериозно това обяснение на докторката. Но за едно е права - няма да се повлияеш от добавки. Само хормоните помагат. Обсъждали сме го много пъти тук в темата.

# 256
Аз съм приемала ХЗТ повече от 5 години и бях супер, но вече съм на 48. За кога да пия хормони. Надявах се на нещо, което да облекчава симптомите, но не знам какво ще е то🙂 Поне не напълнявам, даже обратното. Но вероятно ми е от ЩЗ. Винаги при стрес и напрежение свалям.  А то къде спокойствие в днешно време.

# 257
  • гр.Добрич
И моите оплаквания са като вашите. Цикъл нямам вече над 60 дена, а симптоми имам. Пих 5 дена Дуфастон, но никакъв ефект, а преди пиех 5 дена и ми идваше. Правих и тестове, че малко се шашкам, но са отрицателни. Чудя се да ходя ли при докторката, защото предният път ми каза да свиквам и нямало смисъл нищо да се пие.
По повод корема и моят последната година е много надут и определно качвам там и на бедра, а дупето ми висва. всичко, което хапна и ме подува. Не обичм солено и млечни, че да го свързвам с тях.
Моят приятел все ми прави забележки, че много жени на моите години изглеждали перфектно, а аз съм се отпуснала. Трябвало да спортувам, но съм с двустранна луксация от дете и сякаш с годините все повече и повече ми се засилват болките.
Оплаках се и аз:sad:

# 258
Всичко било до психика. По-емоционалните жени имали повече вълни. Казва обърни внимание кога имаш повече вълни, когато си спокойна ми казва, нямаш.
Нещо подобно забелязвам и аз, не винаги, но съм забелязала взаимовръзка на моменти.
Моят приятел все ми прави забележки, че много жени на моите години изглеждали перфектно, а аз съм се отпуснала. Трябвало да спортувам, но съм с двустранна луксация от дете и сякаш с годините все повече и повече ми се засилват болките.
Оплаках се и аз:sad:
За жалост, мъжете малко по късно от нас ги чукват проблемите и започват да се очичкват, та да видят какво е.

# 259
Всичко било до психика. По-емоционалните жени имали повече вълни. Казва обърни внимание кога имаш повече вълни, когато си спокойна ми казва, нямаш. Ми май е права.

А може и да не е права. Аз съм силно емоционална и за добро и за лошо, днес сутринта бях спокойна, нищо не ме е ядосвало, напрягало, дразнело, и т.н, НО  за пръв път имах гореща вълна. Майчице мила! Отвратително нещо! Веднага си пожелах да е за пръв и последен път, макар жестоко да се съмнявам, че ще е така.
На почти навършени 47 съм, цикълът ми е почти редовен, ако изключа това, че от две години има поне един месец в годината, през който пропускам. Удължиха ми се дните между две менструации, и самите те са доста по-оскъдни, което май е по-добрия вариант от обратния.
Към горното добавям и това, че от миналата година не мога да издържам изобщо на жега, буквално нещо ме стиска за гушата през жегите. А преди ходех на плаж в най-горещото време от деня, когато нормалните хора се прибираха. Сега само мисълта за това ме докарва до изпотяване.
Още екстри - подут корем. Не че някога съм била плоска, но сега е направо отврат, особено преди да ми дойде.
Освен това станах силно асоциална. Изобщо не искам да виждам хора, камо ли да контактувам с тях! Което е лошо, защото работата ми е свързана с хора, и което е още по-лошо - говорим за семеен бизнес, демек, всеки клиент е важен, защото благодарение на тях се издържаме.
Либидото ми е в космоса, и всички ми се виждат абитуриенти. Sunglasses Ама това не знам дали да го отдавам на пременопауза, тъй като то винаги си е било такова.
Без очила вече нищо не виждам наблизо. Добре, че поне диоптъра не съм качила, и си е един и същ от две години. За сега, де, много да не се успокоявам. За емоционалните ми люшканици по няколко пъти на ден,  изобщо не ми се отваря дума, но самата аз не мога да се трая на моменти.
Преди да ми дойде ми се активира понякога сенната хрема, но понякога стигам до пред астматичен пристъп. Като дете съм правила доста често, та състоянието ми е много добре познато за съжаление.
Вечер не мога да спя, което пък автоматично прави проблем събуждането сутрин и бодърстването през деня.

За момента това са ми оплакванията и се надявам да не карам пременопауза като майка ми, която нямаше място, на което да не я "удари". Или пък, не дай Боже, като баба ми, която буквално в сняг до колене газеше боса и се потеше, а накрая стигна до Психодиспансер за известно време.
Ясно ми е, че от тук нататък няма да очаквам да ми омекне фонтанелата, ама поне по-леко да се отърва. Както го пожелавам и на  всички вас.

Благодаря, че изчетохте тоя ферман.

# 260
Офф скарана съм със спортуването аз. Слаба съм и се движа много, но чак спорт не. Мисля че си е до натура, а и до воля. Впрочем говорих с моя приятелка по този въпрос с вълните. Тя ми каза също че е забелязала, че когато се вълнува за нещо, са много на често, една след друга. Да, срива на естроген и прогестерон е водещ, но честотата и силата на горещите вълни има логика да са от емоционалното състояние на жената в момента. Опитвам се са намеря решение поне за през нощта, за да мога да се наспивам. Че това събуждане от силната топлина,  която ме залива, много ми пречи. Имаше някакви добавки ден и нощ. Пили ли сте, как е?

# 261
Salii, решила съм да пробвам капки CBD, но все още се чудя дали тези за спокоен сън да си поръчам, или тези, които са за "онези кървави дни" Мелатонинът на мен изобщо не ми помогна, малка ракия вечер понякога ми помага да заспя, но не и да се наспя качествено.

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 14:18 от Анонимен

# 262
И на мен мелатонинът не ми помага.  Беше време, миналата година когато си мислех че ми помага но май си внушавах. А какви са тези капки CBD, за първи път чувам. Ще ги потърся сега в интернет. Впрочем аз си спя добре ако нямам горещи вълни. Те ме събуждат, отвивам се, излизам на терасата. Затова си мисля че трябва да се насоча към нешо облекчаващо тях, но вече не знам какво би могло да бъде.

# 263
  • тук-там
Аз съм горе-долу 1 към 1 с вечно недоспала. Добре е описала начина, , по който и аз минавах през меното. С тази разлика, че съм една година по-възрастна и сега след 2 години, в които ме пропусна само за месец веднъж годишно, на третата година е на път да ме пропусне вече 3-ти месец.
Сали, аз взимам само и единствено reacue на доктор Бах и спя добре с него. Само покрай  Ц не ми помага дотам. Пробвай, напълно безобидно е!

# 264
Аз от февруари съм се зачудила, попаднах случайно на тях, и тъкмо вече бях решила да поръчвам, съпруга ми се тръшна с ковид. Месец беше в болница, после дълго възстановяване, и моите хормонални  неволи останаха на заден план.
Ако искаш, ще ти пусна на лични, че не знам дали няма някой модератор да ме плесне през ръчичките за реклама.

# 265
. Re_ge, ти доволна ли си от фемовита и колко време трябва да се пие за да се усети подобрение?

При горещите вълни имах леко подобрение от ремифемина. Но вече съм на почти 54, няма как да продължавам да го пия. И без това откарах с него две години и половина. Фемовитата я пия основно за спокойна съвест. Както и калция и магнезия. Нищо не целя с всичко това, освен да знам че правя нещо си. Мелатонин пия от време на време вечер. Не ми помага. Но мисля че вече съм на финалната права защото престанах да се будя толкова често посред нощ. Но пък сърдечно- съдовите проблеми ме трепят здраво.

Мисля че съм в цикъл в момента. Преди седмица бях с адски горещи вълни и мигренозни пристъпи. После , три дена кръвно 160 с хапче и сърцебиене. Вчера имах от моите си силни болки отзад като при цикъл, а днес акне гнойни пъпки на лицето. Направо съм пародия...

# 266
Аз съм съгласна че всичко това през което минаваме е нормален процес, че наще баби също са го минали и всички жени по принцип и  дрън-дрън, но колко заболявания може да дойдат до главите на жените, като хипертонията и всякакви други сърдечно-съдови заболявания, които са си нещо съвсем сериозно, остеопорозата и т.н. и защо да не се опитаме да се предпазим ако е възможно с добавки. То като чета тук повечето сме на хапчета за кръвно.
Но понеже писахме за безсънието и за баховите капки ето какви намерих. Все пак се надявам да не ме “цапардоса” някой модератор. Надявам се mtz да може да сподели някакви такива ли полза.

Ето и тези

# 267
  • Варна
Аз пих два месеца Клименум - никаква разлика не усетих почти. Даже ми се засилиха нощните сърцебиения и изпотяване - не казвам, че е от тях, но факт. Сега пия втори месец Вечерна иглика, втората опаковка почти свършва и мисля да ги спра и тях. Единствено отчитам, че малко по-малко се будя през поща, но през деня е чудо. Ходя с ветрило навсякъде и вече ме майтапят колегите. Smile
Чудя се дали да не пробвам Фемовита. АГ ми каза да експериментирам докато си намеря моите хапчета, а така ми се искаше да стане от първия път, както при тези за кръвното - тях от първия път ги улучихме.
Но определено и аз намирам връзка с емоциите и вълните, поне при мен е вярно.

# 268
Да и при мен е така, а ветрилото.., изпадам в паника ако не го видя в чантата си 😀

# 269
От година и половина  пия Витекс и див ям, единствената файда, която видях от тях, че не ме  болят и не ми напращяват циците преди да ми дойде.
Бабите ни може да не са  пили никакви добавки, но аз не мисля, че и ние трябва да живеем както са живели те. Както казах в първия си  пост в темата, майка ми я удари навсякъде - очи (през три месеца сменяше очила), коса - оредя доста, зъби - там беше трагедия, кости - адски болки на моменти, нерви... Все си мисля, че ако имаше добавки тогава можеше да опита поне да си помогне.
По-горе четох, че  някои имали дълги цици, което ми напомни за дъщеря ми, когато беше малка и веднъж ми каза: Мамо, като порасна, искам да имам като твоите цици, спуснати. Simple Smile)))
С две думи, бройте ме и мен за вино пиенето и оплакването от дългите цици. Simple Smile)))

Общи условия

Активация на акаунт