Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 35 029
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Благодаря за отговорите! Ако си направя обикновено изследване на инсулин на гладно може ли да се добие някаква представа или трябва задължително да се прави обременяване с глюкоза? Какво ви е мнението за гъбата кориолус и хашимото, може ли да се пие?

# 511
HOMA индекс (кр захар + инсулин) можеш да направиш и без обременяване. Обикновено ир се хваща още на 0 мин, но може и чак на 120 мин да излезе. За лечебните гъби не мога да говоря, но и те са имуностимуланти. Друг, ако знае, ще сподели. Първо тр да откриеш причината за кондиломите. Може би тр да търсиш добър венеролог, а не дерматолог.

# 512
Кондиломите се предават по полов път. Това е вид HPV вирус. Няма връзка с хашимото.  Може да сте се заразили преди време и при отслабване на имунната система да се появят. Като херпеса. Само че, херпеса е друг вид вирус (херпес зостер).

# 513
Момичета, искам да питам за баща ми. На 73г е и отскоро има оплаквания като сърцебиене, обилно  потене, слабост, бърза уморяемост... При изследвания в болница му установяват много ниско ТСХ - 0,01 и го насочват към пълен щитовиден профил. Това са му изследванията от днес:

FT3          3.68        pmol/l      3.1 - 6.8     
FT4         32.19        pmol/l      12.0-22.0     
TSH         0.01        uIU/ml      0.27 - 4.2     
TAT/anti-TG          <10.00        IU/ml      < 115     
MAT/anti -TPO          15        IU/ml      < 34    

Чакаме и туморен маркер Тиреоглобулин, който ще излезе другата седмица.

Т4 е доста високо, но пък т3 не е. Възможно ли е въпреки това симптомите му да са от високото т4?
И каква би могла да е причината за това високо т4? Възможно ли е от възел, който има?

# 514
Да, от високото фт4 е. В хиперфункция е. Пуснете антитела за Базед и възможно най-бързо предприемете терапия.

# 515
Здравейте
Влизам с въпрос, знаете ли дали с тази диагноза ни е противопоказано луга и калолечението ?
Ще ми се да си правя подобни процедури, като отида на морето, чувала съм че е укрепващо организма да се потопиш в солената вода на Бургаското езеро, но как ще повлияе на хашимото?

# 516
Момичета, имам оплаквания, жесток косопад, уморяемост, подуване, сутрин не мога да стана от леглото.
Сега ми излязоха изследванията
Хемоглобин 141, желязо 24.7.
Тат 0.10 (0 до 4)
Мат 0.19 (0 до 9)
Фт4 0.95 (0.6 до 1.2)
ТСХ 2.66 (0.35 до 5.1)
Всичко изглежда наред поотделно, но в съвкупност има ли нещо, което да е свързано със симптомите ми?
Ще ида на контролен преглед, но дотогава ми се иска да чуя мнения Hug

# 517
  • Столичанин ама не в повече :D
Липсват ft3 (това е активния хормон от който основно зависи симптоматиката), също трябва да се проверят витамин б12, витамин д, фолиева киселина (много свързани с енергията), относно косопада трябва да се провери феритин (това са железните запаси в организма), отделно е хубаво да провериш глюкоза инсулин и гликиран хемоглобин, тъй като вариациите в кръвната захар също предизвикват уморяемост, и това се сещам на първо четене.

# 518
Много благодаря! Hug

# 519
Здравейте, искам да попитам всеки човек ли има някакво количество антитела, в смисъл нормално ли е да има някаква стойност, стига да не е над референтната норма?

# 520
  • Столичанин ама не в повече :D
Да, но по принцип е добре да са едноцифрено число, разбира се дори и двуцифрено това не означава, че би се стигнало до влошаване.

# 521
  • Русе
Здравейте, отдавна не съм се включвал. Пия 50мг вече доста месеци и нямам оплаквания като цяло. Понякога вечер усещам стягане в гърлото, но за кратко и това е само. Имам друг проблем, който така и не се реши, а и дори се влоши след започването на Еутирокс. Спя твърде малко. Спя около 4-5 часа, а имам възможност за до 8-9ч и искам да постигна възможния максимум, за да съм здрав.
Около 5 сутринта се събуждам и не ме лови сън повече. Получавам нервност и напрежение в леглото. Дразнят ме птичките, моето дишане, дишането на човека до мен. Всичко ме вбесява. Някои вечери лягам страшно уморен. Вчера например имам 21 000 извървени крачки, плувах 2 часа. Спортувам всеки ден. И въпреки че съм като парцал, тялото ме боли и ми се спи, не мога да спя. Пробвах с валериан за около 10на дни, но не усетих промяна. Предполагам, че и други сте с такъв проблем и ми е чудно как се справяте с него. Замислих се дали да не пия някакви успокоителни? На 22г съм.

# 522
  • София
Предполагам, че и други сте с такъв проблем и ми е чудно как се справяте с него. Замислих се дали да не пия някакви успокоителни? На 22г съм.

Можеш да пробваш Дормиплант, хранителна добавка е с мента, глог и валериана, която е точно за неспокоен сън. На мен ми го беше изписал кардиолог, нямах проблеми със съня, но много добре действа ако си с  високо кръвно.

# 523
Има много фактори, които влияят на съня. Ако спортуваш късно може да се отрази, ако вечеряш късно също. Може би трябва да си преразгледаш ежедневието и да опиташ да промениш нещо там.  Аз не бих бързала с успокоителни особено на твоята възраст.

# 524
На мен изключително ми помага чай Лека нощ, от аптеките. Билкова комбинация е. Също има и едни квадратни кутийки йоги чай синята за добър сън.

Общи условия

Активация на акаунт