Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са промените в Кодекса за социално осигуряване относно майчинството?
Какво се случва с майчинството, когато детето започне да посещава ясла?
Трябва ли да плащам здравни осигуровки, ако съм назначен на работа за 6 месеца и никога преди не съм работил или плащал здравни осигуровки?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са промените в Кодекса за социално осигуряване относно майчинството?
Промените в Кодекса за социално осигуряване включват удължаване на периода за получаване на майчинство от 3 до 9 месеца след раждането, последвано от получаване на 160 лв. до 2-годишна възраст на детето. Майките също могат да наемат детегледачка чрез Бюрото по труда и да получават обезщетение за нея.
-
Какво се случва с майчинството, когато детето започне да посещава ясла?
-
Трябва ли да плащам здравни осигуровки, ако съм назначен на работа за 6 месеца и никога преди не съм работил или плащал здравни осигуровки?
-
Как се изчислява обезщетението за бременност и раждане, какви фактори се вземат предвид и как се определя техният размер?
-
Какво се случва, ако прекъсна предварително платения отпуск за гледане на дете и след това работя 2-3 месеца?
тук май не схванах нещата.
Мислех че е възможно прехвърлянето на майчинство (тези нищожни 160 лева) на друг, който ще гледа бебока. И аз мислих за нещо подобно. Сега съм озадачена. Аз ли не съм разбрала или четири месеца след гледане на детето ми няма начин да прехвърля майчинството на друг?!
, понеже ще се самоосигурявам и затова 

, защото всичките ми благодарности са се изтрили и да питам нещо. Значи интересуваме тези 315 дни от кога се водят, тоест пак ли от 45 дни преди термина? Проблема ми е че малките реално се родиха 20 дни преди термин и всъщност взимах болничен още три месеца и 20 дни след датата на раждане. Така че ако тогава беше в сила този закон за 315 дни предполагам че трябваше да взимам 90 процента до 9 месеца и 20 дни на малките. Сега обаче с това прекъсване дали ще е до тогава или до 9 тия им месец? И така да е пак ще съм страшно доволна
, но просто вчера се замислих и реших да питам