За правото на избор да нямаш деца

• 18 214
  • 476
  •   1
Отговори
# 300
Имам позната на възраст 50+. Напоследък все по-често ми звучи така, сякаш съжалява, че се е омъжила. В същото време в оправдателен режим ми обяснява, че когато тя била млада, не било възможно човек да постъпи по друг начин. Завиждала на днешните млади, защото имали избор, така ми казва.
Ако съжалява,  че се е омъжила, в днешно време това много бързо може да се реши.

# 301
  • София
А на тази 50+ пак ли обществото й пречи да се разведе?
Аз съм 50-, сестра ми е 50+и не помня такова нещо. Имаме и двете набори, които се изпожениха едва последните няколко години, други се разведоха, част от разведените пак се ожениха, някои си живеят без брак, кой с деца, кой без деца, кой с внуци, кой с пеленачета.
Никой никого не е ръчкал с остена.

# 302
Стига, бе, и за кризите на средната възраст, мено- и андропаузите ли е виновно обществото??

# 303
Ами по-лесно е да обвиниш друг, отколкото сам да си поемеш отговорността.

# 304
  • Пловдив
И на практика пак същото - нищо не променяш. Може би психологически ти олеква, не знам, но пък и ти се смеят по форумите. Wink
То не е укоримо, нито ненормално да не си сигурен какво искаш всъщност. Смешно е да ти е криво обществото, понеже едва ли не те принудило.

# 305
  • София
Не е по темата, но аз преживях изолация. Беше една квартална компания, в която си играеше малкия. Около 6 месеца след като мъжът ми замина, спряха да ме поздравяват. Факт.
Минаха 2 г и вече не ми пука.
По темата - ако наистина е избор да нямаш деца, е чудесно.

# 306
Компанията женска ли беше, Роки?

# 307
Всъщност според мен го е имало момента с косвен обществен натиск жените (особено те) да се омъжват - ако искаш да правиш законен и безопасен секс трябва да се разпишеш. Иначе ще те одумват, че си курва, а ако забременееш следват все неприятно неща. От там и мъжете, ако не искат да ходят по курви, се женят за да имат редовен и спокоен полов живот )плюс други екстри). Ама това е било преди половин век, че и повече. После лека полека първо хайлайфът почва да го играе бонвивани и да чупи табутата, а след това и младите. И стигаме до днешната демокрация. Тоест имаме непрекъсната и последователна демократизация на общественото мнение. Тогава от какво да се оплакваме?
Да се оплаква може майка ми, че не е имала много избор, ама за децата и не е така -  могат да правят каквото си искат, да не говорим за внуците - могат не само да си избират женени или неженени да правят или да не правят секс, а даже и какъв пол и каква роля да имат в секса. По-голяма слободия аз не мога да си представя.

Аз не съм преживявала, но съм била свидетелка на опити за социална изолация - една майка си призна (много глупаво според мен) , че детенцето им е осиновено. И имаше хора, които се отдръпнаха. Но съвсем не всички, даже не и повечето, пък и не мисля, че отдръпналите се са голяма загуба. По-скоро беше за добро.

# 308
Това дето някоя 50+ обяснява, че не можело да не се жениш, когато била млада, са пълни фантазии или е живяла в паралелна реалност. През 80-те разведен не беше вече срамно. През 90-те започна по-масово да се живее и да се раждат деца без брак и изобщо не се коментираше кой знае колко.

# 309
  • София
Не, семейни двойки.

# 310
Това дето някоя 50+ обяснява, че не можело да не се жениш, когато била млада, са пълни фантазии или е живяла в паралелна реалност. През 80-те разведен не беше вече срамно. През 90-те започна по-масово да се живее и да се раждат деца без брак и изобщо не се коментираше кой знае колко.

Само дето тази +50 годишна (тоест аз) говореше за майка си. Тоест не за 80-те, а за 40-те, 50-те, 60-те. Освен това не става дума за разведен, а за съжителство без брак. Не е същото и съвсем не беше лесно даже и през 80-те. Като млади гаджета първа година в университета (трябва да е било 1989-а) отидохме на квартира баш в Мичурин, защото само там се беше пропукала системата и не искаха документ, че сте женени, за да ви пуснат да спите заедно. По-на север и в хотели не можеше. Та представи си колко е било свободно да се живее без брак (конкубинат му се казваше).
Иначе не е било незаконно по принцип.
През 90-те вече настана свобода.

# 311
Преди 10 ноември едва ли е можело да се живее свободно без брак. Може да е имало двойки, които са се крили по квартири, но е било доста строго. Имало е другарски съд, от рода на "обществено мнение", т.е. порицават те, че си неморален и не следваш комунистическия дух. Чувала съм (ЕЖК) за случаи на изселени от градове, на такива, които ги изпращат да работят надалеко, за да ги разделят (когато единият е женен например).
Знам със сигурност за моя позната, която иска да направи аборт през 90+ година и я карат да се яви на комисия, в която да се обяснява как и защо. Било е доста унизително.
След идването на демокрацията и по-скоро 90 и някоя година натам, вече никой не се интересуваше. Хората бяха съсредоточени да оцелеят във Виденовата зима и последвалите и предхождащите я кризи.

# 312
Черна станция, много добре те разбрах и не споря с теб. Преди 89 не съм ходила с гадже на хотел. През февруари 1990 обаче отидох с гадже в Мелник и нямаше проблеми в хотела 😜.
Пред 1993 близки приятели заживяха заедно без брак, както и позната роди без брак. И двете случки не предизвикаха някакви чутовни коментари, даже никакви.
Ако сега си на 50+ трябва да си роден между 1963 и 1971 т.е. преди 1990 си бил най-много на 26.

# 313
Е, то ако поне единият е женен, съпружеското мнение е доата по-опасно от общественото. А пък за двама неженени малко се съмнявам едно време да са ги изселвали - наистина ли се е практикувало? На мен много по-логично и обществено угодно ми се вижда да ги накарат да сключат брак.

# 314
Не, семейни двойки.
Аха, жените са решили, че ти, като сама жена, застрашаваш целомъдрието на мъжлетата им и са издали заповед за остракиране.

Общи условия

Активация на акаунт