Пенсиониране при нужен стаж, но още недостигната възраст

• 5 219
  • 54
  •   1
Отговори
# 45
Не са само тези 5% загуба. Ще загубиш и ръста за една година, който, в зависимост от осигуровките ти, може да е от порядъка на 15+%.
Да, така е, но моят случай е особен. Така или иначе исках да напускам тази работа. Идеята ми беше да стоя една година без доходи, а ме посъветваха да се пенсионирам рано като по-изгоден за мен вариант. Иначе ако остана да бачкам ползите са ясни, но нямам нерви и сили вече.

# 46
  • София
Не се знае какво ще спечелиш докато мислиш, че губиш.
Поне нервни клетки няма да губиш с офисния планктон.
А може и като мене - 2 г. по-рано да приключиш.
1 г. на борсата с пълно плащане и после пенс. 1 г. по-рано.
Само трябва или да те съкратят, или да те освободят по време на изпитателен срок.

# 47
Не се знае какво ще спечелиш докато мислиш, че губиш.
Поне нервни клетки няма да губиш с офисния планктон.
А може и като мене - 2 г. по-рано да приключиш.
1 г. на борсата с пълно плащане и после пенс. 1 г. по-рано.
Само трябва или да те съкратят, или да те освободят по време на изпитателен срок.

Да не са луди да ме съкращават, борбата е да остана и да влача. Но вече съм супер изморена, щом се бях навила да напускам на финала, смятайте....

# 48
  • София
Така е, не пускат работещите.
Аз напуснах, започнах на друго място на изп. срок, после ме освободиха и така изкарах борсата.
Иначе трябваше да съм 1 г. без доходи. Но пък в службата беше нетърпимо. Все нова и нова работа, 3цифрена заплата и обиди.
Последното беше - "Ще бъхтиш каквото кажа, няма къде да ходиш, пред пенсия си". Ами точно на другия ден попълних заявление за напускане и им оставих ключа от касата. Ама как, ама защо, с колко да ти вдигнем заплатата и т.н. Но здравето, живота и спокойствието са ми по-важни.
И това в голяма, известна фирма за търговия с горива.

# 49
  • София
Не са само тези 5% загуба. Ще загубиш и ръста за една година, който, в зависимост от осигуровките ти, може да е от порядъка на 15+%.
Процентите са по 0.4 % на месец, за година 4.8 %.
Ако има 15 % увеличение за една година загубата ще е 0.72 %. Т.е. ще получи 14.28 % увеличение вместо 15 %.

# 50
Така е, не пускат работещите.
Аз напуснах, започнах на друго място на изп. срок, после ме освободиха и така изкарах борсата.
Иначе трябваше да съм 1 г. без доходи. Но пък в службата беше нетърпимо. Все нова и нова работа, 3цифрена заплата и обиди.
Последното беше - "Ще бъхтиш каквото кажа, няма къде да ходиш, пред пенсия си". Ами точно на другия ден попълних заявление за напускане и им оставих ключа от касата. Ама как, ама защо, с колко да ти вдигнем заплатата и т.н. Но здравето, живота и спокойствието са ми по-важни.
И това в голяма, известна фирма за търговия с горива.

Да, с хората пред пенсия са особено брутални. Това лято особено беше някакъв ад. Жега и много работа и все спешна. Повече не мога да си го причинявам. Болничните са мираж, влача се с хиляди болежки, вече наистина не издържам. Та точно мислех да си пускам декларацията в НОИ за здравно осигуряване сама да плащам и този вариант с пенсията ме устройва, поне няма да се занимавам със здравни вноски.

# 51
Скрит текст:
Процентите са по 0.4 % на месец, за година 4.8 %.
Ако има 15 % увеличение за една година загубата ще е 0.72 %. Т.е. ще получи 14.28 % увеличение вместо 15 %.

Не става дума за увеличение на отпусната пенсия.
А че прогнозната пенсия ще нарастне с 15% през тази последна година, която няма да се отработи.

# 52
  • София
Има случаи, в които здравето и психическото състояние е по-важно от някакви си пари.
Кел файда да бъхтя и да се нервя, ако пукна 6 месеца след отпускане на пенсията.....
За да го обмисля някой едва ли е от мързел.

# 53
О, напълно те разбирам и съм съгласна.

# 54
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/21190268
Интересна статия в цифри, как се е променяло съотношението минимална/максимална пенсия.

Общи условия

Активация на акаунт