В Бон Апети говорят за кърмене и късно захранване!!!

  • 12 602
  • 96
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 230
Личеше си,че мног силно подкрепя кърменето.
Много симпатична лекарка.
Познавам режисьорката на предаването, от която знам, че подкрепя кърменето, ама до към 6 месеца. Аз като и казах, че още я кърмя, тя каза, че според лекарката не било хубаво вече newsm78 Разказвала им за детенце на годинка,тичащо в парка и дърпащо дрехата на майка си, за да суче. Надявам се да не я е разбрала правилно.
В тази връзка - в днешното предаване втората рецепта беше препоръчана за заместване на следобедното кърмене Thinking. Та така вместо кърма сухо млекце!?!

# 46
  • Мнения: 61

   Благодаря! Тъкмо се чудех как да разбера новите рецепти,че не можах да гледам предаването.  bouquet
   Кога ще е следващото

# 47
  • Мнения: 273
Следващата среща е на 25 април, сряда и ще готвят
  - Телешко с грах (за деца над 8-месечна възраст)
  - Ягоди с извара (за деца над 1 година).


# 48
  • Мнения: 126
Това за сухото мляко и мен ме обърка - аз все още не съм заместила кърмене, но съм въвела почти всички храни допустими възрастта на бебока, включително съм давала готово пюре със сухо мляко. Затова реших, че мога да приготвя рецептата с грис / ако е само с вода грисът става не много вкусен/. Зачудих се какво да е млякото и взех от това на Нестле - да, ама на кутията пише, че не се препоръчва за хранене на кърмачета до 12 месеца - та малко се зачудих и направих рецептата само с вода за всеки случай. Не зная как да разбирам този надпис - може би имат предвид да не се ползва за основно мляко на бебетата или пък препоръчват въобще да не се дава на деца под годинка newsm78 Ако е така и ако сухото мляко е ок /при деца без алергични проблеми разбира се /, то какво да е това сухо мляко newsm78 Обадих се на нашето педи, но тя ми каза че мога вече и прясно да давам и да не се чудя, но този неин съвет, както и предишни по отношение на храненето, ще го пропусна

# 49
  • Мнения: 3 161
Току що гледах това - Иван Звездев пита педиатърката (не чух името) защо няма единни критерии за храненето на децата и тя каза, че в момента в Министерството работят по сформирането на група с видни педиатри и нутриционисти и скоро ще има единна концепция. Спомена също, че късното захранване е за предпочитане, а попарката с вино и други бабини рецепти са аут  Laughing.

# 50
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 827
Ха дано Simple Smile че за таз единна концепция ни се изчака чакането Laughing
Но е чудесно, че по национална телевизия в гледано предаване все пак се казват неща като захранване след 6 месец.

# 51
  • Мнения: 3 161
Благодаря за преместването - не знаех къде е темата и пуснах нова.

# 52
  Simple SmileНякой може ли да помести рецептите от 25.04., че не съм го гледала предаването. Кога е следващата рецепта в Бон апети. Предварително ви Благодаря мами!  bouquet

# 53
  • Мнения: 1 427
Току що гледах това - Иван Звездев пита педиатърката (не чух името) защо няма единни критерии за храненето на децата и тя каза, че в момента в Министерството работят по сформирането на група с видни педиатри и нутриционисти и скоро ще има единна концепция. Спомена също, че късното захранване е за предпочитане, а попарката с вино и други бабини рецепти са аут  Laughing.
Ха дано! И по-скоро да стане, че ми писна да слушам компетентни педиатри!

# 54
  • Мнения: 2 614
Ето това са рецептите, които имам аз, дано са ви от полза! Peace

Каша с овесени ядки
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър

Списък на необходимите продукти:

(за 1 порция)
1 банан
1/2 ябълка
90 мл адаптирано мляко
20 г овесени ядки

Начин на приготвяне:
 1. Овесените ядки се смилат фино.
 2. След това се сипват в тенджера, заливат се с вряла вода в съотношение 1:1 1/2 и се сваряват.
 3. В купичка се сипват 3 равни лъжици адаптирано мляко и се разтварят в 90 мл преварена вода.
 4. Сварените овесени ядки се оставят да се охладят, след което се заливат с адаптираното мляко.
 5. Ябълката се обелва и се настъргва. Бананът се пасира в блендер.
 6. Плодовете се прибавят към ядките, кашата се разбърква и е готова за консумация.

Телешко със зеленчуци
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър

Списък на необходимите продукти:

(за 2 порции)
150 г замразен зелен фасул
50 г телешки шол
1 резен целина (30 г)
1 малък картоф
1 морков
1/2 глава лук
2-3 стръка магданоз
1 ч. л. краве масло (15 г)
 
Начин на приготвяне:
 1. Месото се нарязва на парчета, лукът – наситно. Маслото се загрява в тенджера, слага се нарязаното месо и се задушава за кратко.
  2. Прибавя се лукът и веднага се налива гореща вода (колкото да покрие продуктите). Вари се в тенжера под налягане до готовност.
  3. Обеленият картоф и целината се нарязват надребно.
  4. Морковът се почиства и също се нарязва на малки парченца.
  5. Нарязаните зеленчуци се прибавят към телешкото заедно със зеления фасул. След като налягането в тенджерата се вдигне, продуктите се варят още 10 минути.
  6. Когато е готово, ястието се пасира. Накрая се поръсва с нарязан наситно магданоз.

Пюре със спанак
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър

Списък на необходимите продукти:

60 г спанак
1 картоф (30 г)
1 морков (30 г)
30 г ориз
30 г сирене

Начин на приготвяне:
 1. Картофът се обелва и се настъргва на по-едро ренде.
 2. Морковът се почиства и също се настъргва.
 3. Зеленчуците се слагат в тенджера, задушават се за 30-40 секунди и се сипва оризът.
 4. Наливат се около 100 мл вода, разбърква се и се похлупва.
 5. Измитият и отцеден от водата спанак се нарязва наедро.
 6. Нарязаният спанак се прибавя в тенджерата при останалите продукти и се задушава до кулинарна готовност.
 7. Накрая ястието се пресипва в каната на пасатор, добавя се сиренето и всичко се пасира.

Оризова каша с банан
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър

Списък на необходимите продукти:

1 банан
4 с. л. готова оризова каша


Начин на приготвяне:
 1. Оризовата каша се сипва в купичка и се залива със 100 мл вода.
 2. Разбърква се и се оставя да престои известно време, за да набъбне.
 3. Бананът се обелва и се намачква.
 4. Намачканият банан се залива с кашата и се разбърква, за да се смесят добре.


Закуска с елда и сирене
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър


 Списък на необходимите продукти:

50 г обезсолено сирене
1/2 к. ч. елда
1/2 ч. л. краве масло
 
Начин на приготвяне:
 1. Елдата се сипва в тенджера и се залива с две части вода (1 к. ч.). Вари се около 10-15 минути.
 2. При варенето елдата набъбва, като поема цялата течност. Когато е готова, се оставя да се задуши под капак около 10 минути.
 3. Към сварената елда се добавят сиренето и маслото и всичко се намачка добре.
 4. Любопитно: Елдата съдържа голямо количество фолиева киселина, желязо, белтъци и аминокиселини и е добър заместител на месото.

Плодово-зеленчукова каша с овесени ядки
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър

 
 Списък на необходимите продукти:

30 мл адаптирано мляко
20 г овесени ядки
1 морков
1 ябълка
 
Начин на приготвяне:
 1. Морковът се почиства, нарязва се на парчета и се сварява на пара.
 2. Овесените ядки се сипват в тенджера, добавят се парчетата морков и се сваряват заедно.
 3. Ябълката се обелва и се настъргва.
 4. Настърганата ябълка се добавя към ядките и моркова и всичко се намачква добре.
 5. Накрая се налива адаптираното мляко.
 6. Кашата се разбърква и е готова за консумация.

Пюре с броколи и сирене
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър

Списък на необходимите продукти:

70-80 г броколи
50 г сирене
1 картоф
30 мл адаптирано мляко
 
Начин на приготвяне:

 1. Броколите се накъсват на розички, картофът се обелва и се нарязва на кубчета.
 2. Зеленчуците се сваряват на пара.
 3. Сиренето се залива с вода и се оставя да престои, за да се обезсоли.
 4. Сварените броколи и картофи се слагат в купата на пасатор.
 5. Добавя се обезсоленото сирене, налива се адаптираното мляко и се пасира, докато се получи еднородна смес.

Каша от грис
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър

Списък на необходимите продукти:

150 мл разтворено сухо мляко
1 ябълка
3 с. л. пшеничен грис
1/2 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
 1. Сухото мляко се сипва в тенджерка, залива се с вода и се кипва.
 2. След това се прибавя грисът, (съотношението между течност и грис е 3 към 1) и се вари 2-3 минути, като се бърка непрекъснато.
 3. Ябълката се обелва и се настъргва на ренде.
 4. След като грисът се охлади, се прибавят настърганата ябълка и маслото. Бърка се, така че да се получи хомогенна смес.

# 55
  • Мнения: 273
Благодаря и аз за рецептите този път и аз ги изпуснах, бяхме на разходка и забравих да го гледам

Следващата среща е на 9 май, сряда и ще готвят
 - Плодова закуска с овесени ядки и извара (за над 7-месечна възраст)
 -  Зеленчуков обяд (за над 6-месечна възраст).

Последна редакция: ср, 02 май 2007, 19:35 от snejko

# 56
 Simple SmileНякой записал ли е рецептите от 25 април (сряда) - Телешко с грах и Ягоди с извара, че ги изпуснах да си ги запиша.
 Предварително ви благодаря. bouquet

# 57
Eто рецептите, които аз имам:

Крем супа от зеленчуци
Д-р Антоанета Антонова, педиатър, приготвя рецепта за деца над 7-месечна възраст
3/1/2007
Списък на необходимите продукти:
3-4 розички карфиол
1 стрък праз лук
1 морков
1 картоф
1 чушка
1 ч. л. краве масло (1 ч.л. зехтин)


Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва наситно.
2. Маслото се слага в тенджера, сипва се празът и се задушава, докато маслото се разтопи.
3. Веднага след това в тенджерата се налива 1 с. л. вряла вода.
4. Празът се сварява на тих огън под капак.
5. Картофът се обелва и се нарязва на малки кубчета.
6. Чушката и морковът се почистват и се нарязват надребно. Карфиолът се накъсва на розички.
7. Зеленчуците се сипват при сварения лук.
8. В тенджерата се наливат около 500 мл вряла вода и супата се вари до готовност.
9. Сварените зеленчуци се свалят от котлона и се пасират.
10. След като се охлади, супата е готова за сервиране.

Пюре с пилешко месо
Д-р Антоанета Антонова, педиатър, приготвя рецепта за деца над 7-месечна възраст
3/1/2007
Списък на необходимите продукти:

30-40 г пилешки гърди
40 г ориз
1/2 морков
1/4 стрък праз лук
2 стръка магданоз
2 ч. л. зехтин
малка щипка сол

Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва наситно, а морковът се настъргва на ситно ренде.
2. В тенджера леко се загрява зехтинът, сипва се морковът и се задушава за кратко (около 1 минута).
3. Прибавя се нарязаният праз лук и веднага след това се наливат 2 с. л. гореща вода.
4. Месото се нарязва на малки парченца и се добавя към зеленчуците.
5. Наливат се около 140 мл вода, поръсва се с нарязан наситно магданоз и по желание се добавя щипка сол.
6. След това се сипва оризът и се вари до готовност.
7. Свареното ястие се пасира леко и е готово за сервиране.
добре или се пасира. Накрая се налива адаптираното мляко и се разбърква кашата.

Пюре със спанак
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
7/03/2007

Списък на необходимите продукти:

60 г спанак
1 картоф (30 г)
1 морков (30 г)
30 г ориз
30 г сирене

Начин на приготвяне:
 1. Картофът се обелва и се настъргва на по-едро ренде.
 2. Морковът се почиства и също се настъргва.
 3. Зеленчуците се слагат в тенджера, задушават се за 30-40 секунди и се сипва оризът.
 4. Наливат се около 100 мл вода, разбърква се и се похлупва.
 5. Измитият и отцеден от водата спанак се нарязва наедро.
 6. Нарязаният спанак се прибавя в тенджерата при останалите продукти и се задушава до кулинарна готовност.
 7. Накрая ястието се пресипва в каната на пасатор, добавя се сиренето и всичко се пасира.

Оризова каша с банан
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
7/03/2007
Списък на необходимите продукти:

1 банан
4 с. л. готова оризова каша


Начин на приготвяне:
 1. Оризовата каша се сипва в купичка и се залива със 100 мл вода.
 2. Разбърква се и се оставя да престои известно време, за да набъбне.
 3. Бананът се обелва и се намачква.
 4. Намачканият банан се залива с кашата и се разбърква, за да се смесят добре.


Закуска с елда и сирене
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
21/03/2007

 Списък на необходимите продукти:

50 г обезсолено сирене
1/2 к. ч. елда
1/2 ч. л. краве масло
 
Начин на приготвяне:
 1. Елдата се сипва в тенджера и се залива с две части вода (1 к. ч.). Вари се около 10-15 минути.
 2. При варенето елдата набъбва, като поема цялата течност. Когато е готова, се оставя да се задуши под капак около 10 минути.
 3. Към сварената елда се добавят сиренето и маслото и всичко се намачка добре.
 4. Любопитно: Елдата съдържа голямо количество фолиева киселина, желязо, белтъци и аминокиселини и е добър заместител на месото.

Плодово-зеленчукова каша с овесени ядки
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
21/03/2007
 
 Списък на необходимите продукти:

30 мл адаптирано мляко
20 г овесени ядки
1 морков
1 ябълка
 
Начин на приготвяне:
 1. Морковът се почиства, нарязва се на парчета и се сварява на пара.
 2. Овесените ядки се сипват в тенджера, добавят се парчетата морков и се сваряват заедно.
 3. Ябълката се обелва и се настъргва.
 4. Настърганата ябълка се добавя към ядките и моркова и всичко се намачква добре.
 5. Накрая се налива адаптираното мляко.
 6. Кашата се разбърква и е готова за консумация.

Тиква с ябълка и банан
Рецепта за деца над 6-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър

100 г тиква
1 ябълка
1/2 банан
1 с. л. обезсолена извара
1 1/2 ч. л. захар - ето това количество е странно и много ме изненада, но пък всеки си преценяма как и с какво да си храни детето...
 
Пюре с броколи и сирене
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
11/4/2007
 
Списък на необходимите продукти:
70-80 г броколи
50 г сирене
1 картоф
30 мл адаптирано мляко
 
Начин на приготвяне:
1. Броколите се накъсват на розички, картофът се обелва и се нарязва на кубчета.
2. Зеленчуците се сваряват на пара.
3. Сиренето се залива с вода и се оставя да престои, за да се обезсоли.
4. Сварените броколи и картофи се слагат в купата на пасатор.
5. Добавя се обезсоленото сирене, налива се адаптираното мляко и се пасира, докато се получи еднородна смес.

Каша от грис
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
11/4/2007
Списък на необходимите продукти:

150 мл разтворено сухо мляко
1 ябълка
3 с. л. пшеничен грис
1/2 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
 1. Сухото мляко се сипва в тенджерка, залива се с вода и се кипва.
 2. След това се прибавя грисът, (съотношението между течност и грис е 3 към 1) и се вари 2-3 минути, като се бърка непрекъснато.
 3. Ябълката се обелва и се настъргва на ренде.
 4. След като грисът се охлади, се прибавят настърганата ябълка и маслото. Бърка се, така че да се получи хомогенна смес.

Каша с овесени ядки
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър

Списък на необходимите продукти:

(за 1 порция)
1 банан
1/2 ябълка
90 мл адаптирано мляко
20 г овесени ядки

Начин на приготвяне:
 1. Овесените ядки се смилат фино.
 2. След това се сипват в тенджера, заливат се с вряла вода в съотношение 1:1 1/2 и се сваряват.
 3. В купичка се сипват 3 равни лъжици адаптирано мляко и се разтварят в 90 мл преварена вода.
 4. Сварените овесени ядки се оставят да се охладят, след което се заливат с адаптираното мляко.
 5. Ябълката се обелва и се настъргва. Бананът се пасира в блендер.
 6. Плодовете се прибавят към ядките, кашата се разбърква и е готова за консумация.

Телешко със зеленчуци
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър

Списък на необходимите продукти:

(за 2 порции)
150 г замразен зелен фасул
50 г телешки шол
1 резен целина (30 г)
1 малък картоф
1 морков
1/2 глава лук
2-3 стръка магданоз
1 ч. л. краве масло (15 г)
 
Начин на приготвяне:
 1. Месото се нарязва на парчета, лукът – наситно. Маслото се загрява в тенджера, слага се нарязаното месо и се задушава за кратко.
  2. Прибавя се лукът и веднага се налива гореща вода (колкото да покрие продуктите). Вари се в тенжера под налягане до готовност.
  3. Обеленият картоф и целината се нарязват надребно.
  4. Морковът се почиства и също се нарязва на малки парченца.
  5. Нарязаните зеленчуци се прибавят към телешкото заедно със зеления фасул. След като налягането в тенджерата се вдигне, продуктите се варят още 10 минути.
  6. Когато е готово, ястието се пасира. Накрая се поръсва с нарязан наситно магданоз.

# 58
  • Мнения: 273
Здравейте някои да има рецептите от 6.06 че ги изпуснах. Благодаря

Следващата среща е на 20 юни, сряда и ще готвят
 - Пюре по градинарски (за деца над 7-месечна възраст)
 -  Кисел с манго (за деца над 6-месечна възраст)

# 59

Общи условия

Активация на акаунт