Вредното хранене на майка ми

• 905
  • 16
  •   1
Отговори
Хора, имам спешна нужда от съвет как да постъпя в дадената ситуация. Майка ми тази година прави 50.Около работата си и семейството е много стресирана. Преди се хранеше много рядко,което също не е правилно като е имало дни,в които не се храни изобщо.Напоследък започна да обядва колбаси с чипс от онези пакетираните, а в кухнята е пълно със сладки работи. Даже съм я виждал да вечеря сладолед.Няколко пъти съм я хващал да се крие, защото знае че ще ѝ направя забележка, но не мога да я конфронтирам. Отрича всичко, което кажа,а ме е страх да не я нараня. Притеснявам се много за нейното здраве. Моля ви за добра алтернатива.

# 1
А на вас готви ли? Как се храните семейно?

# 2
  • София
Тя знае добрите алтернативи, дебненето не спомага за добрите ви отношения, може ужасно да ги влоши.

Споделете чисто и открито своите виждания по въпроса, тя ще реши за себе си какво ще прави. Жена на 50 е това, не дете на 5.

# 3
Тя готви ли за други членове от семейството? Имате ли домашна храна вкъщи? Останалите какво хапват?

Моят опит е подобен с майка ми и свекърва ми. Не мога да им обясня, че на 50-60 не е късно да се промени начина на хранене.

Свекърва ми е с инсулинова резистентност и няма ден, в който тя да не е яла хляб или сладко. Не пие и лекарства. Може да яде торти денонощно, особено ако имат торти/сладкиши вкъщи, тя това вечеря. Опитвала съм да говоря с нея, аз имам същия здравословен проблем, опитвам да ѝ обясня аз как се храня, какво правя и отговора е "аз цял живот съм яла сладко, сега ли да спра?"

Като станат на една възраст и са като магаре на мост.

Леля ми е с холестерол 14, не иска да си пие хапчетата, защото "я тъпчат с химия", но и диетата не си мени. Ако някой има механизъм за справяне с подобни случаи - да каже.

# 4
Сядай си на задника и си учи уроците, вместо да си играеш да пускаш пързалки.

# 5
Премахни източника на стреса и проблема ще изчезне.

# 6
Умората, стреса, недоспиването. Организъма иска въглехидрат, захар. Да намали работата и стреса. Или вие и приготвяйте обяд.

# 7
  • Далечният изток
Ъъъ не разбрах кой е родителят и кой детето?!

# 8
Остави я жената. На тази възраст тя различава добро от зло и полезно от вредно. Има право да прави с живота си каквото намери за добре. Неуместна е твоята намеса, натиск и преследване. Остави я да диша.

# 9
Чакайте сега, говорите колко зле са хранителните навици на хора, които са двойно на вашите години и са в добро здравословно състояние към момента. Хайде станете на техните години, с по-добро от тяхното здраве и след това им давайте акъл.
Нали, схващате идеята? В момента само си МИСЛИТЕ какво е правилно, дали на практика СТЕ ПРАВИ ще стане ясно като сте на тяхната възраст.

# 10
Чакайте сега, говорите колко зле са хранителните навици на хора, които са двойно на вашите години и са в добро здравословно състояние към момента. Хайде станете на техните години, с по-добро от тяхното здраве и след това им давайте акъл.
По принцип съм съгласна с теб, Дорис, но бих искала да добавя само, че всеки пълнолетен индивид, който не е поставен под запрещение, има право на колкото си поиска вредни навици и нездравословен начин на живот, стига да не застрашава околните. Авторката или е много некадърна в измислянето на пързалки, или е врътнала перката тотално.

# 11
Не е лошо да си загрижен за членове на семейството, вероятно лошото хранене се отразява лошо на здравето й, не е приятно да гледаш как близък се разболява, дори да не вреди на околните.

# 12
Има гигантска разлика между загриженост и вмешателство. Загриженост, означава да попитам ближния има ли нужда от помощ, и ако ми отговори "не", да спра да си тикам човката където не ми е работата. Ако поиска помощта ми, ок, 101% ще дам.

# 13
Можете да изкажете мнението си,но и да го налагате на възрастен индивид.

# 14
А на вас готви ли? Как се храните семейно?
Много правилен въпрос е задало момичето.
Смятам, че не бива да даваме много съвети след като не сме съвсем наясно със ситуацията.
Ясно е обаче, че няма смисъл да й се карате. Очевидно е, че това не е сработило, няма и да сработи.
Обяснихте ли на майка си какво Ви тревожи спокойно, точно и ясно?
Също така, напълно съм съгласна, че това да не се храни достатъчно и рядко, не е по-добре, мога дори да кажа, че е възможно да е по-вредно.

Общи условия

Активация на акаунт