Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 385
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
  • Столичанин ама не в повече :D
Да ок е, идеалната стойност на тсх е 1, ако падне под 0.8 тогава може да се направят допълнителни изследвания, но не мисля, че ще се случи. Simple Smile

# 226
Гърненце може и наистина да не ти отчете, нямам представа. Но ако имаш подозрения за конкретни храни и си ги изключила, би трябвало да си видяла ефект от това? Или след време ако опиташ да ги върнеш постепенно ще видиш дали има реакция Simple Smile . На сина ми основна част от менюто му бяха млечни, след като бяхме ги спрели вече за 6м и тогава му направиха теста за лактозна непоносимост. Дадоха му да изпие 1 пръст течност в една малка чашка, 3 дни му беше зле, тежко му е, не искаше да яде,  с много газове с  химическа миризма бях се притеснила. Докторката каза, че организма не може да преработи и изхвърли лактозата.

Отговарям на този пост с много голямо закъснение, за което съжалявам - просто напоследък нямам никакво време за форума, а не обичам да пускам отговор, колкото да отбия номера. Simple Smile
Във връзка с болднатото - аз неведнъж съм споделяла, че за беда, моят организъм е супер парадоксален; реакциите, които излъчва, нерядко са разнопосочни и трудни за тълкуване. Храносмилането и толерантността към храни не е изключение от този объркващ модел. До момента не съм успяла еднозначно да установя кои хранителни вещества ми влияят зле, и кои - не. Решила съм по-натам да си пусна тестове за непоносимост към лактоза и фруктоза (в "Genica" и "Hranio") - дано поне това ми даде някакви насоки. В "Hranio" е точно някакъв дихателен тест. Правят и за SIBO, когото го интересува.
При мен нещата, за зла беда, обикновено се случват така: може n на брой пъти да съм яла дадено нещо (на една и съща марка, купено от един и същ магазин или приготвено по един и същ начин), но на десетия път, сякаш от нищото, да получа някаква кофти реакция, която най-често се състои в рефлукс, подуване, тежест, понякога метеоризъм. Т.е. тук въобще не мога да съм сигурна дали самото консумиране на въпросната храна е единственият виновник - възможно е да има редица странични фактори (стрес, бактериален растеж и др.), които също да оказват влияние върху начина, по който работи храносмилателната ми система.
Ето и друг пример, малко встрани от яденето - ноктите ми винаги са били относително здрави, не съм срещала проблеми да си "отгледам" дълъг маникюр, но често имам и леко разслояване на нокътната плочка. Самите нокти изглеждат напукани и белещи се, особено в горната си част. Преди време, като се изследвах и видях, че нивата ми на Витамини D, B12, B9 и др. са потресаващо ниски, си мислих, че е възможно - след суплементиране - ноктите ми най-накрая да станат безупречни. Месец-два след започване на ударни дози D и други добавки, реално ноктите ми действително изглеждаха в много по-добро състояние. Но ето го и парадоксът, за който споменах по-горе - тъкмо взема да се зарадвам, че има прогрес, и сякаш от нищото, съвсем изневиделица, нещата се връщат в изходна позиция. Примерно, един ден случайно си поглеждам нелакираните нокти и установявам, че те, всъщност, са си все така напукани и чупливи - също толкова, колкото са били и преди... Confused А през съответния период, нито съм спряла приема на D, нито съм престанала да се храня здравословно и да пия много вода, щитовидните показатели уж са наред, инсулинът е нисък... Наистина недоумявам защо се получава така - почти във всеки аспект съм на това дередже. Сякаш всички положени усилия, вместо да водят до траен във времето резултат, са били плод на някаква случайност или дори илюзия. Чувствам се точно както в тези анимационни филмчета, в които - посредством някаква тъмна магия - цялото положително развитие на приказката бива изтрито за един-единствен миг. Това удря много гадно по психиката. Но разбира се, не ме кара да се откажа да живея здравословно, не ме разбирайте погрешно. Simple Smile

# 227
  • София
редактирам:
jerami, благодаря за отговора, който ми даден на лични.

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 16:43 от BFF_

# 228
Гърне разбирам, неприятно.
Вчера си поръчах тази книга Яжте мръсно! , тя е точно за пропускливи черва, хранителни алергии, автоимунни заболявания в следствие на това. Много я хвалят, отдавна й се чудя и накрая е поръчах.

# 229
Мибобо, заинтригува ме, ще чакам по нататък отзива ти за книгата.

# 230
Здравейте, изчетох първия пост и по всяка вероятност ще се присъединя към темата. Днес за първи път пуснах ЩХ и останах доста изненадана от стойностите на антителата. Сега просто не зная какво да предприема. Ще пусна и полови хормони, но ще е след две седмици, тогава мисля да посетя и ендокринолог. Посъветвайте ме от къде да започна, моля 🌸

# 231
Здравей и в тази тема!
Да, за съжаление, най-вероятно имаш Хашимото. Като отидеш на ендокринолог, трябва да направиш ехография, за да се види дали вече има изменения в структурата на жлезата.
Хормоните ти, обаче, цялостно са с добри стойности и не знам дали има смисъл да пиеш хормон за момента.
На колко години си? Планираш ли бременност?
Инсулинът е с добра стойност, че нали него го коментирахме в съседната тема.

# 232
Скоро правя 30 години, с едно детенце съм и със сигурност планираме втора бременност. Доколкото знам трябва да се смъкне ТСХ? В процес на търсене съм на ендокринолог и след пускане и на полови хормони ще отида.
Тренирам доста, храня се ставнително добре. Просто не знам какво да променя 😀

Благодаря ти Гърне без похлупак, още всичко ми е леко шок и съм объркана.

Чисто хипотетично възможно ли е МАТ да е толкова висок без да е налице Хашимото?

# 233
Не е възможно. Но не значи задължително нещо страшно.
Аз от години съм така, високи антитела, но читави хормони. Като не ям глуен, даже структурата на жлезата се оправя. Но. На децата ми и на познатите ми това не помага. Там процеса върви. При тях има обремененост и от страна на бащата, той също има автоимунно заболяване ( друго).

# 234
На мен гликираният хемоглобин ми се струва висок...при тези глюкоза и инсулин на гладно, вероятно има покачване след хранене...А желязото защо е така високо? По принцип, при по-високо желязо може да има фалшиво понижен гликиран хемоглобин (както при анемия съответно може да има фалшиво завишен гликиран хемоглобин).
Мибобо, и аз ще чакам отзиви за книгата.🙂

# 235
...

Чисто хипотетично възможно ли е МАТ да е толкова висок без да е налице Хашимото?

Самото автоимунно заболяване Хашимото е това Simple Smile - наличие на антитела, които атакуват щитовидната жлеза. Тоест завишените антитела са нещото на базата на което се поставя диагнозата. Има и случаи в които антителата са ниски, но пак се поставя диагнозата по вида на структурата на жлезата видяна на ехограф.

Да и аз да питам за желязото, приемала ли си, че е толкова завишено? Или фолиева киселина?

# 236
Да, в последно време пия витамини за косата, а също и витамини от групата Б. Не знам има ли желязо в тях, Ревалид пия за косата..

Благодаря ви за обясненията, наистина все още се ориентирам във всичко и съм объркана.

# 237
Според мен ендокринолог може и да не ти предпише хормон на този етап, но трябва да се проследиш веднага щом видиш двете чертички, за да не тръгнеш към хипофункция. За антителата хапчета няма.

Да, в последно време пия витамини за косата, а също и витамини от групата Б. Не знам има ли желязо в тях, Ревалид пия за косата..

Благодаря ви за обясненията, наистина все още се ориентирам във всичко и съм объркана.

# 238
Добре, след като останалите хормони са в норма, а само антителата са високи - как стоят нещата със забременяване. Не го планираме в близките месеци, но все пак искаме второ детенце и бих искала да знам с какво се сблъсквам. Доколкото съм чела за забременяване ТСХ трябва да е под 2, а моето е 2,5. Как се смъква това без терапия? Чета из фейсбук и форума, че хора говорят за смъкване на антитела, как е възможно това?
И ако не ми изпишат терапия как ще се преборя със симтомите? Наистина съм доста объркана, предстои ми да изчета поне последните 2 теми, но имам толкова много въпроси..

Утре записах час за ендокринолог. Малко на сляпо, не съм чувала мнения, дано попадна на читав човек!

# 239
Хора забременяват и с много по-висок ТСХ, аз например забременях с 4,6 .
Трябва ти време за четене и осмисляне на информацията. На първа страница съм написала кратки насоки за сваляне на антитела, като това не сработва при всеки разбира се, нещата са доста индивидуални.
Относно симптомите - аз не съм разбрала какви имаш, но в предвид, че са ти добре хормоните, вероятно не са от щитовидната.

Общи условия

Активация на акаунт