Обсъждане на имотни обяви-28

• 49 178
  • 666
  •   1
Отговори
# 600
Силвърстоун, нотариусите наистина са си самостоятелни, имат право на собствена преценка. Има безусловни документи за собственост (н.а., завещание и т.н.), но има и доста случаи, в които нотариусът трябва да прецени какво е нужно. При вписването в АВ съдията по вписванията може да откаже да впише н.а., ако прецени, но това е рядкост, още повече, че нотариусите си имат връзки със съдиите по вписванията.
Давам пример - нотариус в центъра на София, много натоварена кантора, работи с големи агенции за недвижими имоти. Заяви, че комбинирана скица, съдържаща данни за къщите в парцел при всички регулации и планове от 1932 г. насам, съдебно решение (оригинално, с подпис, печат и гербови марки) пак от 30-те години на 20 век, заедно с оригинална скица към решението, на паус, с подпис и печат и гербови марки, нямат значение за нея (не са доказателство) кога са построени къщите, поиска 3-ма свидетели да се подпишат, че знаят, че къщите са отпреди 9.9.1944 г. Нали се сещаш, че свидетелите, въпреки преклонната им възраст сега, към 1944 г. са били максимум в първи клас. Заяви също така, че, примерно, 378 квадрата от общо 490 квадрата парцел (както е по нотариален акт от 1934-35 година) е 328 от 490 стотни идеални части от целия парцел.

В АВ може да няма никакви вписвания по партидата на даден човек, ако имотът е придобит преди 2000 г. и след това не са правени никакви сделки с него/няма налагани тежести и възбрани.

Имам и друг случай - къща в етажна собственост, единият собственик има перфектни документи (н.а.) за жилището и парцела, но друг собственик в същата къща, в нотариалния му акт е написано, че парцелът е с неуредени сметки по регулация. Първият собственик няма да има никакви проблеми при сделки, вторият - ще се поизпоти да вади разни документи, каквито нотариусът пожелае да поиска, за да докаже, че всичко с парцела е ОК.

# 601
Значи е още по-страшно и кошмарно отколкото изглежда първоначално.Аз се припотих само докато чета.Единият ни имот е мн.стар и не знам за др.документи освен НА.Не ни предстои сделка,но ще дойде и такъв момент един ден.Писах и в др.тема,че тук вече ми е неудобно,а колкото повече чета,толкова по-страшно става и изникват въпроси.....

# 602
Е, не се спичай чак толкова, сигурно над 2/3 от сделките със стари имоти са си сравнително безпроблемни, н.а. и удостоверения за наследници, плюс скица, са достатъчни. Ако искаш да си оправиш нещата отсега, поискай скица от кадастъра за стария имот, там е много вероятно да не са оправени нещата, но за 150-200 лв. и за максимум месец се оправят документално. След това при продажба, само ще вадиш нова скица, ако я поиска нотариуса (ето ти пак пример за "бамбашка" луди - вече скиците от кадастъра не са с валидност от 6 месеца, нотариусите си имат директен достъп онлайн до кадастъра, но някой може да поиска "актуална", "прясна" скица, просто така е решил/а).
Имотът с парцела и старите къщи при нас е различен, защото е съсобствен и има и земя, това беше препъникамъчето. Но пак мина сделката де, не се е разсъхнала. Само се проточи повече от необходимото, най-вече заради мърлящината на брокерите, които, като си взеха комисионната на предварителен договор, вече загубиха интерес да бързат, та ние трябваше да ги пришпорваме.

# 603
Хубавото е, че ако един нотариус не иска да изповяда сделка, винаги ще се намери друг, който да е съгласен!

# 604
Така си е, ама агенцията държеше да е при този нотариус (двойна сделка, и продавачите (ние) и купувачът беше при тях), с нея си работят (сдушили са се).  А и какво ще си помисли потенциалният купувач, ако единият нотариус не иска да изповяда сделката, а друг се съгласи - че вторият е мошеник.

# 605
Здравейте! Забелязах,че на Симеоновско шосе Мират груп строят града Avenew residence. Има доста свободни апартаменти,въпреки че строителя е известен. Цената е около 1600 евро кв.м. Локацията ми харесва цената е ок и се зачудих защо има толкова непродадени при все че вече строят четвърти етаж. Видях в интернет, че възложител е Пропърти  булинвест.Та минавам да ви питам знаете ли нещо за тази сграда,някой от вас интересувал ли се е .

# 606
Може би са свободни, защото хората вече не купуват всичко, де що е тухла, без значение къде се намира и колко струва.

# 607
  • София
От близката зоологическа градина понамирисва, когато е горещо.
А и много хора избягват да купуват и живеят на оживено кръстовище.
Цяло лято нощем бръмчат мотористи.
Чува се чак до нас, близо до Артекса на Г.М. Димитров.

# 608
  • Wonderland
Здравейте! Забелязах,че на Симеоновско шосе Мират груп строят града Avenew residence. Има доста свободни апартаменти,въпреки че строителя е известен. Цената е около 1600 евро кв.м. Локацията ми харесва цената е ок и се зачудих защо има толкова непродадени при все че вече строят четвърти етаж. Видях в интернет, че възложител е Пропърти  булинвест.Та минавам да ви питам знаете ли нещо за тази сграда,някой от вас интересувал ли се е .
Сградата е огромна, осем етажа е, нормално е да има свободни апартаменти. Мисля, че на Акт 14 ще се разпродадат. Не мисля, че ще мирише от зоологическата. Сградата не е залепена за парка.

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 06:54 от Sly Red Fox

# 609
Здравейте, какво мислите за този обект https://www.bulgarianproperties.bg/listing/77778?ch=2&gclid= … AYASAAEgIxevD_BwE

Дали си струва цената от 1500 евро на кв.м. за тристаен 5-ти или 6-ти етаж в комбинация от риска на много зелено, инвеститора ми казаха че е Санекс. Някой чувал ли е нещо за тях?

# 610
Здравейте, какво мислите за този обект https://www.bulgarianproperties.bg/listing/77778?ch=2&gclid= … AYASAAEgIxevD_BwE

Дали си струва цената от 1500 евро на кв.м. за тристаен 5-ти или 6-ти етаж в комбинация от риска на много зелено, инвеститора ми казаха че е Санекс. Някой чувал ли е нещо за тях?
Кои Санекс? Поискайте Булстат или пълно име на дружеството и почнете с проверка в търговски регистър / АВ. Годишни отчети, управители, собственици на капитала. Какво са възлагали за строеж досега.
Колко пари искат на актове, т.е. схемата на плащане каква е? Защото еднж е 10000 еврж капаро до акт 15 или акт 16, друго е 90% до акт 16.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 15:54 от drago_2008

# 611
Много благодаря! Схемата на плащане е тази
• 25% - Предварителен договор
• 20% - Кота Било
• 20% - Акт 14
• 20% - Акт 15
• 15% - Акт 16 ( Удостоверение за въвеждане в експлоатация)
но пише също и това - Възможен е и индивидуален начин на плащане по споразумение между страните. Едва ли ще се съгласят на 10% на предварителен договор и 90% на АКТ 16 обаче.

# 612
На мен такава схема никога не ми е харесвала, може би и защото нямам парите кеш. Банка едва ли ще отпусне кредит на нищо. Но не само парите, ами и сигурността им биха ме тревожили. Вие до акт 16 направо си плащате апартамента. Вчера точно минахме от там. На мен лично не ми харесва и мястото. Голям, шумен и прашен булевард. Може би, ако имота гледа на другата страна, ще е една идея по-добре. Не знам колко е актуална цената от 1500 евро, на мен ми се вижда много за този район, но то май по-евтино вече няма.

# 613
Ако е сериозен инвеститорът може да отпуснат на акт 14 от някоя банка, но практиката е на акт 15. Булевардът и локацията за мен са ужас, но не купувам аз в случая и не е предмет на дискусията.... ако имотът е с гръб към булеварда на коя посока гледа? Спрямо прах и шум би било една идея по-добре.

Основен проблем за мен е договорът, който Ви защитава от това да вдигнат цената и да Ви искат доплащане. Това е хипотеза, но се случи на не малко хора последните месеци. Освен това и да спазят идейния проект  (ние имаме проблем с това- своеволие на строителя), сроковете за въвеждане в експлоатация.
Ако тръгнете по този път бих Ви препоръчала покупка САМО от голям строител/инвеститор с име (но при тях е по-скъпо) и да са склонни на договор с клаузи, които Ви защитават! Задължително добър имотен адвокат!

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 23:20 от drago_2008

# 614
  • София
Ако прозорците на имота са с гръб към булеварда ще гледа на юго-изток или юго-запад. 
Преди 1 седмица ми се наложи да чакам ММ да мине и ме вземе  с колата. Седях точно пред строежа, беше делничен ден, към 15 ч., много шумно и прашно ми се видя.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 17:38 от Aisha

Общи условия

Активация на акаунт