НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 656
  • 819
  •   1
Отговори
# 630
Ти си заварено положение, остава да ти се изплаща от работодател Peace

Аз все още им подавам ЛКК-болничните листове за по един месец за общо заболяване, едва февруари излизам в 45 дни преди раждане и от там насатне майчински, няма ли шанс да се класирам и аз НОИ да ми плащат парите, щото ако чакам на моите, докато си прибера парите, ще дойде време сватба да му вдигаме на детето  smile3507

# 631
... едва февруари излизам в 45 дни преди раждане

В такъв случай ще си получаваш парите от НОИ.  Grinning

# 632
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Ти си заварено положение, остава да ти се изплаща от работодател Peace

Аз все още им подавам ЛКК-болничните листове за по един месец за общо заболяване, едва февруари излизам в 45 дни преди раждане и от там насатне майчински, няма ли шанс да се класирам и аз НОИ да ми плащат парите, щото ако чакам на моите, докато си прибера парите, ще дойде време сватба да му вдигаме на детето  smile3507

Ако болничните за общо заболяване са ти като продължения до изтичането им си получаваш парите за тях от работодателя, но болничния за бременност и раждане си го получаваш от НОИ.

# 633
Супер и аз така си го представях, благодаря!

# 634
  • София
извинявай, че одеве те пропуснах  bouquet
линк не можем да ти дадем, защото информацията е доста, от различни места, а част от нея не е качена никъде.
Вече обясних по горе, че заварените случаи като теб ще продължават да си получават парите от работодател, а не от НОИ. Никакви допълнителни документи не са необходими. Peace

Благодаря много!   bouquet

# 635
  • Пловдив
Първо искам да ви е извиня ако вече сте обсъждали и дискутирали темата,но нямам много време да се ровя във форума
Та значи фирмата към кояте се самоосигурявах ще бъде закрита на 01.01.07.Кое е вярното,че ще  взимам 1 година майчинство от социалните или 2 години като си го взимам директно от НОЙ ?И другото,че се самоосигурявах на 4 часа на 90лв.През тези 9 месеца 90% от тези 90 лв ли ще взимам? Моля ви кажете ако знаете,че мойто счети нищо не знае по този въпрос изобщо какво ли знае тя. bash  все няма време все не стигала до мен да съм ходила да рапитвам в НОЙ че много работа имала.А аз как да отида с това макло дете пък и на мен ли ми е работа това. Ох не ми се говори как може да има такива хора.

До навършване на 9 месеца на детето ти е гарантирана МРЗ, ако осигурителния ти доход е под нея.
Ще получаваш болничен само ако си осигурявана на по-големия процент за ДОО поне 6 месеца назад.

Варианта да получаваш майчинство до 2 години на детето е да намериш фирма, която да те назначи на трудов договор след изтичане на болничния например.
Моя случай е аналогичен само дето детето ми е по-голямо. Предстои на 01.01.2007 г. да  закрият предприятието в което работя. Баща ми има фирма и вероятно ще ми направи един фиктивен трудов договор за да подължа да си получавам майчинството.
Въпроса ми е. След като този договор ще е от 01.01.2007 г.  от НОИ директно ли ще си получавам майчинството трябва да го теглим пак от там но чрез фирмата на баща ми?
Здравейте, позволих си да върна няколко въпроси по които вече е отговаряно защото вчера бях до НОИ и направих консултация с инспекторите там. По повод на моя случай /пълна ликвидация на фирма по време на майчинство/ и въпроса имам ли право да получавам майчинство от НОИ ми отговориха на основание чл.10, ал. 2 от Наредбата за елементите на възнаграждението и доходите върху които се правят осигурителни вноски, имам право да получавам въпросното обезщетение от НОИ.
Пълния текст в наредбата е:
 "Чл. 10. (Нов – ДВ, бр. 21 от 2004 г.) (1) Паричните обезщетения за временна неработоспособност, помощите и другите обезщетения по държавното обществено осигуряване се изплащат по реда и в сроковете по чл. 40, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.
   (2) Териториалните поделения на Националния осигурителен институт могат да извършат плащанията по ал. 1 на лицата, придобили право за получаването им след приключване на производство по ликвидация или прекратяване на осигурителя."
Ами това, е с копие от декларацията по чл. 164 от КТ, и служебна бележка до кога сте получавали майчинството от ликвидираната фирма можете да поискате от НОИ да продължи да ви изплаща майчинството.

Последна редакция: чт, 28 дек 2006, 15:25 от Linkata

# 636
Имам следното питане след 135 те дена болничен ли се води или отпуск?!? и може ли да се прехвърля на друг човек в случая- баба?

# 637
Имам следното питане след 135 те дена болничен ли се води или отпуск?!? и може ли да се прехвърля на друг човек в случая- баба?

Болничен, но се подава молба за продължението му след 135 дни.

# 638
Извинявам се ако е обсъждано вече,но нямам възможност да чета назад.Аз съм от 1 месец в майчинство. Сега за да продължа да вземам 90% от заплатата каква молба трябва да подам. В свободен текст или си има готова форма. И като я подам след 01.01.2007 нали не е късно.
Благодаря предварително!  bouquet

# 639
Молбата е свободен текс и се подава към работодателя. Хубаво е да я подадеш в първия работен ден след празниците, за да не губиш нито ден.

# 640
Весела Коледа и Щастлива Нова Година!
Желая на всички здраве, радост, топлина и уют в домовете и душите ви!

# 641
  • В света на мечтите

Болничен, но се подава молба за продължението му след 135 дни.

А след като е болничен ползва ли се закрила от уволнение по КТ както при досегашните 135 дни болнични?

# 642
А след като е болничен ползва ли се закрила от уволнение по КТ както при досегашните 135 дни болнични?

Да разбира се, докато си в болнични, по условията на КТ, не можеш да бъдеш уволнена.

Историята познава не един и два случая, когато някой сгазва лука и първата му работа е да излезе в болнични....  Wink

# 643
Болничен, не може да се прехвърля

# 644
ЧЕСТИТА КОЛЕДА   НА ВСИЧКИ ОТ СДРУЖЕНИЕТО, КОИТО РАБОТЯТ НЕУМОРНО В ПОМОЩ ЗА МАЙКИТЕ И ДЕЦАТА.
ПОЖЕЛАВАМ ИМ МНОГО ЗДРАВЕ, ЩАСТИЕ И КЪСМЕТ НА ТЯХ И ТЯХНИТЕ СЕМЕЙСТВА.

newsm51 Wine Glass
]
Благодаря ти   bouquet, желая ти Весела Коледа и на теб и семейството ти, найвече децата ни да са живи и здрави Praynig

liliakar и на теб най-сърдечни пожелания за Коледа Hug

Общи условия

Активация на акаунт