НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 604
  • 819
  •   1
Отговори
# 645
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Имам следното питане след 135 те дена болничен ли се води или отпуск?!? и може ли да се прехвърля на друг човек в случая- баба?

Болничен, но се подава молба за продължението му след 135 дни.

А след като е болничен ползва ли се закрила от уволнение по КТ както при досегашните 135 дни болнични?

Не може да се прехвърля, но ако се водиш на ниска заплата можеш да си останеш по майчинство, което да прехвърлиш на баба.

# 646
мерси много за бързите отговори ама аз пък нещо не доразбрах, значи мога да се откажа от болничния и да ползвам майчински след 135 дена Blush

# 647
мерси много за бързите отговори ама аз пък нещо не доразбрах, значи мога да се откажа от болничния и да ползвам майчински след 135 дена Blush

Можеш, но трябва да си видиш сумите които ще получаваш. Майчинството за 2007 г. е 180 лв., а като си в болничен получаваш 90% от средно дневната сума върху която си била осигурявана 6 месеца назад, но не по-малко от 180 лв. за 2007 г.

# 648
Привет на всички!

Имам следното въпросче.Моите 135 дни изтекоха в края на октомври 2006г. и сега от 01,01,2007 ще пускам молба до фирмата за остатъка но в страницата на Министерство на труда и соц.политика прочетох,че освен молбата и акта за раждане трябва да се приложи и деклараци по образец.

Питането ми е каква е тази декларация,съществува ли като формуляр вече и от къде да се снабдя с нея.Или се подават само молбата свободен текст и копие от акта.

Благодаря предварително.

# 649
Декларацията я има отдавна. Това е приложение №7 на Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Стандартните неща са в нея - детето е живо, не е дадено за осиновяване и т.н., но си е образец все пак. Не е свободен текст.

# 650
Благодаря за отговора, а от къде да я взема тази декларация?

# 651
Ами в някой от юридическите сайтове предполагам, че може да се свали.
Също така и счетоводителката ти, би трябвало да може да ти я разпечата и да ти я даде да си я попълниш, когато си подаваш молбата.

# 652
Съжалявам, че ви занимавам с поредните въпроси по време, когато нормалните хора вече са запразнили Wink , ама питането ми не е спешно, може да остане и за догодина.
Значи аз в момента съм в болничен поради общо заболяване (от 01.12.2006), като последният ми болничен лист (втори по ред) е до 06.01.2007. Около 10 февруари би трябвало да изляза в болничен за бременност и раждане. Та питанията ми са две:
1. Доколкото разбрах, до излизането ми в болничен за бременност и раждане обезщетението би трябвало да продължи да ми се изплаща от работодателя, защото болничните листове са продължение на предишните, т.е. явявам се заварено положение. Правилно ли съм разбрала? И ако нашите счетоводители решат, че обезщетението трябва да се изплаща от НОИ директно на мен, при подаването на документите служителите на НОИ би трябвало да излязат със съответното становище, т.е. че съм заварено положение?
2. Малко по-напред в тази тема някой беше отговорил, че ако си бил в болничен за общо заболяване преди излизането в такъв за бременност и раждане, то при изчисляването на обезщетението за бременност и раждане за месеците, през които си бил в болничен, се взима МРЗ. Аз пък бях останала с впечатлението, че се взима размерът на изплатеното обезщетение. Моля ви, кажете ми, че аз съм правата  Praynig Че иначе съм го загазила Simple Smile , защото през август и почти целия септември също бях в болничен.

# 653
Мини януари няма да се включи в дохода за болничния за бременност и раждане. Трябва да са юли-декември 2006 г. За периода в който си била в обикновен болничен /за общо заболяване/ се приема МРЗ от 160 лв.
Няма пречка ако след приключване на болничния ти за раждане да прехвърлиш майчинството на някой от родителите си стига към момента на прехвърлянето те да са назначени на трудов договор

Ето за този отговор става въпрос. Искрено се надявам Дейзи да се е объркала  Praynig

Желая на всички много весело посрещане на Новата година и нека всички проблеми останат в Старата!

# 654
Съжалявам но е така. За 2007 болничния за бременност и майчинство не може да бъде по-малък от 180 лв. за пълен месец.
Ако болничния за общо заболяване е продължение след 06.01.2007 г. ще продължиш да получаваш обезщетението от работотдателя, но вече болничния за бременност и раждане ще го получаваш от НОИ.

# 655
Благодаря за отговора, а от къде да я взема тази декларация?

Приложение № 7 към чл. 45, ал. 1, т. 2
(Ново - ДВ, бр. 96 от 2006 г.)
  ДЕКЛАРАЦИЯ
за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 1 или ал. 6 от Кодекса на труда от майката (осиновителката) Подписаната: ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
(трите имена по документ за самоличност)
декларирам, че за ползването на отпуск по чл. 163, ал. 1 или 6 от Кодекса на труда във връзка с чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските за детето ... ... ... ... ... ...
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .,
(трите имена на детето)
родено на ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 20 ... ... ... ... ... г.,
ЕГН ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... :
1. детето не е дадено за осиновяване;
2. детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;
3. детето не е настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
4. детето не е починало;
5. осиновяването не е прекратено от съда.
Задължавам се при даване на детето за осиновяване, при настаняването му в заведение на пълна държавна издръжка, при настаняването му по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето или при смърт, както и при прекратяване на осиновяването от съда да уведомя предприятието, за да прекрати разрешения отпуск.
Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

... ... ... ... ... . 20... . г. Декларатор:
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Забележки:
1. Декларацията се съхранява в личното досие на работника или на служителя.
2. Излишното се зачертава. 

# 656
Извлечение от Наредбата за работното време, почивките и отпуските отнасящо се до ползването на неплатен отпуск за отглуждане на дете до 8 год.възраст

Чл. 49. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя) най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска, в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, работодателят незабавно го уведомява писмено за това.
(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.
(3) Когато отпускът за отглеждане на детето по чл. 167а КТ се ползва за първи път, в заявлението се декларира, че такъв отпуск не е ползван от никое от лицата, които имат право на него.
(4) Когато един от родителите (осиновителите) желае да ползва изцяло отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ в размер 12 месеца, към заявлението по ал. 1 се прилага писменото съгласие на другия родител.
(5) В случаите по ал. 3 работодателят въз основа на представено копие от акта за раждане на детето издава удостоверение съгласно приложение № 4.
(6) Документите, необходими за разрешаване на отпуска, се съхраняват в личното досие на работника или на служителя.
(7) Използваният отпуск по чл. 167а КТ се отчита в специална книга при работодателя.

Чл. 49а. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) В удостоверението по чл. 49, ал. 5 се вписват размерът и периодът на ползване на отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а КТ за всеки отделен случай. Удостоверението се съхранява при работодателя, който е разрешил ползването на отпуска.
(2) Удостоверението по ал. 1 се предоставя на работника или на служителя, когато:
1. това е необходимо за ползване на отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а КТ от другия родител/осиновител или от някой от родителите на майката или на бащата на детето в случаите по чл. 167а, ал. 2 и 3 КТ;
2. при прекратяване на трудовото правоотношение.
(3) Предоставянето на удостоверението на работника или на служителя се отразява в книгата по чл. 49, ал. 7.

Чл. 49б. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Когато детето е навършило 2-годишна възраст преди 1 август 2004 г., към документите по чл. 49 се прилагат и:
1. декларация съгласно приложение № 5;
2. документи от работодателите, при които работникът или служителят е работил след навършване на 2-годишна възраст на детето, за размера на ползвания отпуск по чл. 165, ал. 1 от Кодекса на труда преди изменението му със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда (ДВ, бр. 52 от 2004 г.).
(2) В удостоверението по чл. 49, ал. 5 се вписват данните по ал. 1, т. 2.

Чл. 49в. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) В случаите по чл. 167а, ал. 2 КТ отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст се ползва от настойника при условията и по реда на чл. 49.
(2) Към заявлението по чл. 49, ал. 1 се прилага и документ за настойничество.
(3) Когато заявлението по чл. 49, ал. 1 се подава от един от родителите на майката или на бащата на детето, към заявлението се прилагат писменото съгласие на настойника и документите по ал. 2.

Чл. 49г. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) В случаите по чл. 167а, ал. 3 КТ отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст се ползва при условията и по реда на чл. 49.
(2) Когато заявлението по ал. 1 се подава от настойника за първи път в предприятието, към него се прилагат документите по чл. 49в, ал. 2 и документ от работодателите, при които са работили родителите на детето след навършване на 2-годишната му възраст, за това дали и в какъв размер е ползван отпуск по чл. 165, ал. 1 КТ преди изменението му и по чл. 167а КТ.
(3) Когато заявлението се подава от един от родителите на майката или на бащата на детето, към заявлението се прилагат писменото съгласие на настойника и документите по ал. 2, както и документ от работодателите, при които е работил настойникът след навършване на 2-годишна възраст на детето, за това дали и в какъв размер е ползвал отпуск по чл. 167а, ал. 3 КТ.

Чл. 49д. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) В случаите по чл. 167а, ал. 4 КТ отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст се ползва при условията и по реда на чл. 49 и 49б.
(2) Когато заявлението по ал. 1 се подава за първи път в предприятието, към него се прилагат и копие от акт за раждане на детето, копие от акт за смърт на другия родител или решение на съда и декларация съгласно приложение № 6.

Приложение № 4 към чл. 49, ал. 5
(Ново - ДВ, бр. 72 от 2004 г.)

Удостоверение
за ползване на отпуск по чл. 167а от Кодекса на труда
за детето ..........................................................,
(трите имена)
родено на ...................... ЕГН ...........................
№ по ред  Наименование, седалище, адрес и БУЛСТАТ на работодателя  Ползван отпуск по чл. 165, ал. 1 КТ преди изменението му от 1 август 2004 г.  Трите имена на лицето, което е ползвало отпуск, и ЕГН (майка, баща, осиновител, осиновителка, настойник)  За времето от ... до ...  Брой календарни дни (месеци)  Подпис на ръководителя или определено длъжностно лице  Печат на работодателя 
1  2  3  4  5  6  7  8 

Забележки: 1. Удостоверението се съхранява в личното досие на работника или на служителя.
2. Колона 2 се попълва от работодателя при издаване на удостоверението, както и от всеки следващ работодател, разрешил ползването на такъв опуск.

Приложение № 5 към чл. 49б, ал. 1, т. 1
Декларация
за ползване на отпуск по чл. 167а, ал. 1
от Кодекса на труда от майката/бащата
(осиновителката/осиновителя) Подписаните:
1. ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .
2. ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ,
декларираме, че за отглеждане на детето ... ... ... ... ... 
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...,
(трите имена на детето)
родено на ... ... ... 20 ... г., ЕГН... ... ... ... ... ..
1. не сме ползвали отпуск по чл. 167а, ал. 1 от Кодекса на
труда;
2. ползвали сме отпуск по чл. 167а, ал. 1 от Кодекса на тру-
да в общ размер ... ... ..месеца и ... ... ... ... ... дни;
3. не сме давали съгласие за ползване на отпуск по чл. 165
от Кодекса на труда преди изменението му от 1 август 2004 г.
от други лица по чл. 164, ал. 3 от Кодекса на труда;
4. давали сме съгласие за ползване от други лица на отпуск
по чл. 165 от Кодекса на труда преди изменението му от 1
август 2004 г. и от него са ползвани ... ... . месеца и
... ... .. дни.
Лицето, което ползва отпуска, се задължава при смърт на де-
тето, при даването му за осиновяване или при настаняването
му в заведение на пълна държавна издръжка да уведоми рабо-
тодателя, за да прекрати разрешения отпуск.
Известно ни е, че за неверни данни носим отговорност по чл.
313 от Наказателния кодекс.
... ... ... . 20 ... г.
Декларатори:  1. ... ... ... ... ... ... ... ..
  2. ... ... ... ... ... ... ... ..

Забележки:

Приложение № 6 към чл. 49д, ал. 2
Декларация 
за ползване на отпуск по чл. 167а, ал. 4 от
Кодекса на труда от родител, който сам се грижи за
отглеждането на детето Подписаният: ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
декларирам, че за отглеждане на детето ... ... ... ... ... .
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...,
(трите имена на детето)
родено на ... ... ... 20 ... г., ЕГН... ... ... ... ... ..
1. не е ползван отпуск по чл. 167а, ал. 4 от Кодекса на труда;
2. ползван е отпуск по чл. 167а, ал. 4 от Кодекса на труда в
размер ... ... . месеца и ... ... .. дни;
3. не се намирам в брак с другия родител и не живея в едно
домакинство с него;
4. другият родител е лишен от родителски права с влязло в
сила решение на съда;
5. другият родител е починал.
Задължавам се при смърт на детето, при даването му за оси-
новяване или при настаняването му в заведение на пълна дър-
жавна издръжка да уведомя предприятието, за да прекрати раз-
решения отпуск.
Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл.
313 от Наказателния кодекс.
... ... ... .20 ... г.
Декларатор:  1. ... ... ... ... ... ... ... ..
  2. ... ... ... ... ... ... ... ..

Забележки:

# 657
А ето и цялата наредба със всички приложения - http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi/31603.html

# 658
Моите 135 дни изтекоха вчера на  28- ми. За разликата до 315 -те дни пак ли трябва да ми издават болничен и ако да - педиатъра ли го издава ? Прочетох го това ,че се подава молба до работодателя, но не ми стана ясно прилага ли се и болничен.

# 659
Болничен не се издава. Можеш да си пуснеш молба в първия работен ден на 2007 г. към работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт