Пенсиониране при нужен стаж, но още недостигната възраст

• 5 229
  • 54
  •   2
Отговори
# 15
Ако наистина е бил на минимални осигуровки и няма желание да работи, да се пенсионира.
Не знаех, че минималната пенсия не се намалява при предсрочно пенсиониране. Много несправедливо. Хора с малко над минимума ще бъдат ощетени, за сметка на такива, които не са внасяли, но искат да се възползват от държавата.
Крайно време е да се преразгледат пенсиите и да се получава толкова, колкото си внасял. Да няма минимум.

# 16
Не винаги е бил ма минимума. Едно време е бил по заводи и фабрики, но последните 30г е частен бизнес и се е осигурявал на мрз. Не знам подробности.

# 17
Ясно. 30 години са основната част от стажа му. Първите няколко са без значение. Да си подаде документи, ако има нужния осигурителен стаж, не знам колко е тази година за мъжете.

# 18
Има 42-43г някъде. Надвнесъл е отдавна.

# 19
Има право тогава.

# 20
И аз мисля да се пенсионирам една година предсрочно, имам 40г 10 месеца. Как се смята възрастта? Значи по таблицата трябва да навърша възраст 2026 г - 62 г и 6 мес, една година предсрочно е 2025- 61г и 6 мес? Така ли е или бъркам? И кога да си подам документите, два месеца от навършване на 61г.6 мес или два месеца преди това? Благодаря предварително.

# 21
  • София
Да, така се смята едната година предсрочно.
Документи може да подадеш в следващия ден след навършване на изисканата възраст.
Който няма ПИК код на НОИ съветвам да си вземе преди пенс.
С него може да изчислите прогнозна пенсия с и без вноската в частен фонд и да решите какво да правите с нея.

# 22
Благодаря, Aisha! Аз съм от училите задочно, имам и превърнат стаж от категории труд и ми се събраха много години, вече не се осигурявам, само здравно. Чакам с нетърпение да си подам документите, да не вземат да отменят поправката Калфин. Няма да си прехвърлям УПФ в НОИ. Прогнозната ми пенсия е прилична даже и година по-рано.

# 23
Нямам идея. Възрастен човек е и не разбира. Страхува се, че ще го ощетят ако се пенсионира по-рано. А истината е че само би спечелил 12*610лв=7320 повече ако се пенсионира след юли година по-рано когато ще направят минималната пенсия 640лв т.е неговата ще стане 610.
Да уточня, че е самоосигуряващо се лице на мрз и си плаща осигуровки и здравни, та и от там ще спести още доста пари ако се пенсионира.  Изнеса му долу горе изкарва колкото една мрз, че може би и по-малко. Та не виждам смисъл да се бъхти и да плаща на държавата като вече се е осигурил и може да вземе от нея 7к по-рано и да си гледа старините.
Мисля че плаща по 150лв на месец т.е още 1800лв ще загуби. Ако се пенсиомира 1г по-еано ще спечели 9120шв или 9120/30=25г. Чак след 25г ще излезе на загуба с тези 30лв. Я ги доживее я не. Бъркам ли някъде? Ще го ощетят ли при бъдещи повишения?

Тия сметки не са съвсем верни, защото не сте взели още едно съображение предвид. Братовчедка ми се пенсионира преди 2 години, 1 година по-рано от времето, след онкологична операция реши вече да почива. Осигуряваше се на висока заплата и като й взеха 4,8% , в началото изглеждаше голямо прецакване. Обаче миналата година индексираха пенсиите доста и нейната надскочи тази, която щеше да взима, ако беше останала още 1 година до покриване на изискването за възраст. Пенсиите не ги индексират за годината, в която е  подадено заявлението за пенсия, така че загубата е само за този период от 1 година. Но пък си почиваш и получаваш пенсия година по-дълго. С тази продължителност на живота сега, бих избрала пенсия 1 година по-рано. Особено пък за хора, които не са добре със здравето или имат други съображения...

# 24
И това не е точно така. С пенсиониране 1 година по-рано губиш 2 неща. 4.8%, плюс увеличението за тази една година, ако си я отработиш. А за високите пенсии това увеличение е от порядъка на 200+ годишно. Значи с минимум 250 лв. ще ти по-ниска пенсията. Индексацията е по-малко от 10%, едва ли ще покрие тези 250+.
Плюс на ранното пенсиониране е, че получаваш една година по-рано пенсия, като тези пари ще се избият за 5-6 години, при нормално пенсиониране. Но, който мисли, че му е изгодно, да си подава документи. Масово хората не са наясно и мислят, че печелят по този начин. А НОИ няма да излезе на червено, това е сигурно.

# 25
Дева, хората се пенсионират 1 година по-рано не за да спечелят, а защото едва издържат още една година да работят. Особено мъже. Едно е на 64 години, друго е още 1 година да работят работа в жега, в студ, на височина.
 Не всички работят лека работа на бюро, и добре че го има този вариант.

# 26
Кристи, не знам, като гледам как масово шофьорите на автобуси са пенсионери, не мисля, че спират да работят. Просто вземат пенсия + заплата. И жени в производството пак така. Пускат 1 година по-рано, да не вземат да вдигнат възрастта. И си  работят, в производство, не в офис.

# 27
Здравейте отново. Моя човек го е страх да се пенсионира. Имам чувството, че излъга мен и майка ми, че си е подал документите. Майка ми твърди, че документи се подават само прездва периода от годината. Единия от които е сега началото на февруари. Това вярно ли е? Ако да кажем е роден на 10.07, кога трябва да си подаде документите за 1 година по-ранно пенсиониране?

# 28
Не е вярно. Подават се по всяко време, когато отговаряш на условията.

# 29
Потвърждавам, че се подават по всяко време, ако има необходимия стаж и възраст.
Може и 6 месеца предсрочно пенсиониране по чл.68, ал.3 от КСО. Тогава пенсията се намалява само с  2,4 %, а не с 4,8 %.
  С 4,8 % се намалява, ако е 12 месеца преди възрастта.

Общи условия

Активация на акаунт