НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 719
  • 819
  •   1
Отговори
# 570
Благодаря ти много, Зина!  bouquet Сега вече ми се изясниха нещата, аз явно не съм разбрала правилно. Embarassed

# 571
Съвсем не искам да кажа това...но...ако е така, няма да е зле. За сега обаче, няма да казвам повече. Просто ще изчакам новите промени и ще дотърча да говоря със счетоводителката за да видим с какви новини ще изкочи тя.

Извинявай, обаче ви омръзна с това , ако е така. Какво значи това?
На нас ни се обадиха депутати след самото гласуване. Zina ви изрови даже стенограмата от гласуването и вие продължавате да не вярвате, ами министър-председателят на крака освен да ви дойде не знам, може пък и "да се вържете " тогава Peace

Май излиза, че не трябва да се пише тък информация, преди да е излязла в ДВ. НИе го направихме, за да зарадваме толкова много майки и да не тръгват работа, а сега непрекъснато се обясняваме ooooh! вместо да вършим нещо полезно Rolling Eyes
Клеопатра, позволи ми и аз да се усъмня в 2-3 неща Peace
1. правят се промените август месец - излиза КСО с новите промени....няколко дни след това "пълна" се премахва от израза "пълна държавна издръжка".....
2.малко след това същата "промяна" става и в КТ....
3.Започва наляво и надясно да се пише за декларация, която ще е подавана от майката /съответно тя си поема отговорността/ че детето й ходи на ясли/градина, докато тя е в отпуск за гледанен а дете до 2 год, за да й спрат майчинството....
4.Служители на НОИ дават определения за "домове на държавна издръжка" и обясняват при кои случаи се спира майчинството....
и т.н.
Явно има някой неразбрал нещо от целите промени, или някой пропуснал да допише "пълна", но защо - не знам....ако за тези неща се обоснове и управителя на НОИ ще ми паднат всички чуденки, но дотогава си се чудя Wink Thinking

Копирам си постинга от другата тема:
"The Sun, аз съм виждала само едно указание и то гласи следното:
3. С § 4 се прави и друга промяна в текста на ал. 4 на чл. 53, съгласно която паричното обезщетение при отглеждане на малко дете не се изплаща при настаняване на детето в детско заведение, без оглед на това дали заведението е на пълна държавна издръжка или не. С отпадане на израза “на пълна държавна издръжка” в разпоредбата на чл. 53, ал. 4 от КСО тя се привежда в съответствие с разпоредбата на чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда.

Г-н Христосков смея да твърдя е много добре запознат с това какво се приема, защото присъства на всички срещи по въпроса.
Недоразумението идва оттам, че просто има домове, в които децата се настаняват, които не са на пълна държавна издръжка Разбирате ли каква е идеята, тук въобще не се имат предвид яслите.
И както jd беше подчертала тук трябва да се обърне повече внимание на думата настанено, а не на думата "детско заведение".
Отново си става въпрос за домове, където децата са настанени.
Надявам се да стана ясно Peace"

И добавям:
не е вярно, че има промяна на КТ по отношение на този текст.
А по въпроса за това, че промяната е от август месеца, какво ти говори факта, че няма прекратено обезщетение, знаеш че този текст е в сила оттогава, а не от 1.01.2007.

# 572
  • Варна
Момичета, защо са тези спорове?
То е ясно, че яслите са на държавна издръжка и е логично да се спрат майчинските, но проблема(поне аз така мисля), е не защо спират майчинските, а защо не е отпуснат период на адаптация на децата. Все пак ние не отиваме да си "хвърлим" децата в яслите и още същия ден да тръгнем на работа. Нали първо се водят за по час, после два, после до обяд и така докато детето свикне...а пък и нали трябва да се види дали ще боледува често и ако му е трудна адаптацията да го спреш от яслата и да си останеш да го гледаш. Тогава какво? Спираш го от яслата...подаваш пак молба за майчински(понеже вече са ти ги спрели) и така става доста объркано.
Искам пак да отбележа, че това е мое мнение, но мисля, че доста майки ще се съгласят с мен Peace

# 573
http://www.zavraca.com/news.php?topic=4&id=9359

Да обсъдим тази информация.
Ще има доста майки, които ще могат да се възползват.

# 574

Ама ние от 08.12 само това правим. Обсъдихме го отвсякъде това newsm44

# 575
Моето бебче Борис навършва 9мес. на 26.01.2007-питам се новите промени в сила ли са за нас.Откъде ще си получавам майчинството-от фирмата където съм осигурена или от НОИ.Аз лично предпочитам второто!!!!! Laughing newsm78Предварително благодаря!!!

# 576

Не съм си и помисляла, че може да е обратното.  Praynig Ако може някой, който има време, пак да отговори.

# 577
Моето бебче Борис навършва 9мес. на 26.01.2007-питам се новите промени в сила ли са за нас.Откъде ще си получавам майчинството-от фирмата където съм осигурена или от НОИ.Аз лично предпочитам второто!!!!! Laughing newsm78Предварително благодаря!!!
Това с 9-те месеца е само ориентировъчно казано. По принцип е важно кога е започнал да ти тече първия болничен за бременност и раждане. Броиш календарните дни от този първи ден до 31.12.2006 включително. Вадиш от 315 получения брой календарни дни и получаваш броя на дните, за които ще получаваш отново 90% от осигурителния си доход.
Използват се 9-те месеца, защото болничните се отпускат 45 дни преди термина и 270 след него. Т.е. ако си родила точно на термина си, остават 9 месеца, обаче ако родиш по-рано, са повече от 9 месеца, а ако преносиш са по-малко.
Иначе в твоя случай от работодателя би трябвало да си получиш парите, но докато не излезе инструкция или някакъв друг вид указание, нищо не е 100% сигурно.

# 578

Не съм си и помисляла, че може да е обратното.  Praynig Ако може някой, който има време, пак да отговори.

Ами кажи какво те интересува. С удоволствие ще ти отговоря.

# 579
С горния ти отговор се ориентирах. Всъщност все още няма инструкция как точно ще се получават, така ли?
Днес във в. Труд е имало статия, която не съм чела - че се подавало молба на работното място.
Та, въпроса ми и идеята, която имах като казах да обсъдим тази информация, беше - кога е прието, излязло ли е в държавен вестник, как точно става, къде може да се прочете точния текст /понеже търсих и не намерих/ ....
Благодаря!

# 580
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Във днешния Труд пише че вчера е приета Наредбата за реда на отпускане и продължаване на болничния. В статията пише само че след изтичане на отпуска за бременност и раждане от 350 дни трябва да се подаде молба до работодателя за ползване на майчинството, който няма право да откаже ползването на този отпуск. Сега остава да чакаме кога ще публикувата тази Наредба за да не говорим наизуст.

# 581
Значи, все още нищо не е публикувано?!?!?

# 582
Айде и аз да питам нещо за това майчинство, че хич не ми е ясно. На  19 февруари живот, здраве и късмет ще излизам в майчинство, та въпроса ми е в какъв размер и за какъв период от време ще го получавам, при положение че до месец септември сам осигурявана на 220 лв.,месец октомври на МРЗ и след това сам регистрирана на бюрото по труда?Ще мога ли да си получа обещетението което е за 4 месеца от БТ или ще трябва да прекъсна регистрацията си?Има и още нещо, получавам обещетение и по ЗОВС (понеже мъжът ми е военослужещ) то е за една година и е затова че съпруга ми е преместен от едно поделение в друго, ще мога ли да си получавам тези пари успоредно с майчинството? newsm78
Надявам се да съм била достатъчно ясна, макар че малко се съмнявам  Simple Smile Ще е хубаво ако ме светнете по въпроса. Много благодаря предварително   bouquet

# 583
Айде и аз да питам нещо за това майчинство, че хич не ми е ясно. На  19 февруари живот, здраве и късмет ще излизам в майчинство, та въпроса ми е в какъв размер и за какъв период от време ще го получавам, при положение че до месец септември сам осигурявана на 220 лв.,месец октомври на МРЗ и след това сам регистрирана на бюрото по труда?Ще мога ли да си получа обещетението което е за 4 месеца от БТ или ще трябва да прекъсна регистрацията си?Има и още нещо, получавам обещетение и по ЗОВС (понеже мъжът ми е военослужещ) то е за една година и е затова че съпруга ми е преместен от едно поделение в друго, ще мога ли да си получавам тези пари успоредно с майчинството? newsm78
Надявам се да съм била достатъчно ясна, макар че малко се съмнявам  Simple Smile Ще е хубаво ако ме светнете по въпроса. Много благодаря предварително   bouquet
За да получаваш обезщетение за бременност и раждане, а след това и за отглеждане не дете до 2 години е необходимо към датата на започване на болничния да работиш някъде. Ако си в БТ нямаш право на теи обезщетения. Имаш право на социални помощи, ако дохода на член от семейство е под 200 лева на месец, като се вцима средномесечния доход 12 месеца назад. Намери някой, който да те назначи фиктивно на работа през февруари и ще получаваш по 180 лева на месец до края на 2007-ма година и колкото е обезщетението през следващата, докато детето ти навърши 2 години.

# 584
Хайде сега пак да отговоря Simple Smile
Първо имаме болничен за бременност и раждане. Издават се общо 3 болнични листа, покриващи период от 135 дни, от които 45 дни преди термина. След това, за остатъка до 315 дни се подава молба свободен текст до работодателя. Ако към 01.01.2007 135-те дни са изтекли, майката има право да ползва остатъка до 315 дни пак въз основа на молба до работодателя. Към молбата се прилага и една декларация, която можете да намерите като Приложение №7 към Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Тази декрация е, че детето не е дадено за осиновяване, че е живо и т.н. Обичайните неща.
След тези 315 дни, имате право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Отново се ползват въз основа на молба до работодателя. Обезщетението за тях през 2007-ма е 180 лева на месец. Определя се ежегодно, така че в края на 2007-ме ще се знае какво ще е за 2008-ма.
Самите текстове са приети от НС. Малко по-назад в тази тема ( някъде към 15.12 ) съм пуснала и стенограмата от парламентарното заседание, така че това са сигурни неща. Още не са обнародвани в ДВ, но това е нормално за този период на годината. В крайна сметка, държавен вестник не е ежедневник, а по това време има толкова много неща за обнародване. Дори има и две извънредни издания покрай новия договор за присъединяване към ЕС. Така че, спокойно. Може да излезе и чак догодина през януари. Случвало се е и това. В такъв случай при обнародването се отбелязва, че текса е в сила от 01.01.2007, въпреки че е обнародван по-късно.

Можете да сте спокойни. Щом е гласувано и прието ( при това с огромно мнозинство и без нито един глас против ), това е сигурна информация и положението наистина е такова.

За сега не е ясно само дали обезщетенията за януари ще се изплащат от работодателя или от НОИ. Но и това се очаква де изясни тези дни.

Хайде, ще пусна пак и стенограмата, за да не ровите много

Комисията предлага да се създаде нов § 5 със следното съдържание:
“§ 5. В Преходните разпоредби на Кодекса на труда (обн., ДВ, …) се създава § 3а:
“§ 3а. (1) Работничките или служителките, на които отпускът за бременност и раждане в размер на 135 календарни дни не е изтекъл към 1 януари 2007 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 за остатъка до 315 дни.
(2) Работничките или служителките, на които отпускът за бременност и раждане в размер на 135 календарни дни е изтекъл преди 1 януари 2007 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 в размер на разликата между 315 календарни дни и сборът на ползвания отпуск за бременност и раждане и ползвания или полагащия се отпуск за отглеждане на дете за времето до 31 декември 2006 г.
(3) В случаите на ал. 1 и 2, отпускът се разрешава въз основа на писмено заявление на работничката или служителката до предприятието.
(4) През време на отпуска по ал. 1 и 2 на работничката или служителката се изплаща парично обезщетение по чл. 49 от Кодекса за социално осигуряване.
(5) От деня на разрешаване на отпуска по ал. 2, отпускът на работничката или служителката по чл. 164 се прекратява.”
Комисията подкрепя текста на вносителя за § 6.
Комисията подкрепя текста на вносителя за § 7.
Има предложение от народните представители Петър Мръцков и Донка Михайлова, което е оттеглено.
Комисията подкрепя текста на вносителя за § 8.
По § 9 има предложение от народния представител Весела Драганова.
ВЕСЕЛА ДРАГАНОВА (НДСВ, от място): Оттеглям го.
ДОКЛАДЧИК ПЕТЪР ДИМИТРОВ: Комисията подкрепя текста на вносителя за § 9.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Има ли желаещи народни представители да се изкажат? Няма.
Моля, гласувайте.
Гласували 106 народни представители: за 103, против няма, въздържали се 3.
Тези текстове се приемат.

Ами това е. Ако имате още въпроси - питайте.

Общи условия

Активация на акаунт