За правото на избор да нямаш деца

• 18 259
  • 476
  •   1
Отговори
# 180
Скрит текст:
Ако си уверен в себе си, сигурен в избора си и не се влияеш от чуждо мнение, никого няма да питаш дали те одобрява, или не. Ще се заявиш такъв какъвто си без колебание.
Ако може една корекция. Ако съм уверена в избора си, хич не се хабя да се заявявам, а си употребявам избора и си щастливея.
Разбира се. Може би аз не се изразих съвсем точно. Имах предвид, че ако си сигурен в избора си, открито ще го заявиш, няма да се обясняваш и извиняваш за това, което (не) си, няма да те вълнува чуждото мнение. Няма да се страхуваш да бъдеш какъвто искаш, няма да се прикриваш или преструваш на нещо, което не си, заради нечие (не)одобрение.

# 181
  • СИ

... Имах предвид, че ако си сигурен в избора си, открито ще го заявиш, няма да се обясняваш и извиняваш за това, което (не) си, няма да те вълнува чуждото мнение. Няма да се страхуваш да бъдеш какъвто искаш, няма да се прикриваш или преструваш на нещо, което не си, заради нечие (не)одобрение.

Едва ли някой извън родителският кръг се вълнува от това, дали дъщеря им ще има или няма да има деца. Това със заявяването не го разбирам? Какво да се заявява? От какво трябва да се страхуваш, ако не искаш деца? Оправяй се с този с когото живееш. Евентуално.

# 182
  • София
Колкото и да е уверен човек в себе си и решението си, пак е дразнещо хората да го питат и да му говорят. Става натрупване.

# 183
Ти малко по-нагоре написа, че ти обясняват как няма да се справиш, сега правиш сметката на други. Колкото до исканията - не е луд, който яде баницата, никой не те кара да им помагаш (и аз не бих, освен ако не са буквално гладни).
Как провеждате връзката между тях и крадци и престъпници, изобщо не знам. Ако трябва да заложа на нещо, как да го кажа, неоптимално, което може да станат, по-скоро бих заложила на - извинявам се - Ариелки, които оплакват съдбата си по вина на безпаричните си родители. Wink
Магдена, точно това е, дразни да ти обясняват ТИ какво може и не може да правиш. Аз към обществото и държавата си адресирам мрънкането, не към някоя си личност.
Повечето деца, израснали в мизерия, не се оплакват, действат. Ако са имали късмета да се родят в една Швеция, стават Златан Ибрахимович или поне тираджии, ако са тукашни, се научават да правят "бързи пари".
ЛиЛу, всичко на север от Германия, провери си сама откъдето ти е удобно.
Въобразявала съм си, че е очевиден в глобален мащаб полезния потенциал на децата, но не би, оспорвана теория е, при това в майчински форум. Поне защитаваме правото на лично мнение.😁

# 184
  • Пловдив
За полезния потенциал на децата бих се съгласила. Но помощта следва да е минимална, за базовите нужди, когато родителите хептен Wink не могат да я осигурят. Не е трагедия деца да растат в скромни условия, стига да не са гладни и голи и да ходят на училище, смятам. Иначе и родителите свикват наготово, колкото и да не е много това "наготово", а може да го усвоят и децата. Отстрани направо си изглежда като тарикатлък и дразни.
И понеже не смятам, че е трагедия, че всички деца в тези условия са нещастни и т.н., не подкрепям идеята: "прави толкова деца, колкото можеш да отгледаш в чудесни битови условия". Детсъвика, всеки сам си преценя. И сам си поема грижата. Може пък децата му да останат напълно доволни от това, че са се родили. Wink

# 185

Едва ли някой извън родителският кръг се вълнува от това, дали дъщеря им ще има или няма да има деца.
Ами вълнуват се, любопитни са, изказват неодобрение. Външни хора. Не че на мен лично ми пука от тях. По принцип обаче има хора, които повече се влияят от чуждо мнение и заради нечие одобрение са способни да не живеят така, както би им се искало.

# 186
Не само,че се интересуват, но и акъл дават и досаждат.

# 187
Е в България сме. Тук всеки разбира от всичко и иска да даде мнение. Чудо голямо. Да не живеете за комшии и роднини.
Като сте взели решение, вдигнете глава и го живейте този живот. Ваш си е.

# 188
Като ги затапите веднъж, ще спрат да коментират.

# 189
Както вече писах, мен лично не ме притесняват любопитните, знам как да им отговоря. Друг е въпросът, че изобщо не би трябвало да се месят. Не знам, може би и не навсякъде в България е така, може би моята среда е такава. Живея в малък град, ако има значение.

# 190
В малките градове е така. Аз се преместих от малък град в София и разликата е от земята до небето - поне в отношенията между хората. Тук никой не го интересува как живееш, аз даже почти не си познавам съседите.
По малките градчета преди хората се събираха повече, говореха, обсъждаха. Сега не знам дали все още е така. В София го няма това. Може би затова и трудно се създават познанства и приятелства.

# 191
Поне защитаваме правото на лично мнение.😁
О, нямам против различното мнение. Просто в Австрия например ти дават 130,- евро на месец на дете, но обядът му е пет евро на ден в училище, та.. Ценност голяма, да. Дрехи, обувки, курсове, десет седмици детегледачи и занимални.. Плащаш си като поп. А кой има десет деца в Германия мога да си представя, както и на германците каква ценност им са по коментарите на наши съфорумки от Германия Joy

Ариел, ти не пишеш ли от Германия?

# 192
За Германия съм чувала противоречиви мнения относно отглеждането на деца. Личен опит имам от Нидерландия, очарована съм от системата, нищо общо с Австрия,явно. Чувала съм и достоверни разкази от Дания и Финландия.
Но сме извън темата.Simple Smile

# 193
Личен опит имам от Нидерландия, очарована съм от системата, ...Но сме извън темата.Simple Smile
А не е ли и системата виновна? Аз, като чета тук две-три дами, имам чувството, че просто се притесняват, че няма да се справят. Дали с финанси, дали с време...

# 194
Личен опит имам от Нидерландия, очарована съм от системата, ...Но сме извън темата.Simple Smile
А не е ли и системата виновна? Аз, като чета тук две-три дами, имам чувството, че просто се притесняват, че няма да се справят. Дали с финанси, дали с време...
Коя система, за какво да е виновна? Нашата, когато избираме да нямаме деца ли? Не мисля, решение като това е много лично и съм много против обяснения и оправдания по темата. В смисъл, ако имам пет или съм решила да нямам деца, мисля, че е неуместно някой да ми се чуди на изборите, но пък е някак неправилно да изтъквам системата, кризата, "смотаните мъже" и прочие като обяснение. Решила съм и точка, би било чудесно, ако обществото е толерантно (обаче не е, де). В Нидерландия, например, има перфектни условия за отглеждане, възпитание и образование на дете, но те се придържат към едно дете и не много рано, докато в една Италия няма толкова подкрепа от държава, училище и прочие, а три деца преди 40 си е нормално.( България не я включвам в примерите, ние сме по-особени.😁)

Общи условия

Активация на акаунт