НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 556
  • 819
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте,искам да попитам!45 дни преди термина започват от 17.02!Та,аз като взема болничният от гениколога си го нося на работодателя!Питането ми е следното,някакви документи в НОИ аз трябвали да нося?Държавен служител съм!ДО СЕГА СЪМ БИЛА 5 МЕСЕЦА БОЛНИЧНИ ПОРАДИ ОБЩО ЗАБОЛЯВАНЕ!

Като си вземете болничния, го носите на работодателя си. Той попълва необходимата информация и после ви го връща, за да си го представите в НОИ. Вашия болничен ще се изплаща от НОИ, а не от работодателя.
Още не ми е известно да е излязла инструкция за това какъв ще е точно реда и какви документи ще са необходими, но до 17.02 със сигурност ще се е изяснила процедурата.

# 721
Аз съм на срочен договор, който изтича на 09.юли.Термина ми на раждане е на 19.август.Ако от фирмата в която работя откажат да ми направят договора постоянен, аз как ще си получавам майчинските и колко време?

По мои сметки, към 09.07 вие вече ще сте излязла в болничен за бременност и раждане. В тази ситуация със сигурност ще си получавате 135-те дни обезщетение. Би трябвало ( но не съм 100% сигурна ) да получите и допълнителните 180 дни. Но, ако договорът ви не бъде продължен, няма да получаване обезщетение за отглеждане на дете до 2 години.

# 722
Цитат
Ако сте излязла в болничен на 07.03.2006, това прави 300 дни към 31.12.2005. Което означава, че имате право да ви се изплати обезщетение за още 15 дни през януари.
ok,15 ,15 колкото -толкова,сега какво трябва да подам ,аз работя към МО,Заплатата ми последно беше мисля 332,но може и да греша,но във всеки случаи няма да и ги оставя на държавата тези пари Simple Smile

Подавате молба свободен текст до работодателя ( предполагам, че както на всякъде, така и при вас, тези молби се подават в счетоводството ). Заповед не е необходимо да чакате, тъй като работодателя няма право да ви откаже този отпуск.
Към молбата се прилага копие от акта за ражадане на детето и една декларация, която Дейзи е постнала на предишната страница в тази тема.
Благодаря ти за бързия отговор-сега погледенах от 06.03 съм излязла в болничен за раждане,преди това бях в болнични за нещео си.Звънях до поделението и ми казаха ,че не били запознати да съм се обадила другата седмица-дали няма да е късно,до кога трябва да подам молбата?

# 723
Здравейте на всички,
аз съм в 6-я месец и още ходя на работа.
За промените относно майчинството само мога да благодаря на всички които са го извоювали.
Наскоро ми повишиха заплатата и ме интересува как се изчисляват 90% - на база последната работна заплата или.............Ще ви бъда благодарна ако можете да ми дадете отговор

# 724
Цитат
Ако сте излязла в болничен на 07.03.2006, това прави 300 дни към 31.12.2005. Което означава, че имате право да ви се изплати обезщетение за още 15 дни през януари.
ok,15 ,15 колкото -толкова,сега какво трябва да подам ,аз работя към МО,Заплатата ми последно беше мисля 332,но може и да греша,но във всеки случаи няма да и ги оставя на държавата тези пари Simple Smile

Подавате молба свободен текст до работодателя ( предполагам, че както на всякъде, така и при вас, тези молби се подават в счетоводството ). Заповед не е необходимо да чакате, тъй като работодателя няма право да ви откаже този отпуск.
Към молбата се прилага копие от акта за ражадане на детето и една декларация, която Дейзи е постнала на предишната страница в тази тема.
Благодаря ти за бързия отговор-сега погледенах от 06.03 съм излязла в болничен за раждане,преди това бях в болнични за нещео си.Звънях до поделението и ми казаха ,че не били запознати да съм се обадила другата седмица-дали няма да е късно,до кога трябва да подам молбата?

Няма да е късно. В крайна сметка, грешката не е твоя. Ти си запозната, те не са Simple Smile Ще си я пуснеш със задна дата.

# 725
  • В полите на Пирин планина
Здравейте на всички,
аз съм в 6-я месец и още ходя на работа.
За промените относно майчинството само мога да благодаря на всички които са го извоювали.
Наскоро ми повишиха заплатата и ме интересува как се изчисляват 90% - на база последната работна заплата или.............Ще ви бъда благодарна ако можете да ми дадете отговор

База са прехождащите болничния 6 месеца и осигурителния доход за тях.

# 726
Болничния кога започва, 45 дни преди раждането ли

# 727
  • У дома :)
Може ли само още  един въпрос-след като ми изтекоха 135 дни се върнах на работа(11.12.2006),въпросът ми е сега като си пусна молбата за удължаване на болничния ,ще има ли ново преизчисление на обезщетението и ако има - на каква база ще се изчислява то?малко объркано ,ама.............т.е. оказва ли някакво влияние това,че съм се върнала на работа

# 728

Ако договора ти не е прехвърлен, тогава старата фирма продължава да има ангажимент да ти изплаща майчинството. Без значение, че управлението се е сменило, щом юридическото лице, с което си подписала договор съществува - то е длъжно да ти изплаща това обезщетение!

Щом не си подписала молба за напускане или съгласие за прекратяване на договора по взеимно съгласие, можеш да заведеш и съдебен иск. Със заповедта за пракратяване на правоотношението се оспорва основанието и. Тя би следвало да е на основание чл.325 от КТ, и ти декларираш, че не са изпълнени изискванията на това основание ( липсва товето писмено съгласие ).

Преди да започнеш да правиш това обаче, трябва да изясниш един проблем. С кого е сключен договора ти към момента. Защото старият ти шеф не може да те освободи от новата си фирма, при положение, че ти нямаш договор с тази нова фирма. Ако договорът ти в действителност не е прехвърлен, това означава, че могат да те освободят само от старата ти фирма, защото ти там се водиш на работа. От там следва да ти се изплаща и майчинството.

Трудовите договори се сключват с фирмата, представлявана от еди-кой си. Те не се сключват със самия представляващ! Съответно това, че представляващия е друг, не прави договорите невалидни.

Казуса далеч не е толкова заплетен, но ти първо си се притеснила явно, и второ ти липсват необходимите познания ( което е нормално. Всеки разбира от това, за което е учил Simple Smile), за да можеш самоуверено да навикаш тази счетоводителка, която е имала наглостта да ти каже, че не били предопределени да изплащат майчинство. Какво значи да е предопределена! Тя много свише си приема работата!

Това, което трябва да направиш е първо - да се обадиш на тази непредопределената и да си изясниш към момента кой е действащия ти трудов договор ( с коя фирма, а не кой си е поставил подписа отдолу ). Ако ти каже, че стария ти договор е прехвърлен към новата фирма, попитай за основанието, на което е направено това, след това се обади в новата фирма и поискай копие от новия си договор. Ако ли пък ти каже, че договора ти не е прехвърлен, тогава и кажи, че закона я предопределя да ти изплати майчинството.

Ако искаш, след като проведеш тези разговори пак пиши, може и на лични и ще те съветвам от там нататък какво да правиш. Но преди да си наясно кой договор как и къде е, нищо конкретно не мога да те посъветвам. Единсвеният ми съвет към теб в настоящия момент е да не подписваш нищо!!! Ама абсолютно нищо, преди да се посъветваш с някой, който е запознат с тази материя. И под нищо имам предвид включително и да ти дадат нов трудов договор за подпис и него не подписвай. Първо се консултирай! Имаш това право.

Не се разбрахме Simple Smile
Когато стана ясно , че Александра груп прекратяват взаимоотношенията си с моя работодател и от трети лица разбрах, че целия екип сформиран от него е напуснал по " собствено " желание ... реших повече да не се занимавам с него / до декември 2006год. един път не си взех майчинството по лесния начин все със зор и оговорки и с месеци назад / т.е. той вече нямаше да идва до Стара Загора а немога да разчитам на коректно и навременно плащане по банков път и затова реших да си прекратя отношенията с него и да се прехвърля фиктивно във фирмата на моя мъж и от там да си получавам майчинството до август 2007 г. Така че от 4.12.2006 г. аз се водя на работа по договор в друга фирма нямаща нищо общо с предходната.
Проблемът :
Не съм си получила майчинството за ноември 2006 г. за октомври ми го изплатиха преди коледа след 20 телефонни разговора.
Молба за напускане по собствено желание има , но не е в него в мен си е. Mr. Green Защото казах че ще я дам само лично след като ми даде парите. Заповед за освобождаването ми от  фирмата на бившия ми шеф имам подписана и подпечатана и действаща от 4.12.2006г.  В два екземпляра които да подпиша и единия да върна обратно по куриер както и пристигнаха.
Не счетоводителката отказа да ми даде майчинството а новата на мое място управителка която не е към фирмата на бившия ми шеф а е от новоназначените и няма нищо общо със фирмата от която аз получавах майчинството си просто тя трябва да получи разрешение за изплащане на ръка на сумата от 160лв които ще излязат от оборота понеже счетоводството на фирмата не е в града от който съм.

Синът ми се роди август 2006г. Аз от тогава до сега не съм се подписала нито на една ведомост само на два три разходни ордера за приблизително три месеца майчинство. Иначе на някакви хвърчащи листчета пишеха служителките в обектите че ми дават от касата пари. Това е .
Аз този месец ще си взема майчинството за декември от новата фирма нали ?
Но стария ми шеф ми виси с едни 160лв за ноември и едни 130 лв според заповедта за освобождаване за неползван годишен отпуск.
Звъня му но той се покрива ... или ми казва ще дойда тази седмица и така вече близо месец или не вдига ... Какво следва от тук насетне ... какво мога да направя ако продължи да ме мотае .

# 729
  • В полите на Пирин планина
Болничния кога започва, 45 дни преди раждането ли

Болничният за бременност и раждане се издава 45 дни преди определения термин.

# 730

Преди да започнеш да правиш това обаче, трябва да изясниш един проблем. С кого е сключен договора ти към момента. Защото старият ти шеф не може да те освободи от новата си фирма, при положение, че ти нямаш договор с тази нова фирма. Ако договорът ти в действителност не е прехвърлен, това означава, че могат да те освободят само от старата ти фирма, защото ти там се водиш на работа. От там следва да ти се изплаща и майчинството.

Трудовите договори се сключват с фирмата, представлявана от еди-кой си. Те не се сключват със самия представляващ! Съответно това, че представляващия е друг, не прави договорите невалидни.

Още едно доизясняване :
Той няма нова фирма . Просто го махат него и фирмата му и на негово място идва нов човек с нова фирма негова която почва да работи обектите. Незнам как да го обесня по лесно ... Става дума за видеотеки и е малко объркано наистина. Просто тези обекти са прехвърлени на друг човек . "ВеБе" ЕООД гр. пазарджик според последни данни продължава да си съществува и до момента ... не е закрита . И управител на тая фирма си е пак той .
Още едно доиз

# 731
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Здравейте! Предварително се извинявам, защото съм сигурна, че въпросите, които ще задам, са вече обсъдени по-нагоре, но много теми са се натрупали с по още повече страници и нямам възможност да прочета всичко. Ще съм ви благодарна, ако ми отговорите конкретно в моя случай как е най-добре да постъпя, или ако ми посочите към коя страница / към кой случай да се насоча, за да си отговоря сама на въпросите. Simple Smile

Значи, преди 3 дни разбрах, че съм бременна. Laughing Освен положителните емоции около този новогодишен подарък, веднага ми опря ножът до кокала с майчинството, понеже ме осигуряват на минимална работна заплата, а реално заплатата ми чисто е около пет пъти по-висока. Допълнително работя на хонорар в друга фирма - там взимам около 200лв месечно, но тези пари никъде не се декларират. С други думи взимам над 1000лв на месец, а ме осигуряват на 160 (180 от тази година, доколкото разбирам от горепрочетеното). Смятам да се обърна към основния си работодател с молба да ми увеличи осигурителната сума, като ако трябва, ще му доплащам, каквото желае. Но явно трябва да се задействам до седмица-две, за да имам по-реални осигуровки и през 6-те месеца, предхождащи майчинството. Обръщам се към вас, понеже бих искала да отправя молбата си към работодателя ми, като изисквам от него максималното реално, което бих могла да получа.
1. Ако поискам изведнъж да започнат да ме осигуряват на 900лв заплата, предполагам, че чисто счетоводно това не може да се осъществи - т.е. да ми увеличат заплатата по документи изведнъж с около 5 пъти, като с години съм била осигурявана на минималната заплата, а и във фирмата всички са осигурявани по този начин?!?
2. Разбрах, че има и някакъв таван на майчинството, т.е. над определена сума (която не ми стана ясно дали надскачам или не с реалните си доходи) е безсмислено да се плащат допълнителни осигуровки, въпросът ми е какъв е таванът?
3. Другия вариант, който обмислям, е да се обърна към втория си работодател с молба да декларирам под формата на хонорари приходите от него (които не са големи, но поне е нещо). От попрочетеното оттук-оттам останах с впечатлението, че всички приходи, които имаме (макар и от различни работодатели и без значение от типа на договора - постоянен или на хонорар), се имат предвид при определяне сумата на общото месечно възнаграждение от последните шест месеца, дали съм разбрала правилно?

# 732
  • София
здравейте!
Аз мога да се възползвам от новите промени за 15 дни - до 15 януари 2007 г.
Досега съм взимала майчинство по 160 лв. на месец.
Какво ще стане с майчинството ми за януари ако взема болничния за 15 дни - ще взема и 90 лв. майчинство ли?

# 733
Здравейте и Честита Нова Година!Дано тя да е по-добра и успешна за всики!
Предварително се иажинявам ако въпроса,който задавам е вече обсъждан,но неуспях да прочета всичко.
Та ето го и казуса:От 01.01.07 съм в болничен (45 дни преди раждане).В същото време имам детенце на 1година и 7месеца,за което до сега получавах 50% от майчинството.Въпросът ми е:ще продължа ли да получавам тези 50% до навършване на 2години на голямото детенце(29.05.07) или ще ми бъдат спрени.Къде да прочете закона счетоводителката ни,че и тя е затруднена с даването на компетентен отговор.Благодаря ви предварително.

# 734
 Здравейте! Честита Нова Година на всички с пожелания за много здраве и щастие ! Моля ви да ми кажете примерния текст за молбата, която трябва да бъде попълнена за тези 315 дни. На 27.12.2006г. ми изтече болничния за 135 дни и бях пуснала молба за отпуск по майчинство и декларацията. Сега обаче не знам какво да напиша в новата молба.  newsm78    Предварително благодаря !!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт