НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 276
  • 819
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте,искам да попитам!45 дни преди термина започват от 17.02!Та,аз като взема болничният от гениколога си го нося на работодателя!Питането ми е следното,някакви документи в НОИ аз трябвали да нося?Държавен служител съм!ДО СЕГА СЪМ БИЛА 5 МЕСЕЦА БОЛНИЧНИ ПОРАДИ ОБЩО ЗАБОЛЯВАНЕ!

Като си вземете болничния, го носите на работодателя си. Той попълва необходимата информация и после ви го връща, за да си го представите в НОИ. Вашия болничен ще се изплаща от НОИ, а не от работодателя.
Още не ми е известно да е излязла инструкция за това какъв ще е точно реда и какви документи ще са необходими, но до 17.02 със сигурност ще се е изяснила процедурата.

Зина, аз бях останал с впечатлението (четейки тук в темата), че в крайна сметка работодателят носи болничните и другите необходими документи за изплащане на обезщетения в НОИ и след това от НОИ пресмятат размера на обезщетението и го превеждат директно на осигуренотто лице. В грешка ли съм?

# 736
Здравейте,искам да попитам!45 дни преди термина започват от 17.02!Та,аз като взема болничният от гениколога си го нося на работодателя!Питането ми е следното,някакви документи в НОИ аз трябвали да нося?Държавен служител съм!ДО СЕГА СЪМ БИЛА 5 МЕСЕЦА БОЛНИЧНИ ПОРАДИ ОБЩО ЗАБОЛЯВАНЕ!

Като си вземете болничния, го носите на работодателя си. Той попълва необходимата информация и после ви го връща, за да си го представите в НОИ. Вашия болничен ще се изплаща от НОИ, а не от работодателя.
Още не ми е известно да е излязла инструкция за това какъв ще е точно реда и какви документи ще са необходими, но до 17.02 със сигурност ще се е изяснила процедурата.

Зина, аз бях останал с впечатлението (четейки тук в темата), че в крайна сметка работодателят носи болничните и другите необходими документи за изплащане на обезщетения в НОИ и след това от НОИ пресмятат размера на обезщетението и го превеждат директно на осигуренотто лице. В грешка ли съм?

Все още няма инструкция на сайта на НОИ. При всички положения всеки ще има право и сам да представя болничния си лист. А дали по някакъв начин ще бъде вменено задължение на работодателите да представят болничните листове от името на служителите - това предстои да разберем.

# 737
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Предварително се извинявам, защото съм сигурна, че въпросите, които ще задам, са вече обсъдени по-нагоре, но много теми са се натрупали с по още повече страници и нямам възможност да прочета всичко. Ще съм ви благодарна, ако ми отговорите конкретно в моя случай как е най-добре да постъпя, или ако ми посочите към коя страница / към кой случай да се насоча, за да си отговоря сама на въпросите. Simple Smile

Значи, преди 3 дни разбрах, че съм бременна. Laughing Освен положителните емоции около този новогодишен подарък, веднага ми опря ножът до кокала с майчинството, понеже ме осигуряват на минимална работна заплата, а реално заплатата ми чисто е около пет пъти по-висока. Допълнително работя на хонорар в друга фирма - там взимам около 200лв месечно, но тези пари никъде не се декларират. С други думи взимам над 1000лв на месец, а ме осигуряват на 160 (180 от тази година, доколкото разбирам от горепрочетеното). Смятам да се обърна към основния си работодател с молба да ми увеличи осигурителната сума, като ако трябва, ще му доплащам, каквото желае. Но явно трябва да се задействам до седмица-две, за да имам по-реални осигуровки и през 6-те месеца, предхождащи майчинството. Обръщам се към вас, понеже бих искала да отправя молбата си към работодателя ми, като изисквам от него максималното реално, което бих могла да получа.
1. Ако поискам изведнъж да започнат да ме осигуряват на 900лв заплата, предполагам, че чисто счетоводно това не може да се осъществи - т.е. да ми увеличат заплатата по документи изведнъж с около 5 пъти, като с години съм била осигурявана на минималната заплата, а и във фирмата всички са осигурявани по този начин?!?
2. Разбрах, че има и някакъв таван на майчинството, т.е. над определена сума (която не ми стана ясно дали надскачам или не с реалните си доходи) е безсмислено да се плащат допълнителни осигуровки, въпросът ми е какъв е таванът?
3. Другия вариант, който обмислям, е да се обърна към втория си работодател с молба да декларирам под формата на хонорари приходите от него (които не са големи, но поне е нещо). От попрочетеното оттук-оттам останах с впечатлението, че всички приходи, които имаме (макар и от различни работодатели и без значение от типа на договора - постоянен или на хонорар), се имат предвид при определяне сумата на общото месечно възнаграждение от последните шест месеца, дали съм разбрала правилно?

Първо - Четито за бременността  Hug
1. Няма никаква счетовдна пречка да се промени осигурителния ти доход, нито някакъв закон го забранява - за по-достоверно може да се промени и длъжността, на която си осигурена, но това не е задължително.
2. Има максимален осигурителен доход, т.е. това е таван за осигуряването - сумата е около 1400 лева / не запомних точно колко е за 2007 г. /. Принципно обезщетението / болничният /, който ще получаваш е приблизително равен на нетното възнаграждение на лицето и варира според работните дни за съответния месец. И да искаш не можеш да надвишаваш максималния осигурителен доход за осигуряване, като става въпрос за сума от всичките ти доходи за съответния месец.
3. Хонорар - имаш предвид граждански договор  newsm78 При него осигуровките са само за пенсия, а не за общо заболяване и майчинство, т.е. не влизат тези доходи в базата за болничен, дори да ги отчиташ и облагаш реално.

# 738
здравейте!
Аз мога да се възползвам от новите промени за 15 дни - до 15 януари 2007 г.
Досега съм взимала майчинство по 160 лв. на месец.
Какво ще стане с майчинството ми за януари ако взема болничния за 15 дни - ще взема и 90 лв. майчинство ли?

Ако имаш в предвид болничните до 315 календарни дни - получаваш само това обезщетение за съответния период, приблизително като сума равно за болничния за бременност и раждане, който си получавала 135 дни при раждането.

# 739
Здравейте и Честита Нова Година!Дано тя да е по-добра и успешна за всики!
Предварително се иажинявам ако въпроса,който задавам е вече обсъждан,но неуспях да прочета всичко.
Та ето го и казуса:От 01.01.07 съм в болничен (45 дни преди раждане).В същото време имам детенце на 1година и 7месеца,за което до сега получавах 50% от майчинството.Въпросът ми е:ще продължа ли да получавам тези 50% до навършване на 2години на голямото детенце(29.05.07) или ще ми бъдат спрени.Къде да прочете закона счетоводителката ни,че и тя е затруднена с даването на компетентен отговор.Благодаря ви предварително.

Имаш право на 50 % от майчинството за първото дете през времето, в което си в болничен, до навършване от него на 2 години - чл. 54 ал. 1 от КСО.

# 740

Преди да започнеш да правиш това обаче, трябва да изясниш един проблем. С кого е сключен договора ти към момента. Защото старият ти шеф не може да те освободи от новата си фирма, при положение, че ти нямаш договор с тази нова фирма. Ако договорът ти в действителност не е прехвърлен, това означава, че могат да те освободят само от старата ти фирма, защото ти там се водиш на работа. От там следва да ти се изплаща и майчинството.

Трудовите договори се сключват с фирмата, представлявана от еди-кой си. Те не се сключват със самия представляващ! Съответно това, че представляващия е друг, не прави договорите невалидни.

Още едно доизясняване :
Той няма нова фирма . Просто го махат него и фирмата му и на негово място идва нов човек с нова фирма негова която почва да работи обектите. Незнам как да го обесня по лесно ... Става дума за видеотеки и е малко объркано наистина. Просто тези обекти са прехвърлени на друг човек . "ВеБе" ЕООД гр. пазарджик според последни данни продължава да си съществува и до момента ... не е закрита . И управител на тая фирма си е пак той .
Още едно доиз

Значи фирма ВеБе си ти дължи парите. Можеш да заведеш иск за тези плащания, но имай предвид, че законовия срок за подобни претенции е 2 месеца след прекратяване на договора. Внимавай да не го изпуснеш.
Трудовите дела са безплатни за ищците. А зада улесниш нещата можеш ( ако имаш време, разбира се ) да изпратиш препоръчано с обратна разписка едно писмо до този управител, в което го приканваш в срок от, да речем 7 дни, да ти изплати съответните суми ( които изброяваш ). Ако той не извърши плащането, на практика разполагаш с отказ. Така ще ти е още по-лесно.

# 741
Здравейте и Честита Нова Година!Дано тя да е по-добра и успешна за всики!
Предварително се иажинявам ако въпроса,който задавам е вече обсъждан,но неуспях да прочета всичко.
Та ето го и казуса:От 01.01.07 съм в болничен (45 дни преди раждане).В същото време имам детенце на 1година и 7месеца,за което до сега получавах 50% от майчинството.Въпросът ми е:ще продължа ли да получавам тези 50% до навършване на 2години на голямото детенце(29.05.07) или ще ми бъдат спрени.Къде да прочете закона счетоводителката ни,че и тя е затруднена с даването на компетентен отговор.Благодаря ви предварително.

Ако имате право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години и не го ползвате, имате право на 50% обезщетение ( чл.164, ал.5 от КТ ). Никъде няма ограничение по отношение на причините, които са довели до това да не ползвате този отпуск. Дали сте в друг вид отпуск, в болничен или работите, няма значение.

# 742
Здравейте! Честита Нова Година на всички с пожелания за много здраве и щастие ! Моля ви да ми кажете примерния текст за молбата, която трябва да бъде попълнена за тези 315 дни. На 27.12.2006г. ми изтече болничния за 135 дни и бях пуснала молба за отпуск по майчинство и декларацията. Сега обаче не знам какво да напиша в новата молба.  newsm78    Предварително благодаря !!   bouquet

Моля, на осн. чл.163 от КТ да ми бъде разрешено ползването на отпуск за бременност, раждане и отглеждане на малко дете за детето.........( трите имена и ЕГН ) в размер на еди-колко си дни, считано от еди-коя си дата.

# 743
Моля да ми поясните, ако вече се знае - от 13 септември ми изтече болничния и съм в майчинство. Значи, пускам молба, декларация и т.н. за остатъка от около 2 месеца за болнични /315 минус 135 дни/ и какво става - 1.едновременно с това съм в майчинство и получавам двете суми - за болничен и майчинство или 2. излизам в болнични, прекратява се майчинството и след това излизам пак в майчинсво с наново писане на молба и т.н. след изтичанего на разликата от 315 минус 135 дни

# 744
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Първо - Четито за бременността  Hug
1. Няма никаква счетовдна пречка да се промени осигурителния ти доход, нито някакъв закон го забранява - за по-достоверно може да се промени и длъжността, на която си осигурена, но това не е задължително.
2. Има максимален осигурителен доход, т.е. това е таван за осигуряването - сумата е около 1400 лева / не запомних точно колко е за 2007 г. /. Принципно обезщетението / болничният /, който ще получаваш е приблизително равен на нетното възнаграждение на лицето и варира според работните дни за съответния месец. И да искаш не можеш да надвишаваш максималния осигурителен доход за осигуряване, като става въпрос за сума от всичките ти доходи за съответния месец.
3. Хонорар - имаш предвид граждански договор  newsm78 При него осигуровките са само за пенсия, а не за общо заболяване и майчинство, т.е. не влизат тези доходи в базата за болничен, дори да ги отчиташ и облагаш реално.

Incandescent, благодаря ти много за изчерпателния и ясен отговор!  bouquet  bouquet  bouquet

За хонорара - нямам никакъв договор, просто върша определена работа и ми се плаща на ръка за нея. Но ми стана ясно, че гражданският договор, който бих могла да подпиша с втората фирма, не би ми свършил работа в момента.
Аз търся втори вариант, ако основният ми работодател се дръпне по някакъв начин Sad, затова така разпитвам. А възможно ли е да се работи по два трудови договора паралелно в такъв случай (към различни фирми), като се има предвид, че по първия работя на 8-часов работен ден? /Дано нямам проблеми с работодателя ми, но искам да знам дали имам друг вариант за действие, ако той откаже да ми съдейства/

# 745
  • София
Цитат
Цитат на: renni79 в сряда, 03 януари 2007, 14:33
здравейте!
Какво ще стане с майчинството ми за януари ако взема болничния за 15 дни - ще взема и 90 лв. майчинство ли?

Ако имаш в предвид болничните до 315 календарни дни - получаваш само това обезщетение за съответния период, приблизително като сума равно за болничния за бременност и раждане, който си получавала 135 дни при раждането.

По- точно питах дали за януари 2007 ще имам право на 180 лв. майчинство? щом взема за половината месец от болничния, тогава за оставащите 15 дни ще взема майчинство 90 лв, така ли?

# 746
Цитат
Цитат на: renni79 в сряда, 03 януари 2007, 14:33
здравейте!

По- точно питах дали за януари 2007 ще имам право на 180 лв. майчинство? щом взема за половината месец от болничния, тогава за оставащите 15 дни ще взема майчинство 90 лв, така ли?

да  Peace

# 747
Искам да се коригирам по-горе - получавам остатъка от 315 минус / 135 + дните, оставащи до края на календарната година 2006/. Това го получавам като сума, а продължавам да се водя в майчинство, или съм излязла отново в болнични до около 11 март някъде ми се пада и отново подновявам майчинството - какво е фактическото положение на нещата?

# 748
Хиляди благодарности на Incandescent  и zinaSt за бързия и компетентен  отговор.

Последна редакция: ср, 03 яну 2007, 19:03 от бен

# 749
[center]В утрото на Новата година,
с блясъка на идващите дни,
нека радостта не ви отминава,
с щастие и обич ви дарява
!  
[/center]

Весела и щастлива 2007 година на вас и на малките ви слънца!Така сега на въпросите: Simple Smile
1.Аз съм излязла в болнични за отглеждане на  дете на 04.04.2006(това са ми 45-те дни преди раждане)Та въпроса ми колко дни ми остават да ползвам след 01.01.07(като част от Август и целия Септември съм си ползвала полагаемия платен годишен отпуск)?
2.Как следва да ми се изчислят тези полагаеми дни по новите наредби?Ще ми се вземе дохода 6 месеца назад,считано от 01.01.07 (т.е. ще ми се вземе дохода за юли,август,септември,октомври,ноември и декември 2006) или..... как newsm78?
Благодаря ви предварително за отговорите,защото знам че вие ще подредите кашата в главата ми  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт