НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 719
  • 819
  •   1
Отговори
# 495
  • нейде там, където ....
Този спор за прекратяването на обезщетението може би е по-подходящ за другата тема, но и аз се включвам с мнение.
Първо, да уточня, че аз също съм от тези майки, чието обезщетение ще бъде спряно, ако детето и тръгне на ясла. Това го пиша, за да стане ясно, че и аз съм от засегнатите, тъй като мнението ми не съвпада с това на останалите.
За мен винаги е било странно, че майките продължават да получават обезщетение за отглеждане на дете до 2 години, дори когато детето е дадено на ясла. В крайна сметка това е обезщетение за ОТГЛЕЖДАНЕ на дете. И щом не си гледаш ти детето, не ти се полага такова. Така си мисля аз.

Аз поне не познавам майка, която да е дала детето си на ясли, за да обикаля по цял ден кафетата. Винаги се прави с цел, докато е по-малко детето майката да успее да постигне в по-дългосрочен план нещо положително за себе си и детето (децата)

Иначе съм съгласна, че има период на адаптация, но това не може да е довод в случая. Освен в случаите, в които майките нямат възможност да се възползват от новия размер на майчинството. Тези майки, на които към 01.01.2007 са им изтекли 315 дни от първия болничен, ще се окажат изведнъж в много неблагоприятна ситуация. Това е факт. ( Казвам 01.01, защото вярно е, че промяната е в сила от август 2006, но е вярно също така, че засега май няма работодател, който да е спрял да изплаща това обезщетение. Както и май няма работодател, който да е привикал всички свои служителки, да попълнят нови декларации. На практика това ще апочне да се прилага от 01.01.2007г. )

Та тези майки са в меко казано неприятно положение. За тях съм с две ръце да не им се спира обезщетението изведнъж, а да се даде някакъв гратисен период. Но за останалите не е точно така. Болничните вече са 10 месеца и половина. Това си е почти година. За този период се натрупват поне 20 дни платен отпуск за ползване. А 20 дни са си цял месец. Т.е. всяка майка има възможност да излезе в платен отпуск за месец, докато детето се адаптира.

тук има една "подробност", че платеният годишен отпуск
1. се ползва с разрешение на работодателя и той има право да ти го токаже
2. той все пак се дава, за да може човек да си почине от работата, а не за гледане на болно дете, докато се адаптира в яслата.
3. някой ще каже, че има и болнични, но те са ограничени до 40 каледнарни дни за година за общо заболяване, като това включва и боледуване на децата.

И моля, не скачайте върху " едната майка Клеопатра ", ....

не скачам срещу нея, а искам да се свържа с нея, именно защото само тя споменава, че по някакъв конкретен начин комуникира с управляващите

И накрая, за да не бъда разбрана погрешно, аз също бих помогнала, ако мога, това тълкуване да се промени, въпреки че не съм убедена в правотата на подобно искане. По-скоро мисля, че е правилно да не се изплаща обезщетението.

Щом се налага тълкуване на законов текст, то той трябва да се промени до недвусмислен начин. и при всички случаи, за завареното положение да има преходен период.

Искам да кажа, че има много случаи, в които е повече от наложително една майка да даде детето си на ясли, без веднага да се връща на работното си място, от където си получава майчинството
1. Майка, работеща в частна фирма, на която се "намеква", че няма да има какво да прави, ако се върне след майчинство при тях. Освен за адаптация, на майката й трябва време, за да си намери друга работа.
2. Аналогично е за майка, недоволна от заплащането си (да речем, че не я осигуряват върху реалната заплата, както тя би искала). майчинството е удобен момент това да се промени.
3. Да придобие нова квалификация, позволяваща й да си намери работа с по-високо заплащане. Нещо, на което повечето работодатели пречат.
4. Някои деца наистина боледуват много повече от други, на майките не биха им стигнали полагащите се 40 дни. А ако работодателят откаже платеният годишен отпуск? В неплатен ли излизаме? Каква е ползата за детето? Нали най-често финансови са причините, поради които една майка поверява грижите за детето си на друг?
5. Някой ще каже, че може да се върне отново в отпуск по майчинство. Но затова трябва детето да напусне яслата. И мястото му ще бъде заето от следващото чакащо в списъка. И застава пак най-отзад. И къде е гаранцията, че ще му дойде реда отново да постъпи в ясла, преди да е станало на две години? И тогава майката се принуждава да излезе и в неплатен отпуск, вместо да работи, плаща данъци и осигуровки . . и определено да гледа по-добре детето си, получавайки повече пари

Но...в крайна сметка, когато ние протестирахме срещу завареното положение, много хора не бях убедени и в нашата правота. А пък то взе, че се получи Simple Smile

надявам се и в този случай да се получи, защото според мен, най-малкото става дума за различен подход в идентични ситуации (КСО и КТ). Освен това в по-дългосрочен план може да доведе до увеличаване на хроничните заболявания, не само при децата, а и при възрастните

не съм го проверила още, но счетоводители ми казаха, че няма проблем, докато си в майчинство, да започнеш работа на друго място. може би доста майки са го правели. може това да е една от причините за промените. но е направена на неправилното място. отново има въможност (ако има баба, да речем) да работи по време на майчинство. имаш баба - нямаш проблем, нямаш баба - проблема е голям, ако искаш да имаш деца и да работиш

Последна редакция: вт, 19 дек 2006, 21:31 от jd

# 496
Абсолютно са прави тези счетоводители. Докато е в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, майката може да полага труд по граждански договор или по трудов договор на непълно работно време. Но какво от това? Това не е довод в полза на това да продължи да се изплаща обезщетението.

Еми и нашите баби са в Бургас. Едната работи и е пред пенсия, така че е немислимо да си зареже работата и да идва всеки път, когато аз реша, че някой трябва да ми гледа детето. Другата пък си има частен бизнес, който е от такъв характер, че за повече от 2-3 дни не може да се ръководи дистанционно. Но това, че нямам баби на разположение също не е довод да ми се изплаща обезщетение...То какво излиза? Имаш баби - нямаш нужда от обезщетение. Нямаш баби - трябва да ти се изплаща обезщетение. И всички майки започват да си изселват родителите в други градове, за да имат право на обезщетение. Несериозно е това!

# 497
А кой пък каза тази глупост, че болничните са ограничени до 40 дни в годината? Болничните се заплащат до размер 180 календарни дни, а отделно от това майката има право и на до 60 дни за гледане на болно дете до 18 години. Няма такова нещо за 40 дни!!!

И понеже чак сега видях, че сте писала и измежду моя постинг, да отговоря. Първо, това обезщетение е за да си гледаш детето, а не за да си търсиш нова работа. Никой не е казал, че не можеш да правиш и двете ( аз например в момента уча за едни професионални изпити, които да взема преди да се върна на работа). Но това обезщетение е целево. Така че, това че някоя майка иска да си сменя работата, не е причина за продължаване на изплащането. Това не е социална помощ. Това е целево обезщетение!!!
А различен подход няма!!! Двата кодекса регламентират различни неща! КТ регламентира само правото на отпуск. Не размера на обезщетението. КСО допълва КТ. Не знам дали правите разлика, но такава има.

Доводите трябва да са насочени към нуждите на самите деца., а не към кариерните амбиции на майката. Това, че искате да се преквалифицирате, за да получавате по-висока заплата не е довод. В крайна сметка Вие можете ли да гарантирате, че с новата квалификация със сигурност ще си намерите по-високо платена работа? Ами да го направим така, ако майката не получава по-високи доходи след това, да връща обезщетението?!

А колкото работодателя, който намеквал разни неща, затова си има защита от уволнение на майки с деца до 3 години.

Мислете в друга посока. Доводите трябва да са в контекста на самия вид обезщетение. Не може да са от всяка битово-социална сфера.

P.S. Не ме разбирайте погрешно. Не се опитвам да ви откажа от идеята ви. Просто се опитвам да ви насоча къде да търсите доводи, които наистина да натежат във ваша полза.

Последна редакция: вт, 19 дек 2006, 21:52 от ZinaSt

# 498
  • нейде там, където ....
И само нещо да допълня. КТ регламентира само правото на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Размера на обезщетението, както Вие jd сама сте написала, се определя с отделен закон. И няма никакъв проблем в този отделен закон в един прекрасен момент да се запише, че обезщетение не се изплаща... В случая няма конфликт в текстовете. Никой не казва, че нямате право на отпуск. Просто нямате право на обезщетение, защото този друг закон се е променил. Което е напълно допустимо.

недопустимото, според мен е, че при един и същи текст, а именно "настанено в детско заведение", от КТ не следва прекратяване на отпуска по майчинство при тръгване на детето на ясли, дори имам право на обезщетение. но при същия текст в КСО следва прекратяване на обезщетението при тръгване на ясли, разбираш ли?  И ми се токазва това, което ми се полага по КТ - обезщетението. В единия случай (КТ) яслите не се включват в графата, а в другия - се включват. Защо един и същи текст не се интерпретира еднакво?

# 499
Ох, разбирам те мила, обаче не знам как да ти обясня по-разбираемо. Може би защото ми се спи. Ще го мисля тази вечер и утре пак ще пиша. Можее пък да измъдря и някой довод в подкрепа. Стига само съм критикувала Simple Smile

Последна редакция: вт, 19 дек 2006, 22:43 от ZinaSt

# 500
  • нейде там, където ....
А кой пък каза тази глупост, че болничните са ограничени до 40 дни в годината? Болничните се заплащат до размер 180 календарни дни, а отделно от това майката има право и на до 60 дни за гледане на болно дете до 18 години. Няма такова нещо за 40 дни!!!

има, аз съм старадала от това, понеже вече имам едно дете и знам колко може да боледува. Тези 180 дни са с лекарска комисия. Преди беше 60 на дете+майка и някакъв бонус при повече деца. но поне от април миналата година е заковано - имаш право на 40 календарни дни за общо заболяване. отказван ми е болничен за детето, след тяхното изчерпване. понеже бях бременна, посъветваха ме да си взема болнични заради бременността.

И понеже чак сега видях, че сте писала и измежду моя постинг, да отговоря. Първо, това обезщетение е за да си гледаш детето, а не за да си търсиш нова работа. Никой не е казал, че не можеш да правиш и двете ( аз например в момента уча за едни професионални изпити, които да взема преди да се върна на работа).

Далеч не всеки работодател стимулира работниците си да получават допълнителни квалификации, или им дава възможност да си търсят друга работа, щом са недоволни от него. Майката винаги го прави, за да е по-добре детето. Но това не е основният ми мотив, наистина. По-горе съм писала за високата заболеваемост на децата в началото. Това е основното. И периода, в който от яслата казват на майката да си води детето само до обед. Може да продължава и повече от месец. А няма текст, който да задължи работодателя да вземе майката на половин ден. Или да разрешава автоматично платен годишен отпуск.

Но това обезщетение е целево. Така че, това че някоя майка иска да си сменя работата, не е причина за продължаване на изплащането. Това не е социална помощ. Това е целево обезщетение!!!

Целево е, но и без това размерът му е такъв, че не покрива нуждите на детето и майката през първите две години. И бащите също плащат за майчинство, но само единият родител го ползва, нали?

А различен подход няма!!! Двата кодекса регламентират различни неща! КТ регламентира само правото на отпуск. Не размера на обезщетението. КСО допълва КТ. Не знам дали правите разлика, но такава има.

не казвам, че са еднакви, казвам, че в КТ се посочва, че право на отпуск се губи при настаняване на детето в детско заведение, в КСО - че се губи обезщетението при настаняване на детето в детско заведение,
НО ЯВНО ПОД ТОЗИ ИЗРАЗ СЕ РАЗБИРАТ РАЗЛИЧНИ НЕЩА - ОТПУСКЪТ НЕ СЕ ПРЕКРАТЯВА, АКО ДЕТЕТО ХОДИ НА ЯСЛИ (КТ), НО ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО СЕ СПИРА, АКО ТО ХОДИ НА ЯСЛИ (КСО). В този случай се прилага различно тълкуване за това какво означава "настанено в детско заведение". Усилията ми са насочени в тази посока.

НЕ аз започнах спора, дали е справедливо или не да се изплаща майчинство, когато детето ходи на ясли, макар, очевидно, да съм "за".

Доводите трябва да са насочени към нуждите на самите деца. . .

никоя майка не би пуснала детето си на ясли, ако не е убедена, че го прави за доброто на детето.

а не към кариерните амбиции на майката. Това, че искате да се преквалифицирате, за да получавате по-висока заплата не е довод. В крайна сметка Вие можете ли да гарантирате, че с новата квалификация със сигурност ще си намерите по-високо платена работа? Ами да го направим така, ако майката не получава по-високи доходи след това, да връща обезщетението?!

Последната ми грижа са кариерните амбиции на някого, не разбирате ли? Грижата ми е за еднаквото третиране на всички деца и майки. А какво ще кажете за ситуацията, в която има кой да гледа детето и майката тръгне на работа, но на място, различно от това, от което е излязла в отпуск по майчинство? това в момента е допустимо. и не се спира майчинството от първото работно място.
А колкото работодателя, който намеквал разни неща, затова си има защита от уволнение на майки с деца до 3 години.

законът ги защитава и ви завиждам, ако сте си имали работа само с коретни работодатели. ако иска, може да направи живота ви черен, без да има за какво да го упрекнете законово. Или просто ви каже, че няма какво да работиш при него.

Мислете в друга посока. Доводите трябва да са в контекста на самия вид обезщетение. Не може да са от всяка битово-социална сфера.

Основните ми доводи са два
1. казах го по-горе за различното тълкуване на един и същи текст "настаняване в детско заведение"
2. да се работи и върху варианта за преходен период, чиято дължина да е съобразена с конкретния случай, на конкретното дете - дали свиква бързо и колко боледува, а не всички с един аршин.
Питах на няколко места, но дотук - само мълчание

P.S. Не ме разбирайте погрешно. Не се опитвам да ви откажа от идеята ви. Просто се опитвам да ви насоча къде да търсите доводи, които наистина да натежат във ваша полза.

P.S. Вие ме разбирате погрешно, аз само бях дала някои примери, за които в конкретно поделение на НОИ биха си затворили очите (правят го, за разлика от вас имат по-обширен поглед върху голяма част от работодателите) и не биха прекратили веднага изплащането на майчинството, но не искам съдбата на детето ми да зависи от личната преценка на случаен чиновник.
Искам ред и закони, които  да се изпълняват, а не да се тълкуват

# 501
  • нейде там, където ....
за бабите само два три реда.
съгласна съм, че не всеки може да се възползва от помощта им. Но какво излиза? Имаш баба, тя гледа детето (то не ходи на ясли), майката може да получава обезщетение и заплата, от друго място. Нямаш баба - няма кой да го гледа за да работи мама и докато детето свикне с яслите - няма и стотинка за майката и детето. И аз съм от тези, дето си нямат баби на разположение. Но явно вие не сте в положение, в което без тези, макар ималко пари, давани от държавата, не бихте могли да гледате детето си

не съм показала точно обсъжданите от мен текстове, утре ще се коригирам

Последна редакция: вт, 19 дек 2006, 23:54 от jd

# 502
Ох, това стана като лична война. Отказвам се, че ще задръстим темата с нашите си спорове.

Последна редакция: вт, 19 дек 2006, 23:36 от ZinaSt

# 503
Zdraveite,6te rodia mart 2007,imam ob6to 2 godini trydov staj no v momenta ne se vodia nikude na rabota /ne moga da nameria i fektivno niakoi da me vodi/,ot mnogoto izpisani ne6ta se pooburkah.V tozi slu4ai niamam pravo na bolni4en / 9 meseca/  i mai4instvo za otglejdane na dete do 2 godini.Moga da polu4a samo obez6titenie ot socialno podpomagana za period ot 1 godina / koeto za 2006 be6e 100 lv./,za 2007 razbrah 4e 6te e v razmer na 180 lv. Molia pi6ete mi dali sum razbrala pravilno i ako ne sum kakvi sa drygite varianti ot koito moga da se vuzpolzvam.  Embarassed Blagodaria

Правилно си разбрала. Само не съм сигурна за сумата която ти се полага през 2007 г. За това можеш да провериш във съответната служба за Социално подпомагане. Мисля, че за получаването и има ограничение от брутен доход на член от семейството до 200 лв.
Не, не е правилно. Моля ви , ако не сте сигурни за нещо не го пишете, така само объркваме момичетата още повече.
Обезщетението за отглеждане на малко дете, което се получава след изтичането на 315-те дни става 180лв. Помощта, която се взима от Социално подпомагане е 100лв, при нея няма промяна. Получава се една година, ако доходите ви на член от семейството са под 200 лв.

Съжалявам ако съм объркала някои но имах предвид че правилно е разбрала процедурата, а за сумата на обезщетението не съм казвала нищо.
Няма проблем, важното е да се изясним Peace

# 504
извинявам се ако го има вече развит въпроса но не можах да го намеря...
 Аз съм студентка и ме интересува аз ще получавам ли майченство след като съм студентка или трябва да се регистрирам, че работя някъде ??? Благодаря предварително   bouquet
Докато сте студентка, дори и да сте редовно обучение държавна поръчка, ви осигуряват единствено за здравно осигуряване и за пенсия. Не се внасят осигуровки във фонд Общо заболяване и майчинство, следователно нямате право и на обезщетения от този фонд. За да получавате обезщетение за бременност и раждане и в последствие обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст трябва да започнете работа на трудов договор и да наберете 6 месеца осигурителен стаж.
Zina, осигуряват я само здравно, за нищо друго Peace
Това май е нещо, което съм пропуснала. Защото висшето образование по едно време щеше да се признава за стаж за пенсия. Дори имаше възможност през 2003-та, който е завършил висше образование преди 2002-ра да си внесе осигуровки за 5-те години и те да му се признаят за осигурителен стаж. От това се възползваха най-вече тези, на които не им достигаха по няколко месеца, за да се пенсионират, но имам и колеги, които си платиха за 5-те години.
Сигурна ли си, че вече не се признава? Явно аз съм пропуснала някоя промяна.
Едното няма нищо общо с другото. По принцип се внасят само здравно осигуровки, но няма пречка студента, ако реши след това да си внесе осигуровките за това време, за да се признава за стаж Peace

# 505
jd, в снощния ми постинг не знам дали си обърнала внимание на един основен момент:
Въпросния член на КСО не може да се променя шест месеца след като е обнародван, така че има време да се измисли нещо.
Според мен си права за различното тълкуване на подобни текстове.
ПО въпроса за това на кой сме писали, аз написах на кого  - на председателите на Парламентарни групи.
Ще говорим пак по въпроса, просто в момента усилията ни са насочени към нещо друго.
Смятаме, че има логика в това да не се изплаща обезщетение, но трябва да има преходен период. Peace

# 506
  • нейде там, където ....
jd, в снощния ми постинг не знам дали си обърнала внимание на един основен момент:
Въпросния член на КСО не може да се променя шест месеца след като е обнародван, така че има време да се измисли нещо.
ПО въпроса за това на кой сме писали, аз написах на кого  - на председателите на Парламентарни групи.
Ще говорим пак по въпроса, просто в момента усилията ни са насочени към нещо друго.
Смятаме, че има логика в това да не се изплаща обезщетение, но трябва да има преходен период. Peace

Искам поне да се поиска тълкуване на израза "настанено в детско заведение дете", защото в КТ пише:
Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

а в КСО:
Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
. . . . . . .
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".

И според КТ майката има право на отпуск, когато детето ходи на ясли, защото не се тълкува като настаняване в детско заведение, а според КСО няма право на обезщетение, когато детето ходи на ясли, защото тогава се тълкува като настаняване в детско заведение.

Няма да оставя въпроса настрани до февруари месец, защото се говори, че стриктното прилагане на този текст ще започне от 01.01.2007 - след броени дни! Ако не ви касае вас, лично, то има много майки, за които това е съществено. Кой решава кой от многобройните проблеми на майките е най-важен и кой не чак толкова; кой въпрос кога да се решава?

Посочете ми довод в полза на неизплащането на обезщетение, аз не виждам такъв, освен, ако се касае за майки, работещи фиктивно, внасяли осигуровки само по 6 месеца преди раждането. Но и те са майки, избрали да останат тук, тук да родят децата си, да ги отгледат като достойни граждани, да плащат данъците и осигуровките си. Голяма част от тях, след майчинството са много по-коректни данъкоплатци и внасят по-реални осигуровки.

Но щом не ви се занимава, за последно само ще кажа, че болничните от 315 дни, с които може би се занимавате, свършват. През тях майката и да иска, много трудно може да повери детето си на друг. Но след тях има още 415(416 - за високосна година:) ), докато детето стане на 2 години. И аз ще продължа да питам със или без вашата подкрепа. И да не съм съгласна.

За контакти kitka10@abv.bg

# 507

Искам поне да се поиска тълкуване на израза "настанено в детско заведение дете", защото в КТ пише:
Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

а в КСО:
Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
. . . . . . .
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".

И според КТ майката има право на отпуск, когато детето ходи на ясли, защото не се тълкува като настаняване в детско заведение, а според КСО няма право на обезщетение, когато детето ходи на ясли, защото тогава се тълкува като настаняване в детско заведение.

Няма да оставя въпроса настрани до февруари месец, защото се говори, че стриктното прилагане на този текст ще започне от 01.01.2007 - след броени дни! Ако не ви касае вас, лично, то има много майки, за които това е съществено. Кой решава кой от многобройните проблеми на майките е най-важен и кой не чак толкова; кой въпрос кога да се решава?

Посочете ми довод в полза на неизплащането на обезщетение, аз не виждам такъв, освен, ако се касае за майки, работещи фиктивно, внасяли осигуровки само по 6 месеца преди раждането. Но и те са майки, избрали да останат тук, тук да родят децата си, да ги отгледат като достойни граждани, да плащат данъците и осигуровките си. Голяма част от тях, след майчинството са много по-коректни данъкоплатци и внасят по-реални осигуровки.

Но щом не ви се занимава, за последно само ще кажа, че болничните от 315 дни, с които може би се занимавате, свършват. През тях майката и да иска, много трудно може да повери детето си на друг. Но след тях има още 415(416 - за високосна година:) ), докато детето стане на 2 години. И аз ще продължа да питам със или без вашата подкрепа. И да не съм съгласна.

За контакти kitka10@abv.bg

Е сега вече успя да ме вбесиш #Cussing out
а аз съм много търпелив човек
Първо ми омръзна някой да ни смята за длъжни да правим нещо.
Ти член ли си на сдружението ни, за да ни търсиш сметка какво и кога ще правим?
Ние решаваме, имаме си УС.
Второ ми омръзна да се говори, че щом нещо не ни касае лично , няма да се занимаваме с него.
Ами хайде като толкова може да разсъждаваш влез в нашата тема погледни в лентичката на момичетата, които пишат и виж дали някоя от тях ще се възползва от новото майчинство Crossing Arms
След това погледни моята лентичка, за да ти стане ясно , че текста за яслите ме касае лично.

Какво значи искам да се поиска?

Обаждах се на юристите в НОИ, за да им кажа, че има недоразумения с този текст и казаха, че ще напишат инструкции. Това е написано някъде по първите страници на тази тема.
Само, че ти не смяташ за нужно да четеш цялата тема нали?
 И ако обичаш престани да ми цитираш нормативните текстове, защото съм запозната с тях прекрасно. Laughing

А довод в полза на неизплащането вече ти посочихме и аз и Zinast, но ти сигурно си била заета да си повтаряш твоите Peace

Последна редакция: ср, 20 дек 2006, 01:13 от Клеопатра

# 508
  • нейде там, където ....

Е сега вече успя да ме вбесиш #Cussing out
а аз съм много търпелив човек
Първо ми омръзна някой да ни смята за длъжни да правим нещо.
Ти член ли си на сдружението ни, за да ни търсиш сметка какво и кога ще правим?
Ние решаваме, имаме си УС.
Второ ми омръзна да се говори, че щом нещо не ни касае лично , няма да се занимаваме с него.
Ами хайде като толкова може да разсъждаваш влез в нашата тема погледни в лентичката на момичетата, които пишат и виж дали някоя от тях ще се възползва от новото майчинство Crossing Arms
След това погледни моята лентичка, за да ти стане ясно , че текста за яслите ме касае лично.

Какво значи искам да се поиска?

Обаждах се на юристите в НОИ, за да им кажа, че има недоразумения с този текст и казаха, че ще напишат инструкции. Това е написано някъде по първите страници на тази тема.
Само, че ти не смяташ за нужно да четеш цялата тема нали?
 И ако обичаш престани да ми цитираш нормативните текстове, защото съм запозната с тях прекрасно. Laughing

А довод в полза на неизплащането вече ти посочихме и аз и Zinast, но ти сигурно си била заета да си повтаряш твоите Peace

определено не съм искала да вбесявам никого,  Peace  но по-предните страници съдържат повече въпроси за 315-те дни болнични, а за прекратяването на майчинството - само вдигане на рамене, тюхкане (не много) и цитиране на тълкуване от министерството на труда (което аз именно искам да оспоря). и примирение. никакви доводи за прекратяване на майчинството не видях, свързани с текста на КСО (няма да цитирам), освен отричането на някои частни случаи, които аз си позволих само да дам за пример и каквито може да не сте срещали, но ги има и то доста, при хора с по-ниски доходи, работещи не само висококвалифициран труд. и нямащи достъп до Интернет.  Само отричане по принцип. Когато едно дете почне да ходи на ясли, това не значи, че тя престава да го отглежда, но това излиза извън нещата които щях да пиша.
Явно е, че народни представители няма да могат да помогнат преди февруари.
Като се оставят настрана личните оценки "за" или "против" отнемане на едно от малкото права на майките в българия - майчинството - в случай, че детето ходи на ясли, но се вземе предвид, че санкциите почват след броени дни за много майки, все пак ще опитам да предприема нещо, за да не се случи това. доста майки се вързаха с мен, лично, без да пишат във форума и явно това е също болна тема. Ще търся съдействие и по-горна инстанция, от служител в министерство, която да изясни нещата.

# 509
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
извинявам се ако го има вече развит въпроса но не можах да го намеря...
 Аз съм студентка и ме интересува аз ще получавам ли майченство след като съм студентка или трябва да се регистрирам, че работя някъде ??? Благодаря предварително   bouquet
Докато сте студентка, дори и да сте редовно обучение държавна поръчка, ви осигуряват единствено за здравно осигуряване и за пенсия. Не се внасят осигуровки във фонд Общо заболяване и майчинство, следователно нямате право и на обезщетения от този фонд. За да получавате обезщетение за бременност и раждане и в последствие обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст трябва да започнете работа на трудов договор и да наберете 6 месеца осигурителен стаж.
Zina, осигуряват я само здравно, за нищо друго Peace
Това май е нещо, което съм пропуснала. Защото висшето образование по едно време щеше да се признава за стаж за пенсия. Дори имаше възможност през 2003-та, който е завършил висше образование преди 2002-ра да си внесе осигуровки за 5-те години и те да му се признаят за осигурителен стаж. От това се възползваха най-вече тези, на които не им достигаха по няколко месеца, за да се пенсионират, но имам и колеги, които си платиха за 5-те години.
Сигурна ли си, че вече не се признава? Явно аз съм пропуснала някоя промяна.
Едното няма нищо общо с другото. По принцип се внасят само здравно осигуровки, но няма пречка студента, ако реши след това да си внесе осигуровките за това време, за да се признава за стаж Peace

Последното което помня за откупуването на стаж от студенти редовно обучение е че разрешиха на всички които имат нужда от стаж, но не помня като време кога беше това

Общи условия

Активация на акаунт