НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 686
  • 819
  •   1
Отговори
# 510
извинявам се ако го има вече развит въпроса но не можах да го намеря...
 Аз съм студентка и ме интересува аз ще получавам ли майченство след като съм студентка или трябва да се регистрирам, че работя някъде ??? Благодаря предварително   bouquet
Докато сте студентка, дори и да сте редовно обучение държавна поръчка, ви осигуряват единствено за здравно осигуряване и за пенсия. Не се внасят осигуровки във фонд Общо заболяване и майчинство, следователно нямате право и на обезщетения от този фонд. За да получавате обезщетение за бременност и раждане и в последствие обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст трябва да започнете работа на трудов договор и да наберете 6 месеца осигурителен стаж.
Zina, осигуряват я само здравно, за нищо друго Peace
Това май е нещо, което съм пропуснала. Защото висшето образование по едно време щеше да се признава за стаж за пенсия. Дори имаше възможност през 2003-та, който е завършил висше образование преди 2002-ра да си внесе осигуровки за 5-те години и те да му се признаят за осигурителен стаж. От това се възползваха най-вече тези, на които не им достигаха по няколко месеца, за да се пенсионират, но имам и колеги, които си платиха за 5-те години.
Сигурна ли си, че вече не се признава? Явно аз съм пропуснала някоя промяна.
Едното няма нищо общо с другото. По принцип се внасят само здравно осигуровки, но няма пречка студента, ако реши след това да си внесе осигуровките за това време, за да се признава за стаж Peace

Последното което помня за откупуването на стаж от студенти редовно обучение е че разрешиха на всички които имат нужда от стаж, но не помня като време кога беше това

Да, разбрах, че съм се заблудила много. Обаче тогава бях още млада студентка. И като си студент и ти говорят за пенсии, от едното ухо влиза, от другото излиза Simple Smile

# 511
От цялата работа в главата ми настъпи пълна каша. Тук в тази секция се развихриха лични препирни, които още овече ме забатачиха. Все пак всички тези счетоводни, бюракративни и чисто и просто парични неща - са сложна материя за литературната ми главица.
На всичко отгора, поне до колкото схващам от прочетенетото, след нова година, тези които са осигурени на по-висока заплата(т.е не на минималната) ще намажат за три месеца,като получават 90% от заплатата си. Ако е така БРАВОС! Дано съм разбрала правилно.
Лошото е че пак е гласувано само три месеца пари...и после три дена иху, и след това нацяло тихо....
Ако греша поправете ме!

# 512
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
От цялата работа в главата ми настъпи пълна каша. Тук в тази секция се развихриха лични препирни, които още овече ме забатачиха. Все пак всички тези счетоводни, бюракративни и чисто и просто парични неща - са сложна материя за литературната ми главица.
На всичко отгора, поне до колкото схващам от прочетенетото, след нова година, тези които са осигурени на по-висока заплата(т.е не на минималната) ще намажат за три месеца,като получават 90% от заплатата си. Ако е така БРАВОС! Дано съм разбрала правилно.
Лошото е че пак е гласувано само три месеца пари...и после три дена иху, и след това нацяло тихо....
Ако греша поправете ме!

От 01.01.2007 г. отпуска за бременност и раждане вече не е 135, а 315 дни или до около 9-тия месец на детето. В някои случай ще се получат 3 месеца в друг по-малко или повече. През този период се получава обезщетение от 90% от среднодневната сума върху която са внасяни осигуровки 6 месеца назад, но не по-малко от МРЗ.

# 513
Ако греша поправете ме!
Защо само три месеца? На мен са ми почти 6! Всяка майка ползва толкова, колкото и остават до изтичане на 315-те дни. А в случая не мисля, че са се търсили начини да се спонсорира нечие иху-аху. Просто се дават на майките допълнителни средства. Никой не е длъжен да ги получава, ако не иска. Аз до сега не съм видяла някой да не иска обезщетение, а пък едни служители от фонда да го преследват по улиците и да му ги тикат в ръцете!
А колкото до осигурените на МРЗ, аз съм си написала мнението 5-6 страници по-назад.

И какво значи това нацяло тихо? След това майките отново си получават обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Колкото до личните припирни, права сте. Аз лично се извинявам. Нямах намерение да става така.

# 514
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Май е по-добре да почнем нова тема начисто

# 515
Уважаема jd,
първо, щом "искате да поискате" тълкуване, ами поискайте си го. Ако нямате познат адвокат, за 10 лева всеки ще ви консултира. Щом не желаете да се доверите на това, което аз съм писала...

Колкото до частни случаи, вие сте тази, която се позовава на тях. Тълкуване се прави по следния начин:
Имате обезщетение за отглеждане на дете. Ако не си отглеждате детето, не ви се изплаща обезщетение.
А това, че досега се е тълкувало по друг начин, тя самата промяна така се мотивира от законодателя. Прави се, за да се уеднаквят текстовете в двата нормативни акта и да се приложи единна практика. В случая разминаване и некоректно тълкуване е имало до сега. До промяната. И това е водило до некоректната практика. От сега нататък вече няма противоречие в текстовете на двата кодекса. И съответно има нова практика. Която се урежда с инструкции от НОИ.
Една от инструкциите вече е факт от м.Септември 2006. Вероятно ще има и още поне една.( Да си я бяхте прочела поне. )

В крайта сметка, законодателите са за това- за да творят нови закони и да променят стари такива.
Тук не може да се оспорва самото решение за спиране на обезщетение. Може само да се настоява за гратисен период за майките в заварено положение.
Въпреки че то един такъв гратисен период вече имаше, защото промяната е в сила от м.Август, но на практика още никой не я прилага. Но и аз мисля, че за тези майки, които не могат да ползват новия размер на болничния за бременност и раждане, е необходимо този период още да се продължи. Даже мисля, че е най-добре за тях това изобщо да не важи.

Обаче такава промяна не може да стане като нападате всички във форума и само повтаряте едно и също. Казах ви вече, доводите ви не са във ваша полза. Може на вас да си ви  звучат убедителни, но далеч на се такива.
Майката щяла да се преквалифицира. За това си има фонд Професионална квалификация и безработица. Не може от фонд Общо заболяване и майчинство да ви дават пари, защото искате да се преквалифицирате.

P.S. Аз лично предлагам да пуснете една отделна тема за това, защото тук стана една лудница и виждам, че вече има ропот от останалите майки, които задават въпросите си в тази тема. В крайна сметка идеята на тази тема е да дава отговори на конкретни въпроси в сферата най-вече на счетоводното отчитане и заплащане на майчинството. А не за оформяне на цялостни политики:-)

# 516
Май е по-добре да почнем нова тема начисто

И аз така мисля. Тъкмо на всички въпроси е отговорено до момента. Вече посъветвах и jd да пусне една отделна тема за спирането на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.
Какво се прави? До модератора ли се пише?

# 517

Защо само три месеца? На мен са ми почти 6! Всяка майка ползва толкова, колкото и остават до изтичане на 315-те дни. А в случая не мисля, че са се търсили начини да се спонсорира нечие иху-аху. Просто се дават на майките допълнителни средства. Никой не е длъжен да ги получава, ако не иска. Аз до сега не съм видяла някой да не иска обезщетение, а пък едни служители от фонда да го преследват по улиците и да му ги тикат в ръцете!
А колкото до осигурените на МРЗ, аз съм си написала мнението 5-6 страници по-назад.

И какво значи това нацяло тихо? След това майките отново си получават обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Колкото до личните припирни, права сте. Аз лично се извинявам. Нямах намерение да става така.

Явно не само аз чета между редовете, но и ти! Говорим малко за различни неща. Сега, че цялата тази работа покрай обезщетенията не ми е ясна е така, но никъде не говоря за това дали някой иска парите или не иска. То е ясно че никой няма да ти тика в ръцете, и никой няма да откаже още пари! Въобще за какво говорим?! Това "тихо" след "ихо" означава, че парите са малко. Това е просто епитет, разбира се че майките ще си получават обезщетението... Изразът ми е такъв тъй като парите са нищожни и съвсем не достатъчни както всечке знаем. Както и да е. Работите ми се поизясниха...

Предлагам тази тема да се заключи нацяло! Моля модераторите да отворят нова, с кратък увод за новите гласувани закончета в касата и т.н....Може би нещата ще се преповторят с въпроси на новодошли мами, но....нали това е форум.. Wink

# 518
  • БГ
Здравейте момичета ,моля за отговор на следният въпрос: когато изляза в майчинство, необходимо ли е преназначаването на друг служител на моята длъжност или може този служител да си остане на неговата си длъжност а мен да ме замества само по някой член от КТ или КСО-не съм наясно,както и моята счетоводителка?мерси  bouquet

# 519
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета ,моля за отговор на следният въпрос: когато изляза в майчинство, необходимо ли е преназначаването на друг служител на моята длъжност или може този служител да си остане на неговата си длъжност а мен да ме замества само по някой член от КТ или КСО-не съм наясно,както и моята счетоводителка?мерси  bouquet

Зависи от реалната ситуация във фирмата - ще те замества ли някой от колегите ти или ще назначите друг човек по заместване  newsm78

# 520
Zdraveite momi4eta,az otnovo se poiaviavam s vupros:tyi kato ne se vodia nikude na rabota moga li sama da si vnesa osigyrovkite za da moga da polu4avam bolni4en i mai4instvo do 2 godi6na vuzrast na deteto,a ne pomo6ti za 1 godina ot socialno podpomagane?

# 521
Zdraveite momi4eta,az otnovo se poiaviavam s vupros:tyi kato ne se vodia nikude na rabota moga li sama da si vnesa osigyrovkite za da moga da polu4avam bolni4en i mai4instvo do 2 godi6na vuzrast na deteto,a ne pomo6ti za 1 godina ot socialno podpomagane?

Само ако упражнявате дейност по чл.4 от КСО. Иначе няма основание за осигуряване.

# 522
Момичета имам един въпрос - когато си смени работата, а ме хваща новия закон от 315 дни - възможно ли е да прекратя болничния и да прехвърля майчинството на майка ми или ако не става за прехвърлянето, на новата работа пак ли ме хваща закона за закрила от уволнение до навършване на 2 години на детето...(така съм чувала)...Мерси много

# 523
  • София
Щом те хващат новите промени, значи отново излизаш в болничен за бременност и раждане и той не може да се прехвърля! майчинстовото след това можеш да прехвърлиш. ако договора е с изпитателен срок не можеш да ползваш закрилата за уволнение

# 524
  • БГ

Зависи от реалната ситуация във фирмата - ще те замества ли някой от колегите ти или ще назначите друг човек по заместване  newsm78
ще ме замества  колежка ,няма да се назначава външен човек.Тогава? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт