Удостоверение за липса на задължение - ел. портал на НАП

• 243
  • 12
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, трабва да си пусна искане за Удостоверение за липса на задължение - чрез ел. портала на НАП, без ПИК съм , влизам с Вход в портала за Е-услуги, достъпни с Е-Автентикация - и щом влезна край- справката изчезва и не мога да поддам нищо. На съпруга ми, които има ПИК - за секунди се справих и успях да пусна искане. Някой сблъсквал ли се е с прекрасния панел на НАП, и дали има идея как да го преборя?

# 1
Без ПИК за теб няма да стане.

# 2
  • София
Системата ме пренасочи към портала на egov  и през нея ми позволи да пусна заявка, но за експресна пратих 16.50 лв , при мен искането изглежда така

а при мъжа ми не изиска никакво плащане и излиза така

# 3
Едното искане, което е през egov, е за задължения за местни данъци и такси. Другото е пуснато през портала на НАП с ПИК на НАП и е за подоходни данъци и осигуровки.

Ако Ви трябва Удостоверение по чл.87 ДОПК, ще трябва да си извадите и Вие ПИК или на място в НАП да подадете искане.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 15:28 от IsaBella*

# 4
  • София
Обърках се много , на мен ми трябва удостоверение за липса на задължения по чл.87 за пред банка , по повод ипотека. Понеже нямаме времето и възможността ,да отидем до НАП през работно време,се мъча онлайн. Знаете ли , кое от двете е правилното удостоверение ? През НАП или през Е гов

# 5
Обърках се много , на мен ми трябва удостоверение за липса на задължения по чл.87 за пред банка , по повод ипотека. Понеже нямаме времето и възможността ,да отидем до НАП през работно време,се мъча онлайн. Знаете ли , кое от двете е правилното удостоверение ? През НАП или през Е гов

По чл.87 от НАП - писах в предходния пост.

# 6
  • София
Изнивянай, бях отговорила преди редакцията.

# 7
Може да си извадите безплатен облачен ел. подпис и с него да влезете в електронните услуги на НАП. И да заявите всички достъпни услуги.

# 8
  • Melmak
Това , което ви трябва е достъпно само с ел. подпис или лично в НАП. Вадих такова същото, от опит казвам.

# 9
  • Далечният изток
Ами то ти изписва кой е доставчик на услугата, какво има да се бъркаш?! Ти си заявила към Столична община, а очакваш удостоверение от НАП. Как да стане...

# 10
  • София
Може да си извадите безплатен облачен ел. подпис и с него да влезете в електронните услуги на НАП. И да заявите всички достъпни услуги.

Така се опитвам да извадя , с ел-подпис от Б-тръст. Но справката изчезва и не мога да поддам влезна ли с подписа. На мъжа ми от профила с ПИК номер , без проблем пуснах.

# 11

Така се опитвам да извадя , с ел-подпис от Б-тръст. Но справката изчезва и не мога да поддам влезна ли с подписа. На мъжа ми от профила с ПИК номер , без проблем пуснах.

Да, май няма да стане с Е-Автентикация, и при мен не се виждат повечето услуги. А със стандартен КЕП на флашка се виждат. Явно по някаква причина не позволяват достъп до повечето услуги, въпреки че облачния подпис би трябвало да има същата тежест като стандартен КЕП и да удостоверява самоличността. Може би трябва да се пита в НАП защо са сложили такова ограничение..

# 12
  • София
Много благодаря , в крайна сметка ще се ходи до НАП явно
, и направо и ПИК ще си взема.

Общи условия

Активация на акаунт