За любителите на салати - тема 4

  • 75 973
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 881
Аз ползвам много миксовете в пликовете, изрично си пише, че са за директна консумация, измити. Директно от плика в купата. Бейби спанак също, никога не сме имали фал.
Ако трябва да мия нарязана салата, забрави да я купувам.

# 556
  • Мнения: 8 990
Не ползвам миксове. Купувам листни салати, айсберг, рукола, радичио и си правя микс. Измивам, режа, подправям и ям.

# 557
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
След сума ти разболели се преди години от доказано неизмити салати микс (в Германия), не ги поглеждам дори, а единия път, в който имаше промоционални и значително по-евтини опаковки и взех, ги мих старателно.

Тази вечер сме на зелена копф салата, но е някакъв смесен сорт с ендивив, италианска е, не съм опитвала такава. Още рукола, зелен лук, зелена чушка, маслини, натъргани турски кашкавал и варено яйце за топинг, запечени орехи и ленено семе.
Дресинг с манго, оризов оцет, трюфелово олио, който не се сетих да снимам.

# 558
  • Sofia
  • Мнения: 16 460
След сума ти разболели се преди години от доказано неизмити салати микс (в Германия), ...

И от какво са се разболели...?

# 559
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
След сума ти разболели се преди години от доказано неизмити салати микс (в Германия), ...

И от какво са се разболели...?
Според първата статия, в която се зачетох, пише, че основно се касае за рискове от хуманопатогенни бактерии и примерите са салмонела, листерия и ешерихия коли. Случаите бяха отдавна и касаеха тогава конкретно Е Коли, оттогава съм чувала само за по-малки и локални проблеми на партиди, като и не очаквам да се пише надълго и нашироко за подобни случаи.

# 560
  • Мнения: 10 507
Спомням си за този случай, в Германия и мисля че беше за салати внос от Испания.
Листерия масово пишеха. Тогава си мислех , абе как не мият салатите тия хора, какво им тежи толкова?!

# 561
  • Sofia
  • Мнения: 16 460
Тогава си мислех , абе как не мият салатите тия хора, какво им тежи толкова?!

Дори не притежавам съд, в който теоретично мога да измия вече нарязана салата. Simple Smile

# 562
  • Мнения: 10 507
е..айде сега, гевгир за спагети
 струва 2-3лв.
https://www.google.com/search?q=%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D … ii=UocTvJwiq7l3oM
мия в него всичко
пълня по голяма купа/тенджера с вода слагам гевгира вътре и изсипвам- спанак/салати/ пускам отгоре течаща вода и топя, вдигам, разтръсквам образно казано - като погледнеш после в долния съд с вода виждаш какви гадости има Wink

# 563
  • Мнения: 11 023
Много вода поема в гевгир и е голяма играчка да се тръскат. Аз затова взимам основно от големите салати, както нашите по Великден . Има ги в турски супермаркети или взимам айсберг за зелена. Иначе все големи салати за да се мият лесно и да не се занимавам дълго . Аз имам днес червено цвекло, но ще го варя и правя утре. Днес домочадието е по задачи и ще се приберат чак към 4 и няма да се изяде. А остане ли за утре салатата не я поглеждат вече.
Днес ще има малка зелена салатка с малко моркови само за мен . За довечера ще мисля, но май ще има нарязани зеленчуци на голяма чиния и нарязани плодове на още една чиния и никаква салата.

# 564
  • София
  • Мнения: 10 783
След сума ти разболели се преди години от доказано неизмити салати микс (в Германия), ...

И от какво са се разболели...?
Според първата статия, в която се зачетох, пише, че основно се касае за рискове от хуманопатогенни бактерии и примерите са салмонела, листерия и ешерихия коли. Случаите бяха отдавна и касаеха тогава конкретно Е Коли, оттогава съм чувала само за по-малки и локални проблеми на партиди, като и не очаквам да се пише надълго и нашироко за подобни случаи.
с един гевгир и вода смятате, че ще се измият тези патогени (от стотици листа и т.н)? Разбирам краставица да измиеш но...

# 565
  • Мнения: 18 992
Аз нарязани никога не купувам, точно защото си представям колко са мити. Говоря за микс салати, на листенца, да, пише, че са директна консумация, но уви, имаше си бучици пръст. Винагиси ги мия аз и оставям в гевгир половин час, нямам центрофуга, защото много място заема, ама май ще и намеря

# 566
  • София
  • Мнения: 10 783
нарязана салата?! това звучи като таратор в бутилка или вино на капсули... демек талаш .

# 567
  • Мнения: 17 308
нарязана салата?! това звучи като таратор в бутилка или вино на капсули... демек талаш .
Има видове зеленолистни зеленчуци, които издържат на транспорт и съхранение нарязани.
салата не е само зелената салакта, която познаваме масово.

# 568
  • София
  • Мнения: 10 783
нарязана салата?! това звучи като таратор в бутилка или вино на капсули... демек талаш .
Има видове зеленолистни зеленчуци, които издържат на транспорт и съхранение нарязани.
салата не е само зелената салакта, която познаваме масово.
Ако се съхраняват в азотна среда, може би...

# 569
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
След сума ти разболели се преди години от доказано неизмити салати микс (в Германия), ...

И от какво са се разболели...?
Според първата статия, в която се зачетох, пише, че основно се касае за рискове от хуманопатогенни бактерии и примерите са салмонела, листерия и ешерихия коли. Случаите бяха отдавна и касаеха тогава конкретно Е Коли, оттогава съм чувала само за по-малки и локални проблеми на партиди, като и не очаквам да се пише надълго и нашироко за подобни случаи.
с един гевгир и вода смятате, че ще се измият тези патогени (от стотици листа и т.н)? Разбирам краставица да измиеш но...
Не съм биолог, че да знам коя бактерийка как точно живее, но това беше официалната препоръка - да се мият салатите. Всички разболели се тогава, на които аз попаднах (имаше интервюта от болници) бяха яли от тези накъсани салатки. За нитрати има доколкото знам предписание да се киснат 20 минути пък във вода. И там бях чела каква точно реакция се случва и защо предпазва, но не съм се задълбочавала. Така или иначе не си представям да НЕ измия салатата преди ядене.

За част от тези бактерии се упоменаваше, че не се задържат здраво върху листатс, често може да са в пръстта, ако салатата е расла в ест. среда и съответно обикновено измиване е достатъчно.

Лично аз мия листо по листо с леко разтъркване с пръст по сгъвките (невинаги кисна за нитрати), след което съвсем грубо отцеждам, режа и минавам през центрофугата за салата. Ако го правя за една порция за двама, самото миене ми отнема около минута-2, центрофугирането още около минута, в която режа другите зеленчуци. Не обичам салати, плувнали във вода, затова центрофугирам.

Общи условия

Активация на акаунт