НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 687
  • 819
  •   1
Отговори
# 525
МОМИЧЕТА извинявам се за големите букви, но искам да прочетете.
Първо нова тема ще бъде пусната , но искам в първоначалния й постинг да са обобщени някои неща, за да не се дават безкрайно едни и същи въпроси.
НО, темата, ако не сте обърнали внимание е на Сдружението. Така, че ако обичате оставете заключването и пускането на нова тема на нас Peace
Karim, нещо не избрах каква е идеята на постинга ти newsm78.Ако искаш да кажеш, че това че майките вече ще получават вместо 3 месеца след раждането 9 месеца цялата си заплата е малко бих искала да те усведомя , че това е най-доброто майчинство, което се получава в ЕС, в САЩ и не знам къде още. Повече няма да коментирам.

# 526
МАЙЧИНСТВОТО НЯМА ДА СЕ ПРЕКРАТЯВА ПРИ ДАВАНЕ НА ДЕТЕТО НА ЯСЛА

Отново се извинявам за шрифта, но това е много важно.
Днес говорих лично с Йордан Христосков - управителя на НОИ.
Той каза, че единствената цел на промяната е била да се уеднакви текста с този в КТ, тоест реално нищо не се променя.
Каза, че това се прави, защото имало институции, които не са на пълна държавна издръжка.
За това говори и факта, че кодексът в този си вид действа от август месец и майчинство не е спряно на никого.
Всичко останало са спекулации.

МОЛЯ ВИ, уведомете вашите счетоводители, както и всички ваши познати, които не ползват интернет.

# 527
Съвсем не искам да кажа това...но...ако е така, няма да е зле. За сега обаче, няма да казвам повече. Просто ще изчакам новите промени и ще дотърча да говоря със счетоводителката за да видим с какви новини ще изкочи тя.

# 528
Съвсем не искам да кажа това...но...ако е така, няма да е зле. За сега обаче, няма да казвам повече. Просто ще изчакам новите промени и ще дотърча да говоря със счетоводителката за да видим с какви новини ще изкочи тя.

Извинявай, обаче ви омръзна с това , ако е така. Какво значи това?
На нас ни се обадиха депутати след самото гласуване. Zina ви изрови даже стенограмата от гласуването и вие продължавате да не вярвате, ами министър-председателят на крака освен да ви дойде не знам, може пък и "да се вържете " тогава Peace

Май излиза, че не трябва да се пише тък информация, преди да е излязла в ДВ. НИе го направихме, за да зарадваме толкова много майки и да не тръгват работа, а сега непрекъснато се обясняваме ooooh! вместо да вършим нещо полезно Rolling Eyes

# 529
  • нейде там, където ....
МАЙЧИНСТВОТО НЯМА ДА СЕ ПРЕКРАТЯВА ПРИ ДАВАНЕ НА ДЕТЕТО НА ЯСЛА

Отново се извинявам за шрифта, но това е много важно.
Днес говорих лично с Йордан Христосков - управителя на НОИ.
Той каза, че единствената цел на промяната е била да се уеднакви текста с този в КТ, тоест реално нищо не се променя.
Каза, че това се прави, защото имало институции, които не са на пълна държавна издръжка.
За това говори и факта, че кодексът в този си вид действа от август месец и майчинство не е спряно на никого.
Всичко останало са спекулации.

МОЛЯ ВИ, уведомете вашите счетоводители, както и всички ваши познати, които не ползват интернет.

макар да го направих и в лични, държа да го кажа и тук

много благодаря за това, че успя да изясниш този момент  smile3501 smile3525 преди споменаваната често и плашеща дата 01.01. 2007 г. Притесненията ми баха заради различен отговор от експерт на по-ниско ниво. Радвам се, че са били напразни и има хора, които мислят разумно. извинявам се, ако съм те засегнала - както и всеки друг участник във форума - , не е било с умисъл. може би е поради това, че съм новак тук и нямам тренинга да се изказвам ясно в писмена форма
Още веднъж, много благодаря
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet Peace

# 530
Пуснах го това за майчинството из счетоводните форуми, да знаят колегите.

Извинявам се за затварянето на темата, обаче все още не съм съвсем наясно с процедиурите. Даже не знам и как се прави това със закованите теми и т.н. PraynigПростете моето незнание. Peace

# 531
 Peace

Нищо не се е случило. Темата не е заключена.
Просто от време на време и на Клео й изпушват бушоните и има защо.
Не съм й адвокат, но поставете се и на наше място, понякога се чувстваме
като Дон Кихотовци, изправени срещу гора от вятърни мелници.

Последна редакция: чт, 21 дек 2006, 08:17 от Cruela D'Evil

# 532

Извинявай, обаче ви омръзна с това , ако е така. Какво значи това?
На нас ни се обадиха депутати след самото гласуване. Zina ви изрови даже стенограмата от гласуването и вие продължавате да не вярвате, ами министър-председателят на крака освен да ви дойде не знам, може пък и "да се вържете " тогава Peace

Май излиза, че не трябва да се пише тък информация, преди да е излязла в ДВ. НИе го направихме, за да зарадваме толкова много майки и да не тръгват работа, а сега непрекъснато се обясняваме ooooh! вместо да вършим нещо полезно Rolling Eyes
Клеопатра, позволи ми и аз да се усъмня в 2-3 неща Peace
1. правят се промените август месец - излиза КСО с новите промени....няколко дни след това "пълна" се премахва от израза "пълна държавна издръжка".....
2.малко след това същата "промяна" става и в КТ....
3.Започва наляво и надясно да се пише за декларация, която ще е подавана от майката /съответно тя си поема отговорността/ че детето й ходи на ясли/градина, докато тя е в отпуск за гледанен а дете до 2 год, за да й спрат майчинството....
4.Служители на НОИ дават определения за "домове на държавна издръжка" и обясняват при кои случаи се спира майчинството....
и т.н.
Явно има някой неразбрал нещо от целите промени, или някой пропуснал да допише "пълна", но защо - не знам....ако за тези неща се обоснове и управителя на НОИ ще ми паднат всички чуденки, но дотогава си се чудя Wink Thinking

# 533
The Sun, и тук ще напиша, да, права си да се усъмняваш.
Както всичко в страната ни, първо цари хаос, след това се мисли.
Основният аргумент да отпадне текста "пълна държавна" всъщност се налага, поради факта, че вече голяма част от детските заведения не са (или няма да бъдат) на пълна държавна издръжка, защото се раздържавяват или държавата е частичен собственик. Ако текста беше останал в предходния вид, означава децата, постъпили в частни детски заведения да не са обхванати от тези постановки.
Не знам дали ме разбра, но в момента не мога по-ясно да се изразя.

# 534
Здравейте,
искам да ви попитам няколко неща:
1. 6м осигурителен стаж ми изтичат на 15 януари 2007г.  От тогава започва да ми тече и 45-дневния болничен преди раждане. За тези 6м са ме осигурявали на 185лв. 90% от тях са 166.50лв. Но минималната работна заплата за тази година е 180лв. Въпроса ми е каква сума ще получавам през тези 9м. майчинство? Възможно ли е размера на майчинството да е под мин раб заплата от 180лв.
2. От къде ще си получавам майчинството - от работодател или от НОИ. Какво и къде трябва да подам като документи?
3. Каква е процедурата за социалната помощ за раждане - къде се подават документи и какви са те? А за детските?
Ще съм ви благоддарна ако ме насочите да намеря отговори на въпросите си.
Благодаря

# 535
The Sun, и тук ще напиша, да, права си да се усъмняваш.
Както всичко в страната ни, първо цари хаос, след това се мисли.
Основният аргумент да отпадне текста "пълна държавна" всъщност се налага, поради факта, че вече голяма част от детските заведения не са (или няма да бъдат) на пълна държавна издръжка, защото се раздържавяват или държавата е частичен собственик. Ако текста беше останал в предходния вид, означава децата, постъпили в частни детски заведения да не са обхванати от тези постановки.
Не знам дали ме разбра, но в момента не мога по-ясно да се изразя.
Прочетох и в другата тема, Cruela D'Evil Peace Благодаря за разяснението. Значи все пак ще си чакаме някакви допълнителни указания....  bouquet

# 536
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте момичета ,моля за отговор на следният въпрос: когато изляза в майчинство, необходимо ли е преназначаването на друг служител на моята длъжност или може този служител да си остане на неговата си длъжност а мен да ме замества само по някой член от КТ или КСО-не съм наясно,както и моята счетоводителка?мерси  bouquet

Зависи от реалната ситуация във фирмата - ще те замества ли някой от колегите ти или ще назначите друг човек по заместване  newsm78

ще ме замества  колежка ,няма да се назначава външен човек.Тогава? newsm78

Ако имат договорка с работотдателя да и се плаща допълнително трябва да и се пусне едно допълнително споразумение за вътрешно заместване. Съжалявам, че в момента не мога да читирам точния член от КТ, но не мога да си намеря кодекса. Работното време може да е 1,2,3,4 часа допълнително и за него да получава договореното заплащане.
Другия вариант е да те замести изцяло и в този случай мисля, че получаваше по-изгодното от двете възнаграждения.
Всичко това вече зависи от съответните договорки във фирмата.

# 537
  • В полите на Пирин планина
Аз искам само да благодаря на момичетата от СНБМ за информацията от извора  Peace
За жалост повечето наши закони се обнародват, а след тях идват множество разяснения, за да ни обясняват какво е искал да каже законодателя  ooooh!

Последна редакция: чт, 21 дек 2006, 09:04 от Incandescent

# 538
За жалост повечето наши закони е обнародват, а след тях идват множество разяснения, за да нобясняват какво е искал да каже законодателя  ooooh!

И тук точно е и нашата (нямам предвид СНБМ, а всички ангажирани!) роля да подаваме сигналите за неяснотите в текстовете и интерпретирането им. По-добре 100 инструкции, отколкото на който каквото му хрумне.

Момичета, неуморни сте! Браво на вас!   bouquet

# 539
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,
искам да ви попитам няколко неща:
1. 6м осигурителен стаж ми изтичат на 15 януари 2007г.  От тогава започва да ми тече и 45-дневния болничен преди раждане. За тези 6м са ме осигурявали на 185лв. 90% от тях са 166.50лв. Но минималната работна заплата за тази година е 180лв. Въпроса ми е каква сума ще получавам през тези 9м. майчинство? Възможно ли е размера на майчинството да е под мин раб заплата от 180лв.
2. От къде ще си получавам майчинството - от работодател или от НОИ. Какво и къде трябва да подам като документи?
3. Каква е процедурата за социалната помощ за раждане - къде се подават документи и какви са те? А за детските?
Ще съм ви благоддарна ако ме насочите да намеря отговори на въпросите си.
Благодаря

1. От 2007 г. МРЗ е 180 лв. и обезщетението за бременност и раждане не може да е по-малко от тази сума.
2. След като излизаш в болничен след 01.01.2007 г. обезщетението ще ти се плаща от НОИ, но все още се очаква Наредва в която да са описани необходимите документи и процедури
3. Документи за социална помощ се подават в службата за Социално подпомагане по адресна регистрация на майката. Неосигурените и неработещите към датата на излизане в болничен за бременност и раждане получават еднократна помощ от 150 лв. /не гарантирам за сумата/ ако дохода на член от семейство е до 200 лв. и при спазване на определен срок /мисля, че беше преди датата на болничния/ и попълване на съответния формуляр.
 Декларацията за детските се подава на същото място ако дохода на член  от семейство е до 200 лв. Към нея се прибяват и служебни бележки на двамата родители за брутния доход 12 месеца назад, документ че детето ходи на училище /ако е на тази възраст/, носят се за справка личните карти на родителите и акта за раждане на детето. Попълва се Молба-декларация, която трябва да се подпише от двамата родители.
Освен това при раждане се полага еднократна помощ на всички родители в размер на 200 лв.Документите за нея се подават пак в същата служба, но в месеца следващ този на раждането. Давностния срок е 3 години. Необходимите документи са Молба по образец, към която се прилага оригиналния акт за раждане, документ за семейно положение /получава се от общината с акта за раждане на детето срещу сумата от около 2 лв./. Носят се личните карти на родителите за справка. Можете да си направите копия на всички документи за всеки случай. Помощта се изплаща между 15-20 число на мсеца следващ този на подаването на молбата и чак след това си получавате акта за раждане след като на гърба му напишат че помощта е изплатена.
Изплащането на сумите от Социалната служба става в пощата след датите на плащане на обезщетенията за безработица или по дебитни карти, номерата на сметките на които трябва да се напишат в съответните декларации.

Общи условия

Активация на акаунт