НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 626
  • 819
  •   1
Отговори
# 705

Ти си заварено положение и майчинството продължава да ти се изплаща от работодателя, а той си го тегли от НОИ.

#Crazy Ново 20  newsm78
Не е ново мила, дъвчем го от 1 месец, само за тези които излизат в болнични след 1.01 ще е от НОИ Peace

Леле  Embarassed Нашите счетоводителки са убедени, че за януари и нататък няма да ми изплащат те парите  Shocked Бихте ли ми казали в кой закон, наредба или каквото там го пише това  Praynig

Твоите счетоводителки да се образоват малко #Cussing out В Кодекса за социално осигуряване.
Нека компентентните момичета тук да ти кажат къде по-точно, май в Преходните и заключителни разпоредби Peace

Там да. Ето и самия текст.

"§ 22б. (нов, доп. ДВ бр. 105/2006 г.) Паричните обезщетения за лицата, заварени в отпуск за временна неработоспособност, трудоустрояване, за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете към 1 януари 2007 г., за които е започнало плащане на обезщетение, както и неизплатените парични обезщетения и помощи, отнасящи се за периоди до тази дата, се изплащат по досегашния ред. В документите за теглене на осигурителните плащания задължително се вписва единният идентификационен код на осигурителя или самоосигуряващото се лице.

# 706
Мога ли когато ми свърши болничния за бременност и рждане, да не подавам молба за остатъка до 315 дни, а направо да си подам молба за майчинство ?

И в двата случая ще вземам минималното за страната 180 лв, и искам да се избегне излишна бумащина и нерви

Процедурата за ползване на болничен за бременност и раждане след 135-тия ден и тази за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 години е абсолютно една и съща. Няма допълнителна бумащина и нерви.

# 707
Значи, за да има право да ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 години, една майка трябва да отговаря на определените за това условия, едно от които е да отглежда детето си. За периода, в който детето е на ясла, майката няма право да ползва този отпуск. Следователно, тя не може да получава обезщетение, че не ползва отпуск, на който така или иначе няма право. Обезщетение се дължи, ако майката има право на този отпуск, но не го ползва и не го е прехвърлила за ползване от някой друг.

С отпадането на текста " на пълна държавна издръжка " това вече важи и за майките, които са дали децата си на ясла.

Майката има право да получава 50% от обезщетението, ако се е върнала на работа, но детето не е на ясла ( ако го гледа баба му вкъщи например или сте си наели детегледачка, но не такава по програмата на министерството ).

Много се извинявам ако е отговорено но нямам време да чета всички страници.
Детето ми е записано на ясла от ноември - ходело е 2 дни
декември е ходило - 3 дни ..
За 5 дни след които то се разболя как могат да казват че го гледа някой друг а не майката
Може ли да се направи нещо по въпроса ? Мисля че всички знаем , че първите няколко месеца поне детето само фиктивно ходи на ясла за да свикне и/или да попремине голямото и често боледуване което при нас почна след 5-я ден .
МОля ви кажете ми може ли да се направи нещо по въпроса ?
Аз немога да почна работа при положение че Денис през 5 дни е болен и 3 седмици е в къщи а в яслата не го искат със сиропите нали ? Кой ще ме трае на работа така ?

Леле! Ама този постинг е от преди месец и половина! От тогава колко пъти съм се поправила по тази тема!!! Както Incamdescent ти е писала, нещата се изясниха и се оказа, че това не е правилното тълкуване. Обезщетението а отглеждане на дете не се спира, когато детето тръгне на ясла.

# 708
  • У дома :)
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА И ОТ МЕН!
ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ВИЕ И ВАШИТЕ СЕМЕЙСТВА!
ИМАМ СЛЕДНИЯ ВЪПРОС-НА 10.12.2006 Г. МИ ИЗТЕКОХА 135 ДНИ БОЛНИЧЕН И СЕ ВЪРНАХ НА РАБОТА.ДНЕС ПАК СЪМ НА РАБОТА И СМЯТАМ ДА СИ ПРОДЪЛЖА БОЛНИЧНИЯ ОТ 08.01.2006 Г.ПРАВИЛНО ЛИ Е ТАКА ИЛИ ТРЯБВА ОЩЕ ОТ ДНЕС?АЗ МИСЛЯ,ЧЕ Е ПО ЖЕЛАНИЕ НА МАЙКАТА.

# 709
Цитат
Ако сте излязла в болничен на 07.03.2006, това прави 300 дни към 31.12.2005. Което означава, че имате право да ви се изплати обезщетение за още 15 дни през януари.
ok,15 ,15 колкото -толкова,сега какво трябва да подам ,аз работя към МО,Заплатата ми последно беше мисля 332,но може и да греша,но във всеки случаи няма да и ги оставя на държавата тези пари Simple Smile

# 710
WomanitKa нещата се изясниха в полза на майките - споко  Peace
Установи се, че промените в КСО не се отнасят до пускане на ясла / детска градина и майката продължава да има право на майчинство.

Ох идва ми да те разцелувам Simple Smile   bouquet Heart Eyes kiss
Просто се пържех в някакъв ад досега Simple Smile
Имам още един въпрос малко е объркано оба4е дано имате нерви да прочетете.

РаботЕХ в една фирма с адрес на управление в Пазарджик , но с обекти в Стара Загора и подопечна на Александра груп в гр.София. Шефа ми се водеше мениджър на Александра груп МАй но собственик на "ВеБе "Еоод на която бяха регистрирани и всички трудови договори на хората от Стара Загора.
Значи излизам си в майчинство ... което ми се плащ
а с триста зора но го избутах почти... и точно преди нова година след като звънях да разбера кога ще си получа майчинството за ОКТОМВРИ 2006 ми се заявява че шефа ми не отговаря вече за обектите в Стара Загора и те не са предопредени за изплащане на някакво си майчинство на някаква си жена. Всички трудови договори са прехвърлени на фирмата на новия шеф но моя не е. Издирих работодателя си дадоха ми едно майчинство с триста зора. Остава ми още едно защото реших че по - добре да се прехвърля на фирмата на мъжа ми отколкото да се занимавам с глупости но ИМА ДА МИ ДАВА ОЩЕ ЕДНО МАЙЧИНСТВО за което се покрива както и в заповедта за освобождаване по взаимно съгласие някакви си 130 лв за неползван годишен отпуск.
КАК ДА ПОСТЪПЯ ?
Той няма молба за напускане от мен .. Написана е но не му е дадена защото не сме се виждали договорката е устна... Документите за освобождаването ми обаче са факт и са при мен с подпис и печат на фирмата и с негов подпис... но аз нищо не съм подписвала.
Мога ли да подам жалба ако не го открия и другата седмица и къде и какъв е реда.
За тази година и нещо аз не съм се разписала никъде нито на ведомост нито на платежно че са ми давани пари. Давани са ми на ръка от служителя или колегата управител.
Не искам да му правя мизерии ама съм на ръба на нервите си.
Моля посъветвайте ме.

Ако договора ти не е прехвърлен, тогава старата фирма продължава да има ангажимент да ти изплаща майчинството. Без значение, че управлението се е сменило, щом юридическото лице, с което си подписала договор съществува - то е длъжно да ти изплаща това обезщетение!

Щом не си подписала молба за напускане или съгласие за прекратяване на договора по взеимно съгласие, можеш да заведеш и съдебен иск. Със заповедта за пракратяване на правоотношението се оспорва основанието и. Тя би следвало да е на основание чл.325 от КТ, и ти декларираш, че не са изпълнени изискванията на това основание ( липсва товето писмено съгласие ).

Преди да започнеш да правиш това обаче, трябва да изясниш един проблем. С кого е сключен договора ти към момента. Защото старият ти шеф не може да те освободи от новата си фирма, при положение, че ти нямаш договор с тази нова фирма. Ако договорът ти в действителност не е прехвърлен, това означава, че могат да те освободят само от старата ти фирма, защото ти там се водиш на работа. От там следва да ти се изплаща и майчинството.

Трудовите договори се сключват с фирмата, представлявана от еди-кой си. Те не се сключват със самия представляващ! Съответно това, че представляващия е друг, не прави договорите невалидни.

Казуса далеч не е толкова заплетен, но ти първо си се притеснила явно, и второ ти липсват необходимите познания ( което е нормално. Всеки разбира от това, за което е учил Simple Smile), за да можеш самоуверено да навикаш тази счетоводителка, която е имала наглостта да ти каже, че не били предопределени да изплащат майчинство. Какво значи да е предопределена! Тя много свише си приема работата!

Това, което трябва да направиш е първо - да се обадиш на тази непредопределената и да си изясниш към момента кой е действащия ти трудов договор ( с коя фирма, а не кой си е поставил подписа отдолу ). Ако ти каже, че стария ти договор е прехвърлен към новата фирма, попитай за основанието, на което е направено това, след това се обади в новата фирма и поискай копие от новия си договор. Ако ли пък ти каже, че договора ти не е прехвърлен, тогава и кажи, че закона я предопределя да ти изплати майчинството.

Ако искаш, след като проведеш тези разговори пак пиши, може и на лични и ще те съветвам от там нататък какво да правиш. Но преди да си наясно кой договор как и къде е, нищо конкретно не мога да те посъветвам. Единсвеният ми съвет към теб в настоящия момент е да не подписваш нищо!!! Ама абсолютно нищо, преди да се посъветваш с някой, който е запознат с тази материя. И под нищо имам предвид включително и да ти дадат нов трудов договор за подпис и него не подписвай. Първо се консултирай! Имаш това право.

# 711
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА И ОТ МЕН!
ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ВИЕ И ВАШИТЕ СЕМЕЙСТВА!
ИМАМ СЛЕДНИЯ ВЪПРОС-НА 10.12.2006 Г. МИ ИЗТЕКОХА 135 ДНИ БОЛНИЧЕН И СЕ ВЪРНАХ НА РАБОТА.ДНЕС ПАК СЪМ НА РАБОТА И СМЯТАМ ДА СИ ПРОДЪЛЖА БОЛНИЧНИЯ ОТ 08.01.2006 Г.ПРАВИЛНО ЛИ Е ТАКА ИЛИ ТРЯБВА ОЩЕ ОТ ДНЕС?АЗ МИСЛЯ,ЧЕ Е ПО ЖЕЛАНИЕ НА МАЙКАТА.

Можете да пуснете молба от която дата си поискате. Може от 08.01, може и по-късно. Няма пречка за това. От друга страна, нищо не ви пречи да си пуснете молбата от днес, а пък да продължите да си ходите на работа до 08.01. Вие ще си получавате заплащането, а пък работодателя ви няма да дава парите от джоба си, а ще ги тегли от НОИ. И всички са доволни Simple Smile

# 712
Цитат
Ако сте излязла в болничен на 07.03.2006, това прави 300 дни към 31.12.2005. Което означава, че имате право да ви се изплати обезщетение за още 15 дни през януари.
ok,15 ,15 колкото -толкова,сега какво трябва да подам ,аз работя към МО,Заплатата ми последно беше мисля 332,но може и да греша,но във всеки случаи няма да и ги оставя на държавата тези пари Simple Smile

Подавате молба свободен текст до работодателя ( предполагам, че както на всякъде, така и при вас, тези молби се подават в счетоводството ). Заповед не е необходимо да чакате, тъй като работодателя няма право да ви откаже този отпуск.
Към молбата се прилага копие от акта за ражадане на детето и една декларация, която Дейзи е постнала на предишната страница в тази тема.

# 713
  • У дома :)
Благодаря за бързия отговор!
Вие сте несравними!
исках още нещо да попитам-ще трябва ли да ми издават болничен за остатъка до 315 дни и ако да- пак от личния лекар на детето,нали?

# 714
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Не трябва болничен, а само молба до работодателя заедно с копие от акта за раждане ан детето и декларация от майката че го гледа. На предните страници има такава декларация.

# 715
Аз съм на срочен договор, който изтича на 09.юли.Термина ми на раждане е на 19.август.Ако от фирмата в която работя откажат да ми направят договора постоянен, аз как ще си получавам майчинските и колко време?

# 716
Благодаря за бързия отговор!
Вие сте несравними!
исках още нещо да попитам-ще трябва ли да ми издават болничен за остатъка до 315 дни и ако да- пак от личния лекар на детето,нали?

За дните след 135-тия болничен не се издава. Изплащат се само въз основа на молбата.

# 717
Здравейте

Имам следното питане.В молбата за продължаване на болничните до 315 дни трбва да ги пиша като отпуск по майчинство или,че моля за продължаване на болничните? И другия въпрос е след като днес вече е 3-ти може ли в молбата да пиша считано от 01,01,07

Благодаря предварително

# 718
Здравейте,искам да попитам!45 дни преди термина започват от 17.02!Та,аз като взема болничният от гениколога си го нося на работодателя!Питането ми е следното,някакви документи в НОИ аз трябвали да нося?Държавен служител съм!ДО СЕГА СЪМ БИЛА 5 МЕСЕЦА БОЛНИЧНИ ПОРАДИ ОБЩО ЗАБОЛЯВАНЕ!

# 719
Здравейте

Имам следното питане.В молбата за продължаване на болничните до 315 дни трбва да ги пиша като отпуск по майчинство или,че моля за продължаване на болничните? И другия въпрос е след като днес вече е 3-ти може ли в молбата да пиша считано от 01,01,07

Благодаря предварително

В молбата пишете, че молите да ви се разреши болничен за бременност и раждане в размер еди-какъв си съгласно еди кой си член от КТ.
Колкото до датата, няма никакво занчение дали ще я пуснете от 01.01 или от 03.01. Обезщетението се изплаща за работен ден, така че както и да я пуснете, ще получите едно и също обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт