(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 024
  • 854
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Айла, браво момиче!
Обаче с романеско ще сгрешиш, това са чудовища растения, не може в сегашните ти междуредия домати.
Какво му е на босилека, него го кършиш цяло лято, за да не цъфти и все си е нисък и рехав,  а романиското не го пипаш, та дано върже плод ... но моето върза през октомври и измръзна през ноември. Нещо такова се случи и не ща да го чувам. Пробвах от листата сок да правя, голяма гадост е Simple Smile
За финал, при изкореняването трябва земекопна машина и кран за товаренето в количката Simple Smile)))

# 76
  • София
Айла, много изпъната градинка, за списание е Hands Clap И какво разнообразие от сортове и видове зеленчуци!
Нашата градина все още е в средно големи буци, тази седмица едно момче обеща да фрезова и да се пробваме да насадим нещо.
Leika_moja и ние ще правим капково на самотек с бидон 1 м3. Пиша съветите на брат ми, който се занимава със земеделие и полива капково около 80 дка. За да работи, но посъветва да разположим бидона на средата на дългата страна на градината и да го  вдигнем  минимум на 1.5 м височина. Главният маркуч да е с Ф50 мм, не защото ще трябва вода на много голяма площ, а защото ще оказва по-малко съпротивление. Капковите маркучи към лехите да са 17 мм, твърдите, с адаптор и кран на всеки, с по 20 см разстояние м/у капкообразувателите. Като се монтира и разпробива, преди да се сложат кранчетата, да се пусне вода, за да отмие пластмасите от пробиването!!! При пускането се затварят по-близките, за да може първо водата да отиде принудително в далечните.

Да ви покажа и оранжерията на снаха ми в пазарджишко, вече берат краставички. Обаче ги е хванала мозайката още в началото, а от работа по полетата май няма време за пръскане...
Прави ми впечатление, че повечето слагате колчета на всеки корен, а в ПЗ винаги се връзват на конструкция. Когато са на открито, се забиват през 5-6 м. дебели колове, опъват се телове и растенията се привързват към тях.

# 77
Да попитам и нещо за дръвчетата. Имаме в двора круши, слива, джанка, праскова, смокиня и едно малко, което май е череша. Чувала съм, че се варосват, но как точно и с какво? По няколко от тях има много мравки, това ще помогне ли да ги махнем? И такива дръвчета колко често се поливат? Все още не съм, защото почти всеки ден вали, но като започнат жегите и няма дъжд 🤔 Много благодаря за опита ви и с интерес ви чета 😊

# 78
  • София
Звездичке, купи широко и много здраво ремонтно тиксо и облепи всички стволове , под разклонението, с лепящото наобратно.  Да стане 20 см широка лентата. Най-горе и най-долу ги захващам към ствола стегнато с по една обиколка тиксо, да не пълзят отдолу мравките.

За прасковата гледай клипове и чети за късна резитба. За останалите - догодина, февруари-март.

Смокинята - ако ти пречи клон сега е момента да го отрежеш, като прецениш да махнеш ПЪРВО измръзнали или повредени клони.

Купи си хував трион и си го пази на специално място, само за овошките! За нищо друго! Трябва да е много остър и да прави гладки отрези. После ги намазваш с овощарска замазка от магазина или блажна боя каквато имаш, също и на 2 мм надолу от отреза, в тънък слой, за да може клетките на кората като се делят да избутват боята.

Стига толкоз, това е минимум някакъв:)

Щастливка си!

# 79
Искам да купя разсад домати за навън. Не искам да бързам, заради нощните студове все още. Кога да купя и засадя?

# 80
  • sofia
Реа, като че ли вече му е време... виж по вашия край дали са насадали на открито.
Вчера набоцкахме един пипер на открито и няколко корена краставички... ще видим ще ги бъде ли.
Разсада домати може да издържи и тази седмица в парника и тогава мисля вече навън да ги слагаме... и вчера имах желание, ама време не остана.

Подготовката на терена ни умори, че махахме едни сандъци от кошери и докато разкопаем и изчистим зор видяхме.
Пипера го насадихме доста малък, ама в сандъчето нещо беше почнало да му пресича стъблото и щеше да замине целия.

# 81
Поздравления на всички герои с многобройния разсад 🤩

Разсада домати мисля че може навън като се вдигнат нощните температури над 10С някъде, иначе купуваш като си харесаш ако има къде да го държиш, иначе следиш метеорологията.

Чувала съм, че се варосват, но как точно и с какво?
Не знам каква точно е смеската за варосване, но бялото е срещу слънчево изгаряне при много топъл климат.
Flowers Herb

Лилавата ябълка цъфна лилаво, и листата й са някакви лилавеникави Open Mouth

# 82
  • Пловдив
Айла, ти си пример за подражание Simple Smile.

Брой ме за разсада босилек и ако ти остане някой корен люти чушки, ще съм много благодарна.

Чета тук, как Ви се разпространяват джоджена, ментата и благородно завиждам. При мен не вървят, даже се загубват. Насадих салвия в саксия, за сега е жива.

И аз засях домати и тиквички навън. Дано се хванат.

# 83
Всичките ми подправки са на шарена сянка, под една ябълка. Изобщо не им бая, нито прекопавам. Поливам рядко, защото ги забравям. Ами растат си пущините.

Ударно засадихме и останалия разсад пипер, манголд, домати. Много се затопли тук, време беше. Сега ще чакаме да се покаже боба и да почваме с коловете. Имаме да подменяме колове на лозите и малините, също и да боядисваме къщичката. Лека-полека.

# 84
Да се отчета и аз.
ММ беше три дни на село. Забил е по 3-4кола и е опънал тел на доматите, поливал е, обирал е колорадски за пореден път в картофите. Направил е конструкция на лозето, там където е имало нужда. Ноооо изпотъпкал е чубрицата, салвията и стевията. Те милите тъкмо се бяха подали от земята когато ходих. Не знаел че има подправки там. Обаче е засадил невен от една съфорумка и е посял моркови, космос и циния в доматите, посял е и зелето за есента. Разсадил е няколко корена пъпеш и два батат. Ще търся разсад чубрица. Мислех нея да сложа между доматите, заедно с босилек, но.....
Каза, че фасула излиза много рехаво. Грахата съвсем не е останала, дори мислел да я оскубе, но пък имала цвят и я оставил. Поповото прасе тази година е на грахова диета. Ядосва се, че не са пуснали поливната вода и полива на бразда от кладенеца. Капковото е към поливната вода.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 16:15 от morskibriz

# 85
Вчера се завърнахме от ваканция (бяхме за седмица във Франция на къмпинг с децата).
Хората като ходят на лазурния бряг други работи си купуват, а моя милост в Карфур си откри готова смес за бордолезов разтвор (в Нидерландия не намирах) и нови семена и бях супер щастлива. Ако знаете колко хубав разсад продават и на добри цени! Голямо разнообразие от различни сортове домати, пипер и т.н.
Мернах дори и покълнали батати.

Нямах търпение да си видя градинката, но всичко е оцеляло въпреки че не е валял дъжд. Всичките домати са добре, пипера също.

Разочарованието ми е зеленият боб който изобщо не е поникнал и като разрових е изгнил. Краставиците също никакви ги няма, а бяха няколко вида Cry
Останаха ми само един вид семена, сега доста се затопли и ще сея директно навън пак. Може и паралелно да сложа и разсад, за по-сигурно. Толкова исках да си отгледам много краставици, децата така ги обичат.

Обаче за мой ужас едната леха с шарените марули и репичките е нападната от зелени листни въшки!! Направо гъмжи от тях.
7 дена липсвах да му се не види!
Репичките ги изскубах, изчистих и прибрах. Марулите каквото ставаше също, другото в един черен чувал и до сега пръсках със сапунен разтвор, чистих на ръка и ми се реве.
Може ли съвет как да ги уморя напълно, че да не се прехвърлят на съседната леха с доматите?!

# 86
  • София
Биб, аз що хвърлям колтуците от домати до и върху краставиците Simple Smile)) Срещу листни въшки. Така съм прочела, може и да не е вярно.

# 87
Ами тези моите зелени гадини като им изскубах марулите и репичките в редичка започнаха да се изнасят в съседната леха и открих от тях и по доматите Confused
Голяма чистка падна днес, а още съм изморена от пътуването. Освен че скубах трева и разчиствах направих един сапунен разтвор и пръсках въшките. Отделно запарих в гореща вода няколко глави лук, чесън и лавандула (че я бях поорязала и я сложих и нея) да киснат за няколко часа + сапун и пръсках пак. Привечер измих растенията и полях.

Черешовото ми дръвче също имаше въшки и го почистих и пръсках, ще използвам споделения опит за което благодаря Hug

Лошото е, че тази година тук мравките са особено активни, а и виждам мравуняци в градината. Даже тревата са подкарали и има сухи петна с дупки. Моля за идеи и съвети как да ги огранича с био средства, не искам да ползвам химия. Имам много пчелички и птички редовно на гости и по-точно градината е тяхна.

Значи много стана, но въпросите ми са борба със зелени листни въшки, мравки и кога и в какво съотношение приготвяте бордолезов разтвор. Мога ли да напръскам с такъв лехата (която беше нападната) за антибактериално действие преди да я използвам за краставици?

# 88
Лошото е, че тази година тук мравките са особено активни, а и виждам мравуняци в градината. Даже тревата са подкарали и има сухи петна с дупки.
За плешивото в тревата специално може и да не са мравки, обикновено го правят ларви на бръмбари. Тях вече ако искаш да ги бориш екологично се купуват нематоди.

У нас листни въшки хващат само няколко растения, ММ им носи калинки 😁 Сега си е взел и някаква паста, храна дето се маже по растението да привлича калинки, ще видим дали има ефект.

# 89
Срещу листни въшки, калинки. Плевих лука тази седмица и видях много калинки, много им се зарадвах.
Попово прасе не видял ММ като фрезова, пу-пу, дано не идва.
За сметка на това има щурци, как ще се преборя с тях, не знам.
Тиквичките в градината изглеждат свежи, надявам се да са се хванали.

Общи условия

Активация на акаунт