За правото на избор да нямаш деца

• 18 247
  • 476
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Нещо не ми става ясно как става това раждане насила. Все едно са гъски за гушене и митичното общество ги забременява. Тези жени надали насила са правили секс и насила някой ги е вързал някъде после, че да не идат да направят аборт, понеже са малоумни и не могат да пият противозачатъчни. То дори и след раждането никой не ги задължава да си гледат децата. Вече съвсем в сферата на "Прислужницата" навлязохме.
Най-лесно е за своите решения после да бъде обвинявано някакво общество.

Всъщност точно така се получава. Достатъчно жени са омъжвани насила и насилвани - икономически, психологически и сексуално. Обаче в тези случаи хората казват “оооо,  това не е моя работа” и дори при крайни случаи не сигнализират. Като ти взимат всеки лев и личната карта - как точно отиваш на лекар, за да ти предпишат противозачатъчни 🙄

Това, че живеем в балон и не сме виждали нещо, съвсем не означава, че това нещо не съществува. Аз лично не мога да си затварям очите за тези неща и за новините за поредната убита от партньор жена. Колко от случаите не влизат в статистиките - изобщо не подозираме.

# 226
И има на кого да се оплачат?
И шоколадът завива станиола в мармот.
В държави като нашата такива истории са изключения. В повечето случаи изборът е направен съзнателно, а не натрапен.
Честно казано, много е грубо да се сравняват жени, на които им е по-лесно да кажат е кво толкова и да последват препоръките на 'лошото' общество, с истински жертви.

# 227
  • София
Все пак се предполага, че говорим за средностатистически и образовани български граждани, а не за жени от малцинствата.

# 228
Като ми вземат документите това няма да ме спре, ако мога да говоря с родителите си или излизам навън на пазар и работа.

# 229
  • Great Britain
Обществото та обществото.Данък ли му плащаш ,Ариел?

# 230
  • София
Все пак се предполага, че говорим за средностатистически и образовани български граждани, а не за жени от малцинствата.

Ами аз не говоря за жени от малцинствата. Най-големия мит е, че насилието е запазена марка за някакви определени части от обществото.

И има на кого да се оплачат?
И шоколадът завива станиола в мармот.
В държави като нашата такива истории са изключения. В повечето случаи изборът е направен съзнателно, а не натрапен.

Не разбирам какво казваш, но се надявам никога да не срещнеш пострадала по този начин жена.

И изобщо не е изключение… но пък, както писах, удобно си затваряме очите за тая работа. Коментарите, че такова нещо не съществува или е лесно да избягаш, само доказва колко сме ограничени като общество.

# 231
Много добре ме разбираш даже, но за спорта ще повторя. Огромната част от тези псевдожертви правят съвсем съзнателен избор и после се правят на притиснати. Цинично е да ги сравняваш с истински жертви, които наистина нямат избор.

# 232
Ами не е вярно, Ваня е много права. Повечето от тези жени са чисти българки, а ние, българите, как умеем да притискаме и да отнемаме правото на избор, малцинствата има да се учат. Образованието за много жени не е право, а задължение, начина, по който преминават през него с наведена глава и капаци на очите, грам не им помага да изградят личност и да се научат да отстояват себе си. И имаме тонове, как казваше Сирената, офисен планктон, който ражда "по правилата".

# 233
  • София
Както се казва, изборът дали да се спасят или да се удавят е в ръцете на самите давещи се.
Абсолютно подкрепям мнението на Нарциса. Единици са истински принудените. Другите съзнателно решават да водят определен начин на живот, но после почват да мрънкат как "трябвало да се омъжат за Пища Хуфнагел" (надали по-младите ще разберат метафората от популярна навремето анимация).

# 234
  • София
Насила не можеш да накараш никого да завърши образование. Той започва да те саботира, започва да саботира себе си. Мозъкът му отказва, когато не иска. Насилие е, ако забраниш да учи, отнемаш му правото да учи. Психическата и финансовата зависимост от партньора в някои случаи е предпоставка за тормоз, най-често психически, но не всички жени са тормозени, а някои дори доста спокойно живеят, но си губят времето в глупости.

# 235
Много добре ме разбираш даже, но за спорта ще повторя. Огромната част от тези псевдожертви правят съвсем съзнателен избор и после се правят на притиснати. Цинично е да ги сравняваш с истински жертви, които наистина нямат избор.

Именно, избор винаги има, но просто някои хора имат търпимост към това да са жертви.

# 236
Ами не е вярно, Ваня е много права. Повечето от тези жени са чисти българки, а ние, българите, как умеем да притискаме и да отнемаме правото на избор, малцинствата има да се учат. Образованието за много жени не е право, а задължение, начина, по който преминават през него с наведена глава и капаци на очите, грам не им помага да изградят личност и да се научат да отстояват себе си. И имаме тонове, как казваше Сирената, офисен планктон, който ражда "по правилата".
Този пост е майтап, нали? Излиза, че всички полуграмотни провинциалистки, които с парите на мама и тати от Сусурлево и бурканите на баба и дядо от Долно Уйно, са завършили тъпология платено във врачанския филиал на Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура, а после са побързали да се приберат при гимназиалното гадже и да му родят две деца преди 25, а на 30 животът с две деца, селски мъж и баламска нископлатена работа ги дразни - всичките тези не са просто селячки, които до последно са минавали с минимум съпротивление в живота и отказват да пораснат и да бъдат отговорни възрастни, ами са...жертви на насилие.

П.п. бях писала за университет КУРЕЦ, но се сетих, че това е политическа партия, не ВУЗ, моя грешка.

# 237
  • София

Ами не, не те разбирам… защото понятие нямаш за това, което говориш и за това, което насилник може да причини. И начините, по които това може да се случи, за да не може жената нито да мръдне, нито да се оплаче на някого дори на собствената си майка.
А начинът, по който говориш за тези жени ме ужасява на чисто човешко ниво и съвсем добре отговаря на въпроса защот тези жени трудно бягат от насилието.

Виждам същата жестокост и в постовете на други съфорумки. Да потретя - това, че си затваряме очите за тези неща и обвиняваме жертвата, само доказва това, което казвам. Вие самите не бихте си мръднали пръста за да помогнете на такава жена.

# 238
😂😂😂
Нарциса, благодаря за образното описание! 😂
Тук, из форума, има тонове примери за такива жени. "Бие ме, защото ме обича" не е някакъв мит, за съжаление. Много е трудно да проумеят идеята за избор, камо ли да го направят. Съфорумки, които се занимават с жени, жертви на насилие, винаги са казвали, че е най-трудно да ги накараш да потърсят помощ.

# 239
Не трябва да се съди толкова жестоко според мен. Трудно е да се избяга от средата и възпитанието.

Общи условия

Активация на акаунт