НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 631
  • 819
  •   1
Отговори
# 675
и аз нещо неразбрала,ние сме родени на 22.04 ,9 месеца правим на 22 януари-хваща ли ни нещо и какво трябва евентуално да подам и къде?

Не е важно на каква възраст е детето, а кога сте излязла в болничен за бременност и раждане.
Новият размер е 315 календарни дни, които започват да се броят от първия ден на първия ви болничен за бременност и раждане ( този, който се издава 45 дни преди термина ). Броите календарните дни от този първи ден до 31.12.2006 включително. Ако броят на дните е по-малък от 315, имате право на остатъка до 315. Подавате молба свободен текст до работодателя, към която прилагате копие от акта за раждане на детето и декларация приложение №7 към наредбата за работното време, почивките и отпуските.
мисля че на 7 март съм излязла болничен за раздане,по тази логика гризнах дръвцето Mr. Green,аз си мислех че се броят от деня в ,който е родено детето newsm78

Ако сте излязла в болничен на 07.03.2006, това прави 300 дни към 31.12.2005. Което означава, че имате право да ви се изплати обезщетение за още 15 дни през януари.

# 676
  • Пловдив
Здравейте, искам да попитам как стои въпросът с прехвърлянето на майчинството?
На кого и при какви условия може да стане? и мога ли на сестра ми да го прехвърля?
Благодаря предварително  bouquet

# 677
Здравейте и честита европейска 2007!
На всички желая здраве и прекрасни мигове с малките съкровища!
 newsm51
Извинете ме за въпроса, но и на мен не ми остава много време да чета покрай грижите за бебчо. Случаят ми е следният: болничният ми за бременност и раждане(135-те дни) изтича днес, на 02.01.2007г. Доколкото успях да прочета, трябва да подам молба до работодателя си за остатъка до 315 дни, защото парите ще си получавам пак от него, а не от НОИ. Така ли е? И трябва ли отново да ми се издаде болничен за същия период?
Предварително много благодаря на тези, които винаги намират време да отговорят компетентно и бързо!

# 678
Здравейте, искам да попитам как стои въпросът с прехвърлянето на майчинството?
На кого и при какви условия може да стане? и мога ли на сестра ми да го прехвърля?
Благодаря предварително  bouquet

Първо, понеже не знам какво имате предвид под " майчинство ", да уточня, можете да прехвърляте само отпуска за отглеждане на дете до 2 години. Болничният от 315 дни можете да ползвате само вие. ( Пиша го, понеже виждам, че детенцето няма още 9 месеца и не знам кога сте излязла в болничен за бременност и раждане ).

Отпускът за отглеждане на дете до 2 години може да прехвърлите на съпруга си или на някой от вашите или неговите родители, при условие, че човекът на който прехвърляте правото за ползване, задължително трябва да работи на трудов договор.

Не можете да прехвърлите отпуска на сестра си, но можете да направите нещо друго. Ако сестра ви не работи, може да се регистрира като безработна в бюрото по труда и вие да я наемете за детегледачка по програмата " В подкрепа на майчинството ". Проблема е, че тази програма още не е стартирала. И за съжаление не мога да ви дам информация кога ще стартира.

# 679
Здравейте и честита европейска 2007!
На всички желая здраве и прекрасни мигове с малките съкровища!
 newsm51
Извинете ме за въпроса, но и на мен не ми остава много време да чета покрай грижите за бебчо. Случаят ми е следният: болничният ми за бременност и раждане(135-те дни) изтича днес, на 02.01.2007г. Доколкото успях да прочета, трябва да подам молба до работодателя си за остатъка до 315 дни, защото парите ще си получавам пак от него, а не от НОИ. Така ли е? И трябва ли отново да ми се издаде болничен за същия период?
Предварително много благодаря на тези, които винаги намират време да отговорят компетентно и бързо!

Здравейте. Най-добри пожелания и на вас.

За болничния сте разбрала правилно. Ще се изплаща чрез работодателя ви. Болничен лист няма да се издава. Последните 180 дни се изплащат само въз основа на подадената до работодателя молба, придружена от акт за раждане на детето и декларация, че вие отглеждате детето.

# 680
Здравейте! Честита нова година.  Hug
Да попитам и аз. Извинявам се ако сте отговаряли вече на този въпрос. Осигуряват ме върху 200 лева. 90% от 200 лева са 180 лева (ако така се изчислява). Има ли смисъл да подавам молба до работодателя (за оставащите дни до 315)  като майчинството за 2007 г. е 180 лева? И работодателят дължи ли разликата до 180 лева за месеците, които е плащал по 160 лева?

# 681
честита нова 2007-ма година!
Аз също имам въпрос: откъде по принцип се взема декларация приложение №7 към наредбата за работното време, почивките и отпуските. От книжарница ли или от НОИ?

# 682
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Да попитам и аз. Извинявам се ако сте отговаряли вече на този въпрос. Осигуряват ме върху 200 лева. 90% от 200 лева са 180 лева (ако така се изчислява). Има ли смисъл да подавам молба до работодателя (за оставащите дни до 315)  като майчинството за 2007 г. е 180 лева? И работодателят дължи ли разликата до 180 лева за месеците, които е плащал по 160 лева?

Наредбата не влиза в сила със задна дата и работодателя ти не дължи нищо за старо време. Ти сама трябва да прецениш дали има смисъл за тебе от подаването на тази молба.

# 683
Естествено, че винаги може да се разчита на някоя от вас, мамчета!
Много благодаря на ZinaSt!
Здраве и усмивки от нас!
 yes

# 684
честита нова 2007-ма година!
Аз също имам въпрос: откъде по принцип се взема декларация приложение №7 към наредбата за работното време, почивките и отпуските. От книжарница ли или от НОИ?

Тази декларация ли имаш предвид? Можеш да я напишеш на ръка или на компютъра. Незнам дали в момента вече я има по книжарниците.

Благодаря за отговора, а от къде да я взема тази декларация?

Приложение № 7 към чл. 45, ал. 1, т. 2
(Ново - ДВ, бр. 96 от 2006 г.)
  ДЕКЛАРАЦИЯ
за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 1 или ал. 6 от Кодекса на труда от майката (осиновителката) Подписаната: ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
(трите имена по документ за самоличност)
декларирам, че за ползването на отпуск по чл. 163, ал. 1 или 6 от Кодекса на труда във връзка с чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските за детето ... ... ... ... ... ...
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .,
(трите имена на детето)
родено на ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 20 ... ... ... ... ... г.,
ЕГН ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... :
1. детето не е дадено за осиновяване;
2. детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;
3. детето не е настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
4. детето не е починало;
5. осиновяването не е прекратено от съда.
Задължавам се при даване на детето за осиновяване, при настаняването му в заведение на пълна държавна издръжка, при настаняването му по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето или при смърт, както и при прекратяване на осиновяването от съда да уведомя предприятието, за да прекрати разрешения отпуск.
Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

... ... ... ... ... . 20... . г. Декларатор:
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Забележки:
1. Декларацията се съхранява в личното досие на работника или на служителя.
2. Излишното се зачертава. 

# 685

За разликата със сигурност няма кой да я даде  Mr. Green Ама и аз това се чудя.. Мен ме осигуряват на МИНИМАЛНА РЗ.. Май няма смисъл да се занимавам с тез молби  Rolling Eyes

Искам само да по питам - как НОИ ще разбере къде да ми изплаща майчинството - банковата сметка пред кой трябва да я посоча  newsm78

# 686
Эдравейте мами ,тъи като темата е много дълга и неэнам къде точно да търся ooooh! искам да попитам следното-нямам никакъв трудов стаж до момента, като се вэеме предвид тоэи факт каква сума ще получавам майчинство и каква е процедурата- трябва ли да подавам някъде докоменти и т. н.??? Благодаря предварително и се иэвинявам ако съм ви эатруднила с въпросите си!

# 687

Искам само да по питам - как НОИ ще разбере къде да ми изплаща майчинството - банковата сметка пред кой трябва да я посоча  newsm78

Ти си заварено положение и майчинството продължава да ти се изплаща от работодателя, а той си го тегли от НОИ.

# 688
ДейзиГ благодаря ти з абързия отговор   bouquet

# 689

Ти си заварено положение и майчинството продължава да ти се изплаща от работодателя, а той си го тегли от НОИ.

#Crazy Ново 20  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт