За любителите на салати - тема 4

  • 75 427
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 24 525
Сурово си е странно, хем и аз харесвам другите зелеви и сурови. Но и сварено не е моето, та го мятам в тигана или в еърфраера, на половинки.
Но ми е по-скоро гарнитура, отколкото част от салата, не се сещам за достатъчно други съставки дето да вървят с него.

# 631
# 632
  • Мнения: 842
За брюкселското зеле - готвя го на пара, заедно с тиквичка, чушки и моркови, понеже обича леко да сладнеят. Съгласна съм, че се комбинира добре с ядки/ сусам/ фъстъци. Но ми е трудно да му нацеля подправките. Чувала съм за индийско орехче, аз лично ползвам мащерка и черен пипер и с тях ми харесва. Пробвах с девесил и беше греда.  Ако имате други идеи, ще се радвам да споделите. Много приятен компонент от топла салата.

# 633
  • Мнения: 16 581
Тъкмо снощи гледах по единия кулинарен канал "гражданката в ранчото" да прави салата от брюкселско зеле.
Направи с него вариация на салата "Цезар", поне така каза тя.
Наряза на тънки ленти в робот суровото зеле. В блендер направи дресинг от майонеза, чесън, дижонска горчица, паста от аншоа, лимон, сол, черен пипер, кайенски пипер, настърган пармезан(тя сложи някакво сирене подобно на него, било по ароматно и с по остър вкус) и доволно количество зехтин(поне тия съставки си спомням). Направи гъста емулсия и с нея овкуси зелето. После запържи крутони от чабата в масло, зехтин и чесън, докато са топли ги оваля в настърганото сирене тип пармезан и посипа салатата с тях. Сподели, че много щели да отиват на салатата и гриловани скариди. Каза, че така зелето ставало много вкусно. Аз имам известни съмнения, но всичко е въпрос на вкус. Не съм пробвала сурово брюкселско зеле, сякаш го предпочитам да е поне леко бланширано в подсолена вода.

# 634
  • Мнения: 9 228
У дома не се яде брюкселско зеле, карфиол и броколи. На мен само от миризмата им ми се гади. За салати предпочитани са обикновеното зеле, айсберг и марули (по- рядко). Много разнообразни салати приготвям с тях.

# 635
  • Мнения: 8 733
ако може да се сметне за салата:
Разрязваш брюкселското зеле на две, поръсваш със соев сос и запичаш във фурната.
Като изстине брюкселското зеле се добавя малко мазнина и сусам и си е готово.


Нещо подобно правя с радикио, от продълговатото. Разрязвам на две по дължина, посолявам и сипвам малко зехтин. Запичам за 10-15 минути във фурната. Ползвам го за гарнитура към меса.
Снощната салата - варено червено цвекло, сирене/за мъжа ми козе, за мен краве/ и запечени орехи. Дресинг - сол, оцет, олио и малко кленов сироп. Забравих да снимам, съжалявам.

# 636
  • Мнения: 1 608
Забелязала съм, че колкото повече се готви брюкселското зеле, толкова миризмата му става по-наситена. Особено, ако се вари. Приготвяла съм го бланширано за кратко и запечено на тиган или за кратко под грила.
Сурово на салата също. Ето два от начините, които съм споделяла.

Салата от лилаво брюкселско зеле, нар и касис


Брюкселско зеле и кестени с лешникови трохи  -но това е предястие по-скоро.

# 637
  • Русе
  • Мнения: 6 129
Две рецепти за брюкселско зеле, които не са салати. Нещо като предястие.
https://ipeychev9.blogspot.com/2016/12/blog-post_15.html
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2022/03/blog-post_6.html
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 14:00 от peych

# 638
  • Мнения: 10 746
Pipi_ много интересно. Аз за мен червеното цвекло никога не съм го свързвала със сирене. Не ми е хрумвало даже. Но не съм и разглеждала варианти за цвекло, само които си знам.
Разядките слагаме ли ги и тях към салатите ?

# 639
  • Мнения: 24 525
С орехи и сирене наистина е много хубава комбинация цвеклото. Козе, краве - каквото имам под ръка. С гръцка фета също съм пробвала. Все ми харесва.

# 640
  • Варна
  • Мнения: 3 347
Благодаря за всички включвания по въпроса ми за брюкселското зеле.
В крайна сметка направих и салата, и ястие.

Салатата беше съвсем мъничка и само с налични продукти, защото ме достраша, че няма да е вкусно Simple Smile
Накълцано е на ситно, колкото можах, и добавих само морков и нар. Овкусено е със зехтин, лимон и сол. Не беше лоша салата, но май още по-тънко трябва да се реже (аз подходящо ренде нямам). Дъвченето беше малко трудно Simple Smile Иначе, спокойно е можело да направя същата салата с пролетно зеле и според мен, щеше да има минимална разлика.



Виж, останалите брюкселски зелчици, си ги направих както си знам. Показвам в скрит текст, защото не е салата и не е по темата, обаче е мнооого вкусно.

Скрит текст:
Гриловани брюкселско зеле и гъби в масло, със сос от топено сирене:


# 641
  • Germany
  • Мнения: 1 598
И аз да се включа в "зелевите" предложения с една класика в жанра 🙂 - зеле с моркови и копър, сол, бял балсамов оцет и слънчогледово олио. Бях решила да готвя прясно постно зеле на фурна, но като го опитах, и видях колко е крехко, меко и вкусно, реших, че ще е грехота да го готвя и направих салата. Не мога да се спра 😂.

# 642
  • Русе
  • Мнения: 2 213
Салата с мариновани пипала калмари, валериана, мини кумато, лук, копър и бял балсамов оцет. Зехтинът си е от консервата.


Салата с гръцка подправка


Валериана, краставица, мини кумато, лук и краве сирене с балсамов оцет и шарлан с розмарин


Картофена салата с праз и копър, подправена с олио и бял балсамов оцет.


Ползвам главно зехтин за подправяне, по рядко шарлан и олио в редки случаи.
Брюкселско зеле харесвам разполовено на две със сол и черен пипер и запечено на фурна. Ползвам го като гарнитура.

# 643
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 747
Капрезе както го харесваме вкъщи - с морска сол, черен пипер и пресен босилек

# 644
  • Мнения: 4 077

А това е моят вариант за салата с брюкселско зеле ,леко запечено.

Общи условия

Активация на акаунт