Градинарство - моето хоби 30

• 43 805
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
Всичко е разцъфтяло, много обичам пролетта...

# 121
  • Пловдив
Много ми харесват всички красоти ,с които ни заливате .И от вашите градини и от чуждите по света . Simple Smile
Купих си от онзи разискван берберис с лилав отенък ,открих го в местния разсадник ,само че е с малко странна форма .Ще го снимам и ще питам кога да го кастря .
Тъй като съм на един клик от закупуване на т.нар.  руска салвия   -  perovskia atriplicifolia ,все пак да попитам някой дали го има или пък да го е виждал в разсадник  ?

# 122
Нелина, перовскията е нещо разкошно. И ароматно. Аз уморих две храстчета, едното на слънце, другото на полусянка. Никак не им хареса при мен, не знам защо.
По принцип обичат слънце, като лавандулата са. В разсадника, от който ги купих, има засадени в земята на целодневно слънце, прекрасни са.

# 123
  • Пловдив
Благодаря ,phloxx.Нашият двор е с целодневно слънце и песъчлива почва .Единствено ме притеснява ,че пръскачките поливат всичко ,но ще купя 2 такива и ще докладвам.

# 124
Перовскията я наричат Руска салвия, но не знам дали се пие като чай 🙂
Моя разсад от салвия върви много бавно, надявам се с вдигането на температурите да тръгне по-добре.

# 125
Роза Carmen Starlet, закупена миналата есен от
Скрит текст:

Снимките са от днес, след като снощи се изля пороен дъжд.
Храст четата са отрупани с пъпки, но Нели все още е студено - трябва им време да се отворят.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 15:08 от dariVale

# 126
Аз имах перовския, но нещо не ми хареса как изглежда преди цъфтеж и я подарих на съседка )).

Започна да цъфти белият божур, разкошен аромат, обожавам го. Дали има парфюм с подобен аромат?

# 127
Прекрасен божур и всички останали красота. Какво е пъстролистното пред клематис на 2та снимка?

# 128
dariVale, благодаря, японската върба е

# 129
  • Пловдив
Страхотен е божура ,обожавам бели цветя ! Върбата на каква възраст е ?Моята е засята преди месец и да знам след колко години ще стане такава красота .  Simple Smile
По сайтовете открих 3 вида Перовския .Взех да се разколебавам ,защото обичала суха почва ...ами нямам такъв участък .
 След много дълъг анализ на листата на моята бреза   по всички чужди сайтове за брези се оказа не че съм я пресушила, а преполяла .Сега ще я крия ,вероятно с найлон от пръскачките .Срамота ...да уморя четири метрова бреза ....

# 130
Моята трябва да е трета година в градината.

# 131
  • София
nelina, след върбата, брезата е следващото  много влаголюбиво дърво. Странно да е преполято.

# 132
  • Пловдив
И на мен ми е чудно ,sofyia,но когато я засяхме ММ ме караше всеки ден да я поливам  обилно .И нея , и  къдравата върбата ,добре ,че тя е още по-влаголюбива. Изключвам фактът да не се е прихванала  ,защото бе в саксия и корените и бяха излезли навън .Нарязох саксията, за да не повредя корените  и я посадихме .На пълно слънце и допълнителен кол забихме ,за да е стабилна при вятър .
Незнам.дали има значение ,но е от подвид crispa ,с насечени и по -финни листа .
Та, в чуждите сайтове имаше четири причини
-бръмбар, който прави дупки под формата та D в стъблото ,засушаване , преполиване и хлороза (там пожълтяването е много специфично, затова го изключих). Реших,че е засушаване и ударих още една стабилна поливка, защото пръстта от саксията бе много торфена и ми се струваше ,че изсъхва бързо  ,че и керемиди наредих отгоре  ,за да задържат влагата ,тъй като нямам иглолистен мулч ,какъвто препоръчваха .Обаче ,после се вгледах в признаците -по светло зелени листа и жълтото  листо , което снимах не бе сухо ,просто пожълтяло и падащо лесно .
Попитах съседския градинар - той полива подобно новозасадено дърво с една кофа вода седмично ,а моя милост -всеки ден .
Сега ще я засуша и ще сложа мулч ,защото обичала по-кисела почва .А,като знам колко драпах за голямо дърво ...сега направо ме е жал да го гледам ..

# 133
dariVale, Кармените са станали разкошни! Покажи ги и цъфнали, моля.
La_Valletta, имаш си божур Festiva maxima. Много хубава градина , а тигърчето на последната снимка е сладур.
nelina_london, брезите не обичат често поливане. От години имам червенокора бреза, която беше поливана по малко само през първата година. Последните 6-7 години се полива , ако се сетя и при дъжд. Нищо й няма , расте и хубавее. Имам перовская , защото не мога да дишам аромата на лавандулата. Хубаво растение за пълнеж или бордюри. Иска много слънце.
Малко детелинки с пет листа Simple Smile

# 134
  • Велико Търново
Здравейте и от мен! Иска ми се да имам хубава градинка, със зелена тревичка и туи за плет, но търпение нямам! Моля за предложения, какъв тор да използвам за млади туи, за да растат с темпа на тревата Simple Smile шегувам се, естествено, но има ли някакъв катализатор за растеж на храстите?

Общи условия

Активация на акаунт