Априлски мами 2022

• 27 687
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
Жоржи, то ще покаже, ама някои майки се осланят само на примляскването, тя и моята бебка вече ни гледа в устите и дъвчи усна докато ядем, ама не мисля, че е още готова, на 4 месеца не бих я пробвала, има време. 😀 5+++, 6 месеца тогава. А и според мен трябва да умее да посядва. 😀 Както ти казваш да започне и да посяга, тя примерно се опитва да хваща и й се получава, но понякога, още й трябва време и движи ръцете около предмета докато го хване.

Ох, да ви кажа, малкото шило вчера много му се спеше, ама нещо не искаше сама и половин час се пъна в кошарата и 3 пъти успя се обърне от гръб по корем, нооо не знае как да си извади едната ръка и изглежда много беззащитна. 😀

Освен това се е научила по гръб да се изтласква назад с краката и толкова бързо се мести, вече ще е трудно да я оставям сама на дивана. Обмислям да взема килим, ама ше пропусна този за 300 лева и да я оставям на земята, че то е чудо. 😀 И в тази връзка ще се захващаме да правим детската стая, имах намерение да е около годинката, ама явно ще е по-скоро.

Не знам, тези деца стават много активни, приспиването ще става по-трудно, това най-много го мисля. Ритуали, чудесии, реши ли да щъка из леглото нищо няма да помогне. 😀

# 646
И моят син едва го удържаме вече, по същия начин се е научил да се отласква и вече го връзвам, количка, кошче за кола, като го къпем баща му го държи за раменете, иначе е страшно.

Аз взех килимче на промоция за 115 лв. Постоянно е на земята, той се върти, обръща, изобщо не го слагам на леглото, освен докато спи и го задръствам отвсякъде с възглавници.

И аз мисля поне да може да сяда, то ми е странно лежащо бебе да го храня с лъжица. Пък и четох, че като седи бебето хранопроводът е по-отворен, не притиска ларинкса и т.н.

# 647
Мисля, че баткото бях започнала да захранвам след 4 месец. Но сега ще почакам 6 ия месец.
И малката се обръща вече от гръб по корем, но обратно още не може. Също не може да си изкара ръчичката все още.
Но се обръща само от едната страна, дали е нормално това при вас така ли е??
С това вдигане на дупето и кръста като червейче се мести 😀

# 648
  • Sofia
Брин, направо не знам защо си бързала...
То в моята представа изобщо не бях избързала и мислех, че съм чакала последния момент. Тя беше на навършени 6 месеца. Нали тогава най-късно се започва захранването. Но явно пак не беше готова. Баткото и него тогава го захраних и гълташе като патица. Нахранваше се за светкавично време. Като я гледах каква е лакома с кърмата, предположих, че и тя бързо ще се храни, но 🤔.

Знам за майки, които си хранят бебетата само с кърма до годинката, като редовно им правят изследвания, за да следят дали всичко е ок. Аз не смея да захранвам по-късно от 6-тия месец. Все пак на това бебе му се увеличават нуждите и не мисля, че ще е добре да продължи само на кърма.
Бебе преди 5-ти месец също не бих захранила. Защото знам, че рискът от алергии е по-висок преди навършени 5 месеца. И както казахте е хубаво да може да е седнало поне на 45°.

Освен това се е научила по гръб да се изтласква назад с краката и толкова бързо се мести, вече ще е трудно да я оставям сама на дивана.
Моята племенница така се придвижваше по гръб и назад. Така и не се научи да пълзи нормално, направо си проходи.

# 649
Иначе са точно като червеи, няма спиране. Но поне не е само моето такова диво, а и вашите.

Бахар, моята се обръща на двете страни, но като подхване едната страна само на нея се мъчи.

waterviolet, това килимче, което ти си взела хубаво ли е? Те все още са на промоция.

Brin, за първи път чувам само на кърма до годинка. 🧐 В доста материали за захранването пише, че не е добре да се изчаква много дори и да изключим, че детето е с добри изследвания. Все пак и рефлекси има да заменя с нови.

Иначе за придвижването по гръб по спомен от лекция го водят като вид лазене, ох дано си лази нормално, че ще е голямо пънене така. 😀

Аз пак за заготовките, днес взех малки бурканчета, по 50 мл, а също и пликове за кърма и мисля, в тях да пробвам да съхраня продукти. Само трябва да набавя домашма реколта, имам приятел, който се занимава с това и мисля да се възползвам.

# 650
  • Sofia
Brin, за първи път чувам само на кърма до годинка. 🧐 В доста материали за захранването пише, че не е добре да се изчаква много дори и да изключим, че детето е с добри изследвания. Все пак и рефлекси има да заменя с нови.

Иначе за придвижването по гръб по спомен от лекция го водят като вид лазене, ох дано си лази нормално, че ще е голямо пънене така. 😀
Съгласна съм с теб за захранването. И аз не бих чакала след 6-тия месец.
Това са тези жени, които мислят, че по-хубава храна от кърмата няма, ама до крайност. Преди години гледах репортаж с една такава жена - беше много доволна, че детето й на годинка е само на кърма и било в отлично здраве.
Има всякакви разбирания - от захранване на два месеца с плодови сокчета до захранване чак на годинка.
В тази връзка, баткото като беше на два месеца имаше "запек" (според моите разбирания) - няколко дена не беше акал, хранен изцяло само на кърма. Като нова майка не бях наясно, че е нормално и звъня на педиатърката, защото очаквах адекватен съвет. И тя ми каза да му дам сокче от сини сливи. И така набързо го захраних със сок 🤯. Е после като попрочетох повече за захранването, спрях, ама вече беше свършено. Слава богу нямаше проблеми.

А за пълзенето по гръб, не си мисли, че ще е все пънене. Те се усъвършенстват. Племенницата ми беше станала много ловка и се придвижваше бързо по гръб.

# 651
Fiffy, Ecoplay килимче ли взе? Аз днес щях да поръчам такова и като видях цената на доставката ме хвана яд и не поръчах. 🤷🏼♀

# 652
Ема се обръща на половина, но още не може изцяло, а като и помогна, не се сеща да си извади ръката. Но от както правим гимнастиката всеки ден и ма напредък. Иначе е като стрелка на часовник🤪😂 много е ловка с краката оставям я на 3 и я намирам на 12 часа😬.
Захранването го виждам на 5++/+. Инструктирала съм бабите да направят замразени заготовки. И по рецептата на Жоржи да пробваме и с бурканчета. Аз лично още не мога да преценя дали има интерес тя всичко слага в устата, а ръцете не ги и вади даже.
Вече я слагам на възглавници и на второто ниво на количката малко повече от 45 градуса е и тя е много доволна да е полулегнала.
Взех ѝ килимче и слагам активната гимнастика на него и ще е чудно за лазене после.
От тази страница е поръчано:

# 653
Ето това е моето https://www.ecoplay.bg/prime-living. Ако килимчето ще се мести често, е по-добре да е някое от сгъваемите. Всичко е така, както е описано, лесно се почиства, изолира от пода, непромокаемо, тогава не ми се даваха още 40 лв за едно от другата серия, което бях харесала и сега ме е яд. Котките успяха да го надерат, а за това другото котешките нокти не са проблем. Да го имат предвид тези с домашните любимци. Има оребрение, което подпомага изтласкването, доста се заглежда по фигурките, взехме това с котенцата 😁 Двулицево е, от другата страна е бяло със сиво. При стъпване върху него краката леко залепват. Активната гимнастика му е там, едно плитко легенче с вода му пълня и с играчки да се плацика, огледалото му слагам да си говори с “другото бебе” и така се залисва да стои по корем, иначе не иска. Като се чудех какво да избера другите килимчета ми се видяха много шарени.
Между другото Жоржи мерси за споделената информация, ще търся малки бурканчета да направя и аз някое и друго пюре. В на баба градината плод и зеленчук да искаш. То грехота да не направя, а зимата да купувам.

# 654
И аз си взех на Екоплей за 115 лева на миналата им промоция и също съм много доволна. Препоръчвам с 2 ръце. Излизаха ми реклами и на един сайт - май килимче.бг беше, но Екоплей ми бяха препоръчани от приятелка и ѝ се доверих.

Аз днес щях да си купувам книгата на Мария Нориега за захранване, водено от бебето, но не стигнах до книжарница. Ще ми се да пробвам този метод. Но да - мисля си за 6 месец. Педиатърката нещо ми спомена за 4-ти на последната консултация, ама... Нещо не го усещам, сякаш е рано, не знам и аз.

За лазенето по гръб - и при нас е така Grinning плюс въртене на 360 градуса Joy Още не се обръща сама. Иначе много се радва да ѝ отговаряме - тя казва "кхъ" или друг звук и като го повторим с татко ѝ, голям смях пада Grinning

Момичета, щях да ви питам - пускате ли климатик в стаята на бебоците? Бебка при нас се изпотява точно на вратлето, напоследък точно в нейната стая е ужасна жега. Ние охлаждаме, но като легнем, спираме климатика и то след някакво време пак си става топло. А ни е шубе да не я простудим през нощта Confused ...

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 21:56 от Roni_

# 655
Рони, за ЗВБ има една фейсбук група, на която админ е Мария Нориега. Има доста информация там. Мария Нориега често отговаря на въпросите. Самата тя също така има и блог “за близнаците”, където споделя информация: https://zabliznacite.wordpress.com/baby-led-weaning/  Та, докато стигнеш до книжарница може да видиш за нещо полезно там.

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 22:27 от BMR

# 656
И аз си взех на Екоплей за 115 лева на миналата им промоция и също съм много доволна. Препоръчвам с 2 ръце. Излизаха ми реклами и на един сайт - май килимче.бг беше, но Екоплей ми бяха препоръчани от приятелка и ѝ се доверих.

Аз днес щях да си купувам книгата на Мария Нориега за захранване, водено от бебето, но не стигнах до книжарница. Ще ми се да пробвам този метод. Но да - мисля си за 6 месец. Педиатърката нещо ми спомена за 4-ти на последната консултация, ама... Нещо не го усещам, сякаш е рано, не знам и аз.

За лазенето по гръб - и при нас е така Grinning плюс въртене на 360 градуса Joy Още не се обръща сама. Иначе много се радва да ѝ отговаряме - тя казва "кхъ" или друг звук и като го повторим с татко ѝ, голям смях пада Grinning

Момичета, щях да ви питам - пускате ли климатик в стаята на бебоците? Бебка при нас се изпотява точно на вратлето, напоследък точно в нейната стая е ужасна жега. Ние охлаждаме, но като легнем, спираме климатика и то след някакво време пак си става топло. А ни е шубе да не я простудим през нощта Confused ...

Не съм мислила за захранване.

Ние си спим на климатик, но оставям включен този в хола и оставяме вратите отворени. Спи с лятно чувалче. През деня си спи и в хола на климатик, но завит с тънко памучно одеялце.

# 657
BMR, аз все още не съм купила килимче. Не ecoplay ми харесват шарките, цените не. 😀

Waterviolet, благодаря ти за мнението, почти съм сигурна, че и аз ще взема такова (300 лв няма да дам, всъщност може да им пиша да ги питам с какво са по-хубави).

Гледали ли сте хубава лекция за самостоятелна заспиване? В ютуб ми излзиат 5-6, но честно да ви кажа нямам нерви да гледам по 1 час видеа, а и време.

Мен ме е страх с климатика, пускаме в другата стая, ако усетим, че е станало много топло, но като цяло в нас се трае.

Имате ли представа домашно пюре в бурканче колко време може да изкара (консервирано), че четох някои майки го дават до 2 седмици и ако е така… Просто няма смисъл към момента да правя само хамалогия вкъщи???

# 658
Момичета, не знам дали знаете, но за захранването е хубаво да гледате следните неща, и бебето да отговаря на всички:
•да седи самостоятелно;
•да не избутва с език и да дъвче;
•да си държи хубаво главата;
•да проявява интерес към храната, да посяга към нея;
•да прави връзка око-да вижда нещо, ръка-да посяга към него, уста-да си го слага в устата.

Фифи, как така два месеца, нали е консервирано? То иначе какъв е смисъла да правим пюрета (зимнина).

# 659
Жоржи, и аз ще следя за тези неща и тогава ще захранвам.

Именно, и аз се озадачих и за това реших да питам и вас да не би да съм живяла в заблуда цял живот, а много искам да й направя домашни пюрета. 😀

Общи условия

Активация на акаунт