Обсъждане на имотни обяви-28

• 49 228
  • 666
  •   1
Отговори
# 555
Колко реално мислите , че струва парцела без постройката?

# 556
Цяла сграда съвсем готова на външен вид стои необитаема от сигурно 15 години, ако не и повече.
ул. "Искър" 59
https://goo.gl/maps/uc71c9dkVFsb9WJ99

99% съм сигурна, че проблемът е документален/спазване на строителните изисквания и затова си стои празна толкова време.
Имаше в зората на демокрацията няколко нови сгради, на които бяха "достроени" допълнителни 2 етажа с мансарди. Без разрешение за строеж. Бяха продавани на принципа "сподели с познат" на цени наполовина на пазарните в онзи момент. Две мои познати бяха купили. И се оказа, че няма оправия с документацията - 2 етажа, построени без проект и разрешение за строеж, нямаше как да бъдат узаконени, заедно с цялата сграда (с няколко входа, доста голяма). Не можеш да продадеш дори.

# 557
А можеш ли да живееш или отдаваш под наем. Верно сега с труфазен ток целия келепир от ниска цена заминава.

# 558
Нямам никаква представа какво е станало, нямам връзка с познатите от години. Но не можеха да си извадят н.а., едната беше печен юрист, направи всякакви проучвания, пробва всякакви юридически врътки - йок.

# 559
А можеш ли да живееш или отдаваш под наем. Верно сега с труфазен ток целия келепир от ниска цена заминава.
Легално не можеш, ама на практика никой не те спира, а и без това повечето наеми в България не се декларират, та закона няма значение така или иначе. Проблема е само с прехвърлянето на собствеността. А и както всички сме виждали по новините, ако имаш пари и изчакаш момент с по-малко смени на управлението всичко става да се узакони.

Цяла сграда съвсем готова на външен вид стои необитаема от сигурно 15 години, ако не и повече.
ул. "Искър" 59
Минавам покрай тая сграда от време на време, в завършен вид не е от 15 години, а от 9-10, но се строи много време и имаше прекъсване. Последния път като минавах ми се стори, че има вече живеещи там, но не съм се вглеждал много.

# 560

ул. "Искър" 59
Минавам покрай тая сграда от време на време, в завършен вид не е от 15 години, а от 9-10, но се строи много време и имаше прекъсване. Последния път като минавах ми се стори, че има вече живеещи там, но не съм се вглеждал много.

Объркал си се нещо, това е моят квартал, там съм родена и минавам много по-често от теб. Вярно е, че я строиха дълго, с прекъсвания, но от завършването ѝ в този вид е вече поне 15 години. И няма живущи, нито изгледи да има такива.

# 561
И се оказа, че няма оправия с документацията - 2 етажа, построени без проект и разрешение за строеж, нямаше как да бъдат узаконени, заедно с цялата сграда (с няколко входа, доста голяма). Не можеш да продадеш дори.

Това не е точно така. Има някои въртележки и уловки и има начини останалата част от сградата да се узакони и да вземе АКТ16, примерно от 1-ви до n-ти етаж, а незаконните отгоре остават и не получават разрешение за ползване. След време с допълнителни нерви и т.н. може и другите етажи отгоре да вземат разрешение. По същия начин понякога се процедира и с подземни паркоместа, гаражи и т.н. Имаше доста такива сгради покрай фалирали строители и инвеститори след кризата от 2008 г. Всичко е въпрос на много нерви, много желание на собствениците, допълнителни финанси и най-вече работа с хора, които могат да свършат работата.

# 562
  • София
От време на време хвърлям по някое око на новите обяви от квартала. Цените стават все по потресаващи... Прави ми впечатление, че докато през последните 2-3 години почти нямаше обяви в района на 4-стайни апартаменти, в последно време се появяват доста нови обяви на стари жилища, на умопомрачителни цени.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d166003912373068

# 563
Наистина на ул.Искър №59 сградата е от поне 15год. заключена и пустееща.Аз чух какви ли не версии за случая.За незаконнен строеж,претенции от някогашни наследници евреи,в/у чиято собственост е бил построен по соц.време,тогавашният психодиспансер.Всъщност имам слаби спомени,че бяха някакви бараки май,този диспансер.
Да попитам ако някой има представа възможно ли е това?
Скрит текст:
Човек си  купил имот от родители си.Сделката е минала през съда,90те год..Излязло решение,че всичко е както трябва и адвоката е трябвало да се обади да се уговорят за нотариалният акт,когато е готов.Казал им,че и съдебното решение,което има върши същата работа.По не знам какви причини,нито адвоката се е свързал с тях,нито купувача го потърсил.Времето си минавало,купувача получавал от общината съобщения за данъци на свое име и си ги плащал.Сега му трябва нотариален акт,а в агенцията по вписванията не излизала информация.Странно,как в общината фигурира като собственик,а няма НА?Някаква схема ли е?

# 564
  • София
Да, възможно е и не е схема.
Трябва да вземат съдебното решение. Ще е трудно - лелите в съда хич не искат да ровят в архива, но да са настоятелни. След това с него в общината там го подпечатват и пишат нещо в смисъл, че замества НА. До някоя си година/може би 1997 или около/ няма следи в АВ.

# 565
Много благодаря за отговора! Flowers Bouquet Дано и този случай е такъв,че не ми се мисли за купувача.Аз като лаик на примависта препоръчах адвокат.Оф,нашата къща е от началото на мин.век.Имаме НА и документи  3 поколения назад,когато се е прехвърлял имота.Отделно някакъв пожълтял документ,изтънял,избелял от жената,която го е продала на семейството ни. Thinking И ние ли не фигурираме в АВ?Започвам да се филмирам.

# 566
Това, че няма следа в АВ преди 1997 г. не е вярно. В АВ има електронен регистър и стар регистър. Вчера взех заверен препис от НА от 1974 г., преди това подадох заявление с ел. подпис, като написах номер, дата и в едно допълнително поле страните по акта.

# 567
Въпроса е,че някои нямат НА.Няма номер,няма дата,как да искат справка?Говоря за онзи казус с купувача,не за нашият имот.Той си има НА.Явно има различни случаи.

# 568
Този казус звучи странно, вероятно има причина, но не се сещам каква може да бъде, за да няма НА, а съдебно решение.
Бих предложила да провери в местни данъци и такси въз основа на какъв документ ги начисляват. В данъчните декларации се попълва номер на документ за собственост, не знам дали и копие от документа не взимаха.

# 569
Собственика си намира добър адвокат, доказват собственост по съответния начин и му издават НА и чак след това продава. Има си процедури според случая, в най-крайния случай мисля, че още минава това с 5ма съседи за свидетели. Начини има, но си трябва добър адвокат.

Иначе за сградата на ул.Искър - учил съм в СМГто и гледах как я строят, даже веднъж работниците се бяха напили и се биеха на последния етаж на ъгъла, където е куличката. Грубия строеж и фасадата може би е и на повече от 15 години, но част от декоративните оградки на балконите и трафопоста ги сложиха доста по-късно. Стройтелната ограда запречваща входа на сградата я махнаха доста след това, та някакви довършителни работи са извършвани в последните 10 години. Не че има някакво значение. То фасадата вече почва да се руши от времето на места, но въпреки това цените в момента са толкова по-високи спрямо когато е строена, че ако има някакъв начин да я завършат и пуснат за продажба ще го направят.
А ей тая сграда - https://goo.gl/maps/wjQZkGothj6qHK2TA е на доста по-скъпо място и си стои незавършена, а мисля, че я почнаха доста по-рано. До колкото съм чувал собственика на земята (и предишната посторйка) я е завещал за стоеж на приют за сираци или нещо такова, а мутри някак си са я "придобили" и са тръгнали да вдигат хотел.
Пълно е из центъра на София с такива сгради на доста ключови места, ама държавата и общината нямат желанието да направят нещо с тях.

Общи условия

Активация на акаунт