(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 197
  • 854
  •   1
Отговори
# 615
  • Между гори и планини
Прочети в интернет, има и снимки. Пригор е. За това се садят по на гъсто или се пускат плевели. Като са на гъсто листата им пазят сянка едно на друго. И аз лично поливам само вечер, защото всяка капка вода става на лупа и изгаря листа и плод. Същото може да се случи и на доматите, ако нямат много листа, както сега е модерно да ги оголват.

# 616
  • Русе
Напълно възможно е да си права! Аз също ги насадих нагъсто. През 20см по 2 корена и те станаха големи и добра сянка си правят. Тези пиперки от южната страна нямат нищо. Основно болни има вътре и на северния ред, който е в сянка предимно. Мен тези болести много ме обезкуражават, защото трябва да се пръска и се губи смисълът на всичко.
Виж тази статия. Не гарантирам обаче, че са прави.
https://agri.bg/novini/kak-da-se-spravim-sas-sivoto-gniene-pri-pipera

# 617
  • Между гори и планини
И такова съм имала, когато пипера е допирал земята по време на поливки. Ей за това слагам много, понякога има и брак. Но гниене се получава предимно по върха ( острата част) на пипера, така петно от нищото е от слънцето. Аз миналата година нали направих грешката да скубя плевели юли, и аз имах няколко такива.
Пак си напред с материала, моя пипер тепърва ще цъфти. Живот и здраве август ще бера.

# 618
  • София
Може би Ники е прав и е това, което е пуснал, след като са засегнати предимно тези, които са на сянка и са нагъсто. Аз съм имала подобни чушки миналите години, но малко бройки и то отново тези най-отдолу, ако няма хубаво вентилиране или се допират до влажната почва.
Дано успееш да спасиш поне следващите завръзи след като си пръскал.
Днес пак се виждах с майстора за ВИК, вече съм тотално отчаяна, но поне отидох до къщата и понабрах някои неща.
Пуснах и да се полеят от капковото пипера и доматите, като добавих за втори път в контейнера от течната биотор на око. Новонасаденият праз е ок, само тук там трябва да пресадя.
Онзи болен корен домат, го отскубнах. Стъблото беше кухо. Доколкото разследвах нещо е тръгнало от махнат голям култук по време на дъждовете, така че и аз може би ще спра да махам култуците и да се оправят.
Обрах още един ред грах ,но не съм успяла да го изчистя.
Набрах още зелен боб и заедно с предишният стана 1,3 кг изчистен. Почти се изяде сега на вечеря.
Набрах и малка кофичка ягоди. Страхотни са сега, когато има влага, но не вали. Ако всички ягоди бяха така, щеше да е супер. От новите многогодишни, засега единият корен ми допада като размер на ягодите, които ражда, другите ги следя изкъсо. Предната реколта едни охлюви ги изядоха преди аз да мога да преценя. Тази розово цъфтящата ягода не върза първият път, но сега се пробва отново да цъфти.
Пробвах и извадих няколко корена обикновен картоф, става вече за ядене, макар да има още накъде да расте.
Краставички набрах доста този път, явно най-накрая са тръгнали и раждат по повече.

# 619
  • Между гори и планини

Ето слънчев пригор при мен. Изгнилото не съм снимала, но се е случвало.
Айла, свалям ти шапка, страхотна градинарка с лека ръка си, и разсади сама си правиш и всичко!

# 620
  • Русе
Поздравления на Айла!
За пипера ще видим тези дни. Ако е от слънцето, ок. Още по-добре. Но пак да спомена. Че петна и то големи има от обратната страна на слънцето. Там където пиперът не вижда слънце. Затова си мисля, че е някаква болест. Още повече, че топло беше само днес до момента. Не е имало горещини, освен днес следобед.
Също този Дитан изобщо не е бил подходящ. Той е за мана. Каквото такова, не мога да огрея навсякъде. Много се бях ядосал, но ми мина.
Поздрави и лека вечер. Ще споделя какво е положението тези дни.

# 621
  • София
https://m.dir.bg/business/kompanii/varhovniyat-sad-na-sasht-nane … erbitsida-raundap
Много кофти, че глифозатът има други търговски имена.
Всеки път като купувам семена го виждам на рафтовете, понякога хора го купуват....
Лични мои приятели го ползват и с голям кеф и вяра, че аз съм крайна, а те са прави...

# 622
  • Между гори и планини
С Радомил може да се пръска и пипер .

# 623
Много кофти, че глифозатът има други търговски имена.
Ами това ще е новото ДДТ май Rolling Eyes Някои държави почнаха да го забраняват, самия Раундъп вече го замени с друго. Не знам глифосат да има други търговски имена, пише си го така на етикета ако е съставка.

# 624
  • Перник
Николай, при вас имаше градушка, нали? Възможно ли е "проблемните" чушки да са били ударени от нея и да са загнили в резултат от това?

Аз не махам колтуци нито от доматите, нито от краставиците. Вчера тръгнах да връзвам домати - ами те са като храстчета, нямат особена нужда от колове и връзки. Мъжът ми авторитетно заяви, че трябвало да чупя страничните клони. Как ли не, те цъфтят Simple Smile

# 625
Колтучат се не всички домати 😀. Най-общо те са два типа - детерминатни и индетерминантни. Детерминантнитепса са по-ниски, разкланят се като храстчета и не си култучат. Те се самозадънват след време. Те могат и без колчета евентуално.
Индетерминантните растат неограничено на горе. Те трябва да се колтучат поне в началото, защото в противен случай няма да успеят да изхранят всички домати, а и ще останат много дребни. На края им се премахва върха, за да могат да наедреят и узреят вързалите домати. Задължително са на конструкция или колци.

# 626
  • Русе
Да, Светла! Имаше и пострадаха, но само клонките и листата. Плодовете бяха още малки. Ударените ги изхвърлях.
Наби ми се на очи тази статия. От всичко изчетено най-много се доближава до моя проблем.

Споделям с вас ако някой има подобен на моя проблем. Мисля си, че е това, защото няколко дни преди да се появят тези петна полях обилно с ферментирала птича тор. Уж не беше много като количество, но около 6-7 шепи за 10на корена…явно доста им е дошло. Те и преди това си вървяха добре и нямаха нужда от тор, но лакомията ми…
Още повече, че най-много болни има от младите пиперки, които таман тогава са се напили с тази тор. Явно съм нарушил минералното съотношение на почвата и оттам идва всичко. Ако това е проблемът разбира се. В случая не мога да направя нищо освен да поливам по-често и по малко, за да се намалят концентарциите на тора и допълнително да напръскам с калциеви торове, но все още не смея. Ще почакам ден-два. Засега няма нови заразени.
Аз го направих тука на голяма драма…хаха. Просто много мразя да не знам причината за нещо и се ровя и питам докато не достигна до вероятния причинител.
Иначе вече има 7 патладжана от 4 корена. Имат общо 40-50 пъпки. Растат много добре. Направо са луднали. И тях полях с птичата тор и засега нямат поражения. Освен че станаха ептен гигантски…

# 627
А относно сортовете - преди две години купих семе уж за розов сорт "круша",  и колтуча аз яко, обаче семето било жълто чери - 40 корена , дорева ми се,  реколтата клонеше към 0, защото черито не се колтучи.
Краставици не знам как се колтучат, корнишоните се оправят някак си

# 628
  • Между гори и планини
И аз подозирах, че може птичата тор да е повлияла. Малко, много - силна е и изгаря всичко.
Моят сорт домати са едри. На първа, втора и трета китка стават много големи. Така че не ми пречи колтуците да имат по дребни. Чистя веднъж, два пъти колтуци, колкото да не ги настъпвам ако са много ниско долу и не се търкалят по земята домати. Иначе дали 1 едър, или 2 по дребни, за мен няма значение.

# 629
Аз го карам по лежерно култуча до към това време и ги оставям. Само поливам и бера, ако има какво.
Ники, дай линк към статията, че ми е много дребна и не мога да прочета.
За глифозато има го в НАСА,Глифон,Тайфун,Космос освен в Раундъп а.
Радомила си е химия и то солидна. Карантината му е 14 дни за краставици и 20 за домати

Общи условия

Активация на акаунт