Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Трудов договор със срок за изпитване Чл. 70

 • 437
 • 11
 •   1
Отговори
 • What are you laughing at?
 • Мнения: 335
Привет момичета, имам нужда от помощ, ще съм много благодарна, ако някой сподели опит, съвет или насока.

Назначена съм на трудов договор на основание на чл.70 от КТ, договора е сключен за срок от 4 месеца колкото е и изпитателния срок, в полза на работодателя. Срока на предизвестие при прекратяване на който от страна на работодателя или служителя е 15 дни. Изпитателния срок е изтекъл през месец март 2022г. след което не ми е представян какъвто и да е договор за подписване. Налага се да напусна, при постъпването ми беше съобщено, че предизвестието за напускане на работа при тях е два месеца, но реално то си остава на думи тъй като не съм сключвала друг договор с тях освен този  по чл.70 който е и изтекъл.  В такъв случай по какъв начин трябва да напусна, длъжна ли съм да подам предизвестие 1 месец?

Благодаря предварително!

Реклама
# 1
 • Мнения: 8 716
Трябва да има още едно основание. Погледни си договора. Чл. 70 сам по себе си не е основание за сключване на договор. Основанията са чл. 67 и чл. 68. Важно в случая е кое от двете е твоето.
При всички положения, към момента договорът ти е безсрочен. Въпросът е дали изначален е сключен като такъв със срок на изпитване от 4 месеца или е сключен като срочен със срок на изпитване и после е станал безсрочен, след като не са го прекратили с изтичането му. От това зависи какво предизвестие дължиш.

# 2
 • What are you laughing at?
 • Мнения: 335
Договора е на основание по чл. 70, само и единствено този член е споменат.

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 11:20 от arji

# 3
 • Мнения: 30 114
Юристи или ЧР ще кажат по-точно, но на база само на моя опит:
- ти вече си в безсрочен договор
- понеже не си подписвала нов с дълго предизвестие за теб важи или вече подписаното (15 дни) или в най-лошия случай предписаното от КТ ( 1 месец). По никакъв начин не могат да те задържат повече, като е възможно и един месец да не могат, ама там вече да кажат специалистите.

Цитат
Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца.

# 4
 • Мнения: 8 716
Предизвестието не може да е по-малко от 30 дни. А при срочен трудов договор (какъвто се предполага, че е този), предизвестието е три месеца и не може да е по-малко. Договореното в този договор е невалидно. Не може да се договарят неща, които противоречат на кодекса на труда.
Записаното основание е неточно, защото реално няма основание за сключване на договора. Единствено от текста в точка 4 може да се заключи, че договорът е сключен на осн. чл.70, във връзка с чл. 68.
По принцип, за да е срочен един договор, трябва да има основание за неговата срочност (конкретна алинея от чл.68 и аргументация на срочния характер на работата).
Самият договор е безумен и пълен с пропуски.
Договорът не е изтекъл през март, както пишеш, а през април (на 02.04) При всички положения обаче, ако срочен трудов договор изтече, не бъде прекратен в рамките на 5 дни от неговото изтичане и служителят продължава да работи, без изразено несъгласие от страна на работодателя, този договор се счита, че се е превърнала в безсрочен.
Няколко неща са важни тук. На първо място е важно основанието за срочността. Не всички срочно договори преминават в безсрочни. Тъй като основание няма записано, може договорът да е станал безсрочен, но може и да не е.
Важно е също работодателят да не се е опитвал да прекрати договора към този момент.
Реално не може еднозначно да се прецени дали договорът е станал безсрочен или все още е срочен. Но при всички положения дължиш минимум 30 дневно предизвестие. Предизвестие от 15 дни е незаконно.

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 09:22 от Нищо лично

# 5
 • What are you laughing at?
 • Мнения: 335
Нищо лично и Черна станция благодаря ви момичета, ще пробвам с едномесечно предизвестие, реално щом договора не е нито правно нито счетоводно изпипан не мисля, че работодателя може да има повече претенции.

# 6
 • Далечният изток
 • Мнения: 10 551
Пробвай да го прекратите по взаимно съгласие, считано примерно от 05 май. В молбата напиши, че ако работодателят не е съгласен на прекратяване по взаимно съгласие, то тогава настоящата молба да се счита за едномесечно предизвестие.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 11 339
Не може да е по-малко от 30 дни предизвестието, но според мен договорът категорично е безсрочен, поне както е описано. Зависи от формулировката на текста му, но или с изтичането на срока за изпитване е станал безсрочен окончателен (по-вероятно според мен), или ако приемем, че е бил сключен като срочен - с работа повече от пет работни дни без противопоставяне от работодателя пак е станал безсрочен.
30 дни все трябва да отработиш или да ги "платиш", де. Ако можете да се разберете за взаимно съгласие, разберете се.

# 8
 • Мнения: 8 716
Магдена, това за превръщането на срочния договор в безсрочен, 5 дни след изтичането му, важи само за някои срочни договори (тези по т.1 и по т.3), не за всички.
Според мен също договорът е безсрочен, но само защото не отговаря на условията за срочен такъв. И при спор ще се счете за сключен като безсрочен.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 11 339
4 месеца, ако това е срокът на договора, си е отвсякъде т. 1, та дрънка. Wink
Другото е ясно.

Всъщност ако питащата даде точния текст със заличени лични и други позволяващи разпознаване данни, ще можем да преценим по-точно.

# 10
 • Мнения: 8 716
Това не е достатъчно. Задължително е да се опише конкретното основание за срочност - дали е за извършване на временна/сезонна работа или не. Ако не е за сезонна работа, тогава срокът трябва да е поне година или служителят да е попълнил молба, срокът да е по-кратък. Само един срок от 4 месеца нищо не значи, освен че договорът не е изряден.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 11 339
Да, ако не са налице условията за молба от служителя и пр., ще е пак безсрочен - поради тая причина. Не помислих за това, но така или иначе - все безсрочен излиза да е. Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт