(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 186
  • 854
  •   1
Отговори
# 630
  • Между гори и планини
Химия е, факт. С Радомил пръскам само в началото на юни ( садя домати края на май), когато при нас има много дъждове и мани. След градушката съм спасявала реколта с Фунгоран и седмица по късно Радомил+ бордомикс. Тогава всички около мен скубаха черни домати. Но 3 пъти за сезон е достатъчно за Радомил, от тук минавам на бордомикс. А към август когато ми зреят доматите най активно, не пръскам с нищо.

# 631
Аз определено недолюбвам тежката химия. До преди две години пръсках само с бордолезов разтвор. Като при мене условията са идеални за гъбни болести - огромни денонощни температурни амплитуди (нощем и през лятото пада до 10 и по-малко), голяма въздушна влажност (до реката съм), сутрин често е над 90% и до обяд са мокри растенията. Миналата година пробвах с друго - пръскане с мляко, сода и йод. Само два пъти добавя по много малко син камък при много рисково време. Нямах болни зелени или червени домати, само няколко долни листа се наложи да махна. Тази година мисля да продължа по същия начин. Много хора твърдят, че тази бабина рецепта пази.
Единствено тежка химия съм ползвала веднъж преди много години, дори не искаха да ми продадат препарата, че се използвал в много малка концентрация. След обяснението, че имам в работата аналитична везна, го купих. Резултатът беше по-лош от бордолезов разтвор (ходя веднъж на две седмици, трябва ми нещо, което пази).
Забелязвам друго - от както започнах да мулчирам, май се подобни положението. А като спрях да копая, стана още по-добре - предполагам, че в почвата са се завъдили полезни гадинки, които си похапват от лошите гъби.

# 632
  • Между гори и планини
И при мен е така с големи температурни разлики между ден и нощ, през деня жеги, нощем спим с олекотени завивки,все пак съм в планината. Всяка година е различно, веднъж става в повече химия, друга година няма нужда. Миналата година въпреки месец дъжд, беше хладно, нямаше изпарения и нямаше мана. От както имам градина, проверявам прогнозата за времето по няколко пъти дневно . Сега отивам да връзвам домати.

# 633
  • На морето!
Недоволна, сподели пропорции за тази смес- мляко, сода и йод, моля!

# 634
Не съм Недоволна, но да споделя. Пръскам с йод 1капка на 1л.вода. Ако вече има зараза 3-4к. На литър вода и сапун за прилептител. Пръска се на десетина дни. Ако го ползвате като тор, почвено и без сапун.
1-2с.л. сода на 5л. вода и ъжица течен сапун, след всеки дъжд или на десетина дни.
С ампула калции от аптеката или калциев двухлорид от щанда за млечни в хипермаркета. 2-3 пръскания на сезон. Една ампула на пръскачката. От калциевия двухлорид не знам колко слага. Трябва да го питам.
Пръска с фина струя като мъгла.
Мляко и йод знам че не бива да се смесват.
Постигали сме много добър резултат с редовно пръскане с тези средства. Трябва постоянство и да се започне преди, алтернативата, фитофтората или върховото гниене. Със сода пръскаме и краставичките. Този път май закъсняхме. Листата са на жълти точки. ММ спори че е от слънцето, но нз. Ще видим щели ядем краставици или не.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 15:00 от morskibriz

# 635
Недоволна, сподели пропорции за тази смес- мляко, сода и йод, моля!
Аз ползвам кисело мляко, защото прясно не консумираме и трва да се хвърля. На литър вода 100 грама мляко, малко сода и 1-2 капки йод. Слагам общо и няколко капки веро за допълнителен прилепител.
Защо да не се смесват мляко и сода? За пръв път срещам това.
Доня Дафина, има огромна разлика между твоята и моята планина. На над 800 метра ми е градинката, в дупка, затворена от върхове на юг. В най-северната част на Кюстендилско, а се знае какъв е климата там. И през лятото има нощи, когато е на ръба да падне слана.

# 636
Недоволна, аз знам, че йода е агресивен и разгражда лактобактериитие. Затова го използвам отделно.

# 637
  • Между гори и планини
Аз съм в Балкана, на 600 м надморска височина. Тук времето се мени за часове, както грее и изведнъж плисва дъжд, после пак грее. С маносващия дъжд идват манатарките, но тогава няма домати. Преди 2 години след градушка от която двора побеля, едвам спасих реколтата, с химия. Какво да се прави. Тези на пазара едва ли са по чисти, поне моите ги знам кога и с какво са пръснати. И не са брани зелени. Година с година не си приличат.

# 638
Доня, всички гледаме зарзават защото искаме да знаем какво ядем. Аз лично избягвам химията. Предпочитам по-малко реколта от повече площ, макар, че работата ми е много. Имам си едно на ум за химията, не само в градината, а изобщо. Консумираме я под най-различни форми и продукти.

# 639
  • Между гори и планини
Напълно съм съгласна и не споря. Горчивият ми опит обаче показва, че понякога се налага.
Имам приятелка която пръска с НАСА преди да сади, против плевели. При това е лекар. Това ми иде в повече. Това вече е от мързел, да не пооплевиш и за мен няма оправдание. Дори на кокошките си не хвърлям остатъци от зеленчуци които не са моята градина.

# 640
Доня Дафина е права, а и изхранва семейството си от градината. Ако трябва, по-добре да пръска с разрешен препарат и да спазиш карантинния срок, отколкото да си купиш нещо от пазара с неизвестен произход и неизвестно количество забранени препарати.

# 641
  • София
А имаше ли такова нещо, че с мляко се пръска преди или във слънце? Че трябва да има време напръсканото да бъде напечено?
А с йода е обратното - вечер, без слънце.
Това са спомени от четено преди години.

# 642
  • Между гори и планини
Мисля че не трябва да се пръска в слънце или сутринта по хладно, или надвечер.

# 643
С млякото беше сутрин, за да втасат добрите бактерии или нещо такова 😂

# 644
Доня, явно не съм се изразила правилно. Аз също не споря. Тази година дори използвам химия, но знам от лош опит колко е вредна и колко разпространена, затова е добре да я ограничаваме. Не поучавам никого. Само споделих какво правим в нашето семейство.Всеки има глава на раменете си да си преценява.
Извинете за спама.

Общи условия

Активация на акаунт