НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 768
  • 819
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте на всички тук във форума.Може ли за малко помощ?!Имам няколко неща които не са ми ясно относно майчинството:сега съм бременна в 5ти месец и работя в една фирма,където съм със срок на изпитване 6 месеца.Договора ми изтича на 01.03.2007год.,аз вече съм споменала на работодателя че съм бременна,но си мисля от моя страна че ако този договор ,който изтича на спомената горе дата,моят шеф няма да има смисъл да го подновява,тъй като наистина няма логика .Това, което реших аз е след нова година да говоря с него да напсуна по взаимно желание и да се прехвърля веднага във фирмата на моя приятел.Дали това по някакъв начин ще попречи на това след като родя да взимам майчинство?!Освен това края на януари ми предстои сватба:) и това означава че ще трябва да си сменя и личната карта заедно с местожителство
1.Дали е проблем да си  сменя работата,като в момента на напускане веднага бъда назначена?
2.Осигуряват ме на 160лв.,а знам че от 2007 година вече минималната ще е 180лв.,това означава че и договора ми трябва да се подмени с нов предполагам...?!
Ще съм Ви много благодарна ако ми отговорите......!!!Хубава вечер Ви желая.

# 556
Здравей, Зина, благодаря ти за отговора. Наистина не съм много запозната, но от "Социални грижи" ми казаха, че за получаване на майчинство трябва да подам при тях следните документи: молба-декларация, служ. бележки за доходите на двамата родители за 12 месеца назад, лични карти  и акта за раждане на детето. А иначе аз се водя на работа и съм осигурена на мин. раб. заплата. Последният ми болничен за раждане беше за 43 дни /ако не се лъжа/. Да не би пък аз да не съм разбрала нещо? newsm78

Simple Smile Ти ще получаваш Обезщетение за бременност и раждане в размер на МРЗ от работодателя си на база болничните листове, които представяш. А ако дохода на член от семейството е под 200 лева ще получаваш и 18 лева детски. Отделно имаш право и на 200 лева еднократна помощ за раждане. Така че, предполагам че става дума за детските, а не за майчинство.

# 557
Здравейте на всички тук във форума.Може ли за малко помощ?!Имам няколко неща които не са ми ясно относно майчинството:сега съм бременна в 5ти месец и работя в една фирма,където съм със срок на изпитване 6 месеца.Договора ми изтича на 01.03.2007год.,аз вече съм споменала на работодателя че съм бременна,но си мисля от моя страна че ако този договор ,който изтича на спомената горе дата,моят шеф няма да има смисъл да го подновява,тъй като наистина няма логика .Това, което реших аз е след нова година да говоря с него да напсуна по взаимно желание и да се прехвърля веднага във фирмата на моя приятел.Дали това по някакъв начин ще попречи на това след като родя да взимам майчинство?!Освен това края на януари ми предстои сватба:) и това означава че ще трябва да си сменя и личната карта заедно с местожителство
1.Дали е проблем да си  сменя работата,като в момента на напускане веднага бъда назначена?
2.Осигуряват ме на 160лв.,а знам че от 2007 година вече минималната ще е 180лв.,това означава че и договора ми трябва да се подмени с нов предполагам...?!
Ще съм Ви много благодарна ако ми отговорите......!!!Хубава вечер Ви желая.

Здравей и на теб. Първо, наистина е добре да говориш с работодателя си, за да си наясно какво възнамерява да прави. По принцип, докато си в изпитателен срок, не се ползваш със защита от уволнение, така че той може да прекрати договора ти, когато пожелае. Не е необходимо да чака да изтекат тези 6-месеца. Иначе с изтичане на този срок, договора не се подновява. Договорите със срок на изтичане автоматично преминават в безсрочни трудови договори, ако не бъдат прекратени до 5 дни след изтичане на изпитателния срок.
Поговори с работодателя си. Иначе, за получаването на обезщетението за бременност и раждане нямаш проблем. За да го получаваш е необходимо да имаш 6 месеца осигурителен стаж някога през живота си и към момента на излиане в болничен да се водиш на работа. Така че, ако ти имаш тези 6 месеца, приятеля ти може да те назначи в неговата фирма и един ден преди болничния ти. Така ще получаваш МРЗ за целия период на болничен от 315 дни.

# 558
ZinaSt ,благодаря ти страшно много  за бързия отговор.Относно моят работодател дори да не ми поднови договора/има много добро отношения към мен и всички служители /,аз съм съгласна да се разделим по взаимно съгласие,при положение че имам вариянт да съм при приятелят ми,но нали това не пречи че в един момент от едно раб.място се прехвърлям на друго?!забравих да спомена ,че откакто съм тук съм излизала болнични 14 дни от които 10 са работни,дали така ми се удължава срока на изпитване или не?

# 559
  • В полите на Пирин планина
ZinaSt ,благодаря ти страшно много  за бързия отговор.Относно моят работодател дори да не ми поднови договора/има много добро отношения към мен и всички служители /,аз съм съгласна да се разделим по взаимно съгласие,при положение че имам вариянт да съм при приятелят ми,но нали това не пречи че в един момент от едно раб.място се прехвърлям на друго?!забравих да спомена ,че откакто съм тук съм излизала болнични 14 дни от които 10 са работни,дали така ми се удължава срока на изпитване или не?

Хайде аз да помогна на Зина  Peace
По принцип, това че ще си в майчинство няма да тежи особено много на работодателя ти, а ти спокойно, ако имаш желание и нямаш проблеми, можеш да работиш до 45 дни преди термин, ако той желае да ти продължи договора. И да добавя - няма значение колко различни работодатели имаш преди да излезеш в болнични - към този момент трябва да си задължително на договор, за да ги получаваш.

# 560
3дравейте милички и от мен аз имам син на 4 месеца и 19 дни ще задам въпроси които много сте обсъждали много се извинявам за което но ниамам време да чета тъй като вкащти имам проблем с нета
от 01.11.2007 съм в отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 2год. възраст  началото на декември получих 160лв. превод от работодателя от 01.01.2007г се връщам на работа и тогава ако оставя майчинството си непрехвърлено ще получавам заплата + 50% от него ли /1/2от примерно 180лв./ и вобще как седят нещата за децата ненавършили 9 месеца.

# 561
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
3дравейте милички и от мен аз имам син на 4 месеца и 19 дни ще задам въпроси които много сте обсъждали много се извинявам за което но ниамам време да чета тъй като вкащти имам проблем с нета
от 01.11.2007 съм в отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 2год. възраст  началото на декември получих 160лв. превод от работодателя от 01.01.2007г се връщам на работа и тогава ако оставя майчинството си непрехвърлено ще получавам заплата + 50% от него ли /1/2от примерно 180лв./ и вобще как седят нещата за децата ненавършили 9 месеца.

Точно така. Ако не прехвърлиш майчинството щом си почнала работа получаваш към заплатата си и 50% от майчинството или 90 лв. през 2007 г.

# 562
Incandescent ,благодаря ти за отговора.Може ли да получа отговор на тези въпроси:
1.Откакто съм на работа  съм излизала болнични 14 дни от които 10 са работни,дали така ми се удължава срока на изпитване или не?
2.Дали е проблем да си  сменя работата,като в момента на напускане веднага бъда назначена?
3.Осигуряват ме на 160лв.,а знам че от 2007 година вече минималната ще е 180лв.,това означава че и договора ми трябва да се подмени с нов предполагам...?!

# 563
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Ети ще пробвам аз да ти отговоря
1. С болничния не се удължава срока на изпитване
2. Ако например те освободят от сегашната работа на 03.01. могат още същия ден да те назначат в друга фирма
3. Ако в трудовия договор заплатата ти е 160 лв. трябва да ти пуснат допълнително споразумение с промяна на заплатата на 180 лв. от 01.01.2007 или 03.01.2007 г.

# 564
благодаря ДейзиГ ,радвам се че ви има тук,за да може в нужда да се обръщаме към Вас.Засега това от мен, лека вечер пожелавам и ако има нещо ,надявам се че няма да стане много нахално ако пак се включа.?!Весели празници на всички и нека това което си пожелаете да се сбъдне ;"На коледа стават чудеса"   Simple Smile

# 565
искам и аз да ви питам нещо, сега от януари тези бебчета които не са навършили 9 месеца влизат в новото 90% от заплата, при моята 185 колко ще взема май пак към 160 newsm78

90%, но не по-малко от МРЗ!
Здравейте, аз съм от майките с деца под 9 мес., които  могат да се възползват от новите промени, за което съм благодарна, но имам един друг въпрос: за мес. септември, тази год. ми изплатиха ~152 лв. при положение че си ползвах отпуска по бременност и раждане. Осигуряват ме на 200 лв. Не разбирам защо ми изплатиха под МРЗ, която за тази год. е 160 лв. Предполагам, че РЗ се дели на 22 дни като правило и ако в мес. са по-малко - и сумата пада под 160 лв. Не съм сигурна в това обаче, заради което моля всеки, който може да ми даде отговор да ми пише! Благодаря предварително!!!

# 566
Благодаря на Incandescent  и Дейзи. Аз нещо се бях отплеснала да пиша едни гневни неща в друга тема Simple Smile
Само да поправя Дейзи. С болничния се удължава срока на изпитване. По принцип изпитателния срок се прекъсва винаги, когато служителя не изпълнява работата, за която е сключен договора. Отпуск, болничен, друг вид отсъствие... ( Чл.70, ал.4 от КТ ). При това в случая срокът на изпитване се удължава с 14 дни. Защото и самия срок е в календарни дни или месеци, а не в работни.

# 567
искам и аз да ви питам нещо, сега от януари тези бебчета които не са навършили 9 месеца влизат в новото 90% от заплата, при моята 185 колко ще взема май пак към 160 newsm78

Здравейте, аз съм от майките с деца под 9 мес., които  могат да се възползват от новите промени, за което съм благодарна, но имам един друг въпрос: за мес. септември, тази год. ми изплатиха ~152 лв. при положение че си ползвах отпуска по бременност и раждане. Осигуряват ме на 200 лв. Не разбирам защо ми изплатиха под МРЗ, която за тази год. е 160 лв. Предполагам, че РЗ се дели на 22 дни като правило и ако в мес. са по-малко - и сумата пада под 160 лв. Не съм сигурна в това обаче, заради което моля всеки, който може да ми даде отговор да ми пише! Благодаря предварително!!!

Много е трудно така да се гадае защо толкова са ти изплатили. Не е ли възможно да получиш фиш за заплата за септември?

# 568

Много е трудно така да се гадае защо толкова са ти изплатили. Не е ли възможно да получиш фиш за заплата за септември?
Благодаря за отговора! За фиша трябва да говоря с нашата счетоводителка, но ако след 01.01.2007 г. ще ми изплащат пак такива суми, не би ли било по добре да не подавам молба за удължаване на срока за ползване на отпуск по бременност и раждане, а да си ми изплащат направо 180 лв. майчинство? Имам предвид това: Има ли смисъл да подавам молба, при положение, че не съм осигурявана на висок доход и сумата която ще ми изплащат отново може да бъде под МРЗ т.е.  под 180 лв.? Не успях да го обясня много ясно, но дано поне се разбира за какво става въпрос!

# 569
Аз те разбрах Simple Smile Няма причина да получаваш по-малко от МРЗ. И сега и след 01.01.2007. Ако успееш да вземеш фиш, ще я разгадем тази мистерия през септември.

Общи условия

Активация на акаунт