НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 736
  • 819
  •   1
Отговори
# 450
здравейте, имам едно въпросче:
мога ли да не си ползвам болничния 45 дни преди раждане?
по този начин ще успея да натрупам трудов стаж около месец.
имам си от преди години 6 месеца трудов стаж.
и така би трябвало да мога да вземам нормално майчинство.
терминът ми е 19.01.07.
и ако имам право на майчинство някой може ли да ми каже в НОЙ ли трябва да отида и с какви документи след като се роди детето?
Малко ми е объркан този въпрос. По принцип имате право да не ползвате този болничен от 45 дни частично или изцяло, но имайте предвид, че дните преди термина не се натрупват за ползване след това, освен ако не родите по-рано. Т.е. ако не ги ползвате и не намерите рекар, който да ви напише по-късен термин, ги губите тези дни.

Не мога обаче да разбера този цял месец трудов стаж за какво ви е? На вас ви стига и 1 ден, щом имате 6 месеца отпреди. А един месец няма да вдигне обезщетението с кой знае колко, дори и на таван да се осигурявате. Ако се осигурявате на 1400 лв., взимайки в предвид разходите, които ще имате за осигуровки, се получаваше около 50 лева по-голямо обезщетение месечно. Даже май нямаше и 50. Ще го сметна и ще ви пиша.

# 451
Имам 15 месеца стаж на 4 часа и счетоводителката ми казва, че за да имам право да получавам обезщетение за бременност и раждане, а след това и отпуск за гледане на деете до 2 годин и трябва да се осигурявам 6 месеца на 8 часа, но аз не мисля, че е права. Моля отговорете ми права ли е?
15 месеца на 4 часа са 7,5 месеца осигурителен стаж. Никъде няма изискване 6-те месеца стаж да са на пълен работен ден. Те може да са 6 месеца на 8 часа, 12 на 4 часа....и т.н. Счетоводителката ви нещо се е объркала. Не се притеснявайте. Стига ви стажа.

# 452
блсгодаря за отговорите.

аз не искам болничният, искам да си вземам ьсамо майчинството до навършване на 2 год. на детето.
и все пак каква сума ще ми изплащат като обещетение през тези 2 години? МРЗ или по-ниска?

# 453
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
и аз изкам да попитм.бебка е родена на 09.08.2006г.аз сам осигуриавана на минимамлна работна заплата и досега взимах 160лв.по колко  лв. маичинство 6те  взимам от иануари месетс и по до кога 6те ги взимам.благодариа ви предварително

Ще взимаш 180 лв. или до навършване на 9 месеца на детето като продължение на болничен след подаване на молба до работотдателя или като майчинство пак след подаване на молба до навършване на 2 години на детето или до връщането ти на работа. В първия случай след като детето навърши 9 месеца подаваш молба за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Ако искаш този отпуск можеш да го прехвърлиш на съпругът ти или на някои от родителите ви, но ако те работят на трудов договор. Ако се върнеш на работа преди свършване на майчинството получаваш + заплата и 50% от МРЗ. Ако детето тръгне на ясла или градина губиш правото на това обезщетение.

# 454
Zdraveite,6te rodia mart 2007,imam ob6to 2 godini trydov staj no v momenta ne se vodia nikude na rabota /ne moga da nameria i fektivno niakoi da me vodi/,ot mnogoto izpisani ne6ta se pooburkah.V tozi slu4ai niamam pravo na bolni4en / 9 meseca/  i mai4instvo za otglejdane na dete do 2 godini.Moga da polu4a samo obez6titenie ot socialno podpomagana za period ot 1 godina / koeto za 2006 be6e 100 lv./,za 2007 razbrah 4e 6te e v razmer na 180 lv. Molia pi6ete mi dali sum razbrala pravilno i ako ne sum kakvi sa drygite varianti ot koito moga da se vuzpolzvam.  Embarassed Blagodaria

Правилно си разбрала. Само не съм сигурна за сумата която ти се полага през 2007 г. За това можеш да провериш във съответната служба за Социално подпомагане. Мисля, че за получаването и има ограничение от брутен доход на член от семейството до 200 лв.

# 455
блсгодаря за отговорите.

аз не искам болничният, искам да си вземам ьсамо майчинството до навършване на 2 год. на детето.
и все пак каква сума ще ми изплащат като обещетение през тези 2 години? МРЗ или по-ниска?

Майчинството през 2007 г. е 180 лв. ако не си се върнала на работа или детето не посещава ясла или градина

# 456
блсгодаря за отговорите.

Не може да е по-ниска от МРЗ. МРЗ е минимума на обезщетението за бременност и раждане. След този период, до навършване на две години на детето получавате обезщетение за отглеждане на дете до 2 години. За тази година размера на това обезщетение е равен на МРЗ. Какво обаче ще е положението през 2008-ма ще се знае със сигурност догодина по това време.

# 457
  • Бургас и някъде на изток в Лондон
Благодаря за отговорите
та ако съм разбрала правилно това,че се самоосигурявах на 4 часа върху 90 лв не е от значение и ще взимам МРЗ като майчинство както през първите 9 месеца така и до навършване на 1 година на детето ми?След като от 1.1.07 бъде закрита фирмата ще взимам майчинството си от социалните 1 година.За да взимам майчинство 2 години трябва след като закрият фирмата да намеря друга фирма и да си направя фиктивен трудов договор?Болничният ми от 135 дни изтича на 17.01.07 какво става в този случай с разликата до 315 дни?
Четох някъде че ''ако обезщетението е почнато да ти се плаща от работодателя преди 01.01.2007 г. то продължава да се плаща от него и през 2007 г.'' принципно е така но аз родих на 06.10.06 до ден днешен не съм получила и левче като майчинство от фирмата която ще бъде закрита след няколко дни.Какво става в този случай?

Последна редакция: пн, 18 дек 2006, 22:32 от alex126

# 458
  • София
Здравейте момичета!
Предварително се извинявам, че и аз ще ви занимавам с въпроси...
Искам на попитам тези 90 % от заплатата след 1.1.2007 за завареното положение с изтекли 135 дни на каква база се изчисляват?
Детенцето ми е родено юни.
Сумата от последните 6 месеца, които включват и 135-те  дни болнични за раждане т. е. от юли до декември /в моя случай/
или
6 месеца назад като изключваме 135-те дни т.е.  март, април, септември-декември?
И вторият ми въпрос е 90 % от сумата, върху която ме осигуряват или сумата, която получавам чисто след данъци и осигуровки?
Много благодаря за помощта, момичета Hug

Последна редакция: пн, 18 дек 2006, 21:19 от elita

# 459
а все пак някой наясно ли е, през 2007г. тъй като обещететнията (болничен, майчинство) ще се изплащат от НОИ,
какви документи трябва да се представят в НОИ освен трудова книжка, за да започне изплащането на майчинство?
или въобще не трябва да се ходи в НОИ?

моля за информация по въпроса.
благодаря предварително.

# 460
вчера едно майче ми каза ,че имало някаква еднократна помощ която се получавала преди раждането,но тя изтървала срока да си подаде документите и я изтървала,така че неможа да ми даде повече инфо.Знаете ли за нещо такова аз знам само за тази която дават след раждането newsm78

# 461
вчера едно майче ми каза ,че имало някаква еднократна помощ която се получавала преди раждането,но тя изтървала срока да си подаде документите и я изтървала,така че неможа да ми даде повече инфо.Знаете ли за нещо такова аз знам само за тази която дават след раждането newsm78
тази еднократна помощ се дава , ако доходът на член от семейството е под 200лв. А еднократната при раждане се дава независимо от дохода Peace

# 462
извинявам се ако го има вече развит въпроса но не можах да го намеря...
 Аз съм студентка и ме интересува аз ще получавам ли майченство след като съм студентка или трябва да се регистрирам, че работя някъде ??? Благодаря предварително   bouquet
Докато сте студентка, дори и да сте редовно обучение държавна поръчка, ви осигуряват единствено за здравно осигуряване и за пенсия. Не се внасят осигуровки във фонд Общо заболяване и майчинство, следователно нямате право и на обезщетения от този фонд. За да получавате обезщетение за бременност и раждане и в последствие обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст трябва да започнете работа на трудов договор и да наберете 6 месеца осигурителен стаж.
Zina, осигуряват я само здравно, за нищо друго Peace

# 463
Zdraveite,6te rodia mart 2007,imam ob6to 2 godini trydov staj no v momenta ne se vodia nikude na rabota /ne moga da nameria i fektivno niakoi da me vodi/,ot mnogoto izpisani ne6ta se pooburkah.V tozi slu4ai niamam pravo na bolni4en / 9 meseca/  i mai4instvo za otglejdane na dete do 2 godini.Moga da polu4a samo obez6titenie ot socialno podpomagana za period ot 1 godina / koeto za 2006 be6e 100 lv./,za 2007 razbrah 4e 6te e v razmer na 180 lv. Molia pi6ete mi dali sum razbrala pravilno i ako ne sum kakvi sa drygite varianti ot koito moga da se vuzpolzvam.  Embarassed Blagodaria

Правилно си разбрала. Само не съм сигурна за сумата която ти се полага през 2007 г. За това можеш да провериш във съответната служба за Социално подпомагане. Мисля, че за получаването и има ограничение от брутен доход на член от семейството до 200 лв.
Не, не е правилно. Моля ви , ако не сте сигурни за нещо не го пишете, така само объркваме момичетата още повече.
Обезщетението за отглеждане на малко дете, което се получава след изтичането на 315-те дни става 180лв. Помощта, която се взима от Социално подпомагане е 100лв, при нея няма промяна. Получава се една година, ако доходите ви на член от семейството са под 200 лв.

# 464

Една мама, Клеопатра, каза, че СНБМ участва в някаква работна група по програмата "В помощ на майчинството", но досега не ми е отговорила дали могат да се намесят и инициират преразглеждане на майчинството за майки, чийто деца тръгнат на ясли.

1. Какво става, ако детето е в частна детска градина? не се ли поставят майките в неравностойно положение - на едните се спира, а на другите - не? по-благоприятно е да не се спира на никой
2. Какво означава "настанено в детско заведение"?
Аз съм подала молба, в която пиша, че искам детето ми да ПОСЕЩАВА детско заведение. Никъде не се говори за настаняване
3. Да се опитаме да обясним на някой законотворец каква каша се забърква в този случай. И в някои медии. Вестници, телевизии - някой може ли да помогне да се напише писмо или нещо като анкета - кой е съгласен и кой - не с отнемането на майчинството. Да напишем петиция ли, кой знае. Дайте идеи
Не знам къде си ме питала, не съм прочела. Занапред , ако искаш да ме питаш нещо заповядай в тази тема или в другата закована тема на СНБМ или на ЛС Peace
Много добре сме запознати с проблема, говорили ли сме с депутати. Когато писахме писма до шефовете на парламентарни групи за завареното положение писахме и за това. Доколкото знам резултат за момента няма. Ще говорим пак по този въпрос, но при положение, че не е направена промяна сега със Закона за бюджета мисля, че самият Кодекс може да се променя най-рано  6 месеца след последната промяна, тоест през февруари. В случая обаче искам да ти кажа, че не става въпрос за никакво тълкувание, ясно е че след като е махнат израза "пълна издръжка" става въпрос за ясли. Доколкото чух след Нова година НОИ ще изисква списъците от яслите директно, така че ти и да не уведомиш работодателя те ще разберат.

Общи условия

Активация на акаунт