Обсъждане на имотни обяви-28

• 49 193
  • 666
  •   1
Отговори
# 585
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c165816386201971
Тези цени как ви се струват? Кварталът е ок, но не за апартамент и имотът е на повече от 10 години. На мен ми е свръх висока цената на която се предлага, но може би не съм в час нещо.

# 586
Къде е тази панормална гледка към планината, описана в обявата? 😃
За мен лично е много за Драгалевци, но и не съм следила пазара на имоти в района, че да знам как се е движил във времето. Там съм гледала основно къщи, които последните 2 години задминаха Сен Тропе 😆

# 587
Къде е тази панормална гледка към планината, описана в обявата? 😃
За мен лично е много за Драгалевци, но и не съм следила пазара на имоти в района, че да знам как се е движил във времето. Там съм гледала основно къщи, които последните 2 години задминаха Сен Тропе 😆
Преди три години това беше цената за хубав апартамент с гараж до Борисовата градина в кв. Изток. Сега се предлага това. Като цяло от това което съм видяла, НИ в Драгалевци са силно надценени поне в офертната цена, не зная на колко се извършват сделки. И май има такса поддръжка тук, не е споменато колко е това на месец.

# 588
Но пък има ПМ, включено в цената.
Не мога да преценя дали е надценен имотът, не знам как вървят аналогичните жилища в района.
Самото жилище има нужда от известен ремонт - цялата орнаментика по шкафове и стени бих махнала. Иначе поне по снимки изглежда в прилично състояние и ако нямаш някакви специални претенции за дизайна, като смениш вратичките на кухненските шкафове и замажеш цветята в коридора, може да се живее и без основен ремонт. Поне по снимки.
За гледката вече беше коментирано.

# 589
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c165816386201971
Тези цени как ви се струват? Кварталът е ок, но не за апартамент и имотът е на повече от 10 години. На мен ми е свръх висока цената на която се предлага, но може би не съм в час нещо.
Самата микролокация е много добра, ако беше малко по-назад щеше да е още по-добре. Разпределението (то е много важно) е ОК. Гледката е компромисна, но седейки на дивана все пак има частична такава. Подземното паркомясто е сериозен бонус. Според мен цената с включено паркомясто дори на този висок пазар трябва да е до 200 000 евро. Такса подръжка със сигурност има, но най-вероятно е ниска. Надали ще е повече от двайсетина лева. Там няма жива охрана, а само камери.

# 590
Aisha
Скрит текст:
Не се смайвай, че съм информирана. Нищо, че тук се подвизавам като проста бивша касиерка - интересувам се от доста неща, когато ме сполетят. А за което не знам питам знаещи. Това, което съм описала не е нещо нечувано. Преди 1989 г. доста имоти са се продавали на първи собственик със заповед на Районен народен съвет, подписани от председателя му. Като тръгна имотната търговия и започнаха да продават се оцъклиха. Тогава научиха за т.н. заверено решение. И търговията си върви, нотариусите го приемат. И аз имам 1 такъв имот, но го пазя за сега. 4 - 5 панелни блока на бул. Черни връх са с такова решение на първия собственик. Поне за тях знам.

Може да не е нещо нечувано,но май е много рядко срещано.Щом двама възрастни юристи в кантората са казали,че досега не са срещали такова нещо.След прочит,оглеждане са дали указания.Към днешна дата още не знам какво е станало.Понеже сподели,ще те попитам.Ти как си оправи решението,завери го или си извади НА?На мен все ми се струва,че НА звучи с по-голяма тежест или просто само за него съм чувала,като документ за притежание на имот и така съм свикнала.Ако е заверено в общината и АВ (поради липса на финанси за хонорар) после може ли да се извади и НА?
Де да знам апартамента в Драгалевци дали е надценен,но предполагам ДА.Според мен всички се пробват като за последно на късмет да продават скъпо.Както преди всяка наближаваща криза.

# 591
След известно ровене из нета
Договор за продажба на недвижим имот по чл. 117 от ЗТСУ

Чл. 117. (1) Строежът на жилища и други обекти за продажба на гражданите в отчуждени недвижими имоти и в наличен държавен имот се осъществява от стопански предприятия-инвеститори при народните съвети.
(2) Предприятието продава жилищата и други обекти на нуждаещи се граждани.
(3) Договорът се сключва въз основа на решение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, а за София – въз основа на решение на изпълнителния комитет на Софийския градски народен съвет, с което се определя припадащата се идеална част от правото на строеж върху земята съгласно с чл. 130, ал. 2.
(4) Купувачът придобива собствеността на жилището и други обекти и на припадащия се дял от общите части от сградата със съответно право на строеж върху държавната земя по силата на самия договор. Това се отнася и за заварени случаи. Когато за плащането на цената е даден срок съгласно с действуващите разпоредби по кредитиране на жилищното строителство, вземането се обезпечава със законна ипотека върху имота в полза на предприятието-инвеститор.

Продажбите на жилища по реда на чл. 117, ал. 2 ЗТСУ(отм.), които са значителен брой, не се вписваха.

https://sofia.obshtini.bg/doc/243444

Приложение № 10

Услуги, извършвани от дирекция "Инвестиционно отчуждаване"

1. за издаване на нотариални актове на обезщетени собственици със Заповед по чл. 100 от ЗТСУ до 1985 година - 200,00 лв.

2. за издаване на заверени копия и справки по регистри на издадени договори за жилища, сключени по реда на чл. 117 от ЗТСУ (отм.) от 1975 до 1998 г. - 30,00 лв.

3. за издаване на заверен препис на документ, заповед и др., издаван и съхраняван в Дирекция "Инвестиционно отчуждаване" - 30,00 лв.

Предполагам, че Айша е с такъв документ за собственост - по чл. 117 от ЗТСУ (продажба с лихвоточки, продажба на нуждаещи се граждани).

Всеки нотариус си е бамбашка луд, т.е. всеки е със собствено мнение за необходими документи (пиша го от собствен опит). Би трябвало (логично е) оригинал или заверено копие на договор/заповед по чл. 117 от ЗТСУ (отм.) да е достатъчен като документ за собственост. Предполагам, че с такова заверено копие може да се извади и констативен нотариален акт (констативен, а не по обстоятелствена проверка), но ще трябва да се платят такси (% от данъчната оценка) за нотариуса и още някакви. Предполагам, че адвокатите са говорили за такъв нотариален акт.  Вижте и т. 1 от Приложение 10 - то е за заповед по чл. 100 от ЗТСУ - за обезщетяване на собственици на земя/къщи с апартамент в новопостроена сграда (най-често панелките и ЕПК-тата по соц.комплексите.

Да благодаря на Айша, че сподели опит - може да ми се наложи да ползвам съветите ѝ някой ден. Hands Clap И от ровенето ми в нета наистина се оказа, че тези договори/заповеди ги няма в АВ.

П.С. В София, тези договори/заповеди трябва да са в Столична община, не в малките общини. В сградата на НАГ на Сердика 5.

# 592
  • София
Моето решение не знам дали е оправено и дали ако тръгна да продавам ще мине пред стриктен нотариус. Но за собствена употреба върши работа. Минава за регистрация пред всички монополисти - ТЕЦ, ЧЕЗ, Соф. вода и прочая сволочь.
Преди години с брокерката/много е добра и за което не знае пита и си плаща на доверени адвокати - специалисти по имотите/ решихме да го направим през  район Лозенец. За вадене на нов НА се искаха много документи , справки, а аз нямаше как да излизам от работа. А и парите бяха много повече.
Не правя реклама на брокерката, не давам координати. Че и в това бях обвинявана на ЛС - набирала съм клиенти и съм вземала %. За съжаление нищо не вземам.
Мандаринка, от ул. Сердика 5 ме изхвърлиха като мръсно коте - да си ходя в района. Сега ако след години са ги прехвърлили там - може.

# 593
Aisha усложливо сподели личен опит,man_darin_ka с хъс рови в нета wow!:clap: Много сложна,тегава материя.Ние имаме опит само с една покупка на имот и всичко свърши адвокат.Само се явявахме,когато каже,давахме пари за каквото трябва.Беше много отдавна.Повече не ни се наложи да го използваме като професионалист.Човека беше приятел от детството,много свестен и честен.Имахме му доверие.За съжаление почина и ако сега ни потрябват такива услуги,идея си нямам как бих се доверила на непознат.Конкретно в случая с ''купувача'' виждам,че не е точно 100% същият казус.Той го купил от родителите си,не от общината.Изглежда,че документално е подобно с въпросното решение.Като разбера какво е станало,ще пиша.
Цитат
Моето решение не знам дали е оправено и дали ако тръгна да продавам ще мине пред стриктен нотариус
Честно казано вече се обърках,останах с впечатление,че решението  е регистрирано в АВ.Това май е последната официална инстанция.

# 594
Не, НЕ са вписани и събрани в АВ тези договори/заповеди, в Столична община се намират. Там дават заверено копие.
Айша, за нотариусите идеята ми беше точно обратната - само нотариус-буквояд или такъв, който има пропуски в знанията (но пък огромно самочувствие), би се заял. Мислещ нотариус, който не е пропускал много лекции, не би трябвало да направи проблем. Все пак над 90% от панелките и ЕПК-тата от първи собственик са с точно такъв документ за собственост и се продават съвсем спокойно.

За казуса на Силвърстоун - предположих още първоначално, че е някакъв вид продажба/дарение/завещание от родители на дете. Тези документи се вписват в АВ. Явно нещата не са приключили документално на последен етап - вписване в АВ. Но не пречи собственикът да отиде в АВ и да направи справка по партида по ЕГН, може просто адвокатът да не е взел вписания акт от нотариуса, а самият акт да е вписан. Струва си да се провери. Собственикът ще изгуби половин ден време и 50-ина лева пари, но поне ще знае със сигурност. Адвокатите, ако им се плати, могат да свършат това - да вземат разпечатка на имотната партида на наследодателя от АВ и ще се види.

# 595
Здравейте! С мъжа ми харесахме един апартамент във комплекс Витоша Вилидж до лифта на Симеоново, какво мислите за този комплекс?

# 596
Здравейте! С мъжа ми харесахме един апартамент във комплекс Витоша Вилидж до лифта на Симеоново, какво мислите за този комплекс?

Ще сте завинаги зависими от автомобил.

# 597

Ще сте завинаги зависими от автомобил.

Да, с това сме наясно. И двамата имаме автомобили. Идеята ми е по-скоро, ако някой знае повече неща за самия комплекс, качество на строителството, фирмата,която го управлява и тн

# 598
Извинявайте,че пак пиша тук,но нали от тук тръгнах с въпрос,включиха се и др. дами.Вече има тема за липсващ НА,може би би било полезно да има постоянно такава  за разни странни казуси.
Цитат
Всеки нотариус си е бамбашка луд, т.е. всеки е със собствено мнение за необходими документи (пиша го от собствен опит).
Това изобщо не го разбирам.Как така ще има собствено мнение за нужните документи?!Няма ли регламентирани,законови изисквания в тази държава?
Цитат
За казуса на Силвърстоун - предположих още първоначално, че е някакъв вид продажба/дарение/завещание от родители на дете. Тези документи се вписват в АВ. Явно нещата не са приключили документално на последен етап - вписване в АВ. Но не пречи собственикът да отиде в АВ и да направи справка по партида по ЕГН, може просто адвокатът да не е взел вписания акт от нотариуса, а самият акт да е вписан.
Купувача в АВ е разбрал,че никъде не фигурира този ''негов имот'',за който не знам колко десетилетия плаща официялно данъци.И от там е започнал да обикаля.Честно казано,още не знам какво става,защото съм заета и не се сещам да се обадя и да питам.Пък и малко ми е неудобно.Те също не се обаждат,разплетоха ли го,разплитат ли го...Ще пиша и в др.тема за НА.

# 599
Цитат
Всеки нотариус си е бамбашка луд, т.е. всеки е със собствено мнение за необходими документи (пиша го от собствен опит).
Това изобщо не го разбирам.Как така ще има собствено мнение за нужните документи?!Няма ли регламентирани,законови изисквания в тази държава?

Ами нотариусите общо взето нямат контрол и са един вид върховна инстанция, като съдиите. Даже повече, защото при съдиите има горни инстанции.
Иначе има безусловни документи (така да се изразя) - нотариален акт, скица, данъчна оценка... Но има и други, които може да бъдат или да не бъдат поискани. Има и съвсем екзотични изисквания понякога, например документ за липса на  реституционни претенции.

Общи условия

Активация на акаунт