На ДЕСЕТИ клас се вижда края, а за профила още аз се колебая

• 41 050
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
Аз бих избрала есето, много ми хареса темата, даже наум си нахвърлях какво бих писала. Като ученичка много мразех ОЛВ, това ЛИС ми напомня същото разтягане на локуми. И понастоящем не мога да помагам на децата си в това отношение. За какво дърпам към математиката, но уви... Grin

Gorgi, много къщи, много нещо Smile

# 106
  • нейде там, където ....
От моя скромен и далеч от представителната извадка опит - есето се оценява по-ниско от ЛИС на матурата. Аз на всякакви писмени изпитвания бях като saffron-иното чадо - каквото ми дойде наум, до запълване на нужния обем. Децата са се метнали на мен в това отношение, като номер две се опитва да намалява и дължината на тестовете. Поне поддават на дърпането към математика.

# 107
Точно! Есето се оценява мнооого по-ниско от ЛИС ( освен разбира се, ако не е някакво блестящо писание на дете, което наистина умее да пише).  И пак не е гаранция, че ще го оценят подобаващо. На ЛИС няма какво да му сбъркаш, още повече върху стихотворение, което е пред теб и може да те насочва в писането. По-трудно може да те порежат. Факт е, обаче, че повече деца тази година са избрали есето…

# 108
  • Sofia
Мда, на ЛИС са те научили в курса, а есето иска майсторство и е много субективно оценяването.
Димчо май минава за труден.

# 109
  • София
Признавам си, мразя матурата в тази ѝ част. Дали ще е ЛИС, дали ще е есе, направо ме свива стомаха само като си го представя във вида, в който го искат и го оценяват. Стискам палци на моите деца да не им е важна, че и те като мен са много скарани с тези похвати.

# 110
  • някъде ... тук ...
Уф, и моят мрази да спазва формати, че и локуми не обича да разтяга, ама есетата му се получават. Затова оценките са му от 2 до 6. Не знам какво ще прави на голямата матура. Добре, че има още време. Добре, че и него го влече повече математиката като всички у дома.

# 111
  • София
Много мразех "какво е искал да каже авторът". Като ги занежехме едни високопарни слова, та чак авторът би се изненадал.
А имам пълна шестица на матурата, явно яко съм зубрила.

# 112
  • София
Аз имах късмет. В годината, в която завършвах освобождаваха от матура, всички с успех над 5 по БЕЛ. Не помня само 1 или 2 години се случи това рядко щастие Simple Smile

# 113
Аз завърших гимназия 1995 и се освободих от матура, а в дипломата ми има оценка и по БЕЛ и по английски от матура - сигурна съм, че не съм се явявала 😂.

# 114
Аз имах късмет. В годината, в която завършвах освобождаваха от матура, всички с успех над 5 по БЕЛ. Не помня само 1 или 2 години се случи това рядко щастие Simple Smile
Години наред преди да завърша и още доста след като завърших, се освобождава ха от матура всички с най- малко 5.Аз матура никаква не съм държала. Но съм държала много сериозни кандидат-студентски изпити) вкл и политически с да/не. Но той не ми беше труден, защото преповтаряше много от "История", който ми беше основен.

# 115
  • нейде там, където ....
Години наред преди да завърша и още доста след като завърших, се освобождава ха от матура всички с най- малко 5.Аз матура никаква не съм държала. Но съм държала много сериозни кандидат-студентски изпити) вкл и политически с да/не. Но той не ми беше труден, защото преповтаряше много от "История", който ми беше основен.

И аз мисля, че периодът, в който освобождаваха от матура си беше бая голям. По мое време трябваше да имаш средно аритметично поне 5 и не по-малко от 5 през последната година. Дали сега може да кандидатстваме в университет с тези оценки или трябва да се явяваме на изпити? Не мога да се меря със Спунк, ама с 5.67 ще ме отвеят сегашните зрелостници и ни медицина, ни право бих могла да запиша ... предполагам.

# 116
  • някъде ... тук ...
То и аз на матури не съм ходила, ама изпитът в УАСГ си беше задължителен. Сега - с матура, че и с предимство от стр. техникум. Едно време такива от техникумите МГ-тата ни отвяваха на изпита. Честно казано, не знам кое е по-добре. За толкова години, все ми е сбъркана нашата система.

# 117
Аз кандидатствах за Магистратура с оценка от матура по английски - за Педагогика на обучението по чужд език - в дипломата си имам отл.6, а не съм се явявала, освободена бях. Така че зависи от Университета и какво търсят от дипломата, може да се кандидатства и с нашите от 90-те Simple Smile.

# 118
  • Sofia
Аз мисля, че прием с изпит и оценката от дипломата си беше най-добрият вариант, както "по наше време" (на повечето от нас). Сега е пълно мазало - дали си от професионална или от профилирана гимназия, дали си с/без профил по предмета....

# 119
И аз мисля, че прием с изпит беше добре, още повече изпитите бяха някъде през юли. Т. Е. Минава и училище, и балове и имаш време да се концентрира само върху изпита. Лошото е, че е моментна "снимка", могат много фактори да повлияят на представянето. Нямаше нито пробни, нито предварителни.

Общи условия

Активация на акаунт