За правото на избор да нямаш деца

• 18 210
  • 476
  •   1
Отговори
# 315
Компанията женска ли беше, Роки?
Не, семейни двойки.
Аха, жените са решили, че ти, като сама жена, застрашаваш целомъдрието на мъжлетата им и са издали заповед за остракиране.

М, да, видели са заплаха в твое лице. Сигурно си и готина.....

Е, то ако поне единият е женен, съпружеското мнение е доата по-опасно от общественото. А пък за двама неженени малко се съмнявам едно време да са ги изселвали - наистина ли се е практикувало? На мен много по-логично и обществено угодно ми се вижда да ги накарат да сключат брак.

Знам за един такъв случай (женен с мома) през комунизма и нея са я преместили на работа в друг град, като уж я повишават в длъжност. Обаче целта е била да ги разделят. Той директор на предприятие, тя нещо по-ниско като позиция, забравила съм какво точно.

# 316
  • Пловдив
Е, то ако поне единият е женен, съпружеското мнение е доата по-опасно от общественото. А пък за двама неженени малко се съмнявам едно време да са ги изселвали - наистина ли се е практикувало? На мен много по-логично и обществено угодно ми се вижда да ги накарат да сключат брак.
Е, все пак зависи кой ги е изселил, какво точно значи това, също и с какви връзки, и кой иска да ги раздели. Wink
Престъпление, наказвано, мисля, с глоба, но може и "изселване", т.е. лишаване от право на местоживеене в определено място да се е предвиждало, нямам къде да проверя сега, е било също да напуснеш едностранно съпруга/-та си и без развод да заживееш с трето лице съпружески. Ако се разведеш, ако не си женен или ако теб са те напуснали или доброволно сте се разделили, не влиза тук. Това до 80-те. Но оттам май е мълвата, че било забранено изобщо живеенето на съпружески начала, което не е вярно. Даже е имало лаф "милиционерски брак" за "полуофициална" неженена съжителстваща двойка с обща адресна регистрация.

За хотелите е имало правило стая двойка да се дава само на съпрузи, да, и аз съм го чувала.

# 317
  • София
Все пак, говорим за времето (поне) след 10.11., макар да бях убедена, че темата е за сега.
Иначе и по времето на моите родители е имало забрани. Техни приятели са ги оженили набързо след една бригада, защото партийният го хванал на калъп. Те пък вече почти 60 г. са страхотно семейство, та явно добре им е дошло. Разбира се, имало е сигурно и недоволни от такива бракове. Но тогава и жителство е имало, и пътуването до други населени места в един момент е ставало с открит лист, и какво ли не още. Собствените ми родители, които са на 70+ са се оженили, за да позволят на баща ми да се върне да работи в София, защото е бил разпределен да бъде 3 г. на другия край на страната и майка ми е трябвало да нощува при други хазяи, когато е ходила да го вижда.
Всяко нещо с времето си.
След 10.11. тези неща отпаднаха и дори някой да се впечатли от чуждо решение с кого да си ляга, всичко си остава в сферата на клюките.

# 318
Приятно е да чета как вярвате, че всичко е в едни отдавна отминали времена, за повечето проблеми при различните е бил основно соца виновен и, в краен случай, щом не съм го видял, не е вярно. Оптимизмът винаги е освежаващ.

# 319
Не, че съм го видял/а, точно напротив - видял/а съм какви са хората, които се оплакват.
Няма да навлизам в подробности как същите тези осъдени души (и тука имам предвид съвсем конкретни Пенки, Иванки и Станки) коментират и оценяват чуждите избори и действия, че темата съвсем ще отече.

# 320
  • Пловдив
Кое това всичко? Масовото насилие над жените ли?

# 321
За съжаление, Магдена, всичко означава всичко. Което ни трябва в момента. Например "Не е вярно, че на самотните майки не се е гледало с добро око. Не съм виждала такъв пример, само слухове съм чувала, ама не ми вършат работа, ще премълча. Пък и е било отдавна."
Нарциса, що за рестриктивен коментар? Оценка на чуждите избори винаги всеки е давал и никога не е било против правилата.

# 322
Не говоря за форума, а за входа, улицата, махалата.
Рестриктивен коментар, вика. В тема, в която се коментира хорското мнение. Не, не мога Joy

# 323
Вярно е било отдавна, но дори аз, която съм била дете по онзи строй, си спомням как "разведен" беше клеймо за всички от семейството, вкл. децата. За самотна майка не знам, не съм имала в обкръжението, но пък семейства с три деца, също бяха едва ли не "неправилни", каквото и да значи това.

# 324
  • София
Абе и сега яко смърди положението. Нали го преживявам. Не е съвсем явно, но има едно мълчаливо неодобрение и отдръпване. И тук-там подкрепа от някоя жена в моето положение.

# 325
  • София
Да напомня, че темата е как в настоящето обществото (уж) принуждава жените да раждат.
Миналото си е минало. Дайте за настоящето.
Аз в настоящето имам всякакви познати (с брак, без брак, с деца, без деца, с еднополов партньор, даже и едно "семейство" от 1 жена и 2 мъже) и не виждам някой да е пратил при тях кварталния или партийния да им държат сметка и да им събират данъци, както е било в миналото.
Въпросът е човек да е спокоен и щастлив с решенията си. За другото важи приказката за кучетата и каруцата.
Рок, отдръпването обичайно е от семейните приятели, които започват да се чувстват неудобно да не би от тях да се очаква да заемат страна и да се страхуват да не би останалият сам да се понатисне на техния собствен партньор или пък партньорът им да не обърка съчувствието с привличането. Егоизмът и ревността са в основата, а не осъждането на чуждия избор.
Винаги това е било, вкл. в основата на процесите срещу вещиците, които са били единствено самоуверени жени, отстояващи изборите си, но комплексите на влияещите се от обществото са се оказали по-силни.

# 326
При мен имаше и по-кофти моменти, даже невероятни излагации от хора, които съм мислила за интелигентни и близки до мен. Но не ме нараниха, защото изобщо не ми беше до тях. Просто разбрах, че са очаквали някакъв момент, в който да покажат колко им е кеф, че някой друг е зле Simple Smile Майната им Simple Smile

Това по повод развод искам да кажа, деца ясно, че си имам Simple Smile

# 327
От мен никой не се е отдръпвал като се разведох, нито са ме игнорирали или присмивали. Аз обаче реших съвсем съзнателно и се дистанцирах от уж общи приятели. Много хора обаче ми помогнаха, дори роднини на бившият ми мъж бяха добронамерени. Не знам с какви хора контактувате, че споделяте такива негативни емоции.

# 328
Така се е случило. При мен грандиозно се изложиха цели три приятелки, които наистина мислех за приятелки. Едната от мнооого години, тя ме срази просто. Но аз съм писала и друг път - нямам силна интуиция, не успявам да преценявам правилно хората и това се доказа. Оттогава съм в пъти по-затворен човек и не се сближавам май истински с никого. Не че съм подозрителна към нови хора, просто се промених. Преди бях много общителен човек.

# 329
  • София
Дистанцирането става естествено. Дори е полезно в някакво отношение. Иначе се получават едни половинчати разговори, в които отсреща не знаят как да се държат  и напрегнатото мълчание или изкуствено приповдигнатото настроение стават все по-нелепи. Тогава се вижда кой е истински приятел, колега или просто познат.

Общи условия

Активация на акаунт