Градинарство - моето хоби 30

• 43 817
  • 756
  •   1
Отговори
# 165
Ефи, ето го, преди няколко годи и го купих от един гр център. Вечнозелено е. През лятото краищата дават прираст и се оцветява в розово-бяло

# 166
Семелина, божурите правят голямо коренище от грудки. Ако е стар корен, можеш да го изкопаеш целия и да разделиш на няколко парчета, или само да си извадиш малко за теб. Коренището е огромно, копай отдалече Grinning
 Заедно се оставят 4-5 грудки, и само една да е, пак ще тръгне, но растението е по-слабо в началото. Това се прави в края на август или през септември. И грудките се зариват вертикално и съвсем плитко, 2см почва да има върху тях.
НО - според мен градинският божур трудно ще вирее в саксия, обича на широко. Гледай да му вземеш възможно най-широката саксия. И посади нещо около него, иначе като изсъхнат листата цяло лято ще ти е празна саксията. Пробвай и после да се похвалиш.

И моите лилиуми са нагризани. Ей този приятел ги пасе - лилиев бръмбар, Lilioceris lilii.
Досега събрах десетина бръмбарчета, и все изникват още. Те са едни ярко червени, поне се забелязват лесно, но са и много хитри, щом посегнеш към него и пада на земята, ходи го търси.  Странно ми е, че по друго време на годината и по други растения изобщо не съм ги виждала, само на лилиумите.

# 167
Благадаря момичета, това цвете го снимах в района около Приморско, понеже съм вманиачена на тема билки 😃 Ефибуш, май наистина е Цистус инканус, много е интересно.
Phloxx, хелиантемум инвазивен ли е? Аз все още търся почвопокривно, което да не се разраства прекалено бързо.
Тагетиси мисля сега да засея от семенца. Взех някакъв сорт килиманджаро, който бил мн висок, защото искам да го сложа под крушата, която страда от крушова въшка. Сега като прочетох какво сте писали, си мисля да не стане някакво гигантско нещо 😃
nelina, розичката е прекрасна! Аз тази пролет изпуснах времето, но мисля след първия цъфтеж да взема резници, пак става.
И аз имам от тези стари божури една туфа, но не се разраства изобщо и никога не съм го разсаждала. Цъфти първи като луд, но цвета не е траен. След цъфтежа стеблото и листата веднага пожълтяват и ги изрязвам. На другите сортове листата имат декоративен ефект. После ще снимам, че сега вали.
За лилиев бръмбар даже не бях чувала, моите нищо не ги яде. Имам купени розови лилиуми, сега ще ги сея.
Див рожков е мн красиво. Братовчедка ми беше посяла преди години пред оградата си, после от общината го отрязаха. Пречело било на тротоара 😡

Последна редакция: ср, 18 май 2022, 07:01 от Касия

# 168
Genuine, за акари не се пръска с Раундът! Попаднал е на хортензиите и по всяка ветоятност ще изсъхнат.
semelyna, има си селектирани ниски сортове божури за саксии. Пускат ги в сортови семена. Цветовете са едри, но самия храст не е висок.

# 169
хелиантемум инвазивен ли е? Аз все още търся почвопокривно, което да не се разраства прекалено бързо.
Не е инвазивен поне при мен. Разперва клончета на ширина, но не се вкореняват, може да се изреже наесен ако пречи. Аз съм го оставила да се промушва между другите цветя. Едно растение имам от няколко години, не се е размножило.

# 170
Ето и на края на сезона как за ден бяха част от улично изкуство

# 171
Цитат на: Касия в ср, 18 май 2022, 06:28
хелиантемум инвазивен ли е? Аз все още търся почвопокривно, което да не се разраства прекалено бързо.
Опитай това, което съм показала по-горе.
Между палмата и ружеца.

Ето му името. Бавно се разраства. Това е поне на 5 г.

# 172
Много е красиво, Мариета!

# 173
Мариета, големи красоти показваш. Това е интересно, декоративно, ако успея да го намеря.

По дуварите имам само винки, които цъфтят със сини цветчета. Бялозелената пълзи навсякъде и се вкоренява, а чисто зелената има здрави корени, няма оскубване. Мисля да ги намаля и да сложа флокс и иберис.
Почвопокривно някакво търся за улицата пред оградата има един участък, който ми омръзна да чистя тревата.

# 174
Благодаря за хвалбите!
Уви нямам повече място Simple Smile Sad

# 175
  • в страната на чудесата
Флокс може ли сега да се сади? Бързо ли расте?

# 176
Някой гледа(л) ли е това ? Филипендула.
Втора година подхваща, само листак е. В сандъче е .
Това трябва да стане , розово и червено имам.

Моите са така

# 177
Ако не му разбутваш корените, може по всяко време да засадиш флокс. Почвопокривния расте бързо, ако за него питаш.

# 178
Филипендулата трябва да е на целодневно слънце, но да се полива често, обича влажна почва. В дивото расте до реки.

# 179
От към вода и слънце проблем няма.

Общи условия

Активация на акаунт