НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 641
  • 819
  •   1
Отговори
# 660
Мини януари няма да се включи в дохода за болничния за бременност и раждане. Трябва да са юли-декември 2006 г. За периода в който си била в обикновен болничен /за общо заболяване/ се приема МРЗ от 160 лв.
Няма пречка ако след приключване на болничния ти за раждане да прехвърлиш майчинството на някой от родителите си стига към момента на прехвърлянето те да са назначени на трудов договор

...............

Дейзи, аз прочетох в Кодекса за социално осигуряване това:

Възнаграждение, от което се определя обезщетението
Чл. 41. (1) (Доп., ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.)  Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
(2) (Изм., ДВ, бр. 1 от 2002 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:
1. не е било осигурено за всички осигурени социални рискове;
2. не е било осигурено за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица;
3. е ползвало неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж;
4. е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете.
5. (нова, доп. ДВ бр. 105/2006 г.) е било осигурено по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна.
(3) (изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.
(4) (Нова, ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Сумата, от която се изчисляват паричните обезщетения, не може да бъде по-голяма от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за периода, от който се определят паричните обезщетения.
(5) (Предишна ал. 4, ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Начинът на изчисляване на обезщетението се урежда с акт на Министерския съвет.
……………………………………………..
Раздел II
Обезщетения за майчинство
………………………………………………
Обезщетение при бременност и раждане
Чл. 49. (1) (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.
(2) (нова, доп. ДВ бр. 68/2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
(3) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2005 г., предишна ал. 2, изм. ДВ бр. 68 и бр. 105/2006 г.) Когато лицето е осигурено на повече от едно основание, общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

Поне доколкото аз разбирам от тези текстове, за времето, през което си бил в болнични, се смята доходът, върху който е било определено съответното обезщетение, а не МРЗ. Даже май това е нова промяна, защото по мои спомени по-рано се взимаше размерът на самото обезщетение.

Последна редакция: пт, 29 дек 2006, 20:44 от gertrudka

# 661
  • Варна
Болничен не се издава. Можеш да си пуснеш молба в първия работен ден на 2007 г. към работодателя.
Пак една неразбрала майка...На мен ми изтекоха 135-те дни на 14.10. детето ми ще навърши 9 месеца през март. Та въпросът ми е...трябва ли да подавам някаква молба към работодателя или някъде другаде за получаване на 90% от заплатата?
Ох, май доста объркано го написах...дано ме разберете Hug

# 662
  • София

Пак една неразбрала майка...На мен ми изтекоха 135-те дни на 14.10. детето ми ще навърши 9 месеца през март. Та въпросът ми е...трябва ли да подавам някаква молба към работодателя или някъде другаде за получаване на 90% от заплатата?
[/quote]

почти същата е ситуацията и при мен и аз искам да попитам същото. благодаря!   bouquet

# 663
Болничен не се издава. Можеш да си пуснеш молба в първия работен ден на 2007 г. към работодателя.
Ох, май доста объркано го написах...дано ме разберете Hug

да, към работодателя...
по-нагоре в страницата са постнати всички текстове, свързани с новите промени  Peace

# 664
Съжалявам, че ви занимавам с поредните въпроси по време, когато нормалните хора вече са запразнили Wink , ама питането ми не е спешно, може да остане и за догодина.
Значи аз в момента съм в болничен поради общо заболяване (от 01.12.2006), като последният ми болничен лист (втори по ред) е до 06.01.2007. Около 10 февруари би трябвало да изляза в болничен за бременност и раждане. Та питанията ми са две:
1. Доколкото разбрах, до излизането ми в болничен за бременност и раждане обезщетението би трябвало да продължи да ми се изплаща от работодателя, защото болничните листове са продължение на предишните, т.е. явявам се заварено положение. Правилно ли съм разбрала? И ако нашите счетоводители решат, че обезщетението трябва да се изплаща от НОИ директно на мен, при подаването на документите служителите на НОИ би трябвало да излязат със съответното становище, т.е. че съм заварено положение?
2. Малко по-напред в тази тема някой беше отговорил, че ако си бил в болничен за общо заболяване преди излизането в такъв за бременност и раждане, то при изчисляването на обезщетението за бременност и раждане за месеците, през които си бил в болничен, се взима МРЗ. Аз пък бях останала с впечатлението, че се взима размерът на изплатеното обезщетение. Моля ви, кажете ми, че аз съм правата  Praynig Че иначе съм го загазила Simple Smile , защото през август и почти целия септември също бях в болничен.

Абсолютно си права. За периода, в който си в болничен за общо заболяване се взема предвид размера на полученото обезщетение, а не МРЗ. Въпросния цитат може би се е отнасял за майка, която е осигурявана на МРЗ или изобщо не е осигурявана. Той не е за теб Simple Smile

# 665
Съжалявам, че ви занимавам с поредните въпроси по време, когато нормалните хора вече са запразнили Wink , ама питането ми не е спешно, може да остане и за догодина.
Значи аз в момента съм в болничен поради общо заболяване (от 01.12.2006), като последният ми болничен лист (втори по ред) е до 06.01.2007. Около 10 февруари би трябвало да изляза в болничен за бременност и раждане. Та питанията ми са две:
1. Доколкото разбрах, до излизането ми в болничен за бременност и раждане обезщетението би трябвало да продължи да ми се изплаща от работодателя, защото болничните листове са продължение на предишните, т.е. явявам се заварено положение. Правилно ли съм разбрала? И ако нашите счетоводители решат, че обезщетението трябва да се изплаща от НОИ директно на мен, при подаването на документите служителите на НОИ би трябвало да излязат със съответното становище, т.е. че съм заварено положение?
2. Малко по-напред в тази тема някой беше отговорил, че ако си бил в болничен за общо заболяване преди излизането в такъв за бременност и раждане, то при изчисляването на обезщетението за бременност и раждане за месеците, през които си бил в болничен, се взима МРЗ. Аз пък бях останала с впечатлението, че се взима размерът на изплатеното обезщетение. Моля ви, кажете ми, че аз съм правата  Praynig Че иначе съм го загазила Simple Smile , защото през август и почти целия септември също бях в болничен.

Абсолютно си права. За периода, в който си в болничен за общо заболяване се взема предвид размера на полученото обезщетение, а не МРЗ. Въпросния цитат може би се е отнасял за майка, която е осигурявана на МРЗ или изобщо не е осигурявана. Той не е за теб Simple Smile

Зина, много ти благодаря! И аз така бях запомнила. Само погледни кодекса за социално осигуряване с последните промени (цитирала съм това, което е публикувано в Параграф 22 два-три поста по-нагоре), защото май има малка промяна - вече не взима размера на обезщетението, а размера на дохода, върху който е определено обезщетението. Това даже май е още по-добре, а?

# 666
Да, забелязах го това. Имаше един период около 2002-ра, когато пак беше така. После го промениха. Сега са го върнали...Изобщо, който твърди, че счетоводството е скучна професия, много бърка Simple Smile По принцип това е най-справедливото, да се взема предвид осигурителния доход, но така или иначе обезщетението ти за бременност и раждане не може да е по-голямо от среднодневно нетното ти възнаграждение, така че пак не е кой знае колко по-изгодно това.
Зависи от осигурителния доход. При всички положения обаче не е МРЗ, за това можеш да си спокойна.
Лека бременност и безпроблемно раждане.

# 667
Момичета, желая ви весело посрещане на новата година Heart Eyes

# 668
  • София
ZinaSt и gertrudka, във връзка с промените, които цитирате от Кодекса за социално осигуряване и по специално новата алинея 3 на чл. 41, мога ли да разбирам, че аз, след като съм прекарала последните месеци от бременността си в болничен, обезщетението за бременност и раждане (т.нар. майчинство) ще ми се изчислява не въз основа на обезщетенията през предходните 6 месеца, а на база брутната ми заплата, върху която е изчислено обезщетението? Тоест ще взимам 90% от брутната си заплата (но не повече от среднодневното нетно възнаграждение) а не 90% от обезщетението, което е 80% от брутото? Това го пиша грубо и набързо, но се надявам, че разбирате въпроса ми? Обнародвано ли е в ДВ?  newsm78

Питам, защото веднъж вече се наложи чрез НОИ да обяснявам на работодателя си какво ми дължи и че ми дължи повече, отколкото ми плаща. Та покрай това искам да съм подготвена и сега какво ми се полага да взема - първата "заплата" от майчинството очаквам да взема в началото на януари и искам да си изчисля предварително какво имам да взимам и ако не е толкова... пак разправии и пак НОИ вероятно!  Tired

Благодаря на всички и весело посрещане на Новата 2007 година! Да сте живи и здрави вие, децата ви и семействата ви! Пък другото ще си го изработим!   bouquet

# 669
Ним, точно така излиза. Ще се взема предвид осигурителния доход, а не 80% от него, колкото е обезщетението.
Както си пише, е обнародвано в бр. 105 на ДВ.
Весели празници и на теб.

# 670
и аз нещо неразбрала,ние сме родени на 22.04 ,9 месеца правим на 22 януари-хваща ли ни нещо и какво трябва евентуално да подам и къде?

# 671
и аз нещо неразбрала,ние сме родени на 22.04 ,9 месеца правим на 22 януари-хваща ли ни нещо и какво трябва евентуално да подам и къде?

Не е важно на каква възраст е детето, а кога сте излязла в болничен за бременност и раждане.
Новият размер е 315 календарни дни, които започват да се броят от първия ден на първия ви болничен за бременност и раждане ( този, който се издава 45 дни преди термина ). Броите календарните дни от този първи ден до 31.12.2006 включително. Ако броят на дните е по-малък от 315, имате право на остатъка до 315. Подавате молба свободен текст до работодателя, към която прилагате копие от акта за раждане на детето и декларация приложение №7 към наредбата за работното време, почивките и отпуските.

# 672
И аз да попитам, само че този път в цифри, значи обезщетението ми за болничен поради общо заболяване е изчислено на 22.22 лв/дневно. Това са 80%, а въпроса ми е- този болничен всеки месец се изчислява на база работни дни в месеца, като всеки месец е различно естествено. Когато става въпрос за майчинство, колко дни се вземат за база за изчисление и ако е на база само един месец- кой месец е това?

# 673

Не е важно на каква възраст е детето, а кога сте излязла в болничен за бременност и раждане.
Новият размер е 315 календарни дни, които започват да се броят от първия ден на първия ви болничен за бременност и раждане ( този, който се издава 45 дни преди термина ). Броите календарните дни от този първи ден до 31.12.2006 включително. Ако броят на дните е по-малък от 315, имате право на остатъка до 315. Подавате молба свободен текст до работодателя, към която прилагате копие от акта за раждане на детето и декларация приложение №7 към наредбата за работното време, почивките и отпуските.
мисля че на 7 март съм излязла болничен за раздане,по тази логика гризнах дръвцето Mr. Green,аз си мислех че се броят от деня в ,който е родено детето newsm78

# 674
И аз да попитам, само че този път в цифри, значи обезщетението ми за болничен поради общо заболяване е изчислено на 22.22 лв/дневно. Това са 80%, а въпроса ми е- този болничен всеки месец се изчислява на база работни дни в месеца, като всеки месец е различно естествено. Когато става въпрос за майчинство, колко дни се вземат за база за изчисление и ако е на база само един месец- кой месец е това?

На същата база се изчислява и болничния за бременност и раждане. 6-те месеца, предхождащи излизането в болничен. За периодите, за които няма осигуряване, се взима за база МРЗ. За периодите, в които сте била в болничен поради общо заболяване се взима за база осигурителния доход, от който се е калкулирало обезщетението. 

Общи условия

Активация на акаунт