Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 18

• 68 209
  • 779
  •   1
Отговори
# 690
Аз съм била на по- млади години с Мирена заради кръвоизливи, после 5,5 години ( почти 6 ) на ХЗТ ( ама нали се сещате - тежка артилерия, не билкови ). Споделяла съм тук че са ми най-спокойните години. Така че искам да кажа макар за разлика от много момичета тук, които са против ХЗТ, аз съм с две ръце ЗА и въпреки това по настоящем вече не приемам ХЗТ. Спрях я когато се разболях от гуша, защото ми се събираха много хапове. Ако зависеше от моя лекар още щях да съм. И лекарите си противоречат в това отношение. Моя казва че трябва да сме като американките. Там приемали ХЗТ до че и след 55 години. Обаче други гинеколози са ми казвали пък че като се достигне 48-49 години вече нямало смисъл. Не знам кой е прав. Може би е въпрос на вътрешно усещане. Но все ми се струва че след 50 вече наистина няма за кога да стимулираме хормоните. Разбира се много е важно и това как се чувства жената - и психически и физически. Супер късметлийки са тези жени дето се чувстват добре и са рядко. От тяхната позиция е много лесно да кажеш “оставете всичко на естествен ход” Да ама не всички сме така. Аз сега пия Актив мено на Допелхерц. Май действа нещо🤔😉😀

# 691
  • Mediterraneo
Децата ми са гледани с памперси. Не съм ги прала обаче. Толкова за двойния стандарт.

# 692
Тарти стана ми ясно. Вероятно ако ти протече от цикъла на бельото или чаршафа  вендага ги изхвърляш. А на детето е сменяла памперса дойката и тя му е мила нааканото дупе. Странно ми е че на такава възраст продължаваш да приемаш тялото си и неговите прояви като чужди, но хората сме различни, коя съм аз че да те съдя.

Санея писах ти на лично, пратих ти линк. За нашия град е май само.

# 693
  • Mediterraneo
Като бял ден ти е ясно, виждам. Възрастни хора сме, не се излагай. Няма нищо общо с петно на бельото това да изпереш дамска превръзка/ памперс. Но щом е ясно, аз спирам по темата.

# 694
_re_ge, не само естроген и прогестерон е добре да се изследва, за да се потвърди менопаузата. Разликата в ЛХ и ФСХ + Антимюлеров хормон също.
ДХЗ, каква е вредата от тампоните? Признавам си, че това го чета за първи път, но може би ме оправдава факта, че ги слагам само в краен случай.
Sanea, кои болести визираш за противопоказни в комбинация с хормонална спирала?

# 695
На първо чясто рискът от синдром на токсичен шок, бактериални и инфекции заради начина на поставяне, микроклиматът, който се променя заради тях, води до до увеличение на възможността за поява на гореописаните.

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 16:13 от ДХ3

# 696
Благодаря. Мислех, че става въпрос за нещо друго.

# 697
Здравейте,включвам се,макар с известно неудобство ,не съм сигурна дали е моята тема,но все пак има връзка с хормоналния баланс на жените в една определена възраст и ми се иска да чуя и вашите съвети ,за да си избистря картинката.
Накратко на 39 години съм, с майка ,която на 42 заради миома,изчистват напълно и след това последвали операции,липоми от гърдите и другаде по тялото.Ясно е,че отдавна съм в играта с това -какво означава да се сблъскаш с последиците на менопаузата ,остеопороза и каквото се сетите още в допълнение.
Имам следните чуденки за себе си.Преди година и половина почти родих второто си дете.Заченото по естествен път.
Преди и след раждането обаче си остават изключително гадните дни на овулация и ПМС(повръщане,замайване,гърдите ме болят).Направо не мога да извършават елементарни дейности.Ужасна мигрена.Посетих гинеколог ,назначи ми противозачатъчни,които се мисля дали да започвам.Случи се обаче,че въпреки спирането на кърмата си имам млечни капки особено преди цикъл,а и капка две кръв от едното зърно,което изследвах и слава Богу се отхвърлиха най-лоши версии.Най вероятно  според мамолога спукан капиляр,нараняване.
Питането ми е следното,защо Гина колона не ми направи хормонални изследвания ,а след прегледа и цинобамазката ,заключи ме всичко е ОК.
Ако не реша да приемам противозачатъчни,какви варианти имам да облекча състоянието си ,освен обезболяващи.
Мислите ли,че въпреки това ,че съм родила наскоро,може би съм в перименопауза заради горещите гърди и непоносимото главоболие и гадене?
Приемам съвети и благодаря предварително.

# 698
  • Orihuela Costa,Spain
Влязох в менопауза много рязко, изведнъж ми спря цикъла. Проблемът е, че ужасно ме боли глава, не знам, дали е от това. Ходих на невролог, гинеколог, психиатър (изписаха ми различни легарства, които не ми помагат.Пишете,ако се сещате за някакво лечение или доктор, при когото да отида. Чувствам се много зле от около година.
Здравей ,и аз от около година и половина ,преди цикъл съм с ужасно главоболие,на 44г съм и досега не помня да ме е боляла глава🤕

# 699
Излязоха резултатите от хормоните, ето това са ми пуснали, явно се смята за достатъчно. Не са пускали тат, мат, ft3, ft4 но аз си го пусках преди година по съвет тук и са в норма. Още не са коментирали ситуацията, аз също  не знам как да ги тълкувам.Последно, преди година,  TSH ми е било 2,21, FSH - 27. За последното знам че ще расте но все още не съм стигнала стотицата.

_re_ge, не само естроген и прогестерон е добре да се изследва, за да се потвърди менопаузата. Разликата в ЛХ и ФСХ + Антимюлеров хормон също.
Sanea, кои болести визираш за противопоказни в комбинация с хормонална спирала?
Доколкото зна не се препоръчва при сериозни чернодробни проблеми, сериозни тромбози на крайниците, при при онко проблеми с гърдите. Иначе се говори за странични ефекти като косопад, натрупване на тегло, главоболие, чувствителност, но те много индивидуални като страничните ефекти на всяко лекарство.

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 09:42 от _re_ge

# 700
  • Gotham City
Ре_ге, а защо ти пускат и тестостерон? И по-високата стойност има ли някакви симптоми и трябва ли да се коригира?

# 701
Благодаря за разясненията. Но, този косопад от спирала Мирена.... Как може да се разбере, дали моя наличен такъв се е усилил от спиралата, която сложих преди 2 месеца? Това нещо временно ли е?

# 702
  • тук-там
Влязох в менопауза много рязко, изведнъж ми спря цикъла. Проблемът е, че ужасно ме боли глава, не знам, дали е от това. Ходих на невролог, гинеколог, психиатър (изписаха ми различни легарства, които не ми помагат.Пишете,ако се сещате за някакво лечение или доктор, при когото да отида. Чувствам се много зле от около година.
Омнибиотик Мигра

# 703
  • Пловдив
Благодаря за разясненията. Но, този косопад от спирала Мирена.... Как може да се разбере, дали моя наличен такъв се е усилил от спиралата, която сложих преди 2 месеца? Това нещо временно ли е?
Всеки организъм е различен,  при някои дава този страничен ефект, но сама трябва да разбереш дали е от нея. Може сезонен косопад да е, може от ниско желязо, от много неща може да е косопада.

# 704
По принцип съм си с косопад. Има ли опасност да се увеличи от нея? И на какво се дължи този страничен ефект, щом не е при всеки? Временен ли е?

Общи условия

Активация на акаунт