Градинарство - моето хоби 30

• 43 665
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
Незнаех, че лавандулата изобщо се реже.. Есента ли го правите  ? И доколкото разбрах само цвета със стъблата му? При моите , клончетата на стеблата са вече около 30-40 см., т.е. целите трябва да ги отрежа?
Ако ще ползваш цветовете, трябва да я режеш за цвят, докато е цъфнала. Както ако е реколта на полето Simple Smile
Моите понеже са 2, си ги оставям за красота, аромат. Един ден мъжът ми каза, че котката миришела на лавандула, сигурно е минала през тях. Изрязох ги прецъфтели, т.е пак има цвят, но не е в яркия си цвят. И пак стават за аранжировка.
Сега очаквам пак да изкласи и прави втори цъфтеж късно есента.
Да режеш именно тези дълги клонки със съцветията на върха. За да останат после топки като тези на снимката.
И понеже все пак е листопадно, есента скъсявам още до към 20 см да остане. Макар, че са вдървени, пролетта пак изкарват. Така се подмладяват и запазват размера на растението.

# 631
Здравейте
Моля за отговор
Ако бучна в пръстта корен розова йонтиера, момината сълза,корен горска дива теменуга,корен Божур,и корен химерокалис ,дали ще могат да се хванат

# 632
  • Карлово
В тази жега си е тото, дали ще се хванат. След средата на август се засаждат обикновено цветята.

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 17:14 от ДамаТрефа

# 633
В тази жега си е тото, дали ще се хванат след средата на август се засаждат обикновено цветята.
Съгласна съм с вас ,но утре ще ми ги пратят и да само разтения с коренчета ,на открито ще ги садя вън в земята

# 634
Дали да не ги сложиш в саксии, най-обикновени, за разсад, трснспортни и да ги гледаш в тях, на сенчесто място, за идните 2-3 седмици. Да се адаптират и после да ги садиш, като попреминат и жегите?

# 635
  • Карлово
В тази жега си е тото, дали ще се хванат след средата на август се засаждат обикновено цветята.
Съгласна съм с вас ,но утре ще ми ги пратят и да само разтения с коренчета ,на открито ще ги садя вън в земята
Стискам палци да се хванат.Hands Thumbsup

# 636
Стискам палци да се хванат.Hands Thumbsup
Благодаря ви много,може и в малки саксии да ги сложа докато мине топлото, според зависи, защото нямам много време след работа!
Момичета,каже ми разтвор за премахване на бурен, много дебели коренища има ,моля

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 16:11 от Please

# 637
Момичета, имам питане. Някой вкоренявал ли е коренови резници по това време? Четох, че коренови резници се вкореняват в края на зимата, преди сокодвижението. Сега дали ще стане?
Вчера се сдобих с коренов резник от рус тифина дисекта, с миниатюрна издънка  от няколко см. Резникът изглежда доста добър, дебел около 1,5- 2 см, с малки разклонения на коренчетата. Увит е веднага в намокрена хартия да не засъхне.  Но не зная, ако го заложа хоризонтално, дали няма да загние в почвата. Чудя се и в каква смеска  да го сложа, имам пясък, малко софийска глинеста пръст и купени от магазин боклуци, имами пресята конска тор. Прочетох, че рус тифината не е взискателна към почвите, успявала и на бедни. Дали да наблегна на пясъка, за по-лесно вкореняване?
Много ми се иска да успея, харесвам тази форма дисекта с нарязаните листа ( формата от първата снимка тук - в малките саксии https://borelabg.net/product/%D1%80%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8 … -150%D1%81%D0%BC/).

Всякакви съвети са полезни!

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 14:26 от Diorela

# 638
Момичета,с каква смес да полея и да унищожа бурени като храсти,имат дебела коренова система!
Бурените са отрязани,пробвахме с тесла  да насечем корените ,но не можахме!

# 639
  • Бургас
Не знам за дисектата, но имам обикновена рустифина и няма отърване от нея. Напълни цялата поляна с издънки. Извадихме дървото и година след това продължаваме да вадим по кофа поникнали издънки.
С всичко това искам да кажа, че е много непретенциозна.

# 640
Щях да напиша същото като Радиана.
Издънки да искаш.
Може да я сложиш в саксия за сега? Докато премине жегата?
А ако се скапе - кажи ще ти извадя колкото искаш Рустифинки.

# 641
Тази  искам да си я кютам в саксия, тя расте по-бавно. Много красиви нарязани листа има.
Но като имате издънки за раздаване, няма да откажа. Ще ги наслагам пред блока.

# 642
Тази  искам да си я кютам в саксия, тя расте по-бавно. Много красиви нарязани листа има.
Но като имате издънки за раздаване, няма да откажа. Ще ги наслагам пред блока.
Само да се закрепя и ще ти извадя. Днес опасках 2.

# 643
Не се притеснявай, не бързай. Жегите са най-неудачния период. Дървета и храсти се слагат есента, или рано пролетта.
А ти се оправяй бързо!

# 644
  • Бургас
Пиши ми наесен - ще ти изпратя колкото искаш.

Общи условия

Активация на акаунт