На ДЕСЕТИ клас се вижда края, а за профила още аз се колебая

• 41 093
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Добре де, ама попаднах на публикации в нет-а, в които пък се оплакваха, че в някои университети умножавали резултатите от двете матури по математика с различен коефициент. Ако си държал първата с по-висок, а ако си се явил на втората - с по-нисък. И така децата, които не били избрали ПП математика били ощетени в последствие при приема.
Та да попитам за това ли става въпрос - матурата по математика, когато предмета не е профилиращ е по-лесна или матрурата по математика, която се явява трета е по-лесна независимо дали предмета е профилиращ или не?

Май се повтарям с Шарлот ама няма да трия.

# 571
ДЗИ по един и същ предмет и един и същ вид подготовка трябва да са с еднаква трудност, независимо дали става дума за задължителен изпит, или такъв по желание.
Ще дам пример с първия чужд език. Ако си го изучавал интензивно и ти е бил профилиращ предмет, ДЗИ е за ниво В2 без значение дали е втори, трети, четвърти по ред ( задължителен или по желание).  При другите предмети учебното съдържание е доста различно в ПП и ООП ( то на практика и с езиците е така), но в общия случай се предполага, че това, което се учи от всички ( ООП) е по-лесно от това, което  се учи задълбочено и с повече часове в продължение на две години ( ПП).

Последна редакция: сб, 18 юни 2022, 16:56 от Анонимен

# 572
  • София
Проблемът е, че двете матури върху ПП не бяха с еднаква сложност. Аз визирам тях.

# 573
Да, резултатите от които балообразуват с еднакъв коефициент.

По-скоро питането ми е (но надали имаме отговор) онези чужди университети, чието единствено изискване е кандидатите да са положили матура по съответен предмет по еднакъв начин ли кредитират ДЗИ като ПП и като общообразователна подготовка, след като ние си бъхтим главите с неясноти, а те съвсем не следва да се очаква да познават дебрите на нашата система. Проблем би имало, ако същият този университет изисква хорариум, надвишаващ предвидения като общообразователна подготовка.

# 574
Шарлот, няма еднозначен отговор. Зависи от рейтинга на унито: колкото по-висок рейтинг, толкова по-високи критерии за прием (включително и собствени изпити). Колега с 11-токласник от НЕГ сподели, че холандски унита искали и оценки от свидетелството за 1 гимназиален етап  (колко е вярно и дали не е свързано с по-ранни дати за прием, поради което се дават прогнозни оценки от дипломата — не знам). В Германия би трябвало да гледат дипломите : т. е. 11 и 12 клас, защото и тяхната система е такава.  Изключвам медицина и други специалности с труден прием.  Дори и да мине първият набор с кандидатстване това лято, мисля че няма да узнаем цялата истина по приема в чужбина.

# 575
За дете на колега, кандидат за американски у-т, са поискали освен САТ и свидетелство за целия гимназиален курс - от 8-ми до 12-ти клас. И да, документите се разглеждаха преди нова година.

# 576
  • София
Шарлот, няма еднозначен отговор. Зависи от рейтинга на унито: колкото по-висок рейтинг, толкова по-високи критерии за прием (включително и собствени изпити). Колега с 11-токласник от НЕГ сподели, че холандски унита искали и оценки от свидетелството за 1 гимназиален етап  (колко е вярно и дали не е свързано с по-ранни дати за прием, поради което се дават прогнозни оценки от дипломата — не знам). В Германия би трябвало да гледат дипломите : т. е. 11 и 12 клас, защото и тяхната система е такава.  Изключвам медицина и други специалности с труден прием.  Дори и да мине първият набор с кандидатстване това лято, мисля че няма да узнаем цялата истина по приема в чужбина.
Tя, че е такава, такава е., ама и тук предстои да се видят спорни моменти. Техните  дипломи включват и оценките от абитур в средния успех , тоест тези от ДЗИ, нашите вече не..

# 577
Така е Русалке, ама техните матури са си сериозни и повече на брой. А каква стойност биха имали примерно ДЗИ по БЕЛ за немски университет и втора матура по английски: точно никаква! Едното е без абсолютно никакво значение за чужд университет, а знание по език се доказва със сертификат. Затова много  уважавам решението на МОН за невключване на ДЗИ в общия успех на дипломата. За бг университетите, там където е необходимо (не непременно за медицина), е добре да бъде взета предвид ДЗИ БЕЛ с определена тежест.

# 578
  • София
Сафрон,
Скрит текст:
биха имали функцията малко да понамалят общия успех (който и по старата система при българчетета беше много висок, сега пък съвсем) и да го направят поне донякъде сравним като образуване с тамошния, който е основното, с което се кандидатства в специалности с квоти и класиране съответно, изключвам за момента медицина и подобни, в които освен дипломата има и изпит, и още балообразуващи елементи. Не биха имали значение ДЗИ  в специалностите без квоти, понеже там приемат на практика  всеки, който е с  пълен набор от документи, без значение дали средният му успех е примерно 5,98 или 3,75.

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 06:53 от пенсионирана русалка

# 579
Статията я публикуваха в друга тема, но е актуална към момента за нас (не, че нещо можем да направим, освен да се зарадваме, че проблемът е осветен).
https://segabg.com/hot/category-education/obrazovanieto-ni-razma … fXDr5twJibAvgjWKQ

# 580
Извинете за най-вероятно глупавия въпрос, но ще си го задам. Профилите, които избират сега децата,  в 12 клас ще им държат ли матура и ще влизат ли оценките в дипломата. Давам пример - синът ми е в НЕГ, т.е. немски и английски, избира сега профил математика и география. Доколкото знам има ДЗИ по Бел и математика задължително, и после какво трябва да държи - може да избере между немски, английски и математика ли? А друга ли е матурата по математика за профилите....В седмокласната тема текат едни дебати за профилирането и прочетох за 2 матури по математика, една за всички и една за тези, които избират профил математика... , кое се пише обаче после в дипломата и въобще правилно ли съм разбрала?

# 581
Задължително се явява на БЕЛ, а втората задължителна трябва да избере във вашия случай между немски, английски, математика и география. С това се изчерпват задължителните. Ако иска да се явява по желание на трета, четвърта - може на профилите - които са по-трудни матури, или например на химия, която ще е върху материала от 9 и 10 клас.
Поне аз така съм разбрала 😄

# 582
А ако си профил мат.  И физика, може ли да се яви на НЕпрофилна физика например? За по-лесно например. От Унито ни казах, че трябва да се яви на матури по мат. И физика, но не уточняват каква: профилна или не и аз търся естествено по-лесния вариант!

# 583
Не. Ако предметът е изучаван като профилиращ, ДЗИ се полага върху учебното съдържание от профилираната подготовка дори да е трети или четвърти  по желание.

# 584
  • Sofia
А имаМЕ ли наблюдение върху предмети, различни от Мат за тази година дали имаше разлика в сложността във втори задължителен профилиращ и трети по желание пак профилиращ? И изобщо колко варианта на ДЗИ по един предемет правят? Втори задълж.профилиращ/ООП и трети по желание профилиращ/ООП прави 4 варианта. Права ли съм? Thinking

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 17:25 от aniK

Общи условия

Активация на акаунт