Всякакви въпроси относно хладилниците. Тема N3.

• 49 437
  • 944
  •   1
Отговори
# 840
Така... Попрочетох назад и гледам препоръчате основно LG и Бош, и  да има отделения за плодове и зеленчуци и отделно за месо.Ще отидем да разгледаме, дано и консултантите разбират като вас.
Обаче сега имам друг въпрос-На коя верига е добро гаранционното обслужване? Имаме Техномаркет, Технополис и Зора. А последно от Техномаркет така ни пре**аха с една ел. тротинетка.......
Гаранционното обслужване не е на нито една верига, а е фирмено. Гранцията се обслужва от оторизирани фирмени сервизи.
На "консултанти" не се доврявайте. Повечето плямпат глупости, за които им се плаща и за които не им се плаща.
Горещо Ви съветвам импулсивни покупки да не правите. Набележете моделите и се консултирайте.

# 841
teta75, ако и на Ноу фрост  са амортизирани уплътненията и него ще размразява.

А защо да се амортизират уплътненията? Те ще се амортизират след години, или? Защо в сегашно време дсте писала - са амортизирани?

Пък и ако се, не е като да са винаги и задължително така да стане, така че поне до този неизвестен бъдещ момент няма да размразява. То вечни неща няма отдавна, така че...

# 842
  • гр. Варна
В момента сме с един 15+ годишен Индезит,обаче е със скъсани уплътнения и ми омръзна да го размразявам.
Сменете си уплътненията. Лесно е. Компресорите на тези +15г са надеждни. Заради едни копчета нов балтон купувате Relaxed . https://apogee99.com/?main_page=index&cPath=2_50&special_filter= … r_filter%5B%5D=12
teta75, bebcheto размразява, заради скъсани уплътнения. Вие написахте да си купи Ноу фрост и няма да размразява. Репликата ми бе, че Ноу фрост със скъсани уплътнения също ще има нужда от размразяване.
Скрит текст:
Ей така става като я няма комуникацията "на живо" и като (в случая аз) не съм добър писател. А и добър оратор не съм
.

# 843
Да, сега те разбрах.

МислАта ми беше, че и нов да купи, ако е  без ноу фрост, ще трябва да размразява пак, а понеже й е омръзнало, за това предложих ноу фрост да е...

А че новата техника е все по-калпава, съм съгласна....и то много!!

# 844
Здравейте,
Мисля, че е обсъждан този хладилник:
https://www.technopolis.bg/bg/Hladilnici-s-frizer/Hladilnik-s-fr … 17-FPAAA/p/660133
От поне година го гледаме и ни грабна с общото си разположение - двете отделни чекмеджета за фризера, двете отварящи една към друга врати, ширината от 70 см. Марката минава за добра, а 6-те години гаранция на уреда + 12 компресора са си бонус.
Обаче като го разглеждахме, инж. БашТаткова много силно се усъмни в надежността на механизма за уплътняване между двете вертикални врати.
Скрит текст:
Съвсем лаишки обяснено - лентата, която при затворено положение е между двете врати, е монтирана на ос към лявата врата като горната и долната й част влизат в улей към корпуса. При отваряне излиза и прави ротация на 90 градуса. При затваряне пак влиза в улея и прави обратната ротация. (Обяснявам по памет, а и да е пред мене трудно ще надскоча себе си.)
Като погледнахме ширината на вратите, в повечето случаи ще се наложи да се отварят и двете.
10 години по 300 дни вкъщи по 20 отваряния, общо 60 хиляди... Съмнява ме това чудо да издържи толкова.
И въпросът не е само в парите, а и че ще трябва това чудо, ако отиде в небитието да се сваля, респ. да се качва друг.
Питането ми е дали някой е ползвал такъв хладилник по-дълго време, дори и година да е, и да има проблем с този механизъм.

# 845
  • София
Скрит текст:
но чекмеджето е с отделно охлаждане и фиксирана температура - около 0,5 градуса. В останалата част на хладилника, вие си задавате температура по обичайния начин, от 3 до 9 примерно.

Обаче на пазара има много хладилници, които са със същото наглед чекмедже, с написано на него „фреш“, само че то не е с отделно охлаждане и температурата в него си е колкото в целия хладилник, примерно 5-7 градуса, което не е нищо по-различно от хладилниците с пластмасови кутии за зеленчуци, които познаваме от над 30 години.
Има отделен изпарител за това чекмедже?
В плюсовата част на никой хладилник температурите по зони не са еднакви и затова са разделени с рафтове, като са дадени указания на кой рафт какво да се съхранява. Най-горе е най-висока температурата.

Отделен изпарител няма, то се вижда. Предполагам, че просто осигуряват на чекмеджето относително по-голяма контактна повърхност с изпарителя, отколкото е тази на останалата част от хладилника. В допълнение използват и това, че долната част е естествено по-студена.

Според това видео, Liebherr в техния BioFresh използват принудена конвекция чрез вентилатора на хладилната част: https://youtu.be/DGD0rmPAezw. Възможно е и Bosch да я използват във VitaFresh-а.

При full no frost хладилниците вече е лесно - там просто слагат по-големи отвори за студения въздух в областта на чекмеджетата. Някои модели на тези отвори имат и клапи, чрез които може да регулираш температурата в някакъв диапазон, примерно от -1 до +3 градуса.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 02:24 от Vilemina

# 846
Здравейте, хладилникът ни спря да охлажда, т.е. се развали. Техник каза, че няма как да го поправи, а много си го харесвах, защото е само хладилник, без фризерна част и достатъчно голям да побере голямо семейство(марката е Фагор) и сме в търсене на нов хладилник. Какъв хладилник бихте ми препоръчали с една врата, около 1,80 висок, no frost, и по възможност да не е за 2 000лв? Към коя марка да се насоча?

# 847
  • София
Здравейте, хладилникът ни спря да охлажда, т.е. се развали. Техник каза, че няма как да го поправи, а много си го харесвах, защото е само хладилник, без фризерна част и достатъчно голям да побере голямо семейство(марката е Фагор) и сме в търсене на нов хладилник. Какъв хладилник бихте ми препоръчали с една врата, около 1,80 висок, no frost, и по възможност да не е за 2 000лв? Към коя марка да се насоча?

Като е само хладилник няма нужда да е НоФрост, дори не знам да съществуват такива. Така или иначе, хладилниците се саморазмразяват.

Като марка бих препоръчала Бош, защото имам два такива, наред с няколко други. Бих препоръчала и Либхер, какъвто имам в основното ни жилище, но може би са малко по-скъпи.

П.П. Оказва се обратното: при Бош няма голям избор, има само един модел, който е по-скъп от сходен Либхер. В големите вериги цената му е по-висока, но при някои търговци го има на цена около 1700 лв:

https://electron.bg/bosch-ksv36biep-seriia-svobodnostoiasht-hlad … tci-p-342851.html

https://technika.bg/product/32919/hladilnik-bosch-ksv36biep-5-go … ni-garantsia.html

Либхер имат модел за 1500 лв, който на места поже да се намери и за по-малко от 1400 лв:

https://technika.bg/product/39606/hladilnik-liebherr-rsfe-5220-p … ni-garantsia.html

Мисля, че като функции и параметри са доста сходни, но Либхер предлага по-голям вътрешен обем. И двата имат фреш зона за плодове и зеленчуци, но нямат за месо и млечни продукти. И двата в момента са с 5 години гаранция. Има голяма вероятност Либхер да е с по-добър компресор от Бош, но за момента не мога да кажа със сигурност. Ако аз бях във вашата ситуация, бих грабнала Либхера.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 19:31 от Vilemina

# 848
Бях заглеждала този, преди да вземем нашия side by side
https://techmart.bg/%D0%A5%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D … 20LG%20GLT51PZGSZ

# 849
Още един глас за него. Total No Frost технология.

# 850
След като хладилникът ми Тека се повреди само 10 дни след края на гаранцията, започна голямото ровене за нов, за да не се налага да купувам отново същата марка. Проблемът е, че мястото ми позволява само определени параметри, а те не се срещат често.

Намерих един подходящ марка Vivax - страхотна цена, 5 г. гаранция, какво повече да иска човек. Но когато попитах как се процедира при повреда ми казаха, че ще трябва да им го върна в сервиза, за да го ремонтират. На косъм съм да се откажа само заради това - досега са идвали на място техници, когато се е налагало, все пак не е лаптоп да го разнасям насам-натам...

Въпросът ми е няма ли някакви правила техниците да ходят на място при гаранционна повреда на голяма техника?

# 851
  • София
След като хладилникът ми Тека се повреди само 10 дни след края на гаранцията, започна голямото ровене за нов, за да не се налага да купувам отново същата марка. Проблемът е, че мястото ми позволява само определени параметри, а те не се срещат често.

Намерих един подходящ марка Vivax - страхотна цена, 5 г. гаранция, какво повече да иска човек. Но когато попитах как се процедира при повреда ми казаха, че ще трябва да им го върна в сервиза, за да го ремонтират. На косъм съм да се откажа само заради това - досега са идвали на място техници, когато се е налагало, все пак не е лаптоп да го разнасям насам-натам...

Въпросът ми е няма ли някакви правила техниците да ходят на място при гаранционна повреда на голяма техника?

Не мисля, че има такива правила, но дори и да има, те няма да ви спасят от избора на лоша техника. Вместо 2 евтини хладилника, които да изкарат 2 х 5 г., по-добре си вземете един по-скъп, който да изкара поне 10 без да ви създава ядове.

Този Vivax най-вероятно се произвежда в Китай, както и климатиците от същата марка, и е проектиран с ресурс не повече от 5 години.

Това е цената на „страхотната цена“. За да може нещо да е евтино, производителят му трябва да е спестил от нещо. Спестили са от ресурса, спестяват и от сервиза.

Не знам кой модел сте гледали, това е произволно избран:

Хладилник VIVAXХладилник Midea
https://techcom.bg/product/cf-278-w/https://www.technostore.az/lang/ru/product/kupit-holodilnik-mide … dit-cena-i-otzivi

# 852
Има такива правила и те са в закона.
Там пише че при повреда в гаранц.срок,  клиентът не трябва да понася никакви неудобства и не плаща нищо за ремонт, вкл.и за транспорт!
Явно търговец е ненадежден и недоказан, не спазва закона, щом така ви е казал
Съветът ми е да изберете доказан магазин за покупката.

# 853

Не си давайте парите за боклуци. Wilemina Ви е показала. Дайте размери и бюджет, за да помогнем.
Зависи каква е повредата може да се ремонтира и на място, ако повредата позволява.

# 854
Благодаря за мненията, момичета Flowers Hibiscus

Търся малък хладилник, който може да бъде с дълбочина до 55 см. Затова изборът ми е ограничен - повечето марки са с дълбочина 60 см. Няма проблем да дам повече пари, само да не се налага да се занимавам с влачене на голяма техника през 5 години, но вече не вярвам на марки... Тека се водят немска марка, но хладилниците им са китайски. VIVAX са хърватски - разбира се, и те може да се правят с китайски части. Всички други, които гледах с подобен размер, обаче имат камера 10 литра, а това е доста малко - една замразена пица не може да влезе Simple Smile Само тези два модела - Тека TS1 138 EU и VIVAX TTR-98 имат такава дълбочина и камера 14 литра.

Наистина ще бъда много благодарна, ако имате предложение за хладилник от добър търговец с такива параметри - дълбочина до 55 см и камера 14 литра. Другите ми размери за височина и ширина на хладилника позволяват повече свобода Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт