За любителите на салати - тема 4

• 75 420
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
Пейчинов, в теб не съм се съмнявала Simple Smile

Пинко, щом ги правиш по-вкусни трябва да дадеш рецептата Simple Smile))

# 676
За такъв тип салата от моркови дали ще стане добре вместо настъргани да са нарязани с белачка за жулиени или спирализатор? Настъргани на ренде ми стоят смачкани после, не знам как да го обясня ама не ме радват толкова.
Ей такава белачка имам, предимно за фалшиви "спагети" от тиквички я ползвам но май и салатата от моркови би станала с нея, какво мислите?

Това дето пише в на peych рецептата за сусамовото олио е вярно, много му отива на морковчето. Слагала съм леко запечен сусам да докарам този аромат на салатата, че сусамово олио рядко ми се намира вкъщи. Подсетихте ме да си потърся пак.

Не се сетих да снимам салатата, преди малко я изядоха вече... Нашенска класика за този сезон - настъргани морков и ряпа, тънко нарязани листа целина, овкусени с оцет, зехтин и сол само.

# 677
и аз харесвам такава при китайците. не знам дали ще мога да я докарам така че да ми хареса моята собствена.

# 678
  • Germany
Еййй, къде ме върнахте с тези моркови по корейски Grinning Не съм яла поне 15 години. А си спомням, че имаше една много сполучлива смес точно за такива моркови в един китайски магазин, пряка на Пиротска. Страшно ми харесваше с нея. Подсетихте ме да потърся по азиатските магазини и да направя скоро.
Аз лично правя често турския вариант на тази салата, настъргани моркови се запържват леко в зехтин, малко чесън и сол, колкото да се отпусне леко моркова. След това добавям няколко лъжици изцедено кисело мляко, и нарязани пресни мента и копър. Много хубава салата.
Тук има и други видеа на турски разядки, ако му е интересно на някой.
Днес мързеливо, гриловани зеленчуци, и парче халуми на скара в добавка. В компанията на чудно мерло.

# 679
За такъв тип салата от моркови дали ще стане добре вместо настъргани да са нарязани с белачка за жулиени или спирализатор?
Абсолютно ДА!

Еййй, къде ме върнахте с тези моркови по корейски Grinning
Мда, и аз още помня първия си път, късни 90-тте в Петербург Simple Smile
Ковачева, да не сте зодия Телец?! Много са ви мераклийски и салатите и комбинациите с вино?
Скрит текст:
Agent Provocateur, peych, благодаря за състава на Zaatar, имам всички продукти, така че мога да експериментирам и да си направя моя смес. Никога не съм пробвала.
От мен една идея за мариновани тиквички по италианска рецепта:
Тиквичките са нарязват, посоляват леко и се нареждат на суха кърпа да позасъхнат. През лятото ги слягам на тензух и ги оставям няколко часа на масата на терасата. През зимата ги нареждам или от вечерта на памучна кърпа, или ги слагам на две памучни кърпи върху парното понякога. Така в тях няма много вода, и се запържват в малко зехтин буквално за секунди, докато се карамелизират леко. След това правя дресинг от зехтина, в който са пържени, ако е малко добавям още мъничко, бял балсамов оцет, чили люспи, копър, магданоз, прясна мента, пресован чесън и малко пресен босилек. Хубаво е да постоят няколко часа с маринатата, но аз нямам почти никога търпение, и ги започвам още топли и пак ми харесват. Много хрупкави, и много им отиват всичките градински подправки. Винаги ми искат рецептата за тях. Изглежда сложно, но не е.

Пинко, кажи как ги правиш и ти, плс! С Пейчинов съм съгласна, че сусамовото олио е благодат не само за моркови, много уважаван от мен продукт! А сусамово олио с чили чушки е нещо рядко специално (и смъртоносно!)
PS Как сте успяли да изядете такава количество селедка!?!?!?

Докато сме още на тема моркови и заатар да сложа една доста необичайна салата с моркови, заатар, шам-фъстък и зелено грозде, която ми звучи много обещаващо - познавайки семейството си ще се наложи да поканя гости, че да я оценят Grinning

Frisée and Carrot Ribbon Salad With Za'atar-Lemon Vinaigrette

https://www.epicurious.com/recipes/food/views/frisee-and-carrot- … aigrette-56390157

И още няколко идеи как може да се използва Заатара:
https://insanelygoodrecipes.com/zaatar-recipes/

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 17:07 от Agent Provocateur

# 680
И като говорим за салата с моркови по корейски, ето и моята

плюс още две - със спанак и с тиквички

# 681
  • Germany

Ковачева, да не сте зодия Телец?! Много са ви мераклийски и салатите и комбинациите с вино?

Зодия Глезла Grinning, обичам да си угаждам. Не, Риби съм, но обичам да готвя, успокоява ме. Гледам да се радвам на нещата от живота, които мога сама да си осигуря, а добрата храна и виното са от тях Blush
Снощната салата беше пъстра - домати, краставици, зелена чушка, червен лук, магданоз и орехи, нарязани на дребно, зърна нар, сол, сумак, лимонов сок, редукция от нар и хубав зехтин. Виното е страхотен купаж от мерло и каберне совиньон. Нямам подходяща светлина вечер, но се вижда горе долу какво съм снимала Grinning

Danifin1, може ли рецептата за салатата със спанак, изглежда много красиво.

# 682
Домати,печени чушки, магданоз,олио,оцет и цедено кисело мляко

# 683
Тези салати с моркови които показвате са просто страхотни !

Вчера всички както се прибраха у нас и вечеряха се наложи да излезнат пак . Затова и салатата не беше салата , а голяма чиния зеленчуци - имаше вътрешните листа на марула, пресен лук , краставица , алабаш и моркови средно наголеми парчета . Това за набързо.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 08:54 от bella-ciao

# 684
# 685
Вчерашната празнична салата - зелена салата, рукола, пресен чесън, авокадо, чери домати, синьо сирене, пармезан, тиквени и слънчогледови семки, маслинки, дресинг - зехтин, сол, лимон, дижонска горчица, и китка. Grinning

# 686
Зелена салата или рукола или бейби спанак или от всичко по много Wink,  1-2 стръка пресен лук или червен лук 1/2 глава , 1 праскова ,1 авокадо
2 с.л. конопено семе, 150гр.  козе / овче/ биволско / фета - сирене
Предварително сварен и изстинал - булгур 1 ч.ч.- 200гр.
Дресинг:
 На вкус сол, черен пипер зехтин, балсамов оцет,  сок от  портокал или мандарина, 1 лъжица  мед всичко в малко бурканче с капак, изсипваш , разтръскваш, заливаш, консумираш 👌

# 687

Crab meat salad, салата с рулца от раци, селъри и лук. В соса се слага сирача, която се оказа, че с времето става все по-люта.

# 688
А подсети ме за краб салатата, някъде около 95-2000г, я правех нон- стоп, беше ми поръчвана за всички събирания от рода и приятели: "да направиш оная твоята американска салата" - така и викаха. Към твоите добавки, слагах и много копър.

# 689
Да ви питам, като има нар в салатите как го ядете? Аз като хапвам само нар си му отделям семките, но в салата е малко сложно.

Общи условия

Активация на акаунт