Помощ в училище - тема за въпроси по всички предмети, които Ви затрудняват

• 45 054
  • 466
  •   1
Отговори
# 360
Забравяли сме бира във фризер. Уж само за половин час, пък то минаха няколко. И не се пръсна...

Е, вие само няколко часа. А ако бяха дни?
Аз съм вадила парчета от бирена бутилка от фризера, затова знам... Simple Smile
За вино също съм чувала, че замръзва, особено ако е от магазина. На концентратите нищо им няма.

# 361
Зависи как е настроен фризера, дали до -18 гр., по-малко, повече....., зависи колко вода има в напитката.

Концентратите не би трябвало да замръзват, ако са качествени. Бирата със сигурност замръзва, тя си е почти само вода.

# 362
Забравяли сме бира във фризер. Уж само за половин час, пък то минаха няколко. И не се пръсна...

Е, вие само няколко часа. А ако бяха дни?
Аз съм вадила парчета от бирена бутилка от фризера, затова знам... Simple Smile
За вино също съм чувала, че замръзва, особено ако е от магазина. На концентратите нищо им няма.

Ясно, че ще се счупи и аз не го оспорвам. Разказах за интересно явление, наблюдавано при умерено замръзване, по-точно малко преди замръзване.

А иначе всичко замръзва, въпросът е при каква температура. Чистият етанол няма как да замръзне при никакви естествени температури. То затова някога полярниците са използвали термометри със спирт, вместо живак.
От там нататък с понижаване на процентите алкохол се повишава и температурата на замръзване. Концентрати (40 градуса) се пазят във фризер неограничено време (странно е някой да не знае как се подготвя водката преди купон Wink ).

П.П. Тази таблица не е много вярна. Моят фризер е настроен на -20 градуса, а водката не ми е замръзвала. Само почва да тече като олио.  Но дава представа за нещата.

# 363
Но нали при замръзване веществата се свиват? Как тогава бутилката се е пръснала,тоест веществото в нея се е разширило?

# 364
Твърдите се свиват (примерно метална релса), течните се разширяват при замръзване.

# 365
Не знам дали важи за всички вещества това. То и по принцип разделянето на твърди, течни и газообразни е доста условно и важи за нормалните температури на Земята. Но конкретно за водата след замръзване връзките между атомите стават такива, че при запазена маса (тя никога не се променя) обемът раста и от там плътността намалява. Затова ледът плава.

# 366
Не знам дали важи за всички вещества това. То и по принцип разделянето на твърди, течни и газообразни е доста условно и важи за нормалните температури на Земята. Но конкретно за водата след замръзване връзките между атомите стават такива, че при запазена маса (тя никога не се променя) обемът раста и от там плътността намалява. Затова ледът плава.

За много тела и вещества важи (чисти, без примеси и неаморфните). Различават се температурите им при преминаване в различните фази. Водата не е уникална в това отношение. Просто човека я вижда масово в трите ѝ агрегатни състояния често. Важи за металите - стоманата например - стопилката е с по-  голямо обемно тегло от това на кубче метал на стайна температура. При влагане още парчета метал към стопилката, те плуват докато се стопят.  Метала на стайна темп. е с кристална решетка. Съответно - обемът при едно и също тегло на стопилката е по - малък от изстиналият метал със структурирана метална решетка. След като се налее в леярските форми, колкото и силно да се стягат двете части, понякога се раздуват и затова се предвижда това и се оставя място. Например живака (течен метал на стайна темп.) дори се и изпарява. Затова казват че и живачните изпарения са толкова вредни. Сега, Галият например също се ползва сега в термометрите, но явно не е толкова вреден при същите условия. Например и етанолът, понеже нагоре говорехте за алкохолите, под -115 град замръзва, преминава в твърдо състояние по същия принцип на водата - в кристална решетка, съответно е с по-голям обем.
Друг е въпросът че както металът на стайна температура (твърдо състояние) с намаляване на темпетатурата, атомните връзки в кристалната му вече решетка се скъсяват още повече, т.е. той още се свива. Така е и с ледът, до - 5 - 10 град е с един обем, но да кажем на - 50 ще е по - малък. Но ако е в един двигател в вътрешно горене например, вече ще е направил поразиите. Затова се налива антифриз (етанол) различни части, което не позволява охлаждащата течност в двигателя да замръзне до определени температури.
Природният газ например пък го втечняват, за да му намалят обема и да ни го докарват чак от САЩ. Тук имаме фазово превръщане от газово в течно състояние. Тук отново го подлагат на регазификация, до първоначалният му обем, със съответните загуби.

Последна редакция: сб, 21 окт 2023, 17:29 от Seiko7075

# 367
Здравейте. Може ли някой да ми снима 25-та страница от този учебник? Благодаря.

# 368
# 369
Здравейте! Моля, опишете ми синтаксисът и семантиката на командите в езика Python?

# 370
Как да познаем в едно химично съединение дали връзката е йонна?
Вчера се опитах да помогна на дъщеря ми с урока по Химия - пет иречения урок и накрая задачи.

Правилно ли  сме прочели в Уикипедия, че йонната връзка е между метал и неметал? В такъв случай пък от къде ще знаят децата кой елемент е метал?

По спомен казвам някои от съединенията, за които трябва да се определи дали имат йонна връзка - NaCl    HCl  CaF  HO

И още един въпрос - как се разпознава дали имат една или повече общи електронни двойки в ковалентната връзка?

# 371
Всичко това го има в таблицата на Менделеев. Тези въпроси не са проверка на назубряне, а проверка на умение да се чете таблицата и да се знае теорията, разбира се. Аз си признавам, че съм забравила, но все още помня ако потрябва с какво да направя справка и после бих отговорила.

# 372
От електроотрицателността на участващите елементи зависи. Невъзможно е да не е казано в урока.

# 373
От електроотрицателността на участващите елементи зависи. Невъзможно е да не е казано в урока.

Електроотрицателността беше казана в урока за ковалентните връзки.

# 374
Разликата в електроотрицателността на атомите, които образуват молекулата определя вида на връзката ∆χ = χА – χВ. Когато ∆χ е по-голяма от 1,67, тогава връзката има йонен характер. Ако ∆χ е по-малко от 1,67 връзката е с ковалентен характер. Разбира се има и изключения.

Цитат от нета, нямам учебник пред мен.
От определението за електроотрицателност е логично от нея да зависи каква е връзката. Когато общата двойка се привлече достатъчно към някой от атомите, той се счита, че е приел електрон и е станал йон.
Уф, тези учебници. Много гланц, а като искаш да си обясниш нещо от тях, удряш на камък.

Общи условия

Активация на акаунт