За любителите на салати - тема 4

• 75 425
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
(не е строго салата, а по-скоро гарнитура)

ММ прави брюкселско на тиган (пече на тиган) и после му добавя трицветен кускус и подправки и го поднася поръсено с пармезан... нещо ето такова става, но без бекона! И без засукан дресинг, той е по базовите овкусявания!

https://wellnessbykay.com/warm-couscous-brussels-sprout-salad/

PS Последния път второродният му сложи някакъв глейз от смокини, който аз бях купувала за сладолед и салати и стана много свежо.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 16:41 от Agent Provocateur

# 646
Брюкселско зеле, броколи, карфиол, моркови. Съвсем леко сварени, поляти с домашен сос със сирене чедър и леко запечени във фурната. Това е друг много приятен вариант за брюкселско зеле.
За довечера се чудя каква салата да спретна и дойдох да си открадна идея от вашите.

# 647
  • München, Deutschland

А това е моят вариант за салата с брюкселско зеле ,леко запечено.
Дани, какви са белите топчета с магданоза?

# 648
Топчетата са рикота и други настъргани сирена, вече не помня какви Smiley, може би -  моцарела, ементал, чедър направени на топчета и оваляни в зелени подправки
п.п. снимката е стара

# 649
  • София
салата от айсберг, краставица,морков
малко сол, лимонов сок, олио
и две сварени яйца нарязани

за който питаше ето как я правя с центрофугата
 имам я от около 7-8 години
нещо 10-12 лв ми се върти че беше
за 30 минути някъде става
Скрит текст:

измивам 5 големи листа от айсберг, накъсани и накисвам с вода оцет и сол за около 20 минути

ето колко  вода остава след около 1 минута въртене тази ръчката отгоре

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 19:55 от lite16

# 650
Имам същата центрофуга (ако и тази е от Лидл), даже едноцифрена беше цената като си я купувах преди няколко години. Страхотна работа ми върши, яд ме е че не съм си купила по-рано.

# 651
Значи моята също няма снимка, но беше наситно и тънко нарязани моркови, бяло зеле, зеленина от целина и зелен лук ... удавени по-малко от чушките горе, но в същото.
А снимка ще сложа на моята разядка с 5 малки патладжана, извара, зехтин, сол, ч.пипер, листа целина ... за съжаление забравих малко лимон и орехи. Но ще опитам подобна от тиквички и няма да забравя. А може и патладжанените да поръся.

# 652
  • Русе
Скрит текст:
Значи моята също няма снимка, но беше наситно и тънко нарязани моркови, бяло зеле, зеленина от целина и зелен лук ... удавени по-малко от чушките горе, но в същото.
А снимка ще сложа на моята разядка с 5 малки патладжана, извара, зехтин, сол, ч.пипер, листа целина ... за съжаление забравих малко лимон и орехи. Но ще опитам подобна от тиквички и няма да забравя. А може и патладжанените да поръся.

Ето примерна рецепта за тиквичките.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/06/blog-post_25.html
Скрит текст:

# 653
На разядката бих поръсила малко заатар.

# 654
На разядката бих поръсила малко заатар.
Снощната салата за наяждане - шарена киноа, черен боб, спанак, червен лук, авокадо, краставици. Трябваше да има и червени чушки, но някой ги беше изял.

Ммм, циганска баница със заатар!

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 20:03 от Agent Provocateur

# 655
ще потърся какво е заатар. не ми е познато Simple Smile

# 656
У дома харесваме карфиол и го приготвяме така - разделя се на розички и се запича на фурна поръсен само с пушен червен пипер. След това се овкусява с дресинг по избор, добавят се малко каперси и зелени маслини без костилка.

# 657
Bella, шарената сол на Близкия Изток Simple Smile

Един ден поради липса на чубрица плеснах една щедра порция заатар в боба. Ммм, да!

# 658
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/06/blog-post_21.html
Скрит текст:

И една кофти снимка на вчерашната салата от вилното място.

# 659
  • Germany
Agent Provocateur, peych, благодаря за състава на Zaatar, имам всички продукти, така че мога да експериментирам и да си направя моя смес. Никога не съм пробвала.
От мен една идея за мариновани тиквички по италианска рецепта:
Тиквичките са нарязват, посоляват леко и се нареждат на суха кърпа да позасъхнат. През лятото ги слягам на тензух и ги оставям няколко часа на масата на терасата. През зимата ги нареждам или от вечерта на памучна кърпа, или ги слагам на две памучни кърпи върху парното понякога. Така в тях няма много вода, и се запържват в малко зехтин буквално за секунди, докато се карамелизират леко. След това правя дресинг от зехтина, в който са пържени, ако е малко добавям още мъничко, бял балсамов оцет, чили люспи, копър, магданоз, прясна мента, пресован чесън и малко пресен босилек. Хубаво е да постоят няколко часа с маринатата, но аз нямам почти никога търпение, и ги започвам още топли и пак ми харесват. Много хрупкави, и много им отиват всичките градински подправки. Винаги ми искат рецептата за тях. Изглежда сложно, но не е.

Общи условия

Активация на акаунт